ایرانیان جهان

آخرين مطالب

پس‌لرزه‌های تحولات شام برای آنکارا/ شمال شرق سوریه به میدان صف‌آرایی ترکیه و آمریکا تبدیل می شود؟ ایالات متحده آمریکا

پس‌لرزه‌های تحولات شام برای آنکارا/ شمال شرق سوریه به میدان صف‌آرایی ترکیه و آمریکا تبدیل می شود؟
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - به گزارش اقتصادنیوز، 22 ژانویه، سه نماینده پارلمان ترکیه از حزب چپ‌گرای برابری خلق‌ها و دموکراسی (DEM) برای دیدار با عبدالله اوجالان، بنیانگذار و رهبر حزب کارگران کردستان یا پ‌ک‌ک، از جزیره زندان ایمرالی دیدن کردند.
پ‌ک‌ک، یک گروه شبه نظامی است که از دهه 1980 از رویکرد مبارزه محور پیروی کرده و از سوی ترکیه و ایالات متحده به عنوان یک سازمان تروریستی شناخته شده است.
همزمان اوجالان، پایه‌گذار این گروه نیز از سال 1999 در حال گذراندن حبس ابد است.
این عبارات بخشی از یادداشت فارن افرزاست که اقتصادنیوز آن را در سه بخش ترجمه کرده که بخش نخست با تیتر «گرگ و میش صلح؛ پشت پرده پیشنهاد اردوغان به اوجالان/ کردها پاشنه آشیل اردوغان تبدیل شده‌اند؟»‌ منتشر شده است و بخش دوم آن در ادامه آمده است.
پاشنه آشیل ترکیه در شام ترکیه از ترس اینکه توانمندسازی شاخه سوری پ‌ک‌ک باعث افزایش جسارت این گروه شود، مذاکرات صلح را با اوجالان در سال 2013 آغاز کرد. اما پس از اینکه پ‌ک‌ک در سال 2015 تلاش کرد کنترل مراکز شهری در استان‌های کردنشین جنوب شرقی ترکیه را در دست بگیرد، مذاکرات شکست خورد و ارتش ترکیه مبارزاتی را برای بیرون راندن این گروه از شهر‌ها آغاز کرد.
پ‌ک‌ک در ترکیه شکست خورد، اما از طریق ارتباط نزدیک با یگان کرد مستقر در سوریه و واحد‌های نظامی آن به حیات خود ادامه می‌دهد. یگان‌های کرد در اتحادیه جوامع کردستان، سازمان چتری است که در سال 2005 تأسیس شد و اهداف سیاسی پ‌ک‌ک را در اولویت قرار داده و توسط اوجالان رهبری می‌شود.
اعضای پ‌ک‌ک به یگان‌های مدافع خلق ملحق شده‌اند که بخش عمده‌ای از نیرو‌های دموکراتیک سوریه (SDF) را تشکیل می‌دهد، ائتلافی که به عنوان نیروی نظامی منطقه خودگردان شمال شرق سوریه عمل می‌کند و شریک نزدیک ایالات متحده در مبارزه با داعش است. مظلوم عبدی، فرمانده کل نیرو‌های دموکراتیک سوریه، یکی از اعضای سابق پ‌ک‌ک است و زمانی که اوجالان در سوریه اقامت داشت با او همکاری می‌کرد.
ترکیه سه عملیات نظامی محدود علیه گروه‌های وابسته به پ‌ک‌ک در سوریه انجام داده است و سال 2016 در منطقه الباب، سال 2018 در منطقه عفرین و در کریدور بین شهر‌های تل ابیض و رأس العین در سال 2019 این عملیات‌ها کلید خورد. ارتش ترکیه یک منطقه حائل جزئی را در شمال سوریه حفظ کرد، اما تاکنون مداخله نظامی در مقیاس کامل در منطقه شمال سوریه انجام نشده است.
از بین بردن شبه نظامیان وابسته به پ‌ک‌ک که از جانب ایالات متحده آموزش، پشتیبانی رزمی و پوشش نظامی داده می‌شوند و با نیرو‌های دموکراتیک سوریه همکاری دارند، می‌تواند تنش‌زا باشد. برای آنکارا، تفاوت بین یگان‌های کرد و ژ ک ک صرفاً در اسامی‌شان است. همکاری واشنگتن با شبه نظامیان کرد در سوریه روابط ایالات متحده و ترکیه را پیچیده کرده است. با این حال، با رفتن اسد، دولت موقت کرد‌ها در شمال شرق سوریه ممکن است دیگر قابل دوام نباشد - و ایالات متحده باید گزینه‌هایی غیر از اتکا به وابستگان پ‌ک‌ک را برای جلوگیری از بازگشت داعش در نظر بگیرد.

ایرانیان جهان

احتمال تنش در شمال شرق سوریه هیئت تحریر الشام (HTS)، گروهی اسلام‌گرا که در ماه دسامبر دولت وقت سوریه را سرنگون کرد، پیشنهاد مقامات کرد را برای یک سیستم فدرال که به آنها اجازه می‌دهد خودمختاری شان را حفظ کنند، رد کرده است. گروهی که اکنون سوریه را رهبری می کند، سابقه درگیری با کردها را دارد: در سال 2012، پس از اینکه مقامات کرد برای اولین بار کنترل شمال شرق سوریه را به دست گرفتند، سلف تحریر الشام، یعنی جبهه النصره که تحت حمایت ترکیه بود با مجوز آنکارا برای حمله به مواضع شبه نظامیان کرد وارد سوریه شد. اخیراً، احمد الشرع، رهبر تحریر الشام و رئیس جمهور انتقالی سوریه، اعلام کرده که نیروهای دموکراتیک سوریه باید در ارتش ملی ادغام شوند تا قدرت نظامی "تنها در دست دولت" باشد. همزمان مرحف ابوقصری، وزیر دفاع جدید سوریه، در ژانویه به خبرنگاران گفت که اگر نیروهای دموکراتیک سوریه از مذاکره سرباز زنند، تحریر الشام یک طرح پشتیبان دارد و گفت: "اگر مجبور به استفاده از زور باشیم، آماده خواهیم بود."
در هفته های پس از سقوط اسد، مقامات ارشد ترکیه بارها از تمایل خود برای انحلال کردهای سوری گفته اند. در ماه دسامبر، هاکان فیدان، وزیر امور خارجه ترکیه، نابودی این گروه را به عنوان "هدف راهبردی" آنکارا قلمداد کرد و از رهبران جدید سوریه خواست تا یگان های خلق را از بین برده، فرماندهانشان را اخراج و کنترل مرکزی تمام خاک سوریه را در اختیار داشته باشند. چند روز بعد، یاشار گولر، وزیر دفاع ترکیه نیز این موضع گیری را تکرار کرد و گفت که اولویت ترکیه انحلال یگان های خلق است.اگر تحریر الشام و ترکیه به اهداف خود دست یابند، خواه از طریق مذاکره و با زور، پ‌ک‌ک ضربه مهلکی خواهد خورد. از منظر ترکیه، تهدید اصلی یک تهدید نظامی نیست: زمین های هموار در امتداد مرز سوریه و ترکیه به راحتی قابل رصد هستند و بر خلاف توپوگرافی کوهستانی در شمال عراق، برای جنگ چریکی مناسب نیستند. اما آنکارا از این بیم دارد که یک نهاد سیاسی خودمختار، مسلح و تحت رهبری کردها در سوریه - اگر قبلاً شکل نگرفته باشد - کانون آرمان های جدایی طلب کردها در ترکیه شود. این خطر در مورد شمال عراق قابل کنترل است: آنکارا و دولت اقلیم کردستان روابط خوبی دارند و پ ک ک در آنجا به حاشیه رانده شده است. اما سوریه موضوع دیگری است.

ایرانیان جهان

کردهای سوریه نسبت به کردهای عراق پیوندهای نزدیکتری با کردهای ترکیه دارند. بسیاری از آنها نوادگان پناهندگانی هستند که پس از سرکوب اولین قیام کردها در ترکیه در سال 1925 به سوریه گریختند. بنابراین روژاوا قطب جذابی است که شمال عراق هرگز نبوده است. پ.ک.ک سیستم غیرمتمرکز خودگردانی را متصور است که مناطق کردنشین ترکیه، سوریه، عراق را در بر می گیرد. تا زمانی که حکومت خودمختار در سوریه پابرجا باشد، این رویا زنده می ماند.اکنون، بزرگترین مانع برای پایان دادن به این خودمختاری و ادغام نیروهای دموکراتیک سوریه در یک نیروی ملی ، ایالات متحده است. ماه گذشته، عبدی، فرمانده نیروهای دموکراتیک سوریه، به لوموند گفت که این گروه خواهان حفظ «خود مختاری اداری» در شمال شرق سوریه است. او همچنین بر تمایل این گروه برای ماندن نیروهای آمریکایی در سوریه برای نظارت بر آتش‌بس بین نیروهای دموکراتیک سوریه و ارتش ملی سوریه، یک شبه نظامی مورد حمایت ترکیه، تاکید کرده است. اما تحریر الشام و دولت ترکیه این آرزوها را رد کرده اند. تنها با حمایت مستمر از سوی ایالات متحده، نیروهای دموکراتیک سوریه می توانند در برابر فشار رهبران جدید سوریه و حامیان آنها در آنکارا مقاومت کنند. واشنگتن، به نوبه خود، ممکن است تمایل داشته باشد که در کنار متحدان کرد خود باشد، حتی در معرض خطر بیگانگی بیشتر از آنکارا. مارکو روبیو، وزیر امور خارجه ایالات متحده در جریان استماع تاییدیه مجلس سنا، از اهمیت همکاری با نیروهای دموکراتیک سوریه برای کنترل داعش گفت و نسبت به عواقب کنار گذاشتن متحدان آمریکا که "فداکاری بزرگی" انجام داده اند، هشدار داد. در همین حال، دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا، درباره ادامه حضور دو هزار نیروی آمریکایی در سوریه رویکردی مبهم دارد و هفته گذشته گفت که "آنها نیازی به دخالت ما ندارند."

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1362481/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

ویدیو و عکس| جنجال در لیگ قهرمانان اروپا با پنالتی بحث برانگیز

رانیری: پورتو و رم در حال سپری کردن فصلی پایین‌تر از حد انتظار هستند

یک هواپیمای نظامی آمریکا سقوط کرد

جزئیات گفتگوی تلفنی ترامپ با زلنسکی/ پایان جنگ نزدیک است

گزارش کاخ سفید از گفتگوی ترامپ با پوتین

کاخ سفید: به ایران اجازه دستیابی به سلاح هسته‌ای نمی‌دهیم

مشتری پروپاقرص ایران بالاخره رخ نشان داد

اقدام عجیب طالبان در قبال ایران؛ هیرمند به شوره زارها می‌رود!

سقوط یک هواپیمای نظامی آمریکا در خلیج «سن دیه‌گو»

اقتصاد آمریکا در حال از دست دادن سلطه جهانی خود است

وزارت خارجه ایران: مذاکره زیر فشار حداکثری و تهدید عزتمندانه و عاقلانه نیست

پزشکیان: دنیا فقط آمریکا و اروپا نیست

ترکش‌های سقوط بشار اسد به زنگزور/ پلن ایران و روسیه برای خنثی سازی نسخه ترکیه و آذربایجان

شماره 7 میلان را به عشق شوچنکو انتخاب کردم!

عبدی: بازی‌هایی در خور شأن نام ایران انجام می‌دهیم

ترامپ پس از گفتگو با پوتین از آغاز فوری مذاکرات درباره اوکراین خبر داد

تعهد ایران به یافتن راهکاری دیپلماتیک برای رفع تحریم/ ایران مذاکره زیربار فشار را نمی‌پذیرد

پیام پنهانی ترامپ به ایران لو رفت

ترامپ پس از گفتگو با زلنسکی: گفتگوها بسیار خوب بود

سنا گزینه ترامپ برای اداره اطلاعات ملی آمریکا را تایید کرد

العربی الجدید: اوضاع به سمت تثبیت آتش‌بس در غزه پیش می‌رود

تکلیف بورس برای تعطیلات غیررسمی مشخص شد

نقش کلیدی زنان در توسعه اقتصادی

اروین انگاپت در آستانه حذف از اروپا

موناکو – بنفیکا؛ ترکیب رسمی

فاینورد – میلان؛ ترکیب رسمی

سلتیک – بایرن مونیخ؛ ترکیب رسمی

رومنیگه: به یولیان ناگلزمان توصیه می‌کنم انتظارات را بالا نبرد؛ فوتبال اروپا هم به سقف دستمزد نیاز دارد

پل مرسون: منچسترسیتی مقابل رئال مادرید هیچ شانسی برای صعود ندارد

اندونزی رقیب خیلی سختی است/ می‌خواهیم با جام از چین به ایران برگردیم

آیا چین و روسیه از مذاکرات هسته‌ای با ایران حذف می شوند ؟

عبدی: اندونزی رقیب خیلی سختی است – آفتاب نو | اخبار ورزشی

متلک نیش‌دار مسئول طالبان به ایران پر سر و صدا شد

واکنش طالبان به گزارش‌ها درباره قاچاق زعفران از ایران به افغانستان

جزئیات نخستین تماس تلفنی ترامپ و پوتین

پذیرش فلسطینیان یا قطع کمک‌های آمریکا به اردن و مصر

آزادی زندانی روس در جریان تبادل زندانیان آمریکا و روسیه

بیانیه ترامپ درباره گفتگو با پوتین

ترامپ و پوتین تلفنی گفت‌وگو کردند/ توافق برای دیدار

سناریوهای مدنظر ترامپ برای جهان چیست؟

توافق ترامپ با پوتین برای آغاز فوری مذاکرات درباره اوکراین

واکنش دبیر شورای عالی امنیت ملی به احتمال مذاکره با آمریکا:

تبادل زندانیان آمریکا و روسیه

رایزنی ترامپ و پوتین وایرال شد

دیپ سیک نشانه تقویت نوآوری چینی | کاهش تسلط آمریکا بر بازار جهانی هوش مصنوعی

توافق فوری آمریکا و روسیه برای آغاز مذاکرات درباره اوکراین

زلنسکی پیشنهاد تبادل مناطق را به روسیه مطرح کرد

نویسنده امریکایی: طرح ترامپ برای تسلط بر غزه، هدیۀ بزرگ به ایران است/ اخراج فلسطینیان احمقانه‌ترین و خطرناک‌ترین طرح تاریخ است

وزیر دفاع آمریکا: اوکراین با مرز‌های پیش از 2014 خداحافظی کند+فیلم

توافق ترامپ با پوتین برای آغاز مذاکرات اوکراین