ایرانیان جهان

آخرين مطالب

فرمول رفع ناترازی‌ها در اقتصاد ایران اخبار ایران

فرمول رفع ناترازی‌ها در اقتصاد ایران
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - اقتصاد24- اقتصاد ایران در شرایطی وارد سال 1404 شده که با چالش‌های متعددی در حوزه اقتصاد مواجه است و انواع ناترازی‌ها، مسیر حل مشکلات را پیچیده و سخت کرده است.
به باور اقتصاددانان، در وضعیت کنونی ناترازی‌ها برطرف نخواهند شد؛ مگر اینکه تغییرات مثبتی در مدیریت سرمایه‌گذاری خارجی و بهبود روابط بین‌المللی ایجاد شود تا بتوانیم رشد اقتصادی را افزایش دهیم.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
مهم‌ترین چالش اقتصادی ایران در سال جدید را بشناسید در همین رابطه مرتضی عزتی، کارشناس اقتصادی در گفت‌و‌گویی درباره مهم‌ترین چالش اقتصادی ایران در سال 1404 گفت: در طول 30 سال گذشته تولید همواره به عنوان مهم‌ترین چالش اقتصادی ایران مطرح بوده و این وضعیت همچنان ادامه دارد. تا زمانی که تولید بهبود نیابد، سایر جنبه‌ها نیز به طور قابل توجهی تغییر نخواهند کرد. بنابراین، این موضوع به عنوان ریشه تمامی مشکلات شناخته می‌شود.
عزتی افزود: برای افزایش تولید، نیاز به سرمایه‌گذاری وجود دارد و در واقع، کمبود سرمایه‌گذاری به عنوان یک مشکل اساسی در مسیر تولید به شمار می‌آید. در نهایت، رشد تولید به عنوان یکی از اصلی‌ترین چالش‌های کشور باقی خواهد ماند.
وی عنوان کرد: به نظر من، موضوع ناترازی بسیار گسترده است. اگر ما بر اساس رشد اقتصادی برنامه‌ریزی کنیم و بتوانیم آن را به طور قابل توجهی افزایش دهیم، به تدریج تمامی ناترازی‌ها حل خواهد شد.
این کارشناس اقتصادی تصریح کرد: با توجه به شرایطی که امسال به وجود آمده، به نظر می‌رسد که رشد اقتصادی سال 1403 نسبت به 1402 کاهش یابد و پیش‌بینی می‌شود که رشد اقتصادی سال جدید نیز از 1403 کمتر باشد. بنابراین، در وضعیت کنونی، ناترازی‌ها برطرف نخواهند شد، مگر اینکه تغییرات مثبتی در مدیریت سرمایه‌گذاری خارجی و بهبود روابط بین‌المللی ایجاد شود تا بتوانیم رشد اقتصادی را افزایش دهیم.
چرا از ارزش پول ملی کاسته شد؟ عزتی همچنین درباره چرایی کاهش ارزش پول ملی در کشور گفت: ارزش پول ملی به طور کلی تحت‌تاثیر بازار ارز قرار دارد. ارز‌های بین‌المللی هر کدام بازار خاص خود را دارند و ریال ایران نیز به عنوان یک ارز در سطح جهانی شناخته می‌شود. استفاده اصلی از ارز‌های بین‌المللی برای واردات و صادرات به کشور مربوطه است. به این معنا که اگر کسی بخواهد کالایی از ایران خارج کند، یا خود او و یا یک واسطه ایرانی که صادرکننده است، دلار دریافت می‌کند تا آن را به ریال تبدیل کرده و در ایران استفاده کند.
بیشتر بخوانید: پارادوکس کاهش نقدینگی و تورم در اقتصاد ایران
وی افزود: در واقع، میزان صادرات در سطح جهانی تاثیر زیادی بر تقاضای ریال دارد. اگر صادرات ما با مشکلاتی مانند تحریم‌ها، کمبود تولید یا مسائل دیگر مواجه شود و چشم‌انداز صادرات و تولید کاهش یابد، این به معنای کاهش توان صادراتی است. در نتیجه، ارزش ریال در بازار‌های جهانی کاهش می‌یابد و افرادی که ریال دارند، قادر نخواهند بود کالا‌های زیادی از ایران خریداری کنند و این امر محدودیت‌هایی را برای آنها ایجاد می‌کند. در پی این محدودیت‌ها، تقاضای ریال کاهش می‌یابد و با کاهش تقاضا، قیمت آن نیز پایین می‌آید و ارزش ریال در برابر ارز‌های دیگر کاهش می‌یابد.
مسیر قیمت ارز مشخص شد این کارشناس افتصادی درباره قیمت ارز در سال آینده عنوان کرد: به صورت اساسی در کشور ما قیمت ارز توسط دولت مشخص می‌شود و آن را بالا و پایین می‌برد؛ با توجه به این وضعیتی که الان پیش آمده و آقای همتی استیضاح شده‌اند؛ به نظر می‌رسد هر وزیر جدیدی که انتخاب شود، تمایلی به افزایش نرخ ارز نخواهد داشت. همچنین بانک مرکزی نیز به احتمال زیاد از افزایش نرخ ارز حمایت نخواهد کرد.
عزتی تصریح کرد: به عقیده من، افزایش نرخ ارز در گذشته آثار زیان‌باری برای دولت به همراه داشته و به نظر می‌رسد در حال حاضر فشاری از سمت دولت برای افزایش نرخ ارز وجود نداشته باشد. اگر سیگنال‌های منفی به بازار ارسال نشود، نرخ ارز مرکز مبادله تا پایان سال آینده نباید تغییرات قابل توجهی داشته باشد و نرخ ارز آزاد نیز بیشتر تحت تاثیر این موضوع خواهد بود.
تورم به چه سمتی می‌رود؟ این اقتصاددان در پاسخ به این سوال که برخی اقتصاددانان بر این باورند که نرخ تورم ممکن است به 50 درصد افزایش یابد. با توجه به وضعیت فعلی، نظر شما درباره نرخ تورم در سال آینده چیست؟ گفت: اگر محاسبات دقیقی در دست داشته باشیم، می‌توانیم نتایج بهتری به دست آوریم. در حال حاضر، قیمت ارز تقریبا 50 درصد افزایش یافته و به تبع آن، قیمت کالا‌های وارداتی نیز 50 درصد گران‌تر شده است. ممکن است این افزایش به 40 درصد کاهش یابد و سپس دوباره افزایش یابد.
عزتی افزود: به نظر من، قیمت کالا‌های وارداتی می‌تواند بین 40 تا 50 درصد افزایش یابد. همچنین با توجه به اینکه تورم در سال 1403 زیر 40 درصد بوده، احتمالا قیمت کالا‌های تولید داخل نیز بین 40 تا 50 درصد افزایش خواهد یافت. این افزایش به دلیل یک درصد تورم موجود در قیمت تمام شده و همچنین تامین بخشی از هزینه‌ها با ارز، که آن هم احتمالا بین 40 تا 50 درصد خواهد بود، رخ می‌دهد. البته این موارد نیاز به محاسبات دقیق دارند.
وی متذکر شد: از سوی دیگر تعیین دستمزد سال آینده، تاثیر آن بر روی کالا‌های داخلی بسیار حایز اهمیت است. به طور کلی پیش‌بینی می‌شود که کالا‌های اساسی نیز رشد چندانی نداشته باشند و ممکن است افزایش قیمت آنها بین 20 تا 30 درصد باشد.
این کارشناس اقتصادی یادآور شد: با توجه به شرایط کنونی، اگر به وضعیت موجود نگاه کنیم، پیش‌بینی می‌شود که نرخ تورم بین 40 تا 45 درصد باشد. البته این رقم بر اساس شواهد فعلی است و در صورتی که سیاست‌ها تغییر کند، اصلاحات انجام شود، نرخ ارز کاهش یابد و از افزایش آن جلوگیری شود، همچنین تنش‌زدایی بین‌المللی صورت گیرد و روابط اقتصادی بهبود یابد، امکان صادرات افزایش یابد و وضعیت تولید بهتر شود و سرمایه‌گذاری افزایش یابد، این عوامل می‌توانند به کاهش تورم کمک کنند.
عزتی تاکید کرد:، اما اگر برعکس عواملی که ذکر کردم، رخ دهد، در این شرایط ممکن است نرخ تورم حتی بیشتر از پیش بینی‌ها شود.
منبع: خبر آنلاین

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1392789/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

یک احتمال هیجان‌انگیز؛ اسپانیا با 6 نماینده در لیگ قهرمانان اروپا؟

آیت‌الله علم‌الهدی: کشور را با مذاکره شرطی نکنیم

عراقچی: پیام رهبر انقلاب به پوتین ابعاد روابط ایران و روسیه را مشخص می‌کند/با آمریکا فقط مذاکرات غیرمستقیم خواهیم داشت

هشدار شدید چین به آمریکا درباره ادامه جنگ تجاری

آیت‌الله عاملی: ارتش جمهوری اسلامی به پیشرفت‌های حیرت‌آوری دست یافته است

از رژه تبریز تا لرزه در پنتاگون +تصاویر

‌صنعت هسته‌ای ‌ایران به هیچ وجه قابل مذاکره نیست

عراقچی: با امضای معاهده راهبردی در مسیر خوبی حرکت می‌کنیم

عراقچی: به نیت آمریکا تردید داریم

لاوروف: روابط با ایران به سطح شراکت راهبردی رسیده است

حمله علم الهدی به دولت‌های روحانی؛ کشور را شرطی کردند و این همه مصیبت دیدیم/ یک عده آدم‌های ناپاک دارند برای منافع خود ارز و طلا را شرطی می‌کنند

به نیت آمریکا تردید داریم اما با جدیت در مذاکره شرکت می‌کنیم/روابط ایران و روسیه راهبردی است

مسئولان ما به آمریکا اعتمادی ندارند

اشتباهات برجام تکرار شدنی نیست

از واشنگتن می‌خواهیم که به قوانین تجاری احترام بگذارد

مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا نشان‌دهنده اقتدار جمهوری اسلامی است

هشدار علم‌الهدی نسبت به شرطی شدن کشور به مذاکره

لاوروف: از مذاکرات ایران و آمریکا حمایت می‌کنیم

نیروهای مسلح الگوی ایمان و مردمی بودن هستند

مذاکرات ایران و آمریکا در رم: پیش بینی و بررسی آینده مذاکرات

رسانه عبری: اسرائیل ابزار فشار ترامپ بر تهران است

واکنش مقام حزب‌الله به لفاظی‌ها درباره خلع سلاح این حزب

وضعیت بازار سکه و طلا پس از دور دوم مذاکرات چگونه خواهد بود؟

لزوم فراهم کردن زمینه‌ها برای حضور سرمایه‌گذران داخلی و خارجی

به نیت آمریکا تردید داریم اما با جدیت در مذاکره شرکت می‌کنیم/ دعوت پزشکیان از پوتین برای سفر به ایران

ترخیص محصولات تراریخته منوط به اعلام نظر جهادکشاورزی شد

گره‌زدن اقتصاد کشور به مذاکرات خارجی اشتباه بزرگی است

چهره جدیدی از قدرت ایران به جهانیان معرفی شده است

تقویت تولید داخلی، بهترین راه مقابله با تحریم‌ها است

دعوت پزشکیان از پوتین برای سفر به ایران

هزینه 1.25 تریلیون دلاری تعرفه‌های ترامپ برای اتحادیه اروپا

هوش مصنوعی وارد آموزش و پرورش چین می‌شود

قیمت جهانی طلا امروز 1404/01/29؛ طلای جهانی کاهشی شد

ایران در مذاکرات غیرمستقیم با آمریکا خطوط قرمز خود را حفظ می‌کند

ایران در مذاکرات با آمریکا بر توان داخلی تکیه دارد

وزیر اطلاعات: ما نباید داستان مذاکرات ایران و آمریکا را هیجانی کنیم/ از مسیری که نظام و حاکمیت به وزیر خارجه اعتماد کرده، حمایت کنیم

مخالفان و موافقان «حمله به ایران» در دولت ترامپ چه کسانی هستند؟ + عکس

توضیحات سخنگوی وزارت خارجه آمریکا درباره اظهارات متناقض مقامات آمریکا/ خواسته ترامپ در مذکرات پاسخ روشن بله یا نه است

روبیو: امکان خروج آمریکا از مذاکرات صلح اوکراین وجود دارد!

داغ شدن عملیات زمینی علیه حوثی‌ها؛ نیروهای یمنی در حال مذاکره با آمریکا

علم الهدی: کشور را به مذاکره شرطی نکنیم

وزارت خارجه آمریکا: مقامات آمریکایی در مذاکرات با ایران انتظار پاسخ‌های سریع دارند/ براساس خواستۀ ترامپ، در مذکرات، باید پاسخ روشن بله یا نه داده شود و کار تمام شود/ اظهارات رسانه‌ای بازتاب روند واقعی مذاکرات با ایران نیست

تحلیل بین‌المللی اصلاح‌طلب معروف: قبل از کارخرابی، امریکا گوش اسرائیل را پیچاند

دست برتر در مذاکرات با ایران است/ مسئولان ما به آمریکا اعتمادی ندارند

روبیو، وزیر خارجه آمریکا: امیدواریم مذاکرات ثمربخشی با ایران داشته باشیم و راه‌حلی مسالمت‌آمیزی حاصل شود/ اروپایی‌ها به‌زودی باید تصمیم مهمی درباره بازگرداندن تحریم‌ها بگیرند؛ چرا که ایران به‌ وضوح از مفاد توافق فعلی تخطی کرده است

پیش‌ بینی قیمت دلار فردا شنبه 30 فروردین 1404 | مذاکرات فردا قیمت دلار را پایین تر می کشد؟

مسکو از گفت‌وگوهای ایران و آمریکا استقبال می‌کند

افزایش شمار تلفات حمله آمریکا به یمن/ 58 شهید و 126مجروح

ملاقات مذاکره‌کننده ارشد ایالات متحده با مقامات رژیم صهیونیستی یک روز قبل از مذاکره با ایران

مذاکره با آمریکا فقط در چارچوب هسته‌ای و با هوشیاری کامل انجام می‌شود