بزرگنمايي:
ایرانیان جهان - به گزارش اقتصادنیوز به نقل از ایرنا، «سید عباس عراقچی» وزیر امورخارجه در نشست خبری امروز چهارشنبه 24 بهمن ماه 1403 با «رشید مردوف» معاون رئیس کابینه وزیران و وزیر امور خارجه ترکمنستان در تهران گفت: دیروز و امروز مذاکرات گسترده ای در موضوعات مختلف از جمله اقتصادی انجام شد و امروز هم دیدار موفقی داشتیم.
خبر مرتبط
![ایرانیان جهان](https://kban.ir/NewsImage/640/aHR0cHM6Ly9jZG4uZWdodGVzYWRuZXdzLmNvbS90aHVtYm5haWwvRXlwc1lCRWp1eWZBL2t6eHdncS1KS0JYdGRuc1cyRGJ3UHc3bmYzR3hGcV9OOTdLVmpYRmx0bFBlWDkyZEZSY2xvUnRYVzRBcVd1d0t5d3BnenJDSlNvbmtpRzNwSV9RdlZKTXRLN0pmNzVQQm4tMFVaeHl0UjlneDJiNkdramlHT1EsLC8lRDklQkUlRDglQjIlRDglQjQlREElQTklREIlOEMlRDglQTclRDklODYrJTJBLmpwZw==)
مخالفت ایران و ترکمنستان با کوچ اجباری مردم غزه وی با اشاره به مشورت های سیاسی امروز گفت: دو کشور دارای روابط بسیار عمیق بوده و از اشتراکات دیرینه فرهنگی و تمدنی و دنیا برخوردار هستیم. ایران از اولین کشورهایی بود که استقلال ترکمنستان و بیطرفی این کشور را به رسمیت شناخت. اصل بیطرفی از اصول ترکمنستان است که به آن احترام می گذاریم.
وزیر امور خارجه افزود: امسال ترکمنستان در سازمان ملل دو قطعنامه بسیار مهم را به تصویب رساند؛ یکی تحت عنوان صلح و اعتماد بینالمللی و دیگری در خصوص آسیای مرکزی، منطقه صلح اعتماد و همکاری. بر اساس این قطعنامه سال 2025 به عنوان سال صلح و اعتماد بین المللی نامگذاری شده؛ ما این موفقیت را به رئیس جمهور محترم ترکمنستان و رهبر ملی مردم این کشور تبریک می گوییم. ما در خصوص این قطعنامه با ترکمنستان همکاری میکنیم و رئیس جمهور ایران در «کنفرانس صلح و اعتماد» شرکت خواهد کرد.
عراقچی با اشاره به اینکه با مهمان خود از ترکمنستان درباره مسئله فلسطین نیز گفت و گو کرده است، افزود: مواضع ما در حمایت از مردم فلسطین و مخالفت با طرح های که برای کوچ اجباری مردم غزه ارائه شده، یکسان است. این طرح ها خلاف اصول بین الملل و خلاف انسانیت و اهداف بشریت است.
رئیس دستگاه دیپلماسی در پایان سخنانش خاطرنشان کرد: در خصوص افغانستان هم ما مشورت بسیار خوب و نزدیکی داشته و تصمیم گرفتیم که مشورتهای ایران و ترکمنستان در خصوص مسائل بینالمللی و مسائل منطقهای در کنار مسائل دوجانبه افزایش و گسترش بیشتری داشته باشد.
ادامه مذاکره میان ایران و ترکمنستان به توسعه همکاری دوجانبه منتهی خواهدشد در ادامه این نشست خبری، «رشید مردوف» معاون رئیس کابینه وزیران و وزیر امور خارجه ترکمنستان ضمن تبریک سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی ایران و آرزوی صلح و شکوفایی و توسعه برای ایران، گفت: در جریان این رایزنیها که در فضای دوستی، توافق و احترام متقابل برگزار شد؛ موضوعات مربوط به مسائل دوجانبه، سیاسی، تجاری، انسان دوستی و حوزههای مختلف مورد بررسی قرار داده شد.
وی با اشاره به اینکه بین ترکمنستان و جمهوری اسلامی ایران روابط سیاسی به صورت مستمر ادامه داشته و در این رابطه سفرهای مقامات عالی هم بین دو کشور در حال انجام است، گفت: ادامه این سفرها و مذاکرات موجب توسعه همکاریها خواهد بود و در این رابطه رئیس جمهور محترم ترکمنستان در سال 2022 ماه ژوئن به جمهوری اسلامی ایران سفر رسمی داشتند و همچنین رهبر ملی ترکمنستان هم در سال 2024 در ماه آگوست به تهران سفر کرده بود، رئیس جمهور محترم جمهوری اسلامی هم در ماه اکتبر سال گذشته به ترکمنستان سفر و در همایش سیصدمین سالگرد مخدوم امامقلی حضور یافتند.
وزیر امور خارجه ترکمنستان ادامه داد: ایران و ترکمنستان در موضوعات مربوط به صلح، امنیت بینالملل، مسائل اکولوژی با هم همکاری نزدیکی دارند و جمهوری اسلامی ایران از اولین کشورهایی بود که استقلال ترکمنستان را به رسمیت شناخت و در مجامع بینالمللی حمایتهای خود را همیشه از ترکمنستان به ویژه در ایده صلح و امنیت داشته است.
مردوف سال 2025 را سالی مهم برای ترکمنستان توصیف کرد و گفت: در مجمع عمومی سازمان ملل متحد به نام ترکمنستان سال 2025 به عنوان سال «صلح و توافق» در دنیا به رسمیت شناخته شده است و طرف ایرانی به صورت کامل از این ابتکار حمایت کردند. برنامه ما برگزاری نشست هایی با همراهی همسایگان و سازمانهای بینالمللی در این زمینه خواهد بود.
ایران و ترکمنستان کمیسیون مشترک همکاری اقتصادی برگزار میکنند وزیر امور خارجه ترکمنستان ادامه داد: در جریان مذاکرات برخی مسائل منطقه و به ویژه افغانستان را مورد بررسی قرار دادیم. ما به عنوان کشورهای همسایه افغانستان در آینده هم باید همکارییهای خود را با نیت خوب و با خود افغانستان پیش ببریم. در رابطه با آینده این همکاری ها هم رایزنی و توافق شد.
مردوف با اشاره به اینکه موضوع دریای خزر هم مورد بررسی قرار گرفت؛ گفت: در این زمینه هم به صورت دو جانبه و هم پنج جانبه همکاری میکنیم و کارهای مشترکی را هم در آینده ادامه خواهیم داد.
وی ادامه داد: در جریان رایزنیهای سیاسی، مسائل آب را هم مورد بررسی قرار و تاکید کردیم که این موضوع برای منطقه بسیار مهم است. رهبر ملی ترکمنستان در ـکنفرانس آب ریاض» ابتکارات ترکمنستان را بیان کردند که شامل سه موضوع برای حل مسائل آب بود. این موضوع باید مطابق موازین بینالمللی حل و فصل شود و باید منافع همه کشورهای منطقه در نظر گرفته شده و سازمانهای منطقهای به خصوص سازمان ملل متحد هم باید در آن مشارکت داشته باشند.
وزیر امور خارجه ترکمنستان بخش دیگری از رایزنیها خود با همتای ایرانی را در حوزه تجاری و همکاریهای بازرگانی اعلام کرد و گفت: تاکید شد که این حوزه به عنوان یکی از حوزههای مهم روابط دو کشور بوده و همکاری ها به ویژه در حوزه تجارت، انرژی، برق، گاز، حمل و نقل و اکولوژی باید گسترش پیدا کند. ما ظرفیتهای خوبی در این خصوص داریم و امیدوارم شاهد توسعه در این زمینه باشیم. همچنین توافق کردیم که در آینده نزدیک کمیسیون مشترک همکاری اقتصادی را برگزار کنیم. همچین در خصوص مسائل فرهنگی و انسان دوستی هم تاکید ویژه بر افزایش همکاری ها شد.
وی با بیان اینکه ما میراث مشترک فرهنگی داریم، گفت: توافق شد در حوزه فرهنگ، علم و آموزش و در زمینههای دیگر اجتماعی نیز همکاری های دو جانبه را توسعه داده و برنامههای مشترکی را اجرا کنیم. در مجموع گفت و گوهای امروز ما در سطح بسیار بالایی برگزار شد و این رایزنیها بار دیگر دوستی و برادری ما را نشان داد که دو کشور دوست و برادر همه مسائل مورد علاقه را با هم مورد بررسی قرار دادند.
رشید مردوف روز سهشنبه 23 بهمن 1403 به منظور رایزنی با مقامهای کشورمان در خصوص روابط دوجانبه و تحولات منطقهای به تهران سفر کرد. به گفته «اسماعیل بقائی» سخنگوی وزارت امور خارجه، این سفر بر اساس دعوت رسمی سید عباس عراقچی وزیر امور خارجه و در چارچوب رایزنیهای سیاسی دورهای وزرای امور خارجه جمهوری اسلامی ایران و ترکمنستان انجام شده است.