ایرانیان جهان

آخرين مطالب

اقدام جنجالی طالبان علیه ایران/ گزینه نظامی روی میز آمد اخبار ایران

اقدام جنجالی طالبان علیه ایران/ گزینه نظامی روی میز آمد
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - بحران آب در هیرمند تنها یک مسأله فنی و محیط‌زیستی نیست بلکه ابعاد اقتصادی، سیاسی و ژئوپلیتیکی گسترده‌ای دارد. ایران باید، ضمن پیگیری دیپلماسی آب، از اهرم‌های اقتصادی، سیاسی و حتی نظامی برای جلوگیری از زیاده‌خواهی‌های افغانستان و نقش‌آفرینی بازیگران خارجی مانند ترکیه و آذربایجان استفاده کند.
به گزارش عرشه آنلاین؛ تصاویر ماهواره‌ای نشان می‌دهند که از 22 دی‌ماه تا 12 بهمن‌ماه جاری در هیرمند جریان قابل‌توجه آب وجود داشته، اما مقامات افغان از ورود آن به ایران ممانعت کرده‌اند.
حمیدرضا رمضانی کارشناس ارشد محیط زیست نوشت: افغانستان همچنان از جریان آب رودخانه هیرمند به سمت سیستان و بلوچستان، دریاچه هامون و شهرستان زابل جلوگیری می‌کند. این در حالی است که آب در رودخانه هیرمند جریان دارد، اما مقامات افغان با بهانه‌های واهی از ورود آب به کشورمان ممانعت کرده و آن را به سمت شوره‌زار گودزره منحرف می‌کنند. 
برخلاف ادعای مسئولان وزارت امور خارجه، انحراف سیلاب هیرمند به شوره‌زار گودزره همچنان ادامه دارد. این در حالی است که بر اساس معاهده رسمی سال 1351 میان نخست‌وزیر وقت ایران (امیرعباس هویدا) و نخست‌وزیر وقت افغانستان (موسی شفیق) مقرر شد افغانستان سالانه 850 میلیون متر مکعب آب از طریق هیرمند به ایران اختصاص دهد، اما این تعهد از سوی افغانستان رعایت نمی‌شود.
بررسی تصاویر ماهواره‌ای Sentinel-2 توسط مرکز ملی مطالعات راهبردی کشاورزی و آب اتاق ایران نشان می‌دهد که در 20 روز از 22 دی‌ماه تا 12 بهمن‌ماه 1403 جریان قابل‌توجهی از آب در هیرمند وجود داشته است. این آب در بند کمال‌خان جمع‌آوری و سپس از طریق مخزن دوم آن به شوره‌زار گودزره هدایت شده است. 
در گذشته، گودزره تنها مازاد آب تالاب هامون را از طریق رودخانه شیله دریافت می‌کرد اما پس از ساخت بند کمال‌خان، مسیر طبیعی رودخانه هیرمند به عمد تغییر داده شده است. 
نقش اشتباه ایران در ساخت بند کمال‌خان این بحران آب زمانی تلخ‌تر می‌شود که بدانیم دولت افغانستان در سال‌های 2010 تا 2012 در حال احداث بند کمال‌خان بود، اما به دلیل نبود زیرساخت‌های لازم، ایران سیمان مورد نیاز این پروژه را تأمین کرد! نتیجه این اقدام، تکمیل بند کمال‌خان و مسدود شدن جریان طبیعی آب به ایران بود. 
نقش ترکیه در بحران آب افغانستان حل بحران حقابه ایران از افغانستان تنها از طریق دیپلماسی آب ممکن نیست، بلکه باید همکاری‌های اقتصادی و انرژی نیز در نظر گرفته شود. ترکیه که سودای ژاندارمی خاورمیانه را در سر دارد، با سرمایه‌گذاری گسترده در افغانستان، عملا مدیریت منابع آبی این کشور را در دست گرفته است. 
ترکیه با اجرای پروژه‌های شهرسازی، جاده‌سازی، سدسازی و کشاورزی نفوذ قابل‌توجهی در افغانستان یافته و اکنون این کشور را به ابزاری برای فشار به ایران تبدیل کرده است. 
گزینه نظامی برای جلوگیری از زیاده‌خواهی‌های افغانستان بحران آب در هیرمند تنها یک مسأله فنی و محیط‌زیستی نیست بلکه ابعاد اقتصادی، سیاسی و ژئوپلیتیکی گسترده‌ای دارد. ایران باید، ضمن پیگیری دیپلماسی آب، از اهرم‌های اقتصادی، سیاسی و حتی نظامی برای جلوگیری از زیاده‌خواهی‌های افغانستان و نقش‌آفرینی بازیگران خارجی مانند ترکیه و آذربایجان استفاده کند.
عدم توجه به این مسآله می‌تواند در آینده نزدیک به یک بحران امنیتی تمام‌عیار برای ایران تبدیل شود.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1362133/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

حمایت 7 هزار و 239 نفر از اساتید دانشگاه از بیانات امام خامنه‌ای درباره فریبکاری آمریکا با عنوان مذاکره/

شکست سیاست‌های آمریکا در مهار ایران و روسیه

دهن کجی اوپک به دونالد ترامپ

بیانیه جمعی از استاتید دانشگاه درمورد مذاکرات آمریکا و موضع ایران

اعلام حمایت 7هزار استاد دانشگاه از بیانات امام خامنه‌ای

سفر اولین مقام ارشد کابینه دونالد ترامپ به کی‌یف

وزیر خارجه آمریکا: مسیر پایان جنگ اوکراین پیچیده است، اما ترامپ امیدوار به توافق عادلانه است

روبیو: واقعاً دوست دارم به‌زودی با رئیس‌جمهور پوتین دیدار کنم

«دیکتاتوری تک‌نفره» در آمریکا؛ خوانش اقدامات جنجالی ترامپ

وزیر دفاع آمریکا ضمن مخالفت با پیوستن کی‌یف به ناتو: به اوکراین نیرو اعزام نخواهیم کرد

دعوای تندوتیز ایران و آمریکا در این صورت تمام می‌شود!

وزیر خارجه آمریکا: مسیر پایان جنگ اوکراین پیچیده و دشوار است

داوود اوغلو: غزه به ترکیه ملحق شود!

ترامپ، بایدن را مسوول افزایش تورم آمریکا دانست

تورم در آمریکا بیش از حد پیش بینی شده افزایش یافت

پایگاه نظامی مخوف آمریکا که همه را شوکه میکند

دستگیری عاملان اخاذی 16میلیون دلاری

پیشنهاد ترامپ برای دسترسی به معدن‌های اوکراین در ازای کمک‌های آمریکا

آمریکا به متحدانش هم رحم نمی کند

حاشیه‌های تغییر فرمان ایران‌خودرو

گروگان‌گیری در آژانس

آغاز عصر نئوامپریالیسم

تبعیت دولت از بازار آزاد ارز، سیاست اشتباهی است

پایان 874 روز بلاتکلیفی

ماکرون به ترامپ: نمی‌توانید 2 میلیون غزه‌ای را اخراج کنید

هاآرتص: 3 سناریو درمورد جنگ، غزه و گروگان‌ها پس از تهدید جنجالی ترامپ

بیروت: فکر اخراج ساکنان غزه، خیال باطل است

ترامپ، افزایش تورم در آمریکا را گردن بایدن انداخت

مصر طرح بازسازی غزه بدون اخراج فلسطینیان را پیشنهاد داد

عراق خواستار تشکیل کشور فلسطین شد

سرایا القدس برای پایبندی به آتش بس غزه شرط گذاشت

رئیس مجلس روسیه: خوردن کِرم توسط اروپایی‌ها پیامد تحریم روسیه است

فرستاده سازمان ملل از گزارش‌های تخلفات مقامات امنیتی در دولت موقت سوریه خبر داد

توزیع کالابرگ رمضان و عید بین دهک‌های 1 تا 7

500 هزار تومان هدیه بانک آینده با نصب اپلیکیشن آبانک

پیش بینی قیمت طلا و سکه 25 بهمن 1403

قیمت ساینا در کارخانه 122 میلیون تومان گران شد

رایزنی رئیس جمهور عراق و رئیس امارات درباره فلسطین و سوریه

پیش‌بینی قیمت طلا و سکه در هفته آخر بهمن ماه 1403

اتصال راه‌آهن بوشهر به شیراز کلید حل مشکلات اقتصادی است

برون‌رفت از چالش‌های کنونی، مستلزم تقویت جامعه مدنی است

ترسیم الگوی اقتصادی اسلامی راه برون رفت از مشکلات است

به دنبال همدلی و هم افزایی برای مقابله با جرایم اقتصادی هستیم

برق دزدی آشکار حدود 700 هزار ماینر غیرمجاز در کشور/همکاری پلیس امنیت اقتصادی با صنعت برق به کاهش ناترازی کمک می‌کند

عدالت نه‌تنها در رشد اقتصادی، بلکه در تمامی ابعاد جامعه تأثیرگذار است

پرواز مستقیم گرگان-آکتائو راه‌اندازی شد

رونمایی از سامانه بومی فرونشست انجام شد

مشکلات اقتصادی با اقدامات جهادی و خلاقانه جوانان حل خواهد شد

برق دزدی آشکار حدود 700 هزار ماینر غیرمجاز در کشور/ جمع‌آوری بیش از 240 هزار دستگاه از سراسر کشور

معاون امور بانوان رئیس جمهور از 2 طرح درمانی بوشهر بازدید کرد