ایرانیان جهان

آخرين مطالب

ایران و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی؛ همکاری هسته‌ای و چالش‌های سیاسی ایالات متحده آمریکا

ایران و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی؛ همکاری هسته‌ای و چالش‌های سیاسی
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - : « نجاح محمد علی » تحلیلگر و فعال سیاسی عراقی، یادداشتی اختصاصی با عنوان «ایران و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی؛ همکاری هسته‌ای و چالش‌های سیاسی» برای گروه بین‌الملل خبرگزاری مهر ارسال کرده که متن کامل آن در ادامه می‌آید:
ایران دوباره تأکید کرد که این کشور و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی قادر به حل مسائل باقی‌مانده در خصوص برنامه هسته‌ای صلح‌آمیز خود هستند و می‌توانند از هرگونه تشدید تنش که کشورهای غربی، به‌ویژه ایالات متحده، به دنبال آن هستند، جلوگیری کنند.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
در این راستا کاظم غریب‌آبادی، معاون وزیر امور خارجه ایران در امور حقوقی و بین‌المللی در شبکه اجتماعی «ایکس» تأکید کرد که ایران آماده است تا با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به گفتگو بنشیند تا مسائل باقی‌مانده را حل و فصل کند. اظهارات غریب‌آبادی پس از دیدار مهمی با مدیر کل آژانس، رافائل گروسی، بیان شد، جایی که آن‌ها به جنبه‌های مختلف همکاری جاری میان تهران و آژانس پرداخته و همچنین مسائل هسته‌ای حل‌نشده‌ای که ایران در تلاش است تا در چارچوب تعهدات بین‌المللی خود حل کند، مورد بحث قرار گرفت. اما این اظهارات تنها به جنبه‌های فنی محدود نمی‌شود؛ بلکه به چالش‌های سیاسی که منجر به «سیاسی‌سازی» پرونده هسته‌ای ایران شده و روند گفتگو را مختل می‌کند، اشاره ضمنی دارد.
همکاری هسته‌ای: تاریخ طولانی با آژانس
ایران از ابتدای برنامه هسته‌ای خود برای اهداف صلح‌آمیز طبق معاهده منع گسترش تسلیحات هسته‌ای (NPT) تلاش کرده است همکاری خود را با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی حفظ کند، نهادی بین‌المللی که مسئول نظارت بر فعالیت‌های هسته‌ای و اطمینان از صلح‌آمیز بودن آن‌ها است. این همکاری طولانی‌مدت باعث شده است که ایران اعتماد متقابل با آژانس ایجاد کند، حتی با وجود تلاش‌های کشورهای غربی برای «سیاسی‌سازی» این همکاری که غریب‌آبادی در اظهارات اخیر خود به آن اشاره کرده است. با این حال، با وجود این همکاری مستمر، برخی مسائل باقی‌مانده میان دو طرف نیاز به حل و فصل دارند، که این وضعیت باعث شده است سوالاتی در مورد امکان دستیابی به یک راه‌حل جامع مطرح شود.
امنیت تاسیسات هسته‌ای: اولویتی که نمی‌توان نادیده گرفت
یکی از نکات حساسی که غریب‌آبادی به آن اشاره کرد، موضوع «امنیت تاسیسات هسته‌ای» است. در حالی که آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در تلاش است تا مسائل باقی‌مانده را با ایران حل کند، تضمین امنیت تاسیسات هسته‌ای ایران یکی از مسائل اساسی است که بر همکاری دو طرف تأثیر می‌گذارد. ایران امنیت هسته‌ای را تنها یک عنصر تکمیلی نمی‌داند، بلکه آن را یک اولویت استراتژیک می‌داند. در این راستا، غریب‌آبادی تأکید کرد که ایران متعهد است تا امنیت تمامی تاسیسات هسته‌ای خود را تأمین کند که این موضوع جزو تعهدات بین‌المللی این کشور است. اما این مسئله زمانی پیچیده‌تر می‌شود که تهدیدات مداوم، به‌ویژه از سوی رژیم صهیونستی و ایالات متحده آمریکا، وجود دارد.
تهدیدات آمریکا: اتهاماتی که جایی در دیپلماسی ندارند
اظهارات آمریکا، به‌ویژه از سوی دولت فعلی، که همچنان ایران را مسئول حملات انتقام‌جویانه‌ای که توسط انصارالله در یمن انجام می‌شود، می‌داند، یکی از عواملی است که احتمال هرگونه گفت‌وگوی جدی میان تهران و واشنگتن را تضعیف می‌کند. این اظهارات بازتابی از سیاست خارجی است که هدف آن فشار به ایران در زمینه‌های مختلف، از جمله پرونده هسته‌ای، است.
یمن، که از سال‌ها پیش به دلیل حملات ائتلاف تحت رهبری عربستان سعودی درگیر جنگ است، به نقطه حساسی در روابط ایران و آمریکا تبدیل شده است. جنگ یمن تنها یک درگیری داخلی نیست، بلکه بخشی از یک جنگ نیابتی است که در آن کشورهای منطقه‌ای و بین‌المللی دخالت دارند، و ایران یکی از طرف‌های اصلی متهم به حمایت از حرکت انصارالله (حوثی‌ها) است. با این حال، پاسخ یمن به حملات ائتلاف سعودی که از سوی آمریکا حمایت می‌شود، تصمیم استراتژیک ایران نیست، بلکه بخش از حق یمنی‌ها در دفاع از خود است. حملاتی که انصارالله پیش از برقراری آتش‌بس شکننده انجام می‌داد، چه از طریق موشک‌ها و پهپادها علیه تأسیسات ائتلاف سعودی و چه حمله به شهرهای بزرگ سعودی و کشتی‌های آمریکایی در دریای سرخ، واکنش‌هایی به تجاوزات مستمر بودند.
ایالات متحده به جای تمرکز بر پایان دادن به حملات به غزه و محاصره مردم بی‌گناه آن، مصر است تا ایران را مسئول حملات نیروهای یمنی بداند، که تهران آن را ناعادلانه می‌داند. ایران تأکید می‌کند که این حملات نتیجه تجاوز مستمر به یمن است و اینکه مقصر دانستن ایران بخشی از یک کمپین سیاسی است که هدف آن محدود کردن تحرکات ایران در منطقه است و به نوعی فشار برای کشاندن این کشور به مذاکرات با شرایط آمریکا است.
ایران و گفت‌وگو: موضع واضح و مشروط
ایران در این شرایط یک موضع روشن در خصوص گفت‌وگو اتخاذ کرده است. این کشور آماده است تا در مذاکرات فنی با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی برای حل مسائل باقی‌مانده مشارکت کند، اما به شرطی که این مذاکرات از فشارهای سیاسی پاک باشد. همچنین ایران شرطی اساسی برای این گفت‌وگو دارد که آن هم توقف تهدیدات آمریکا علیه این کشور است، از جمله حملات رسانه‌ای و اظهاراتی که ایران را مسئول حملات در یمن می‌داند.
ایران به خوبی درک می‌کند که هرگونه توافق هسته‌ای با آژانس تحت شرایط فشار سیاسی از سوی ایالات متحده و متحدانش ممکن نیست. بنابراین، تهران شرط می‌کند که این گفت‌وگوها باید در محیطی از احترام متقابل و بدون تنش‌های سیاسی برگزار شود.
آیا می‌توان گفت‌وگو را در این شرایط تحقق بخشید؟
بدون شک دستیابی به یک تسویه واقعی در پرونده هسته‌ای ایران در شرایط ادامه فشارهای سیاسی از سوی ایالات متحده و متحدان آن علیه تهران ممکن نیست. ایران آماده است برای گفت‌وگو، اما این گفت‌وگو باید در چارچوب احترام متقابل صورت گیرد و از تهدیدات و اتهامات که در اعتمادسازی بین طرفین کمکی نمی‌کنند، دوری شود. توافق هسته‌ای با آژانس تنها یک سند سیاسی نیست، بلکه فرصتی واقعی برای بهبود روابط ایران و غرب و تأمین امنیت و ثبات در منطقه است. اما این تنها در صورتی محقق خواهد شد که موانع سیاسی کنار رفته و کمپین‌هایی که هدف آن‌ها تضعیف موقعیت ایران است، متوقف شوند.
و اگر اراده واقعی برای دستیابی به یک توافق صلح‌آمیز در پرونده هسته‌ای وجود داشته باشد، باید مبنای گفت‌وگوها همکاری فنی مستقل و بی‌طرفانه باشد، بدون فشارهای خارجی. اما آنچه که هنوز واضح نیست این است که آیا غرب آماده است تا به خواسته‌های ایران پاسخ دهد یا اینکه به اعمال فشارهای سیاسی ادامه خواهد داد که هرگونه پیشرفت واقعی در این زمینه را مختل می‌کند.
کد خبر 6412360

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1379903/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

ترامپ اسناد محرمانه ترور «جان اف‌کندی» را منتشر کرد+عکس

روایت متفاوت روسیه و آمریکا از گفتگوی پوتین و ترامپ درباره ایران؛ چرا در بیانیه مسکو نامی از ایران نیست؟

نخستین فرمانده سپاه: انقلاب کردیم، برای آن که استقلال می‌خواستیم

آمریکا در شورای امنیت: «اسرائیل» تنها مواضع حماس را هدف قرار می‌دهد!

ظریف از رفاقت دیرینه با سعید امامی پرده برداشت!

آفتاب نو | اخبار ورزشی | Mehr News Agency

آمریکا خلأ می‌سازد و چین پر می‌کند

وزیر دفاع آلمان توافق ترامپ و پوتین را «هیچ» خواند

حمایت طالبان از حملات موشکی انصارالله یمن علیه رژیم صهیونیستی

حمله اوکراین به تاسیسات انرژی روسیه پس از توافق پوتین و ترامپ

بهانه جدید تل‌آویو برای مصادره زمین‌های نوار غزه

بازار خودرو به کمای سنگین رفت

سهمیه بنزین فروردین‌ ماه برای هر کارت سوخت اعلام شد

پوشش گسترده خدمات امدادی کرمان موتور در نوروز 1404

درجازدن رشد، در غیاب ظرفیت های مردمی

مراسم تحویل سال نو در جوار گلزار شهدای گمنام بهشت زهرای تهران برگزار می‌شود

افشای پشت پرده افزایش قیمت دلار؛ آل اسحاق: 60٪ عوامل اقتصادی نیست!

شایسته‌سالاری راه برون‌رفت از بحران‌های اقتصادی و اجتماعی است

حسن‌زاده: با اعتماد دولت به بخش خصوصی، رشد اقتصاد ملی را فراگیر خواهیم ساخت

راز صعود دلار به قله 100 هزار تومانی در شب عید 1404/ دولت، مجلس یا ترامپ؛ چه کسی مقصر است؟

سد کاغذی افزایش 45درصدی مزد در برابر امواج سهمگین گرانی

دورتموند بند خرید کارنی چوکووئمکا را فعال نخواهد کرد؛ آینده نامعلوم بازیکن چلسی

استفاده از هوش مصنوعی در محل کار؛ بدبین‌ترین و مشتاق‌ترین کشورهای اروپایی کدامند؟

ورود غلتک‌های پشتیبان از چین به فولاد اکسین خوزستان؛ گامی بزرگ در افزایش ظرفیت تولید

خبر مهم درباره ازسرگیری مذاکرات آمریکا و روسیه

اسناد ترور «جان اف.کندی» منتشر شد

سوءقصد به جان رئیس‌جمهوری سومالی دو روز پس از اعتماد به آمریکا

هشدار درباره پروژه اسرائیل برای پاکسازی جمعیتی در جنوب سوریه

ورود دادستانی تهران به ماجرای گرانی بلیت هواپیما

ادعایی درباره گرانفروشی 700 درصدی ایرلاین‌ها

هشدار سید مقتدی صدر در خصوص رسیدن رژیم صهیونیستی به مرز عراق

مراسم تحویل سال نو در گلزار بهشت زهرای شهدای گمنام تهران برگزار می‌شود

ریال ایران در قعر جدول ارزش ارزهای جهان / ارزش افغانی از ریال بیشتر شد!

تحلیل بازار مسکن در سال 1403

کشف ذخایر شبه فلز نادر در ایران

اروپا در هیچ جنگی با روسیه دوام نخواهد آورد

معرفی کشتی‌گیران آذری در قهرمانی اروپا/ داغستانی‌ها برای کدام کشور‌ها کشتی می‌گیرند؟

ستاره‌ایرانی می‌خواهد جام را گران‌ترین بازیکن دنیا بقاپد

انتقال 149 زندانی افغانستانی به کشورشان

گذرگاه مرزی تورخم امروز بازگشایی میشود

صدرالحسینی: حمله رژیم اسرائیل به غزه با چراغ سبز آمریکا بود

حماس: در خصوص زنده ماندن زندانیان اسرائیلی در غزه هیچگونه ضمانتی نمی دهیم

ترامپ اسناد محرمانه ترور مرموز «جان اف‌کندی» را منتشر کرد | عکس

طلا باز هم گران شد! قیمت جدید طلا در بازار جهانی

قیمت طلای جهانی افزایش یافت| انس طلا 3044 دلار و 48 سنت

4 کشوری که پسر کریستیانو رونالدو می‌تواند برای آن‌ها بازی کند؛ از آفریقا تا آمریکا

یمن برای چهارمین بار ناو هواپیمابر آمریکایی را هدف گرفت

ترور نافرجام رئیس جمهوری سومالی

حمله مرگبار به یواس‌اس فرانکلین / بمب 250 کیلویی ناو هواپیمابر آمریکا را به آتش کشید

نشریه آمریکایی از محتوای نامه ترامپ به ایران پرده برداشت