هشدار رهبری علیه مذاکره با آمریکا؛ هشداری واقعگرایانه علیه بدعهدیهای ترامپ
ایالات متحده آمریکا
بزرگنمايي:
ایرانیان جهان - برنا - گروه بینالملل؛ با وجود اظهارات ترامپ درباره خواست خود برای رسیدن به توافقی تازه با ایران، او در عمل، تحریمهای تازهای علیه ایران کرد. در نتیجه، او حتی پیش از آغاز هرگونه مذاکره احتمالی، همزمان با ارسال سیگنال مذاکره و توافق، سیاست هویج و چماق خود علیه ایران اتخاذ کرده است که با توجه به تاریخچه بدعهدیهای شخص او علیه ایران، فرمایشات رهبری دربرابر هرگونه مذاکره با آمریکا، هشداری واقعگرایانهای است.
همایون برخور، خبرنگار بینالملل: حضرت آیتالله «سید علی خامنهای» رهبر معظم انقلاب اسلامی در دیدار اخیر خود با فرماندهان نیروی هوایی و پدافند هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران، دربرابر هرگونه مذاکره با آمریکا، بهخصوص با دولت دوم «دونالد ترامپ» رئیس جمهور آمریکا هشدار دادند.
ایشان در این دیدار فرمودند: «مذاکره با آمریکا هیچ تاثیری در رفع مشکلات کشور ندارد. این را باید ما درست بفهمیم؛ اینجور به ما وانمود نکنند که اگر نشستیم پشت میز مذاکره با آن دولت، فلان مشکل یا فلان مشکل حل میشود. نخیر؛ از مذاکره با آمریکا هیچ مشکلی حل نمیشود. دلیل؟ تجربه!».
آیتالله خامنهای به تجربه گذشته در این زمینه اشاره کردند و گفتند: «ما در دهه 90 نشستیم با آمریکا مذاکره کردیم؛ حدود دو سال یک معاهدهای هم تشکیل شد. البته آمریکا تنها نبود، چند تا کشور دیگر هم بودند، لکن محور آمریکا بود، عمدتاً آمریکا بود. دولت ما نشست مذاکره کرد -دولت آن روز – رفتند، آمدند، نشستند، برخاستند، مذاکره کردند، گفتوگو کردند، خندیدند، دست دادند، رفاقت کردند، همه کار کردند، یک معاهدهای تشکیل شد. در این معاهده طرف ایرانی خیلی هم سخاوت به خرج داد، خیلی امتیاز داد به طرف مقابل. اما همان معاهده را آمریکاییها عمل نکردند. همین شخصی که الان سر کار است (دونالد ترامپ)، معاهده را پاره کرد. گفت پاره میکند و کرد؛ عمل نکردند.»
ایشان فرمودند: «قبل از این که او بیاید هم همانهایی که این معاهده با آنها انجام گرفته بود، به معاهده عمل نکردند. معاهده برای این بود که تحریمهای آمریکا برداشته بشود، برداشته نشد تحریمهای آمریکا؛ تحریمهای آمریکا برداشته نشد! در مورد سازمان ملل هم یک استخوانی لای زخم گذاشتند که مثل تهدیدی همیشه بالا سر ایران وجود داشته باشد. این معاهده محصول مذاکرهای بود که دو سال - بیشتر یا کمتر - طول کشید».
رهبر انقلاب تاکید کردند: «خب این تجربه است دیگر؛ از این تجربه استفاده کنیم. امتیاز دادیم، مذاکره کردیم، امتیاز دادیم، کوتاه آمدیم، اما نتیجهای که مقصودمان بود به دست نیاوردیم. همین معاهده را هم با همه این نقصهایی که داشت طرف مقابل خراب کرد، نقض کرد، پاره کرد. با یک چنین دولتی مذاکره نباید کرد، مذاکره کردن عاقلانه نیست، هوشمندانه نیست، شرافتمندانه نیست».
تجربههای تلخ ایران از بدعهدیهای آمریکا به جمهوری اسلامی ایران یا حتی دولت ترامپ محدود نشده است. حتی در دوران پهلوی، فعالیتهای آمریکا در طول نهضت ملی کردن نفت، سرشار از تناقض بود. طبق اسناد افشا شده توسط سازمان سیا آمریکا، این کشور همزمان با وانمود کردن به دوستی با «محمد مصدق» و دولت ایران در برابر تمامیتخواهیهای انگلیس روی نفت کشور، درحال برنامه ریزی برای کودتا و در نهایت برکناری دولت مصدق بود.
این بدعهدیها با پیروزی انقلاب اسلامی در ایران و روی کار آمدن نظام سیاسی جمهوری و مردمی در ایران شدت گرفت. از همان ابتدا آمریکاییها از وقوع انقلاب اسلامی در ایران و تعیین سرنوشت این کشور توسط ملت آن ناراضی و خشمگین بودند و همواره علیه ایران وارد ستیز شدند.
اقدامات ستیزهجویانه آمریکا با روی کار آمدن دولت اول ترامپ، خروج یکجانبه او از برجام، اتخاذ فشار حداکثری علیه ایران و ترور شهید «قاسم سلیمانی» به اوج خود رسید.
اما مشخصا بدعهدیهای شخص ترامپ علیه ایران که رهبر انقلاب دربرابر آن هشدار دادند، چگونه صورت گرفت؟
جاهطلبیهای ترامپ برای رسیدن به «توافقی بهتر»
سال 2015، پس از 2 سال مذاکرات دشوار، توافق هستهای میان ایران و 1+5 منعقد شد. به اذعان مقامات آمریکایی، همچون «وندی شرمن» قائممقام پیشین وزارت امور خارجه آمریکا، ایران همه تعهدات خود در قبال برجام را انجام داد و این توافق «توافقی خوب» بود.
اما حتی در دولت «باراک اوباما» آمریکا بهطور کامل به تعهدات اقتصادی توافق شده در برجام عمل نکرد و فقط برخی از تحریمها برداشته شدند.
ولی اوج بدعهدی آمریکا علیه برجام در دولت اول ترامپ رخ داد. او که در طول کارزار انتخاباتی خود، برجام را «توافقی یکجانبه و بد» خوانده بود، همواره خواست خود برای خروج از این توافق را اعلام میکرد.
در نهایت ترامپ سال 2018، مدعی شد که برجام مانع دستیابی ایران به سلاح هستهای نخواهد شد و «نفوذ مخرب ایران در منطقه و برنامه موشکی آن در توافق نیست» از توافق هستهای ایران بهطور یکجانبه خارج و با ارائه کارزار «فشار حداکثری»، تحریمهای گستردهتری علیه ایران اعمال کرد.
او در توجیه اقدامات خود، مدعی شد که به دنبال «توافقی جامع» با ایران است که با وجود خواست ایران برای بازگشت به دیپلماسی، در پی بدعهدیهای ترامپ، هرگز چنین توافقی صورت نگرفت.
از طرفی به گفته منابع صهیونیستی، رئیس جمهور آمریکا تحت تأثیر «مایک پامپئو» وزیر امور خارجه خود و «جان بولتون» مشاور امنیت ملی سابق خود و حلقههای صهیونیست بر این باور بود که «فشار حداکثری» دولت ایران ظرف حداکثر «یکسال» دچار «فروپاشی» خواهد شد.
بدعهدی ترامپ علیه ایران و بزرگترین شکست او
اما با گذشت زمان، رویاپردازیهای ترامپ برای «تغییر رژیم» در ایران یا رسیدن به توافقی بهتر با جمهوری اسلامی ایران به بزرگترین شکست او در دولت اول خود ختم شد.
در همین راستا، نشریه «ریسپانسیبل اِستیت کرفت» در ماه می 2024 و پیش از روی کار آمدن دولت دوم ترامپ نوشت: «6 سال از زمان خروج ترامپ از برجام میگذرد و همچنان عواقب این تصمیم خطرناک درحال گسترش است. ترامپ وعده توافقی بهتر داده بود، اما شکست او به بحرانی لاینحل منجر شده است.»
نشریه آمریکایی با اذعان به پایبندی ایران به تعهدات برجامی خود، در انتقاد از تصمیم ترامپ نوشت: «از برجام توسط بسیاری بهعنوان یک موفقیت بزرگ یاد میشد. در بدترین حالت، تحت برجام، ایران برای تولید اورانیوم غنی شده مورد نیاز برای ساخت یک بمب هستهای، به یک سال زمان نیاز داشت. اما ترامپ این توافق را، توافقی یکجانبه خواند و در نهایت از آن خارج شد.»
ریسپانسیبل اِستیت کرفت افزود: «اکنون بخاطر بزرگترین شکست ترامپ در دولت اول او، در بدترین شرایط ممکن قرار داریم. در پی تصمیم ترامپ، روابط ایران و آمریکا صدماتی جبران ناپذیر دیده است. برنامه هستهای ایران بسیار توسعه یافتهتر شده و متخصصین ایرانی به دانش فنی علم هستهای دست یافتهاند.»
به اذعان این نشریه دلایل اصلی ایران برای تسریع روند کاهش تعهدات برجامی خود «ترور قاسم سلیمانی توسط ترامپ» بود.
ریسپانسیبل اِستیت کرفت همچنین با اشاره به تحولات جهانی نوشت: «برخلاف گذشته، روسیه و چین دیگر از خواست ما (آمریکا) برای مهار برنامه هستهای ایران حمایت نمیکنند. ایران نیز با تعمیق روابط خود با دیگر کشورهای جهان، بهخصوص چین و روسیه، مانند گذشته به کاهش تحریمهای آمریکا نیاز ندارد.»
نشریه آمریکایی در یکی از تحلیلهای خود پیش از روی کار آمدن دولت دوم ترامپ نوشت: «توافق با ایران واقعاً یک دستاورد قابل توجه بود، و اگر ایالات متحده خیال "توافق بهتر" را رد کرده و به توافقی که داشتیم پایبند میماند، امروز وضعیت ما بسیار بهتر بود. تصمیم ترامپ برای خروج از برجام، یک شکست تاریخی و مطلق بود. اکنون، چشم انداز یافتن راه حل دیپلماتیک جدید برای بحران هستهای ایران دلهره آور است. اما باید تلاش کنیم؛ جایگزینها بدتر هستند.»
«جایگزینها بدتر هستند»
ولی با وجود هشدار نشریه آمریکایی به «بدتر بودن راههای جایگزین» ترامپ در تازهترین نمایش خود برای نشان دادن سیاستهای خصمانه خود علیه ایران، هفته گذشته و پیش از دیدار به «بنیامین نتانیاهو» نخست وزیر رژیم صهیونیستی، یادداشت ریاست جمهوری برای بازگرداندن فشار حداکثری علیه ایران امضا کرد.
ترامپ که در طول امضای این یادداشت، مدعی «مردد بودن» خود برای امضای آن شد، با اتخاذ سیاستی دوگانه، ادعا کرد که بهدنبال مذاکره با «مسعود پزشکیان» رئیس جمهور ایران و رسیدن به توافقی تازه است.
اما با وجود اظهارات ترامپ درباره خواست خود برای رسیدن به توافقی تازه با ایران، او در عمل، تحریمهای تازهای علیه ایران کرد. در نتیجه، او حتی پیش از آغاز هرگونه مذاکره احتمالی، همزمان با ارسال سیگنال مذاکره و توافق، سیاست هویج و چماق خود علیه ایران اتخاذ کرده است که با توجه به تاریخچه بدعهدیهای شخص او علیه ایران، فرمایشات رهبری دربرابر هرگونه مذاکره با آمریکا، هشداری واقعگرایانهای است.
اما همانطور که رهبری فرمودند، حتی در صورت مذاکرات فرضی با آمریکا، مشکلات کشور با اتکا به کشوری خارجی، بهخصوص کشوری که تاریخچه روابط آن با ایران به بدعهدیهای گسترده علیه ملت ایران گره خورده است، حل نخواهد شد.
در همین راستا، «محمد حسین صفار هرندی» عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام سال در سال 1400 با بیان اینکه بعضی از دیپلماتها و صاحبنظران آمریکایی به ما میگفتند که با آزادشدن پولهایتان، مسئلهتان حل نمیشود، گفت: «وضع اقتصاد ملیتان خراب است و باید آن را احیا کنید. درست هم میگفتند. اقتصاد ملی، یعنی ظرفیتی که ملت اراده کند تا وضع خودش را ازحالت موجود به وضع مطلوب برساند. این احیاء علم، فناوری و سرمایهگذاری میخواهد. سرمایههای هدررفته باید پای کار بیاید؛ امّا عدهای بهجای تقویت درونی دل به فرشتهی نجاتی بسته بودند که از خارج بیاید و مسائل را حل کند.»
انتهای پیام/
لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1357364/