ایرانیان جهان

آخرين مطالب

تصمیم ترامپ برای قلب آسیا؛ بازگشت آمریکا به حیاط خلوت روسیه/ آیا پکن و مسکو خلع سلاح می‌شوند؟ ایالات متحده آمریکا

تصمیم ترامپ برای قلب آسیا؛ بازگشت آمریکا به حیاط خلوت روسیه/ آیا پکن و مسکو خلع سلاح می‌شوند؟
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - اقتصاد24- آسیای مرکزی به دلیل منابع غنی، دسترسی به اورانیوم، و موقعیت استراتژیک، به عرصه‌ای برای رقابت قدرت‌های جهانی تبدیل شده است. واشنگتن در تلاش است تا با تقویت همکاری‌های اقتصادی و سیاسی میان کشور‌های منطقه (قزاقستان، ازبکستان، تاجیکستان، ترکمنستان و قرقیزستان) نفوذ خود را افزایش دهد و مانع از اجرای سیاست «تفرقه بینداز و حکومت کن» روسیه و چین شود.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
نشنال اینترست با انتشار یادداشتی مدعی شد: آسیای مرکزی منطقه‌ای استراتژیک با منابع غنی و پتانسیل اقتصادی قابل توجه محسوب می‌شود. این منطقه می‌تواند به مرکزی برای تعامل مثبت و سودآور ایالات متحده تبدیل شود. تأمین امنیت مواد معدنی حیاتی، دسترسی به اورانیوم برای حمایت از بخش هسته‌ای و گشودن بازار‌های جدید برای شرکت‌های آمریکایی از جمله اولویت‌های آمریکا در این حوزه است. تقویت همکاری و همگرایی منطقه‌ای میان قزاقستان، ازبکستان، تاجیکستان، ترکمنستان و قرقیزستان (C5) می‌تواند علاوه بر رونق محلی، منافع واشنگتن را نیز تأمین کند. آسیای مرکزی یکپارچه کمتر تحت تأثیر سیاست «تفرقه بینداز و حکومت کن» روسیه و چین قرار گرفته و احتمال بیشتری برای همگرایی با غرب خواهد داشت.
ترامپ و فصل تازه همگرایی در قلب آسیا ادغام کشور‌های آسیای مرکزی در قالب‌های مختلفی تجربه شده است؛ از جمله اتحادیه آسیای مرکزی (CAU) که در سال 1993 به پیشنهاد نورسلطان نظربایف، رئیس‌جمهور وقت قزاقستان، تشکیل شد و بعد‌ها به اتحادیه اقتصادی آسیای مرکزی تبدیل شد. این اتحادیه بین سال‌های 1994 تا 2004، بدون حضور ترکمنستان، فعالیت داشت. ایالات متحده نیز از سال 2015 با راه‌اندازی اجلاس سالانه C5+1، تلاش کرده است همکاری رسمی خود را با کشور‌های این منطقه تقویت کند.
بیشتر بخوانید:نظرپرداز روس نزدیک به جبهه پایداری: نظر ترامپ و پوتین به هم نزدیک است/ با ایالات متحده دشمنی نداریم
با بازگشت دولت ترامپ به قدرت، حمایت از ادغام آسیای مرکزی باید در اولویت سیاست‌های واشنگتن قرار گیرد. نظربایف از اوایل دهه 90 میلادی، بر ضرورت سیاست خارجی چندجانبه برای قزاقستان و منطقه تأکید کرده و جانشین وی، قاسم توقایف، این مسیر را ادامه داده است. همکاری گسترده‌تر بین آمریکا و کشور‌های منطقه، می‌تواند آنها را در تدوین و اجرای سیاست‌های مشترک توانمندتر سازد.
با این حال، همسایگان این کشورها، از جمله روسیه، چین، ایران و افغانستان، در معادلات منطقه‌ای نقش مهمی ایفا می‌کنند. کشور‌های آسیای مرکزی باید منافع این بازیگران را متوازن کرده و در عین حال، سرمایه‌گذاری‌های اروپایی و آمریکایی را جذب کنند. حفظ بی‌طرفی منطقه‌ای زمانی ممکن خواهد بود که این کشور‌ها شرکای تجاری خود را متنوع کرده و با ایجاد تعادل در روابط خود با قدرت‌های جهانی، هویت ملی خود را تقویت کنند.
بیشتر بخوانید: پاسخ به طمع‌ورزی ترامپ: دستت به گرینلند نخواهد رسید
همگرایی اقتصادی و فرهنگی کشور‌های آسیای مرکزی مستلزم توسعه زیرساخت‌ها، بهبود لجستیک، کاهش موانع مرزی و هماهنگی مقررات تجاری است. یکی از مسیر‌های پیشنهادی برای تسهیل تجارت بین آسیای مرکزی و غرب، کریدور میانی است که از آسیای مرکزی، دریای خزر، کوه‌های قفقاز و دریای سیاه عبور می‌کند. با توجه به اختلال در سایر مسیر‌های تجاری، این کریدور می‌تواند در صورت دسترسی آسان، به یک مسیر جذاب برای تجارت جهانی تبدیل شود. شرکت‌های آمریکایی نیز می‌توانند در توسعه این پروژه نقش فعالی ایفا کنند.
میدانی برای مانور رقبا تعمیق همکاری بین ایالات‌متحده و کشور‌های آسیای مرکزی با چالش‌های متعددی مواجه است. اولاً، اگر اصل همکاری لحاظ نشود، روابط با آمریکا، روسیه و چین پیچیده خواهد شد. واشنگتن نباید به‌عنوان تلاش برای جانشینی نفوذ مسکو و پکن در آسیای مرکزی تلقی شود. این وضعیت می‌تواند فرصتی را برای کشور‌های آسیای مرکزی فراهم کند تا گزینه‌های متنوع‌تری در بازار جهانی داشته باشند و مانع از تسلط اقتصادی یک کشور بر آسیای مرکزی شود.
محدودیت‌های تجاری قدیمی که مانع پروژه‌های بلندمدت می‌شود، یعنی اصلاحیه جکسون‌ـ‌وانیک، مانع همکاری ایالات‌متحده و آسیای مرکزی شده است. این گزاره به‌عنوان بخشی از قانون تجارت سال 1974 که توسط کنگره تصویب شد و توسط جرالد فورد به قانون تبدیل شد، این قانون روابط تجاری عادی دائمی را با اقتصاد‌های غیر بازار آزاد که حقوق مهاجرت از جمله اتحاد جماهیر شوروی را محدود می‌نماید، رد می‌کرد.
در حالی‌که اتحاد جماهیر شوروی مدت‌ها برای محدود کردن مهاجرت سیاست طولانی‌مدتی را حفظ کرده بود، سیاست‌های این بازیگر در امتناع از مهاجرت جمعیت یهودی و درعین‌حال سرکوب هر یک از مظاهر عمومی یهودیت منجر به رشد جنبشی برای آزادی یهودیان شوروی شد که در نهایت منجر به تصویب جکسون‌ـ‌وانیک شد. در نهایت، پرده آهنین در سال 1989 برداشته شد و اکثر یهودیان اتحاد جماهیر شوروی که برای خروج از آن تلاش می‌کردند، سرانجام موفق شدند به اسرائیل و ایالات‌متحده بروند.
هنگامی‌که اتحاد جماهیر شوروی سرانجام در سال 1991 فروپاشید، قزاقستان تحت نظر نظربایف محدودیت‌های مهاجرت را لغو کرد و به‌سرعت از موضع سرکوبگرانه ضد مذهبی اتحاد جماهیر شوروی دور شد و به دنبال ایجاد مدارای مذهبی بود. او در سال 2003 کنگره ادیان جهان را افتتاح کرد.
بیشتر بخوانید:ترامپ ایران را به بمباران تهدید کرد
در عین‌حال، ازبکستان تا زمان مرگ اولین رئیس‌جمهور خود، اسلام کریم‌اف، در سال 2016، در این زمینه بسیار محدودتر بود. جکسون‌ـ‌وانیک اکنون مانعی برای پیشرفت آینده است که باید مدت‌ها پیش کنار گذاشته می‌شد. از همین رو دولت آینده ترامپ باید قزاقستان و ازبکستان را تشویق کند که ابتکار یکپارچگی را در دست بگیرند، زیرا هر دو خود را رهبران منطقه می‌دانند.
با این‌حال، واشنگتن باید بپذیرد که همه کشور‌های قلب آسیا به‌طور یکسان با واشنگتن مشارکت نخواهند کرد. پیشگامی کشور‌های مشتاق قلب آسیا ممکن است موجب شود که هراس چین و روسیه از هم‌صدایی این گروه از بازیگران با آمریکا بریزد. در بحبوحه حمله روسیه به اوکراین، درگیری‌های شدید در خاورمیانه و تنش‌های اطراف چین، آسیای مرکزی علیرغم نزدیکی به هر سه منطقه نادیده گرفته شده است.
در حالی‌که سیاست خارجی واقع‌گرایانه ایالات‌متحده که به‌درستی حول حفظ روابط با قدرت‌های بزرگ متمرکز خواهد بود، مشروط بر آن است که واشنگتن اهمیت اقتصادی و لجستیکی این منطقه را بشناسد. اکنون زمان آن است که واشنگتن در مورد پیشرفت بیشتر به‌سوی آسیای مرکزی یکپارچه‌تر فعال شود.
منبع: اقتصاد نیوز

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1391779/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

بی‌بی در برابر سلطان؛ تقابلی که آینده سوریه را شکل می‌دهد

ترامپ اجازه داد «تیک‌تاک» 75 روز دیگر فعال باشد

حمله اسرائیل به یک مدرسه در غزه؛ آنچه به آسمان پرتاب شده بدن انسان است!

️چین با تعرفه 34 درصدی علیه کلیه کالاهای آمریکایی تلافی کرد

تنها هنر حکام عرب در برابر کشتار مردم غزه

موافقت آمریکا با ارتقای موشک‌های پاتریوت کویت

ظرفیت بالای آذربایجان‌غربی برای سرمایه گذاری

تظاهرات مردم الجزایر و اردن علیه آمریکا و رژیم صهیونیستی

واکنش ترامپ به عکس‌العمل چین در قبال تعرفه‌های آمریکا

جهان چگونه با تعرفه‌های ترامپ کنار خواهد آمد؟

واکنش به تهدیدات آمریکا از تریبون نماز جمعه/ خودشان هم می‌دانند قدرت جنگ با جمهوری اسلامی را ندارند

نقشه ترامپ برای مذاکره مستقیم با ایران

ترامپ بلوف می‌زند و قمار می‌کند/ در صورت بروز هرگونه جنگی، متحدان آمریکا باید در صحرای مصر چادر بزنند

نقشه ترامپ برای مذاکره مستقیم با ایران فاش شد

ترامپ چگونه آسان به ایران ضربه می‌زند؟

فیدان: ترکیه به دنبال رویارویی با اسرائیل در سوریه نیست

سردار علایی: نباید احتمال اقدام نظامی آمریکا را نادیده گرفت/کنار گذاشتن واسطه‌ها در مذاکرات، می‌تواند بر سرعت کارها بیفزاید

پاسخ بانک مرکزی آمریکا به درخواست ترامپ درمورد نرخ بهره

روایت تسنیم از تنها هنر حکام عرب در برابر کشتار مردم غزه

حمله موشکی روسیه به اوکراین، 12 کشته برجای گذاشت

القسام: نیمی از اسرای زنده دشمن در مناطق تحت حمله ارتش اسرائیل هستند

وضعیت تورم در استان‌های ایران، کدام شهر صدرنشین است؟

پیش بینی بورس هفته سوم فروردین 1404

نظام بانکی در خوزستان باید تقویت شود

ماجرای پیدا شدن سر ستون تخت جمشید کنار جاده

نماینده مجلس: تولید عامل حل مشکلات اقتصادی کشور است

درآمدهای ارزی نفتی و سیاست‌های مالی، مهم‌ترین عوامل مشکلات اقتصاد کشور

تراکتور 2-1 استقلال

رئیس جمهور ارمنستان لایحه پیوستن به اتحادیه اروپا را امضا کرد

واکنش متقابل چین به اقدام ترامپ؛ رسما جنگ تجاری شروع شد

دو هدف ترامپ در مورد ایران فاش شد

پیش بینی بورس فردا شنبه 16 فروردین 1404

دنیا منتظر واکنش ترامپ به نامه ایران؛ آغاز روزهای حساس در تاریخ روابط ایران و آمریکا

تغییر خط و مشی انقلاب هدف آمریکا از انجام مذاکرات است

حاکمیت و ملت با تعرض خارجی و آشوب داخلی به شدت مقابله خواهند کرد

باج ترامپ به «اِوانجلیست» های آمریکایی/«مایک هاکابی» گزینه ترامپ برای سفارت آمریکا در رژیم صهیونیستی کیست؟ +عکس

فروش بیش از 20 هزار قبضه تفنگ تهاجمی به اسرائیل توسط آمریکا

هدف آمریکایی‌ها ایجاد جنگ روانی در جامعه است

واکنش ترامپ به اعمال تعرفه چین برای آمریکا

فرزند آیت‌الله هاشمی: ایران و آمریکا سفارتخانه‌هایشان را باز کنند

سقوط آزاد بازار سهام آمریکا

سال خیلی حیاتی 1404 برای ایران و مذاکره برای خروج از تحریم ها / دعوت سنایی به تجدید نظر درباره سیاست ها / 10 میلیون مهاجر ایرانی در خارج

«ترامپ» و بازتعریف نظم جهانی؛ یکجانبه‌گرایی، جنگ تجاری و تضعیف نهادهای بین‌المللی

روز رهایی یا آغاز سقوط؟

رئیس جمهور ارمنستان قانون پیوستن کشورش به اتحادیه اروپا را امضا کرد

آنروا: وضعیت در شمال کرانه باختری هنوز نگران کننده است

از هر 2 شهروند فرانسوی یکی می‌خواهد لوپن در انتخابات نامزد شود

شهادت مؤذن حین اذان گفتن به همراه همه نماز گزاران مسجد در نوار غزه

8.9 میلیون فقره چک وصول شد، یک میلیون چک برگشت خورد

پیش بینی قیمت دلار 16 فروردین 1404