ایرانیان جهان

آخرين مطالب

سیاست ایران و آمریکا؛ دو راهی تنش یا مذاکره/ وزن‌کشی جنگ‌طلبان و دیپلمات‌ها در دولت ترامپ ایالات متحده آمریکا

سیاست ایران و آمریکا؛ دو راهی تنش یا مذاکره/ وزن‌کشی جنگ‌طلبان و دیپلمات‌ها در دولت ترامپ
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - برنا - گروه بین‌الملل: بعد از حضور در عرصه قدرت، دو مرحله مهم در چالش‌های ایران و آمریکا رخ داده است: مرحله انتظارات رسانه‌ای که تأثیرات اقتصادی و سیاسی داشته و مرحله انتخاب یک استراتژی مشخص از سوی ایالات متحده و ایران که در هفته‌های اخیر وارد فاز اجرایی شده است.تغییرات اقتصادی در ایران که بسیاری آن را ناشی از انتظارات در تهران می‌دانند، چالش‌هایی در نرخ ارز و طلا ایجاد کرده است.
در حوزه سیاست خارجی، آنچه بیشتر نمایان است، بی‌نظمی ناشی از ابهام در مسیری است که باید به مواجهه یا مذاکره ختم شود. به گزارش برنا، این بی‌نظمی، عامدانه یا ناخواسته، با رویکرد ترامپ و تیم سیاسی و امنیتی او در قبال تهران به‌عنوان یک تاکتیک سیاسی یا ناشی از تردیدهای آینده‌نگرانه مطرح می‌شود. برخی آن را سیاست «صلح از طریق قدرت» می‌دانند و برخی دیگر، آن را نشانه‌ای از آشفتگی در تصمیم‌گیری‌های آمریکا تلقی می‌کنند. آنچه که پیداست،فشارهای سیاسی و اقتصادی تیم ترامپ علیه ایران، هم‌زمان با انتشار نامه‌ای که «تهدید و مذاکره» را دربرمی‌گیرد، بیانگر تاکتیک اصلی ایالات متحده در قبال تهران است. اما این مسئله به معنای انسجام کامل در سیاست‌های آمریکا در برابر ایران نیست.
*هشدارتاکر کارلسون به ترامپ
تاکر کارلسون، مفسر سابق فاکس‌نیوز و مشاور ترامپ، در هفته‌های اخیر بر همین موضوع تأکید کرده است. او که ارتباط نزدیکی با حلقه داخلی ترامپ دارد، هفته گذشته هشدار داد که هرگونه اقدام نظامی آمریکا علیه ایران می‌تواند رئیس‌جمهور را وارد یک درگیری فرسایشی و پرهزینه کند.
همزمان با افزایش فشارها بر ایران و تنش‌های نظامی ایالات متحده در منطقه، کارلسون در شبکه ایکس هشدار داد: «حمله به تأسیسات هسته‌ای ایران تقریباً به‌طور قطع به کشته شدن هزاران نظامی آمریکایی در پایگاه‌های خاورمیانه منجر خواهد شد و ده‌ها میلیارد دلار هزینه خواهد داشت.»
کارلسون همچنین با استناد به گزارش‌های پنتاگون تأکید کرد که حملات تروریستی احتمالی در خاک آمریکا می‌تواند هزینه‌های بیشتری به دنبال داشته باشد. او هشدار داد: «کارزار بمباران ایران جنگی را آغاز خواهد کرد که جنگ آمریکا خواهد بود؛ پس اجازه ندهید که تبلیغاتچی‌ها شما را فریب دهند.»
*دو دیدگاه در دولت ترامپ
کارلسون در دو مصاحبه جداگانه همین موضع را دنبال کرد. در گفت‌وگو با محمد بن عبدالرحمان آل‌ثانی، وزیر خارجه قطر، نگرانی کشورهای عربی درباره افزایش تنش‌های نظامی منطقه را بررسی کرد. در گفت‌وگوی دیگری با استیو ویتکاف، نماینده ویژه ترامپ در امور خاورمیانه، رویکرد مذاکره‌محور ایالات متحده را برجسته ساخت.
ویتکاف در برنامه پادکست کارلسون اظهار داشت که فشار زیادی بر دولت ترامپ برای درگیری نظامی با ایران وجود داشت، اما اولویت رئیس‌جمهور، یافتن راه‌حلی دیپلماتیک بود. او تأکید کرد که ترامپ شخصاً نامه‌ای به ایران ارسال کرده و خواستار مذاکره، رفع سوءتفاهم‌ها و بازگشت تهران به جامعه جهانی شده است.ویتکاف معتقد است که هنوز فرصتی برای حل مسالمت‌آمیز این تنش‌ها وجود دارد و تأکید می‌کند: «ایران می‌تواند دوباره به جامعه جهانی بازگردد، بدون تحریم و با اقتصادی قدرتمند.»
با این حال، بعد از این اظهارات، اختلاف‌نظرها در سیاست آمریکا تشدید شد. برخی تحلیلگران روایت ویتکاف را نزدیک به دیدگاه ترامپ می‌دانند و آن را در راستای نگرانی‌های کشورهای منطقه ارزیابی می‌کنند. اما مخالفان ایران در دولت ترامپ همچنان بر تشدید تنش‌ها تأکید دارند.
همزمان با تلاش‌های تاکر کارلسون و ویتکاف که در دور اول ریاست‌جمهوری ترامپ نقش مهمی در مهار رویکرد نظامی علیه ایران داشتند، مایک والتز، مشاور امنیت ملی آمریکا، بلافاصله پس از اظهارات ویتکاف که گفته بود «می‌توانیم یک سیستم راستی‌آزمایی در برنامه هسته‌ای ایران داشته باشیم و همه‌چیز نباید با گزینه نظامی حل شود»، خواستار برچیدن کامل برنامه هسته‌ای ایران شد. این موضع، نه‌تنها از سوی تهران قابل پذیرش نخواهد بود، بلکه می‌تواند به افزایش تنش‌ها بین ایران و آمریکا منجر شود.
*وزن‌کشی مخالفان و موافقان جنگ
ایران بارها تأکید کرده که به دنبال سلاح هسته‌ای نیست و گزارش اخیر سازمان اطلاعاتی آمریکا نیز این ادعا را تأیید کرده است. با این حال، تحرکات نظامی و اختلاف‌نظرها در واشنگتن نشان می‌دهد که مخالفان اقدام نظامی علیه ایران در برابر جنگ‌طلبان دولت ترامپ درگیر چالشی جدی هستند.
علی واعظ، تحلیلگر گروه بین‌المللی بحران که از راه‌حل‌های مسالمت‌آمیز حمایت می‌کند، در مصاحبه‌ای با دویچه‌وله گفته است: «ایرانی‌ها هرگز با اسلحه‌ای روی شقیقه‌شان مذاکره نخواهند کرد.» او معتقد است که هرچند ترامپ و ویتکاف لزوماً مخالف توافقی سودمند نیستند، اما به نظر می‌رسد سایر مقامات دولت با این رویکرد همراه نباشند.
واعظ می‌افزاید که اگرچه تصمیم نهایی با ترامپ است، اما توجه او به موضوع ایران کاهش یافته، زیرا مسائل مرتبط با غزه و اوکراین در اولویت قرار دارند.
*سفر هیئت اسرائیلی به ایالات متحده
پس از استقرار ناوهای جنگی و توان نظامی آمریکا در جزیره دیگو گارسیا در اقیانوس هند، همراه با ورود هواپیماهای B-2 با قابلیت حمل بمب‌های سنگین، گمانه‌زنی‌ها درباره رویکرد نظامی علیه ایران تقویت شده است. این احتمال همزمان با عملیات‌های نظامی پیاپی در یمن بیشتر مورد توجه قرار گرفته است.
این تحرکات هفته گذشته با اخبار مکمل دیگری همراه شد. آکسیوس گزارش داد که ایالات متحده و اسرائیل در کاخ سفید مذاکرات راهبردی درباره برنامه هسته‌ای ایران برگزار خواهند کرد. به گفته منابع اسرائیلی، بنیامین نتانیاهو و تیم او معتقدند که شانس دستیابی به توافق با ایران بسیار اندک است و به دنبال هماهنگی با واشنگتن برای یک طرح اقدام مشترک در صورت تشدید تنش‌ها و احتمال درگیری نظامی هستند.
این نخستین دیدار گروه مشورتی راهبردی ایالات متحده و اسرائیل از زمان بازگشت ترامپ به قدرت است. در این مذاکرات، نمایندگانی از شورای امنیت ملی، ارتش اسرائیل، موساد، وزارت خارجه، وزارت دفاع و کمیته انرژی اتمی حضور خواهند داشت.این حضور همزمان هیئت اسرائیلی در آمریکا نشان می‌دهد که بازیگران غیردولتی درباره مسئله ایران نیز به سیاست‌های احتمالی آمریکا سنجاق شده‌اند و در تلاش برای تاثیرگذاری بر روند تردیدآمیز استراتژی ترامپ هستند. 
*سیاست تهران بر پایه مذاکرات غیرمستقیم
پرسش اساسی این است که آیا مسیر کنونی، با وجود تضادهای درونی در دولت ترامپ و عدم شفافیت در استراتژی کلان آمریکا، می‌تواند به راه‌حلی پایدار بینجامد یا اینکه شرایط، ناگزیر به سمت افزایش تنش سوق داده خواهد شد؟ ایران، با حفظ سیاست مذاکره غیرمستقیم و هم‌زمان تقویت توان بازدارندگی خود، به‌دنبال آن است که از موضعی مستحکم وارد هرگونه تعامل احتمالی شود. اظهارات عراقچی در هفته‌های گذشته درباره عدم استقبال ایران از جنگ در حالیکه برای هرگونه تنش نظامی آماده‌ است در کنار مواضع او و «سید کمال خرازی»، رئیس شورای راهبردی روابط خارجی بنا بر آمادگی تهران برای مذاکرات غیرمستقیم نشان می‌دهد رویکرد ایران صراحت و شفافیت بیشتری یافته است. در مقابل، آمریکا همچنان میان فشار حداکثری و گزینه‌های دیپلماتیک سرگردان است. این وضعیت، دو مسیر پیش روی تهران و واشنگتن قرار داده است: نخست، ادامه تنش‌های کنترل‌شده به صورت موقت که در نهایت می‌تواند به یک الگوی تازه از مواجهه منجر شود؛ و دوم، درگیری‌های نظامی، که پیامدهای آن تنها محدود به دو کشور نخواهد بود. در میانه این پیچیدگی، بلاتکلیفی دولت ترامپ، اختلافات درونی و تاثیرگذاری بازیگران بیرونی می‌تواند به عاملی تعیین‌کننده تبدیل شود؛ عاملی که مسیر آینده این تقابل را به‌سوی دیپلماسی سوق می‌دهد یا به نقطه‌ای بدون بازگشت.
انتهای پیام/

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1386841/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

تاریخ‌سازی آرمینیا بیله فلد؛ تیم چهارم بوندسلیگای 3 در آستانه‌ی صعود به لیگ اروپا

«حمله نظامی» ایران را به بمب اتمی سوق می‌دهد که ترامپ از آن می‌هراسد/ جنگ با ایران کل سیاست خارجی آمریکا را از بین می‌برد

کدام کشورهای عربی به ایران درباره حمله نظامی تضمین دادند؟

طلا در پیچ و خم سیاست؛ آیا بهبود روابط ایران و آمریکا قیمت‌ها را می‌شکند؟

اعزام ناو هواپیمابر وینسون آمریکا به غرب | دستورات نظامی جدید پنتاگون به نیروهای آمریکا در خاورمیانه

آشنایی با اروین کوشفسکی، مرد تن‌پک دنیای بدن‌سازی؛ از لقب آقای عضله شکم تا تالار مشاهیر بدن‌سازی

آمریکا: از همه ابزارها برای اختلال در برنامه‌ پهپادی و موشکی ایران استفاده می کنیم

گادرین: عربستان مخالف تهدیدات ترامپ علیه ایران است

«نژا 2» گیشه سینمای چین را تسخیر کرد؛ فروش 50 درصدی افزایش یافت

سازمان ملل متحد به اظهارات تهدیدآمیز آمریکا حمله به ایران واکنش نشان داد

حمله می‌شود یا نمی‌شود؟

تکرار جنایت‌های ترامپ علیه انصارالله یمن

اعلام جرم آمریکا علیه 2 ایرانی به اتهام نقض تحریم‌ها

مطالبه مردم برای ساخت بمب اتم ایرانی / تصاویر تحرکات خطرناک در یمن / ترور همسنگر حاج قاسم سلیمانی در بیروت / همه چیز درباره سلاح پلاسمایی

پیام عراقچی خطاب به آمریکایی‌ها: گزینه نظامی وجود ندارد +عکس

وزارت دادگستری آمریکا علیه 2 تاجر ایرانی اعلام جرم کرد

عکس| بهترین تیم تاریخ کشور رونالدو را بشناسید

این باتری یک قرن عمر می‌کند

هشدار العامری به آمریکا درباره پیامدهای هرگونه ماجراجویی نظامی علیه ایران

واکنش مهم سازمان ملل به تهدیدات ترامپ علیه ایران

تداوم روند خصمانه واشنگتن با تحریم‌های بی‌اثر و نمادین پهبادی

علاقه ترامپ به توافق با ایران

آمریکا به چین هشدار داد!

تجاوز مجدد آمریکا به خاک یمن

مرندی: موشک‌های ایران در رده جهانی؛ آمریکا و اسرائیل سابقه نابودی ملت‌ها را دارند، ما هوشیاریم!

کاخ سفید مدعی موفقیت آمیز بودن حملات به یمن شد

حملات هوایی دوباره آمریکا به یمن

عراقچی: ایران هیچ‌گاه و تحت هیچ شرایطی به‌دنبال سلاح هسته‌ای نخواهد بود

اخبار سوریه/ گفتگوی تلفنی سران سوریه و عراق/قطعی برق در سوریه

کارلوس کی‌ روش در آستانه هدایت تیم ملی عراق

کی‌روش در یک تیم غیرمنتظره برای ایرانی‌ها

ایران تجاوزات اسراییل به لبنان را به شدت محکوم کرد

برنامه هسته‌ای ایران محور رایزنی وزرای خارجه روسیه و چین

وانگ یی: چین و روسیه باید دنیای چندقطبی را اشاعه دهند

رزمایش‌های چین در اطراف جزیره تایوان موجب افزایش تنش می‌شود

پوتین از رئیس جمهور چین بعنوان مهمان ویژه روسیه خبر داد

آمریکا به چین همزمان با برگزاری رزمایش نظامی در اطراف تایوان هشدار داد

درباره کیک تولدی که از تهران به‌سوی مسقط ارسال‌شده است!

شکست آتش بس غزه در لیست دستاوردهای کاخ سفید

ادامه سیاست فشار حداکثری آمریکا؛ تحریم‌های جدید علیه ایران به بهانه پهپادی

غرق شدن ناو هواپیمابر / یواس‌اس آمریکا در عمق اقیانوس آرام گرفت/ عکس

برنامه هسته‌ای ایران با اقدام نظامی از بین نمی‌رود

زرادخانه هسته‌ای آمریکا مانند یک کادیلاک مدل 1975 است

کاخ سفید: ترامپ از سران هر دو طرف جنگ اوکراین ناامید شده است

پوسایدون؛ کابوس جدید سواحل آمریکا؟!

ترامپ چگونه می‌تواند برای سومین‌بار رئیس‌جمهور آمریکا شود؟

برق تمام سوریه قطع شد

جنگنده‌های آمریکایی، الحدیده یمن را بمباران کردند

در برابر جاه‌طلبی‌های ناروا در کنار ایران هستیم

جانباز 70درصد «قهرمان چاکتن» از مازندران به همرزمان شهیدش پیوست