ایرانیان جهان

آخرين مطالب

اقدام عجیب و بحث‌برانگیز طالبان علیه ایران در سکوت و لبخند مسئولان افغانستان

اقدام عجیب و بحث‌برانگیز طالبان علیه ایران در سکوت و لبخند مسئولان
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - خبرگزاری تسنیم نوشت: تصاویر ماهواره‌ای نشان می‌دهند که از 22 دی‌ماه تا 12 بهمن‌ماه جاری در هیرمند جریان قابل‌توجه آب وجود داشته، اما مقامات افغان از ورود آن به ایران ممانعت کرده‌اند.
حمیدرضا رمضانی کارشناس ارشد محیط زیست نوشت: افغانستان همچنان از جریان آب رودخانه هیرمند به سمت سیستان و بلوچستان، دریاچه هامون و شهرستان زابل جلوگیری می‌کند.
این در حالی است که آب در رودخانه هیرمند جریان دارد، اما مقامات افغان با بهانه‌های واهی از ورود آب به کشورمان ممانعت کرده و آن را به سمت شوره‌زار گودزره منحرف می‌کنند. 
برخلاف ادعای مسئولان وزارت امور خارجه، انحراف سیلاب هیرمند به شوره‌زار گودزره همچنان ادامه دارد. این در حالی است که بر اساس معاهده رسمی سال 1351 میان نخست‌وزیر وقت ایران (امیرعباس هویدا) و نخست‌وزیر وقت افغانستان (موسی شفیق) مقرر شد افغانستان سالانه 850 میلیون متر مکعب آب از طریق هیرمند به ایران اختصاص دهد، اما این تعهد از سوی افغانستان رعایت نمی‌شود.
بررسی تصاویر ماهواره‌ای Sentinel-2 توسط مرکز ملی مطالعات راهبردی کشاورزی و آب اتاق ایران نشان می‌دهد که در 20 روز از 22 دی‌ماه تا 12 بهمن‌ماه 1403 جریان قابل‌توجهی از آب در هیرمند وجود داشته است. این آب در بند کمال‌خان جمع‌آوری و سپس از طریق مخزن دوم آن به شوره‌زار گودزره هدایت شده است. 
در گذشته، گودزره تنها مازاد آب تالاب هامون را از طریق رودخانه شیله دریافت می‌کرد اما پس از ساخت بند کمال‌خان، مسیر طبیعی رودخانه هیرمند به عمد تغییر داده شده است. 
نقش اشتباه ایران در ساخت بند کمال‌خان این بحران آب زمانی تلخ‌تر می‌شود که بدانیم دولت افغانستان در سال‌های 2010 تا 2012 در حال احداث بند کمال‌خان بود، اما به دلیل نبود زیرساخت‌های لازم، ایران سیمان مورد نیاز این پروژه را تأمین کرد! نتیجه این اقدام، تکمیل بند کمال‌خان و مسدود شدن جریان طبیعی آب به ایران بود. 
نقش ترکیه در بحران آب افغانستان حل بحران حقابه ایران از افغانستان تنها از طریق دیپلماسی آب ممکن نیست، بلکه باید همکاری‌های اقتصادی و انرژی نیز در نظر گرفته شود. ترکیه که سودای ژاندارمی خاورمیانه را در سر دارد، با سرمایه‌گذاری گسترده در افغانستان، عملا مدیریت منابع آبی این کشور را در دست گرفته است. 
ترکیه با اجرای پروژه‌های شهرسازی، جاده‌سازی، سدسازی و کشاورزی نفوذ قابل‌توجهی در افغانستان یافته و اکنون این کشور را به ابزاری برای فشار به ایران تبدیل کرده است. 
گزینه نظامی برای جلوگیری از زیاده‌خواهی‌های افغانستان بحران آب در هیرمند تنها یک مسأله فنی و محیط‌زیستی نیست بلکه ابعاد اقتصادی، سیاسی و ژئوپلیتیکی گسترده‌ای دارد. ایران باید، ضمن پیگیری دیپلماسی آب، از اهرم‌های اقتصادی، سیاسی و حتی نظامی برای جلوگیری از زیاده‌خواهی‌های افغانستان و نقش‌آفرینی بازیگران خارجی مانند ترکیه و آذربایجان استفاده کند.
عدم توجه به این مسآله می‌تواند در آینده نزدیک به یک بحران امنیتی تمام‌عیار برای ایران تبدیل شود.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1362335/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

تمام جام‌ها و افتخارات کریستیانو رونالدو از سال 2003 تا 2025؛ از لیگ قهرمانان اروپا تا توپ طلا و قهرمانی یورو

ارمنستان در مسیر اروپایی شدن

ترک‌استریم رکورد زد

دربی مرسی‌ساید؛ آسمان سرخ، درّه‌های آبی

ادامه وابستگی اروپا به گاز روسیه؛ ترک‌استریم رکورد زد

چین بدلِ بی‌ ام‌ و را هم ساخت!

بحران مسکن چین را غافلگیر کرد/ اژدهای زرد گرفتار در گرداب بدهی 160 میلیارد دلاری

عبدی: اندونزی رقیب خیلی سختی است/ می‌خواهیم با جام از چین به ایران برگردیم

عبدی: اندونزی رقیب خیلی سختی است

عبدی: این نسل تیم ملی را می‌سازد

واکنش عجیب طالبان به قاچاق زعفران از ایران

حماس: تهدیدات آمریکا و اسرائیل را نمی‌پذیریم

حماس باید همه «گروگان‎‌ها» را آزاد کند

اولین تماس تلفنی ترامپ-پوتین/تاکید بر توقف درگیری در اوکراین

پزشکیان: بعد از این همه جنایت، ادعا می‌کنند که به دنبال مذاکره هستند؛ این رفتارها هیچ معنایی جز فریبکاری ندارد/ از ما می‌خواهند گفت‌وگو کنیم، در همان حال، اقتصاد ما را تحریم می‌کنند/ ایران نباید خود را وابسته به غرب بداند؛ دنیا فقط آمریکا و اروپا نیست

رؤسای جمهور روسیه و آمریکا درباره ایران رایزنی کردند!

زنی که با بشار اسد دیدار کرده بود مدیر اطلاعات ملی آمریکا شد

ایروانی: ایران بر تمامیت ارضی سوریه تأکید می‌کند/ایران ادعاهای یک‌جانبه آمریکا را رد می‌کند

اولین مهره حذف شده در دولت پزشکیان چه کسی خواهد بود؟ / باقی اصلاح طلبان هم واقعیت آمریکا را درک می‌کنند!

پزشکیان: وابسته به غرب نیستیم/ دنیا فقط آمریکا و اروپا نیست

ترامپ و پوتین تلفنی گفت‌و‌گو کردند/ توافق برای دیدار

جزییات گفتگوی تلفنی پوتین با ترامپ/ خاورمیانه و برنامه هسته‌ای ایران مورد بحث و بررسی قرار گرفت

وزیر دفاع آمریکا: عضویت اوکراین در ناتو ممکن نیست

با شاهزاده نامیدن، کسی شاه نمی‌شود!

خانه ژوزف چشم پزشک لبنانی! قسمت 18 سفرنامه مهاجرانی

سراب مذاکره با ترامپ‌

اما و اگر انتصابات در مشاغل حساس

لیست سیاه FATF؛ بانک‌های چین و عراق با تجار ایرانی کار نمی‌کنند

مصر و اردن بر لزوم آغاز فوری بازسازی غزه تاکید کردند

ترامپ پس از گفتگو با پوتین: برای آغاز فوری مذاکرات درباره اوکراین توافق کردیم

پس از پوتین، ترامپ با زلنسکی گفتگو کرد

پاسخ به طرح ترامپ توسط معلمی که همه خانواده اش را در بمباران غزه از دست داد

کشورهای عربی در شورای امنیت: اسرائیل از خاک سوریه خارج شود

سازمان ملل به تماس تلفنی پوتین و ترامپ واکنش نشان داد

زلنسکی: ترامپ مرا از جزئیات تماس تلفنی خود با پوتین مطلع کرد

ارتش اسرائیل نیروهای ذخیره خود را فراخواند

قیمت طلا و ارز نزولی شد؛ تحلیلی از وضعیت بازار در روزی که گذشت

نایب‌رئیس کمیسیون اصل 90 مجلس: حکم خروج کروز از ایران‌خودرو قطعی است

بزرگترین بدهکاران بانکی از کجا وام می‌گیرند؟

فساد سیب در زمین دولت؛ تحلیلی بر عوامل افزایش قیمت سیب‌زمینی

عضو سابق شورای عالی بورس: اثر نرخ بهره در بورس خنثی شده است

رئیس‌جمهور عراق از مخالفت با هرگونه مداخله خارجی در امور سوریه خبر داد

‎شناسایی و اعمال قانون با سرشبکه‌های اصلی قاچاق کالا/ اجرای طرح برخورد با خودرو‌های شوتی

داغ شدن هشتگ «استیضاح همتی» در فضای مجازی

توقیف کالاهای قاچاق میلیاردی در بوشهر

عکس زیرخاکی از ضرغامی، فریبرز عرب‌نیا و سیامک اطلسی

طرح جدید اتحادیه اروپا برای استفاده از مواد شکافت‌پذیر اورانیوم

ترکیه و رویای دسترسی به گاز ترکمنستان

متلک نیش‌دار وزارت حکومت طالبان به مقام ایرانی بر سر یک محصول خوشنام!

خط و نشان و نقشه جدید دونالد ترامپ درباره غزه