ایرانیان جهان

آخرين مطالب

تلفات زلزله هولناک میانمار تا کنون به 140 نفر رسید/ اعلام وضعیت اضطراری در سراسر کشور ایالات متحده آمریکا

تلفات زلزله هولناک میانمار تا کنون به 140 نفر رسید/ اعلام وضعیت اضطراری در سراسر کشور
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - به نقل از یورونیوز، زمین‌لرزه قدرتمند 7.7 ریشتری که روز جمعه جنوب شرق آسیا را لرزاند، در کشور میانمار که مرکزیت این زلزله را داشت، بیش از 140 کشته برجای گذاشت. هم اکنون در سراسر این کشور وضعیت اضطراری اعلام شده است.
این زمین‌لرزه که مرکز آن نزدیک شهر «ماندالی» بود در ساعت ساعت 6:21 بامداد به وقت گرینویچ به وقوع پیوست و به حدی قدرت داشت که در کشورهای مجاوری همچون تایلند و چین نیز احساس شد.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
میانمار که درگیر جنگ داخلی است، مناطق زیادی دارد که دسترسی به آن‌ها دشوار است. هنوز مشخص نیست که نیروهای نظامی چه کمکی می‌توانند در این شرایط ارائه دهند.
در تایلند نیز زلزله پس از وقوع، باعث فروپاشی یک ساختمان بلند در حال ساخت در بانکوک شد. بنا بر اعلام نیروهای امدادی تایلند در پی ریزش این ساختمان 117 نفر مفقود و 5 نفر کشته شدند.
زلزله همچنین در میانمار باعث تخریب بسیاری از ساختمان‌ها شد و صدها هزار نفر را مجبور به تخلیه خانه‌ها و محل‌های کارشان کرد. پس از زلزله، یک پس‌لرزه با شدت 6.4 ریشتر نیز به وقوع پیوست.
ویدئوهایی در شبکه‌های اجتماعی منتشر شد که در آن‌ها ساختمانی بلند در بانکوک به‌طور ناگهانی فرو می‌ریزد و مردم در حال فریاد زدن و فرار کردن دیده می‌شوند.
در مرکز بانکوک، مردم از ساختمان‌ها بیرون آمدند و برخی از خیابان‌ها به شدت شلوغ و مسدود شد. سیستم حمل و نقل سریع و مترو نیز تعطیل شد. صدای آژیرها در تمام مناطق مرکزی بانکوک شنیده شده و وضعیت دشواری برای شهروندان پدید آمده است.
در ماندالای، دومین شهر بزرگ میانمار، بخشی از کاخ سلطنتی قدیمی تخریب شد و ساختمان‌ها آسیب دیدند. در منطقه ساگاینگ، یک پل قدیمی 90 ساله فرو ریخت و بزرگراه‌ها نیز آسیب دیدند. در یانگون، بزرگترین شهر میانمار، مردم به سرعت از خانه‌های خود بیرون ریختند. هنوز گزارشی از تلفات و مجروحان در این کشور دست نیست.
در نایپیداو، پایتخت میانمار، مکان‌های مذهبی و خانه‌ها آسیب دیدند. زلزله همچنین در استان‌های یون‌نان و سی‌چوان چین احساس شد و خساراتی به خانه‌ها وارد کرد.
در بانکوک، پس از وقوع زلزله، آلارم‌ها به صدا درآمد و ساکنان از ساختمان‌های خود تخلیه شدند. برخی از خیابان‌ها مسدود شد و مردم برای کمک به یکدیگر تلاش می‌کردند. وزیر پیشگیری از بلایای طبیعی تایلند اعلام کرد که زلزله در تمام مناطق کشور احساس شد و نخست‌وزیر جلسه‌ای اضطراری برای بررسی وضعیت برگزار کرد.
چرا پیش‌بینی‌ها درباره زمان وقوع زلزله معمولا اشتباه از کار درمی‌آید؟
هرچند کارشناسان بارها تاکید کرده‌اند که زلزله قابل پیش‌بینی نیست اما ادعای مردی در شبکه‌های اجتماعی که گفته بود زمین‌لرزه‌ قدرتمند کالیفرنیا در راه است و چند هفته بعد چنین زلزله‌ای روی داد، توجه بسیاری را به خود جلب کرده است. آیا او واقعا توانست زلزله را پیش‌بینی کند یا فقط حدسش درست از آب درآمد؟
«برنت دمیتروک» در اواسط اکتبر به ده‌ها هزار دنبال‌کننده‌ خود در شبکه‌های اجتماعی هشدار داد که به‌زودی زلزله‌ای در دورترین نقطه‌ غربی کالیفرنیا، در جنوب شهر کوچک ساحلی «یورکا» روی خواهد داد.
دو ماه بعد، زلزله‌ای به بزرگی 7.3 ریشتر در شمال کالیفرنیا در همان ناحیه به وقوع پیوست؛ میلیون‌ها نفر را در معرض هشدار سونامی قرار داد و باعث شد آقای دمیتروک دنبال‌کنندگان بیشتری پیدا کند. بسیاری حالا برای پیش‌بینی زلزله‌ بعدی به او روی آورده‌اند.
او در شب سال نو گفت: «افرادی که کار من را جدی نمی‌گیرند، چه جوابی برای آن دارند؟ آیا این فقط یک تصادف است؟ پیش‌بینی زلزله مهارت می‌خواهد.»
با این حال دانشمندانی که روی زلزله‌ها تحقیق می‌کنند، می‌گویند زلزله قابل پیش‌بینی نیست.
دقیقا همین غیرقابل پیش‌بینی بودنِ زلزله‌هاست که آن‌ها را نگران‌کننده می‌کند. میلیون‌ها نفر در سواحل غربی آمریکای شمالی از «زلزله‌ بزرگ» می‌ترسند؛ زلزله‌ای که می‌تواند به یک‌باره چشم‌اندازها را دگرگون و زندگی‌های بی‌شماری را نابود کند.
لوسی جونز، زلزله‌شناس و نویسنده‌ کتابی با عنوان زلزله‌های بزرگ، بیش از سی سال در سازمان زمین‌شناسی آمریکا (USGS) فعالیت کرده و تحقیقات زیادی درباره احتمال وقوع زلزله و راهکارهای افزایش تاب‌آوری در برابر این پدیده انجام داده است.
او می‌گوید در تمام سال‌هایی که روی زلزله‌ مطالعه می‌کرد، همیشه کسانی بوده‌اند که می‌خواستند بدانند «زلزله‌ بزرگ» دقیقا کی رخ می‌دهد و هر بار عده‌ای پیدا شده‌اند که ادعا می‌کردند رمز پیش‌بینی این پدیده طبیعی را پیدا کرده‌اند اما هیچ‌کدام واقعی نبودند. 
بر اساس داده‌های سازمان زمین‌شناسی آمریکا، هر سال در سراسر جهان حدود 100 هزار زلزله احساس می‌شود، بنابراین طبیعی است که مردم بخواهند پیشاپیش از وقوع آن مطلع شوند.
شهر ساحلی «یورکا» در 430 کیلومتری شمال سان‌فرانسیسکو، تنها در یک سال گذشته بیش از 700 زلزله را پشت سر گذاشته که بیش از 10 مورد آن در یک هفته‌ اخیر روی داده است.
به گفته‌ سازمان زمین‌شناسی آمریکا، این منطقه یکی از لرزه‌خیزترین نقاط ایالات متحده محسوب می‌شود؛ جایی که سه صفحه‌ تکتونیکی در نقطه‌ای موسوم به «سه‌راهی مندوسینو» به هم می‌رسند.
حرکت این صفحات نسبت به یکدیگر باعث تجمع فشار در پوسته‌ زمین می‌شود و وقتی این فشار آزاد می‌شود، زلزله رخ می‌دهد.
دکتر جونز می‌گوید پیش‌بینی زلزله در این منطقه کار چندان سختی نیست، چون همیشه در حال لرزیدن است؛ با این حال، وقوع زلزله‌ای به بزرگی 7 ریشتر در این ناحیه اتفاقی نادر به شمار می‌رود.
بر اساس آمار سازمان زمین‌شناسی آمریکا، از سال 1900 میلادی تاکنون تنها 11 زلزله با این شدت یا بیشتر در آمریکا ثبت شده که پنج مورد از آن‌ها، از جمله همان موردی که آقای دمیتروک درباره‌اش هشدار داده بود، در همین ناحیه رخ داده‌اند.
به گفته دکتر جونز اگرچه حدس او درست از آب درآمد، اما بعید است بتوان زلزله‌ را با دقت و اطمینان پیش‌بینی کرد.
دانشمندان می‌دانند زلزله چگونه رخ می‌دهد اما پیش‌بینی زمان دقیق آن، طبق گفته‌ سازمان زمین‌شناسی آمریکا، فعلا ممکن نیست و بعید است به این زودی‌ها امکان‌پذیز شود.
آنچه این سازمان می‌تواند ارائه کند، فقط تخمین احتمال وقوع زلزله در یک منطقه‌ خاص در یک بازه‌ زمانی چند ساله است.
سوابق زمین‌شناسی نشان می‌دهند برخی زلزله‌های بزرگ با نوعی نظم زمانی رخ می‌دهند. مثلا منطقه‌ فرورانش کاسکادیا هر 300 تا 500 سال یک‌بار دچار لغزش می‌شود و سواحل شمال غربی اقیانوس آرام را با سونامی‌هایی به ارتفاع 30 متر زیرورو می‌کند.
گسل سن آندریاس در جنوب کالیفرنیا نیز یکی دیگر از مناطق مستعد «زلزله‌ بزرگ» به شمار می‌رود؛ جایی که به‌طور میانگین هر 200 تا 300 سال یک زلزله‌ شدید در آن ثبت شده است.
کارشناسان می‌گویند ممکن است هر لحظه این زلزله‌ بزرگ در هر یک از این دو منطقه رخ دهد.
کارشناسان هشدار می‌دهند که یک زلزله‌ ویرانگر ممکن است هر لحظه در جنوب کالیفرنیا و منطقه کاسکادیا به وقوع بپیوندد.
دکتر جونز می‌گوید در طول سال‌های فعالیتش، هزاران نفر پیش‌بینی وقوع زلزله را برایش فرستاده‌اند. حتی در دهه‌ 90 میلادی بعضی‌ها پیش‌بینی‌های خود را با فکس به دفترش ارسال می‌کردند.
او می‌گوید: «وقتی هر هفته فردی پیش‌بینی زلزله می‌کند، طبیعی است که یکی از آن‌ها به‌طور تصادفی درست از آب دربیاید. اما معمولا پس از آن تصور می‌کنند به فرمولی قطعی دست یافته‌اند و شروع به ارائه‌ پیش‌بینی‌های بیشتر می‌کنند؛ پیش‌بینی‌هایی که اغلب نادرست هستند.»
این ظاهرا همان اتفاقی است که برای آقای دمیتروک افتاده است؛ کسی که فاقد هرگونه تخصص علمی است. او مدت‌هاست پیش‌بینی کرده زلزله‌ای بسیار شدید در جنوب‌غرب آلاسکا، ژاپن یا جزایر اطراف نیوزیلند روی خواهد داد؛ یک زلزله قوی که به گفته‌ او می‌تواند تجارت جهانی را مختل کند.
سازمان زمین‌شناسی آمریکا می‌گوید زمانی پیش‌بینی زلزله معتبر خواهد بود که سه عنصر «زمان و تاریخ دقیق»، «مکان وقوع» و «شدت زلزله» مشخص باشد. اما زمان‌بندی‌های آقای دمیتروک دائم در حال تغییر است. او یک بار گفت زلزله درست قبل یا بعد از مراسم تحلیف دونالد ترامپ روی خواهد داد. بعد گفت مطمئنا پیش از سال 2030 میلادی اتفاق می‌افتد.
با وجود آن‌که چنین زلزله‌ای هنوز روی نداده، دمیتروک همچنان بر درستی پیش‌بینی‌‌ قبلی خود درباره زلزله‌ اخیر در شمال کالیفرنیا اصرار دارد و به شبکه خبری بی‌بی‌سی جهانی می‌گوید: «فکر نمی‌کنم این فقط یک تصادف باشد؛ این اتفاق نه تصادفی است و نه حاصل شانس.»
چطور می‌توان برای زلزله آماده شد؟
کارشناسان می‌گویند با اینکه نمی‌توان زمان دقیق زلزله را پیش‌بینی کرد اما باید برای آن آماده باشیم.
هر سال در سومین پنج‌شنبه‌ ماه اکتبر، میلیون‌ها نفر در آمریکا در بزرگ‌ترین تمرین زلزله جهان به نام «تکان بزرگ» شرکت می‌کنند.
این تمرین را گروهی از مرکز زلزله‌شناسی جنوب کالیفرنیا راه‌اندازی کردند که دکتر جونز هم جزو آن‌ها بود.
در این تمرین، به شرکت‌کنندگان آموزش داده می‌شود که هنگام زلزله، سریع روی زمین بنشینند، زیر یک جسم محکم مانند میز پناه بگیرند و همان‌جا باقی بمانند و خود را محکم نگه دارند و یک دقیقه در همان وضعیت بمانند.
این آموزش به‌قدری پرطرفدار شده که حالا در ایالت‌های دیگر و حتی کشورهای مختلف هم اجرا می‌شود.
در فضای باز، توصیه می‌شود افراد از ساختمان‌ها، درخت‌ها و تیرهای برق دور شوند. اگر نزدیک دریا هستند باید پس از پایان لرزش به ارتفاعات پناه ببرند تا در برابر سونامی احتمالی ایمن باشند.
برایان تربوش، مدیر برنامه زلزله و آتشفشان در سازمان مدیریت بحران ایالت واشنگتن می‌گوید: «الان که زمین نمی‌لرزه و شرایط اضطراری نیست، بهترین زمان برای تمرین است.»
علاوه بر این تمرین‌ها، ساکنان ایالت‌های ساحل غربی از سامانه هشدار سریع «هشدار زمین لرزه» استفاده می‌کنند که توسط سازمان زمین‌شناسی آمریکا راه‌اندازی شده است.
این سامانه با تشخیص امواج فشاری زلزله، چند ثانیه پیش از رسیدن لرزش اصلی هشدار می‌دهد و همین چند ثانیه می‌تواند جان بسیاری را نجات دهد. این سامانه در حال حاضر نزدیک‌ترین ابزار موجود برای پیش‌بینی زلزله به شمار می‌رود. هرچند تنها چند ثانیه پیش از وقوع آن هشدار می‌دهد.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1387510/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

پنتاگون: حضور نظامی آمریکا در خاورمیانه تقویت می‌شود

واکنش روسیه نسبت به هرگونه حمله به تأسیسات هسته‌ای ایران از سوی ترامپ

روبینو و نتانیاهو درباره اقدام نظامی علیه غزه و یمن گفتگو کردند

چین از استقرار سامانه موشکی تایفون آمریکا در فیلیپین ابراز خشم کرد

آمریکا به بغدادبرای از سرگیری صادرات نفت از طریق خط لوله عراق و ترکیه فشار می ِآورد

رونمایی از اولین اقدام اقتصادی دولت در سال 1404

اتحادیه اروپا برای لغو تحریم ها علیه روسیه شروطی تعیین می کند

شولتس اعلام کرد اتحادیه اروپا برای پاسخگویی به تعرفه های تجاری آمریکا آماده است

آمریکا برای یافتن فرد چینی متهم به انتقال تکنولوژی پهبادی به ایران 15 میلیون دلار پاداش تعیین کرد

پنتاگون هشدار داد که در جنگ احتمالی با چین پایگاه گوام در مراحل اولیه ویران خواهد شد

ترامپ و دور زدن قانون اساسی: آیا دوره سوم ریاست‌جمهوری ترامپ ممکن است؟

مواضع ما همان مواضعی است که بود

ترامپ و سودای دور زدن قانون اساسی: آیا دوره سوم ریاست‌جمهوری ترامپ ممکن است؟

حکیم خواستار معافیت عراق از تحریم های واردات گاز و برق ایران شد

دستور پنتاگون برای افزایش حضور در آب‌های غرب آسیا

7 شهید و زخمی در حمله آمریکا به شرکت آب در الحدیده یمن

سرمربی قهرمان آسیا گزینه هدایت عراق شد

نامه تهران به ترامپ رسید؛ جزئیات از زبان یک مقام مسئول

جنبش انصارالله: ناو هواپیمابر آمریکا را هدف قرار دادیم

پسر سیروس مقدم، خواستگار دختر نقی معمولی شد

تاریخ‌سازی آرمینیا بیله فلد؛ تیم چهارم بوندسلیگای 3 در آستانه‌ی صعود به لیگ اروپا

«حمله نظامی» ایران را به بمب اتمی سوق می‌دهد که ترامپ از آن می‌هراسد/ جنگ با ایران کل سیاست خارجی آمریکا را از بین می‌برد

کدام کشورهای عربی به ایران درباره حمله نظامی تضمین دادند؟

طلا در پیچ و خم سیاست؛ آیا بهبود روابط ایران و آمریکا قیمت‌ها را می‌شکند؟

اعزام ناو هواپیمابر وینسون آمریکا به غرب | دستورات نظامی جدید پنتاگون به نیروهای آمریکا در خاورمیانه

آشنایی با اروین کوشفسکی، مرد تن‌پک دنیای بدن‌سازی؛ از لقب آقای عضله شکم تا تالار مشاهیر بدن‌سازی

آمریکا: از همه ابزارها برای اختلال در برنامه‌ پهپادی و موشکی ایران استفاده می کنیم

گادرین: عربستان مخالف تهدیدات ترامپ علیه ایران است

«نژا 2» گیشه سینمای چین را تسخیر کرد؛ فروش 50 درصدی افزایش یافت

سازمان ملل متحد به اظهارات تهدیدآمیز آمریکا حمله به ایران واکنش نشان داد

حمله می‌شود یا نمی‌شود؟

تکرار جنایت‌های ترامپ علیه انصارالله یمن

اعلام جرم آمریکا علیه 2 ایرانی به اتهام نقض تحریم‌ها

مطالبه مردم برای ساخت بمب اتم ایرانی / تصاویر تحرکات خطرناک در یمن / ترور همسنگر حاج قاسم سلیمانی در بیروت / همه چیز درباره سلاح پلاسمایی

پیام عراقچی خطاب به آمریکایی‌ها: گزینه نظامی وجود ندارد +عکس

وزارت دادگستری آمریکا علیه 2 تاجر ایرانی اعلام جرم کرد

عکس| بهترین تیم تاریخ کشور رونالدو را بشناسید

این باتری یک قرن عمر می‌کند

هشدار العامری به آمریکا درباره پیامدهای هرگونه ماجراجویی نظامی علیه ایران

واکنش مهم سازمان ملل به تهدیدات ترامپ علیه ایران

تداوم روند خصمانه واشنگتن با تحریم‌های بی‌اثر و نمادین پهبادی

علاقه ترامپ به توافق با ایران

آمریکا به چین هشدار داد!

تجاوز مجدد آمریکا به خاک یمن

مرندی: موشک‌های ایران در رده جهانی؛ آمریکا و اسرائیل سابقه نابودی ملت‌ها را دارند، ما هوشیاریم!

کاخ سفید مدعی موفقیت آمیز بودن حملات به یمن شد

حملات هوایی دوباره آمریکا به یمن

عراقچی: ایران هیچ‌گاه و تحت هیچ شرایطی به‌دنبال سلاح هسته‌ای نخواهد بود

اخبار سوریه/ گفتگوی تلفنی سران سوریه و عراق/قطعی برق در سوریه

کارلوس کی‌ روش در آستانه هدایت تیم ملی عراق