ایرانیان جهان

آخرين مطالب

طرح پیشنهادی مصر برای احیای آتش‌بس در غزه/ آمریکا حمایت کرد ایالات متحده آمریکا

طرح پیشنهادی مصر برای احیای آتش‌بس در غزه/ آمریکا حمایت کرد
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - با گذشت حدود دو هفته از شروع موج جدید حملات رژیم صهیونیستی به نوار غزه، دولت مصر به عنوان یکی از میانجی‌گران اصلی در این مناقشه، طرح جامع و تازه‌ای را برای بازگشت به مسیر آتش‌بس تدوین کرده است. این ابتکار عمل قاهره در شرایطی صورت می‌گیرد که تنش‌ها در منطقه به شکل نگران‌کننده‌ای افزایش یافته و حملات گسترده ارتش رژیم صهیونیستی به مناطق مختلف نوار غزه ادامه دارد.
طرح پیشنهادی مصر که از حمایت تلویحی ایالات متحده آمریکا نیز برخوردار شده، دارای ابعاد گسترده‌ای است که می‌تواند زمینه‌ساز یک آتش‌بس پایدارتر در منطقه باشد. براساس اطلاعات به دست آمده از منابع دیپلماتیک مطلع، این طرح شامل سازوکار دقیقی برای آزادسازی اسرای صهیونیستی باقی‌مانده در نوار غزه است. جزئیات این طرح حاکی از آن است که در روز نخست اجرای آن، پنج اسیر زنده از بند حماس آزاد خواهند شد که یکی از آنها «ایدان الکساندر»، شهروند دوتابعیتی آمریکایی-اسرائیلی خواهد بود. پس از آن، در فواصل زمانی منظم هر هفت تا ده روز، پنج اسیر زنده دیگر آزاد خواهند شد تا روند تبادل اسرا به شکل تدریجی پیش برود.
کارشناسان معتقدند این سازوکار تدریجی، فرصت مناسبی برای هر دو طرف فراهم می‌کند تا اعتماد لازم برای پیشبرد توافق را ایجاد کنند و همزمان امکان نظارت بر حسن اجرای آن وجود داشته باشد. انتخاب ایدان الکساندر به عنوان یکی از اسیران روز اول آزادسازی نیز احتمالاً با هدف جلب رضایت آمریکا و افزایش فشار بر رژیم صهیونیستی برای پذیرش طرح صورت گرفته است. این موضوع از آن جهت اهمیت دارد که دولت آمریکا همواره نسبت به سرنوشت اتباع خود در این درگیری حساسیت ویژه‌ای نشان داده است
یکی از محورهای کلیدی در طرح ارائه شده توسط مصر، وضعیت نیروهای نظامی رژیم صهیونیستی در نوار غزه است. طبق این پیشنهاد، ارتش رژیم صهیونیستی باید به مواضعی که در مرحله اول آتش‌بس (که اوایل ماه جاری فروپاشید) داشت، عقب‌نشینی کند. در آن زمان، نیروهای اسرائیلی منطقه حائل داخل مرز غزه و کریدور فیلادلفیا را اشغال کرده بودند، اما از کریدور نتساریم که نوار غزه را به دو قسمت تقسیم می‌کند، عقب‌نشینی کرده بودند. این در حالی است که از زمان ازسرگیری درگیری‌ها در غزه در هفته گذشته، نیروهای زمینی ارتش رژیم صهیونیستی بخشی از کریدور نتساریم را مجدداً اشغال کرده‌اند.
کریدور فیلادلفیا در طرح مصر طبق طرح مصر، طرفین همچنین باید بر سر عقب‌نشینی نیروهای اشغالگر صهیونیست از کریدور فیلادلفیا، که در امتداد مرز غزه با مصر قرار دارد، به توافق برسند. این نکته از اهمیت راهبردی ویژه‌ای برخوردار است، زیرا کریدور فیلادلفیا برای مصر به دلیل همجواری با مرزهایش و برای حماس به دلیل امکان کنترل عبور و مرور، یک منطقه حیاتی محسوب می‌شود. کنترل این منطقه می‌تواند بر معادلات امنیتی و سیاسی آینده غزه تأثیر بسزایی داشته باشد.
شاید بتوان مهم‌ترین دستاورد طرح مصر را تضمین انجام مذاکرات درباره مرحله دوم آتش‌بس دانست؛ موضوعی که تل‌آویو علی‌رغم توافق قبلی، همواره از پرداختن به آن طفره رفته است. در اواسط ماه ژانویه 2025، رژیم صهیونیستی و حماس به توافق آتش‌بس و تبادل اسیر-زندانی رسیدند که رسماً 42 روز به طول انجامید. در آن دوره، حماس 30 اسیر زنده و اجساد 8 اسیر کشته‌شده را آزاد کرد، در حالی که رژیم صهیونیستی قبل از پایان مرحله اول توافق، نزدیک به 2000 زندانی فلسطینی را در ازای آن آزاد کرد.
این توافق در ابتدا مرحله دومی را در نظر گرفته بود که پایان دائمی جنگ در ازای آزادی باقیمانده اسرای اسرائیلی و زندانیان امنیتی فلسطینی بیشتری را شامل می‌شد. اما تل‌آویو به مدت یک ماه، از ورود به مذاکرات درباره شرایط خاص مرحله دوم خودداری کرد، زیرا چارچوب کلی این مرحله مستلزم عقب‌نشینی کامل از غزه و موافقت با پایان دائمی جنگ است - شرایطی که با اهداف اعلامی نتانیاهو برای نابودی کامل حماس در تضاد آشکار قرار دارد
همچنین پس از خروج ایتامار بن گویر، وزیر امنیت عمومی رژیم صهیونیستی به دلیل برقراری آتش‌بس، انتظار می‌رفت بتصلائل اسموتریچ، دیگر وزیر راست افراطی نیز در صورت اعلام پایان رسمی از ائتلاف خارج شود. این تصمیم می‌توانست به فروپاشی کابینه نتانیاهو منجر شود. بنابراین زمینه برای چنین اقدامی اساساً در طرف اسرائیلی فراهم نبود، و همین عامل یکی از موانع جدی برای پیشبرد مذاکرات صلح بوده است.
واکنش‌ها
واکنش‌ها به طرح پیشنهادی مصر تاکنون متفاوت بوده است. بر اساس گزارش‌های منتشر شده، حماس این طرح را ابتکاری مثبت و قابل بررسی ارزیابی کرده است. منابع امنیتی همچنین اعلام کرده‌اند که دولت آمریکا با کلیات طرح مصر موافقت کرده و از آن حمایت می‌کند. این حمایت می‌تواند به افزایش فشارها بر رژیم صهیونیستی برای پذیرش این طرح بینجامد.
در مقابل، مقامات رژیم صهیونیستی در موضعی متناقض، دریافت چنین پیشنهادی را تکذیب کرده‌اند. یک مقام بلندپایه این رژیم در اظهاراتی مدعی شده که تل‌آویو هنوز در تلاش است تا حماس را به پذیرش طرح استیو ویتکوف، فرستاده ویژه آمریکا به خاورمیانه، راضی کند. لازم به ذکر است که طرح ویتکوف فاقد بند مهم عقب‌نشینی کامل نیروهای صهیونیستی از نوار غزه بود و همین موضوع باعث شده بود تا این طرح از سوی حماس رد شود.
پیشنهاد محدودتر ویتکوف که تاکنون مورد پذیرش حماس قرار نگرفته، صرفاً آتش‌بس را تا 19 آوریل تمدید می‌کرد و حماس را ملزم می‌ساخت پنج اسیر زنده را در ازای تعداد مشخصی از زندانیان امنیتی فلسطینی آزاد کند. رژیم صهیونیستی ادعا کرده بود که پیشنهاد ویتکوف را پذیرفته اما خواستار آزادی 11 اسیر زنده است، موضوعی که خود بیانگر اختلافات عمیق در مواضع طرفین است.
با این حال، برخی منابع آگاه اشاره می‌کنند که تیم‌های اسرائیلی سطح متوسط طی دو هفته گذشته چندین بار برای بحث درباره پیشنهاد مصر به قاهره سفر کرده‌اند؛ امری که با تکذیب رسمی دریافت چنین پیشنهادی از سوی مقامات صهیونیستی در تناقض آشکار قرار دارد. این تناقض می‌تواند نشان‌دهنده دوگانگی در سیاست‌های تل‌آویو و یا تلاش آنها برای مخفی نگه داشتن روند مذاکرات از افکار عمومی داخلی باشد.
در حال حاضر، بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی، از 18 مارس دستور از سرگیری حملات گسترده به نوار غزه را صادر کرده و در اظهارات خود مدعی شده است که این اقدامات نظامی زمینه را برای مذاکرات آتش‌بس بعدی آماده می‌کند. یک مقام ارشد صهیونیستی نیز در اظهارات تهدیدآمیزی اعلام کرده است که اگر حماس با شرایط مورد نظر تل‌آویو موافقت نکند، «ما به افزایش فشار نظامی ادامه خواهیم داد تا حماس در هم بشکند»، و حتی احتمال عملیات زمینی گسترده‌تر در سراسر نوار غزه را مطرح کرده است.
این موضع‌گیری سخت و غیرمنعطف مقامات صهیونیستی می‌تواند مانعی جدی بر سر راه اجرایی شدن طرح مصر باشد. این در حالی است که رویه حماس در ماه‌های اخیر نشان داده است که این گروه مقاومت فلسطینی علی‌رغم فشارهای نظامی گسترده، بعید است در برابر خواسته‌های غیرمنطقی رژیم صهیونیستی عقب‌نشینی کند و همچنان بر مواضع اصولی خود پافشاری می‌کند.
براساس آمارهای موجود، در حال حاضر حدود 59 اسیر صهیونیست در نوار غزه حضور دارند که این تعداد شامل 58 نفر از 251 نفری است که در 7 اکتبر 2023 توسط حماس به اسارت گرفته شدند. از این تعداد، پیکرهای حداقل 35 نفر است که مرگ آنها توسط ارتش رژیم صهیونیستی تأیید شده است. همچنین براساس برآوردهای نهادهای اطلاعاتی، احتمالاً حدود 25 نفر از اسرا همچنان در قید حیات هستند.
حماس تاکنون در چند مرحله اقدام به آزادسازی اسرا کرده است. در جریان آتش‌بس بین ژانویه و مارس 2025، این گروه 30 اسیر شامل 20 غیرنظامی اسرائیلی، 5 سرباز، و 5 شهروند تایلندی، همچنین اجساد 8 اسیر کشته‌شده در بمباران‌ها را آزاد کرد. پیش از آن نیز، حماس 105 غیرنظامی را در طول آتش‌بس یک هفته‌ای در اواخر نوامبر 2023 آزاد کرده بود، و چهار اسیر دیگر در هفته‌های اولیه جنگ آزاد شدند.
ناظران سیاسی بر این باورند که طرح مصر با توجه به ابعاد گسترده و جامع آن، می‌تواند فرصت مناسبی برای کاهش تنش‌ها در منطقه و بازگشت به مسیر دیپلماسی باشد. با این حال، موفقیت این طرح به میزان زیادی به انعطاف‌پذیری طرفین، به‌ویژه رژیم صهیونیستی، و همچنین فشارهای بین‌المللی برای پایان دادن به بحران انسانی در غزه بستگی دارد. آنچه مسلم است، ادامه وضعیت کنونی تنها به تشدید بحران انسانی در نوار غزه و افزایش بی‌ثباتی در کل منطقه خاورمیانه منجر خواهد شد.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1388076/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

یحیی سنوار از زندن های اسراییل تا فرماندهی طوفان الاقصی

چین: به فیلیپین توصیه می‌کنیم با آتش بازی نکند

سخنگوی وزارت خارجه ایران: آمریکا شریک جنایات اسرائیل است

خبر پنتاگون از استقرار جنگ‌افزارهای اضافی در این منطقه

پشت پرده تحرکات دلالان آمریکا در شام؛ چگونه کردهای سوریه با دولت دمشق توافق کردند؟

هشدار کاخ سفید نسبت به حذف شرکت‌های آمریکایی از قراردادهای تسلیحاتی اروپا

چهارمین جسد سرباز آمریکایی گمشده در لیتوانی پیدا شد

کاخ سفید عنوان کرد حملاتش به یمن موفقیت آمیز بود

اگر ما نتوانیم نفت را از خلیج فارس صادر کنیم هیچ کشوری هم نمیتواند صادر کند

اروپا به تعرفه‌های ترامپ پاسخ می‌دهد

نفت برنت نزدیک 75 دلار ایستاد

کی‌روش در یک قدمی حضور در تیم ملی عراق

کی‌روش سرمربی استقلال می‌شود

استقلال تهران خواهان جذب کارلوس کی‌روش شد | سرمربی پرتغالی منتظر تصمیم فدراسیون عراق

پیش بینی مهم قیمت طلا و سکه در سال 1404 / طلا چند میلیون تومانی می‌شود؟

نقش مسکن در تحقق شعار سال/ دبیر انجمن انبوه سازان: بحران مسکن با حضور فعالان اقتصادی حل می شود

کارتال عید فطر چه هدیه‌ای به خارجی‌ها داد؟

طرح مالیات بر سوداگری و سفته‌بازی؛ گامی به سوی عدالت اقتصادی

پاسخ ایران به تهدیدات خارجی | فرماندهان با تجربه وارد عمل می‌شوند

گلدمن ساکس: احتمال رکود اقتصادی در آمریکا افزایش یافته است

98 درصد تعهد اشتغال مرکز مازندران محقق شد

مراسم عروسی سنتی نمادین در روستای حلوان برگزار شد

افزایش سطح هشدار برای آتشفشان شینموئدیک ژاپن

رویارویی ایران با ژاپن و ازبکستان در تورنمنت تایلند/ سرمربی تیم ملی: ترکیب تیم را در تایلند پیدا می کنم

بهترین تیم تاریخ کشور رونالدو رابشناسید+عکس

ملاقات وزیر خارجه چین با ولادیمیر پوتین

انهادم بیش از 90 پهپاد اوکراینی توسط پدافند هوایی روسیه

انهدام بیش از 90 پهپاد اوکراینی توسط پدافند هوایی روسیه

تهدیدات امریکا علیه ایران و واکنش اتحادیه اروپا

رکورد شکنی سناتور دموکرات آمریکایی در انتقاد از ترامپ

سقوط آزاد لیر ترکیه در بازار فردا/منتظر چه قیمتی باشیم؟

قیمت طلای جهانی همچنان در مسیر صعود

رقص شمشیر‌ها در سایه رآکتورها: تهدیدی که جهان را به لرزه درمی‌آورد

سیاست تهدید از سوی ترامپ؛ بازی با آتش در خاورمیانه

شهادت 4 یمنی در حمله هوایی آمریکا به الحدیده+ فیلم

ترامپ از سران هر دو طرف جنگ اوکراین ناامید شده است

دیدار فرستاده «پوتین» در واشنگتن با نماینده «ترامپ»

چالش‌های اساسی تعرفه‌های ترامپ برای صنعت خودروسازی آمریکا+ فیلم

آخرین نبض بازار دلار در فردا

فرستاده «پوتین» در واشنگتن با نماینده «ترامپ» دیدار می‌کند

قیمت جهانی نفت امروز 1404/1/13 |برنت 74 دلار و 44 سنت شد

هشدار روسیه به آمریکا درباره هرگونه حمله به تاسیسات هسته‌ای ایران

نظر بن سلمان درخصوص حمله نظامی آمریکا علیه ایران

آمریکا یک ناو هواپیمابر دیگر به خاورمیانه می فرستد/ پنتاگون هم ایران را تهدید کرد

آمریکا ناو هواپیمابر به خاورمیانه می فرستد

برد رعب‌برانگیز موشک های ایران؛ موشک 12 هزار کیلومتری چیست؟

ایلان ماسک احتمالاً از تیم ترامپ جدا می‌شود

21 شهید در حملات بیست‌وچهار ساعت اخیر به غزه

کاهش تولید نفت اوپک در آستانه برنامه افزایش عرضه

کیروش سرمربی تیم ملی عراق می‌شود