ایرانیان جهان

آخرين مطالب

میانجی خلیجی؛ چرایی تبدیل امارات به پل ارتباطی ایران- آمریکا ایالات متحده آمریکا

میانجی خلیجی؛ چرایی تبدیل امارات به پل ارتباطی ایران- آمریکا
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - - با اوج گیری تنش لفظی میان ایران و آمریکا، سفر انور قرقاش به تهران و تحویل نامه دونالد ترامپ را می‌توان به عنوان نوعی نقطه عطف ارزیابی کرد. براساس اخبار «غیر رسمی» منتشر شده در رسانه‌ها رئیس جمهور آمریکا خواسته‌های زیاده خواهانه در خصوص پرونده‌های هسته‌ای، منطقه‌ای و موشکی مطرح کرده است.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
در این میان برخی تحلیلگران با نگاه بدبینی به میانجی‌گری اماراتی نگاه کرده و نامه ترامپ را حامل تهدیدات جدی علیه منافع ملی ایران می‌دانند. به بیان دیگر بنا بر تجربه تاریخی عمانی‌ها و قطری‌ها هیچگاه پیامی تهدیدآمیز میان تهران- واشنگتن تبادل نکرده و خواستار کاهش تنش‌ها در منطقه هستند. در چنین شرایطی برخی تحلیلگران معتقدند که پول اماراتی‌ها در کنار نفوذ لابی اسرائیل سبب ایجاد این تغییر در میز مذاکرات شده است.
قدرت‌گیری متحدان عرب جمهوری‌خواهان
با وجود نگاه یکسان آمریکایی‌ها به کشور‌های عرب سنی به عنوان «متحدان استراتژیک» در منطقه خاورمیانه، اما به نظر می‌رسد نگاه دو حزب جمهوری خواه و دموکرات‌ها به برخی کشور‌ها ویژه‌تر باشد.
به عنوان مثال در دوران ریاست جمهوری جو بایدن دو کشور اردن و قطر به عنوان «شرکای غیرناتو» آمریکا دارای جایگاه ویژه‌ای در دو زیر‌سیستم «شرق عربی» و «خلیج فارس» داشتند. دوحه تبدیل به مسئول پرونده‌های ایران و طالبان در دستگاه وزارت خارجه آمریکا شده بوده و در دو پرونده سقوط افغانستان و تبادل زندانیان به ایران نقش کلیدی ایفا کرد.
اردنی‌ها نیز با همکاری امارات نقش کلیدی در سقوط نظام اسد ایفا کرده و یکی از کشور‌های عربی بودند که در جریان عملیات‌های وعده صادق از آسمان اسرائیل دفاع کردند!
در دوران جدید، اما به نظر می‌رسد پادشاهی عربی سعودی و امارات عربی متحده به مانند دوره نخست ریاست جمهوری ترامپ از جایگاه ویژه‌تر نسبت به سایر کشور‌های عربی برخوردار باشند. تحلیلگران معتقدند چنین جایگاهی ناشی از سرمایه گذاری اقتصادی ریاض- ابوظبی در اقتصادی داخلی آمریکا است.
تنها چند روز پس از بازگشت مجدد دونالد ترامپ به کاخ سفید، محمد بن سلمان از طریق برقراری تماس تلفنی با ترامپ به وی قول داد که سرمایه گذاری 600 میلیارد دلاری در آمریکا را در دستورکار قرار دهد. در سوی مقابل رئیس جمهور آمریکا از وی خواست تا میزان این سرمایه گذاری به یک تریلیون دلار افزایش یابد!
پس از این گفت‌و‌گو بود که ریاض تبدیل به «میانجی» مستقیم میان آمریکا و روسیه در خصوص حل‌وفصل مناقشه اوکراین شد. البته برخی کارشناسان معتقدند قرار گرفتن عربستان سعودی در چنین جایگاهی تنها ناشی از سرمایه گذاری در آمریکا نیست بلکه ناشی از سیاست «موازنه مثبت» ریاض در میانه رقابت ژئواستراتژیک قدرت‌های بزرگ است.
در چنین شرایطی به نظر می‌رسد اماراتی‌ها قصد ندارند تا در رقابت سنتی با ریاض عقب مانده و نقشی در سیاست خاورمیانه‌ای آمریکا نداشته باشند.
نقد کردن چک سرمایه‌گذاری در آمریکا!
در سال‌های اخیر عربستان سعودی و امارات با آنکه در ظاهر شرکای راهبردی در «شورای همکاری خلیج فارس «شناخته می‌شود، اما در پرونده‌هایی همچون «جنگ یمن»، «بازار انرژی» و «جذب سرمایه‌ها و برند‌های خارجی» در وضعیت رقابت و گا‌ها تخاصم قرار دارند. ذکر این مقدمه برای فهم نوع نگاه محمد بن سلمان و محمد بن زاید به یکدیگر لازم است.
تنها چند هفته پس از تماس تلفنی «ام بی اس» با دونالد ترامپ، چهره امنیتی امارات یعنی طحنون بن زاید آل نهیان راهی واشنگتن شد. در جریان این سفر قرار شد تا اماراتی‌ها طی 10 سال سرمایه گذاری 1.4 تریلیون دلاری در آمریکا انجام دهند.
چراغ سبز ابوظبی برای کمک به سیاست‌های ترامپ سبب شد تا این کشور عربی در مقام پست‌چی قرار گرفته و نامه ترامپ را به دست مقامات ایرانی برساند ثبت چنین رقمی در صدر تیتر رسانه‌های جریان اصلی نشان دهنده خیز بلند اماراتی‌ها برای ربودن گوی سبقت از «برادران سعودی» است. «چراغ سبز» ابوظبی برای کمک به سیاست‌های ترامپ سبب شد تا این کشور عربی در مقام «پست‌چی» قرار گرفته و نامه ترامپ را به دست مقامات ایرانی برساند.
انور قرقاش مشاور حاکم امارات در امور خارجی در حالی راهی تهران شد که پیش از این «سی. ان. ان» از احتمال میانجی‌گری عربستان در مناقشه اتمی ایران و آمریکا خبر داده بود. همچنین برخی تحلیلگران معتقد بودند روابط مثبت میان استیو ویتکاف نماینده ویژه آمریکا در امور خاورمیانه با قطری‌ها سبب خواهد شد تا دوحه به مانند دوران بایدن «میانجی» میان تهران- واشنگتن باشد.
اتخاذ چنین تصمیمی از سوی رئیس جمهور آمریکا، اما با انتقادات زیادی، به ویژه از سوی ایرانی‌ها روبه رو شد. رسانه‌ها، اندیشکده‌ها و تحلیلگران ایرانی معتقدند اساسا امارات به دلیل داشتن ادعای در خصوص جزایر بوموسی، تنب بزرگ و تنب کوچک صلاحیت قرار گرفتن در جایگاه میانجی میان ایران و آمریکا را ندارد. عده‌ای دیگر نیز با اشاره به همراهی صرافی‌های اماراتی با سیاست «فشار حداکثری» در سال‌های 2018 الی 2020، ابوظبی را «دشمن» نه «دوست» ایران خواندند.
پای اسرائیل در میان است!
پس از پیوستن امارات و بحرین به پیمان ابراهیم دیگر نمی‌توان از ابوظبی تحت عنوان «دوست ایران» یاد کرد! آمریکایی‌ها که از طریق «پیمان ابراهیم»، «آی 2 یو 2»، «آیمک»، «نشست‌های امنیتی النقب» و ... نظم امنیتی منطقه غرب آسیا را تغییر دهند، امارات را به عنوان «شریک دفاعی اصلی» شناسایی کردند.
در این نظم جدید هند- امارات- اسرائیل قرار است تا حافظ منافع آمریکا از اقیانوس هند تا شرق مدیترانه باشند. این محور جدید ضمن مقابله با ایران و محور مقاومت قرار
کنار گذاشته شدن کشور‌هایی همچون عمان و قطر از جایگاه میانجی‌گری میان ایران- آمریکا و مطرح شدن اماراتی‌ها نتیجه طبیعی نفوذ اسرائیل در سیاست خاورمیانه‌ای دولت ترامپ است است تا سد نفوذی در برابر سایر قدرت‌های تجدید نظر طلب همچون چین و روسیه ایجاد کنند. با توجه به نفوذ لابی یهود در «کی استریت» به نظر می‌رسد اسرائیلی از جایگاه بالاتری در مقایسه با هند و امارات برخودار باشند و می‌توانند در پرونده‌های مهم اعمال نفوذ کنند.
برهمین اساس به نظر می‌رسد کنار گذاشته شدن کشور‌هایی همچون عمان و قطر از جایگاه میانجی‌گری میان ایران- آمریکا و مطرح شدن اماراتی‌ها نتیجه طبیعی نفوذ اسرائیل در سیاست خاورمیانه‌ای دولت ترامپ است. در چنین شرایطی سوال کلیدی آن است که آیا امارات را می‌توان میانجی صادق دانست؟
بهره سخن
شاید هوشمندانه‌ترین پاسخ به انتخاب امارات به عنوان پل ارتباطی میان ایران- آمریکا از سوی دستگاه وزارت خارجه داده شد. تجربه تاریخی نشان داده است اساسا کشوری که دارای ادعای ارضی نسبت به ایران بوده و همواره مواضع همسو با آمریکا و رژیم صهیونیستی علیه منافع ملی ایران اتخاذ کرده نمی‌تواند «میانجی صادق» در مناقشه اتمی یا منطقه‌ای میان ایران و غرب باشد.
ارسال پاسخ «خویشتن دارانه» ایران به آمریکا از کانال عمان نشان دهنده تلاش تهران برای بازگرداندن کانال ارتباطی با واشنگتن در مسیر درست خود است. تجربه مذاکرات پنهان، اما موفق عمان می‌تواند اینبار در مذاکرات غیرمستقیم با جمهوری خواهان تکرار شود. یکی از الزامات تحقق این هدف وجود میانجی «بی‌طرف» و «خیرخواه» در میان تهران- واشنگتن است.
*کارشناس مسائل غرب آسیا

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1388919/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

رافینیا با یک فصل درخشش توپ طلا می‌گیرد!

افشاگری درباره بن یدر: از پرونده‌های آزار جنسی تا پناه بردن به فوتبال ایران | وسام بن یدر تجاوز کرده است؟

تیم منتخب بهترین بازیکنان تاریخ بایرن مونیخ با حضور نویر، لام، ریبری و مولر

طوفان فلزی چین

دور تازه حملات وحشیانه آمریکا به یمن!

شرط ایران برای مذاکره با آمریکا: به رسمیت شناختن حجاب و بستن وب سایت‌های پورن!

اظهارات ترامپ درباره مذاکره و تهدید ایران: سناریوهای احتمالی در صورت عدم توافق

واکنش گسترده رسانه‌های عبری به سخنان مشاور لاریجانی

ادعای جنجالی وزیر خزانه داری آمریکا بر ضد ایران

نخستین تحریم‌های دولت ترامپ علیه روسیه وضع شد

واکنش گسترده رسانه‌های عبری به سخنان مشاور لاریجانی (+عکس)

موضع عبدالکریم سروش درباره دولت آمریکا: وقتی قدرت بسیار بود اما حق‌شناسی و عدالت نبود، نامش جز «توحش» چیز دیگری نیست

توحش دولت آمریکا در موضع عبدالکریم سروش / وقتی قدرت بسیار بود اما حق‌شناسی و عدالت نبود، نامش جز «توحش» چیز دیگری نیست

سفر وزیر خارجه اسرائیل به پاریس برای رایزنی درباره ایران

ممنوعیت حریم هوایی کشورهای خلیج‌فارس برای حمله به ایران

خبرهای ضدونقیض درباره کناره‌گیری ماسک از دولت ترامپ

حمله هوایی آمریکا به استان صعده یمن

بنیامین نتانیاهو: می‌خواهیم غزه را تجزیه کنیم

ابراز همدردی و دلجویی مدیرکل بنیاد مازندران با دو خانواده شهید در آمل و فریدونکنار

پیروزی آویسپا با پاس گل شهاب زاهدی

ژاپن لرزید

رویارویی چین و روسیه با کارت کریدورها؛ پکن پشت متحدش را خالی می‌کند؟/ آماده‌باش ترکیه برای مانور در حیاط خلوت روسیه

شاهین: اقدام روسیه فرصت‌های جدیدی با افغانستان ایجاد می‌کند

تحریم‌های تازه آمریکا علیه انصارالله یمن

وزیر خارجه فرانسه: با ایران توافق نشود درگیری نظامی حتمی و نزدیک است

کاهش بازار سهام آمریکا در آستانه اعلام تعرفه‌ها توسط ترامپ

احتمال جدا شدن ماسک از کابینه ترامپ قوت گرفت

تحریم‌های جدید آمریکا علیه انصارالله یمن همزمان با تشدید حملات و تهدیدات

سفر وزیر خارجه رژیم صهیونیستی به فرانسه برای رایزنی درباره ایران

ادعاهای جدید وزیر خارجه فرانسه علیه ایران

سی‌ان‌ان: طرح ترامپ بزرگترین تشدید تعرفه‌های آمریکا در 100 سال گذشته است

وزیر خارجه فرانسه: با ایران توافق نشود درگیری نظامی حتمی است!

تصمیم قاطع ترامپ برای فروش تیک‌تاک!

لاریجانی: اگر ایران بمباران شود، به ساخت سلاح هسته ای روی می آوریم! عملکرد ایران در سوریه در راستای منافع ملی بود! آیا آب دریای خزر به تهران می رسد؟

برای فروش تیک تاک در کاخ سفید جلسه ای تشکیل شد

پالتیکو: ایلان ماسک به زودی از دولت ترامپ کناره‌گیری می‌کند

وزیر خزانه‌داری آمریکا: ترامپ به دنبال ایجاد اختلال در دسترسی تهران به منابع مالی است

​تحریم‌های جدید آمریکا علیه انصارالله یمن

موضع عبدالکریم سروش درباره رفتارهای دولت آمریکا: وقتی قدرت بسیار بود اما حق‌شناسی و عدالت نبود، نامش جز «توحش» چیز دیگری نیست

مقام آمریکایی: ترامپ به دنبال جنگ با ایران نیست

ترامپ می‌خواهد با ایران معامله کند؟

پولیتیکو: ایلان ماسک از دولت ترامپ کناره‌گیری می‌کند

حماس: یورش بن گویر به مسجدالاقصی اقدامی خطرناک است

تحریم جدید خزانه‌داری آمریکا علیه انصار الله یمن

واکنش طالبان به تعلیق ممنوعیت فعالیت آنها توسط روسیه

دبیر کل ناتو: با تهدیداتی از جانب روسیه و چین روبرو هستیم

سامانه املاک و اسکان چشم انتظار اتصال دستگاه‌ها

سهم اجزای هزینه‌ای از کیک اقتصاد با تحریم و بدون تحریم

تامین‌کنندگان اصلی مرغ کشور؛ امارات اول شد

بمب خبری فوتبال، با عراق توافق کرد