ایرانیان جهان

آخرين مطالب

سیاست خارجی ترامپ چیست؟ ایالات متحده آمریکا

سیاست خارجی ترامپ چیست؟
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - برخی می‌گویند بازگشت ترامپیسم صرفاً بازگشت به واقع‌گرایی در روابط بین‌الملل است، جایی که دولت‌ها منافع خود را بالاتر از اتحاد‌ها و قواعد حقوقی و اخلاقی دنبال می‌کنند.
به گزارش ایرنا به نقل از سالون، این نشریه آمریکا در مطلبی نوشت: زلزله ژئوپلیتیکی عظیمی که دولت دوم دونالد ترامپ در سطح جهان ایجاد کرده، هم برای نهاد‌های رسمی سیاست خارجی آمریکا حیرت‌انگیز بوده و هم برای هواداران «ضدساختار» که مخالف اصول متعارف اجتماعی، سیاسی و اقتصادی در آمریکا هستند نویدبخش است.
تا همین چندی پیش، ایالات متحده سریع‌ترین بازیابی اقتصادی پس از همه گیری کرونا را تجربه می‌کرد و لنگر ثبات رشد اقتصاد جهانی بود. اما در عرض دو ماه پس از بازگشت ترامپ به قدرت، این کشور به بزرگ‌ترین منبع بی‌ثباتی اقتصادی و ژئوپلیتیکی در جهان بدل شده است. او اتحاد‌های دیرینه آمریکا با کانادا و اروپا را تخریب کرده است. جنگ‌های تجاری زیان‌بار، روابط پرنوسان با دشمنان و تضعیف کامل ساختار سیاست و اقتصاد بین‌المللی، تحلیلگران، سیاستمداران و مردم عادی را به جستجوی چارچوبی برای درک این وضعیت واداشته است. برخی می‌گویند بازگشت ترامپیسم صرفاً بازگشت به واقع‌گرایی در روابط بین‌الملل است، جایی که دولت‌ها منافع خود را بالاتر از اتحاد‌ها و قواعد حقوقی و اخلاقی دنبال می‌کنند. اما حتی واقع‌گرایانی همچون «اندرو بایرز» و «رندال شوِلر» انتظار داشتند در جهانی چندقطبی، سیاست «اول آمریکا» ترامپ با موانعی مواجه شود و در نهایت به «گرایش به خویشتنداری» و «پرهیز از درگیری‌های نظامی» ختم شود، اما اشتباه می‌کردند.
ترامپ در حالی که تهی بودن واقع‌گرایی را برملا می‌کند، صریح و بی‌پرده آغاز دوران تازه‌ای از امپریالیسم آمریکایی را اعلام کرده است. او به جای آن‌که در چارچوب قدرت نسبی محدود شود، از تمام ابزار‌های قدرت برای گسترش سلطه جهانی آمریکا استفاده خواهد کرد. برای بازگشت به نظم بین‌المللی خطرناک‌تر قرن نوزدهم، باید نهاد‌های نظم اقتصادی و سیاسی پس از جنگ جهانی دوم در هم شکسته شوند.
برای درک بهتر سیاست خارجی نواستعماری ترامپ، باید آن را در بستر تاریخ امپریالیسم فرامرزی آمریکا تحلیل کرد. هویت آمریکا در ابتدا بر مبنای مبارزه با امپراتوری بریتانیا شکل گرفت. اما قلمرو فعلی این کشور با فریب و خشونت از بومیان آمریکا گرفته شد و بخشی از ثروتش با بهره‌کشی از نیروی کار بردگان آفریقایی ساخته شد. شاید جاه‌طلبی‌های نوامپریالیستی ترامپ نه انحراف، بلکه بازگشتی به تاریخ باشد.
ترامپ بار‌ها از «عصر طلایی» آمریکا، یعنی سال‌های 1870 تا 1913، به‌عنوان دوران بزرگی یاد کرده که می‌خواهد کشور را به آن بازگرداند. این دوران، همزمان با اوج امپریالیسم آمریکا بود. او می‌گوید: «وقتی کشور ما باهوش بود، دهه 1890 بود. آن زمان ما ثروتمندترین کشور بودیم، تعرفه داشتیم و مالیات بر درآمد نداشتیم.»
شیفتگی ترامپ به تعرفه‌ها و جنگ‌های تجاری، یادآور دوره «ویلیام مک‌کینلی»، رئیس‌جمهور جمهوری‌خواه اواخر قرن نوزدهم، است. مک‌کینلی طراح قانون تعرفه 1890 بود که باعث بالا رفتن هزینه‌ها و رکود اقتصادی شد. پس از شکست در انتخابات میاندوره‌ای، او بازگشت سیاسی موفقی داشت و در سال 1896 رئیس‌جمهور شد.
مک‌کینلی بلافاصله قانون تعرفه «دِینگی» 1897 را تصویب کرد که هزینه زندگی را 25 درصد بالا برد و به نفع طبقه سرمایه‌دار بود. شباهت آن با سیاست‌های ترامپ در معافیت شرکت‌های خاص از تعرفه‌ها قابل‌توجه است. همچنین مک‌کینلی با آغاز جنگ اسپانیا-آمریکا و اشغال کوبا، خرید فیلیپین، پورتوریکو و گوام، پایه‌های امپراتوری فرامرزی آمریکا را گذاشت.
اقدام ترامپ برای خرید گرینلند از دانمارک در سال 2025، گرچه عجیب به‌نظر می‌رسد، اما در چارچوب این سنت تاریخی قابل‌درک است. حدود 40 درصد از خاک فعلی آمریکا از طریق خرید از قدرت‌های اروپایی به‌دست آمده و بخش دیگر از طریق معاهدات اغلب نقض‌شده با قبایل بومی.
دوران مک‌کینلی همچنین با نژادپرستی سیستماتیک و سرکوب زنان همراه بود. تصویب الحاق 8 میلیون نفر از پورتوریکو و فیلیپین چالش‌های نژادی بزرگی برای حکومت سفیدپوست آن زمان داشت. سخن توهین‌آمیز «توماس رید»، رئیس وقت مجلس نمایندگان، نمونه‌ای از نگرش رایج آن دوران است.
مک‌کینلی سیاست «همگرایی خیرخواهانه» را برای فیلیپینی‌ها پیشنهاد داد که نتیجه‌اش جنگی خونین با صد‌ها هزار کشته غیرنظامی بود. این کشتارها، اردوگاه‌های اجباری، سوزاندن روستا‌ها و سیاست‌های اشغالگری، از تاریک‌ترین فصل‌های تاریخ امپریالیسم آمریکاست.
کنترل اطلاعات توسط دولت، تحریف واقعیت‌ها و سانسور رسانه‌ها نیز یکی دیگر از شباهت‌های آن دوران با امروز است. دولت مک‌کینلی، مانند فضای «پساحقیقت» امروز، اخبار را دستکاری می‌کرد تا واقعیت‌های فجیع فیلیپین را پنهان کند.
در نهایت، ناسیونالیسم افراطی و «ژینگوئیسم» بر حقیقت پیروز شد. مک‌کینلی در انتخابات 1900 پیروز شد، اما خیلی زود در سال 1901 ترور شد و «تئودور روزولت» جانشین او شد. تلاش برای ترور ترامپ در سال 2024، شباهتی تاریخی به سرنوشت مک‌کینلی دارد. شاید برای درک بهتر سیاست خارجی دولت دوم ترامپ، باید از خود بپرسیم: اگر مک‌کینلی زنده بود، چه می‌کرد؟

ایرانیان جهان

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1388158/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

جنایات اسرائیل جهان عرب را متحد خواهد کرد

جهان در آستانه تله هابزی/ تقابل ترامپ با چین و کره شمالی؛ شمارش معکوس برای بازی خطرناک در میدان هسته‌ای؟

میلیاردهای جهان رکوردار شدند

بمب افکن استراتژیک B-2 آمریکا در جزیره «دیگو گارسیا»/ اولین هدف ایران؟

شاهکار جدید یمن/ تحقیر چندباره آمریکا توسط یمنی ها

قیمت دلار امروز 13 فروردین 1404 | نرخ ارز کاهش یافت؟

نامه مهدی تاج به رییس فدراسیون فوتبال آمریکا

افزایش تعداد میلیاردر‌های جهان/ چه کسی در صدر قرار دارند؟

پاسخ تاج به نامه رئیس فدراسیون فوتبال آمریکا

آمریکا ناو هواپیمابر و جنگنده به خاورمیانه اعزام می‌کند

علی‌اف برای امضای معاهده صلح با ارمنستان 2 شرط گذاشت

حمله رژیم صهیونیستی به بیمارستان سازمان ملل در غزه

العامری: به راه انداختن جنگ از سوی آمریکا، منطقه را به آتش می‌کشد

وزیر خارجه لهستان: 30 کشور آماده «صلح‌بانی» در اوکراین هستند

قطار گردشگری امسال به کدام شهرها می رسد؟

سهم 300 میلیون دلاری ایران از گردش مالی زعفران

بمب خبری در راه است/ کارلوس کی روش سرمربی استقلال می‌شود

رقابت استقلال تهران و تیم ملی عراق برای جذب کارلوس کی روش!

مازیار لرستانی در کنار مادرش

مشاور رهبر انقلاب: آمریکا می تواند منافع اقتصادی با ایران تعریف کند

چرا مصر به دنبال پیوستن به بریکس است؟

لاریجانی: حمله به ایران بدون تبعات نیست

ادعای جدید واشنگتن: از تمام ابزارها برای اختلال در برنامه پهپادی ایران استفاده می‌کنیم

پرخرج ترین انتخابات قضایی تاریخ آمریکا/ قاضی کرافورد نامزد مورد حمایت ترامپ و ایلان ماسک را شکست داد

اعلام جرم دادگستری آمریکا علیه 2 تاجر ایرانی

پاسخ تاج به نامه رئیس فدراسیون فوتبال آمریکا/ آرزوی موفقیت برای کشور‌های میزبان جام جهانی 2026 + عکس

آینده تیک‌تاک در جلسه کاخ سفید مشخص می‌شود

تعداد میلیاردهای جهان رکورد جدیدی ثبت کرد

نامزد ریاست ستاد مشترک ارتش آمریکا: شاید نیروی نظامی به تنهایی برای ممانعت از دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای کافی نباشد/ باید رویکردی بر اساس تعامل دیپلماتیک و مشوق‌های اقتصادی در پیش گرفته شود/ تهران به دنبال تقویت روابط دوجانبه با سایر دشمنان آمریکاست

لاریجانی: آمریکا می‌تواند منافع اقتصادی با ایران تعریف کند

رقابت شنوندگان در مسابقه اقتصادی «بازار بازی»

پپ: به خاطر سهمیه اروپا به من پاداش نمی‌دهند!

چشم‌انداز همکاری بین آذربایجان و اتحادیه اروپا بررسی شد

مانور بزرگ نظامی چین دور تایوان (+عکس)

تایوان از رصد 36 جنگنده چینی در اطراف این جزیره خبر داد

ترامپ رویارویی با ایران را کلید زد | تحلیل یک قمار سیاسی پرریسک

ایلان ماسک احتمالا از تیم ترامپ جدا می‌شود

تهران تسلیم تهدیدات آمریکا نمی‌شود

ادعای آمریکا درباره ایجاد اختلال در برنامه‌ پهپادی و موشکی ایران

حمله موشکی به ناو هواپیمابر آمریکا | انصارالله یمن مسئولیت را برعهده گرفت

سیاست‌های نظامی‌گری آمریکا محکوم به شکست است/ایران همچنان به تعهدات هسته‌ای پایبند است

سفر نخست‌وزیر دانمارک به گرینلند

قیمت نفت / برنت 74 دلار و 44 سنت شد

ادعای آمریکا: از همه ابزارها برای اختلال در برنامه‌ پهپادی و موشکی ایران استفاده خواهیم کرد/ ایران از این فناوری و درآمد حاصل از فروش تسلیحات برای تقویت پایگاه صنعتی نظامی خود برای ساخت موشک‌ها و پهپادها استفاده می‌کند

اظهارات تازه گروسی درباره سفر آتی خود به تهران

تازه‌ترین آمار تلفات و خسارات ارتش اوکراین در 2025

وزارت بهداشت یمن آمار شهدا و مجروحان تجاوزات آمریکا را اعلام کرد

بانک های کشور فردا 14 فروردین باز هستند

جنگ تجاری ترامپ قیمت بیت‌کوین را تثبیت کرد

استقلال و عراق به دنبال جذب کارلوس کی روش؟