ایرانیان جهان

آخرين مطالب

شکاف درآمدی در روستا بیشتر است یا شهر؟

شکاف درآمدی در روستا بیشتر است یا شهر؟
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - اکو ایران / متن پیش رو در اکو ایران منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست.
در 40 سال گذشته، نابرابری در مناطق شهری همیشه بیشتر از روستاها بوده‌است. برخی این مسئله را مطرح می‌کنند که تنوع درآمدها و فرصت‌های اقتصادی در مناطق شهری، اصلی‌ترین عامل این شکاف بیشتر است.
 داده‌های مرکز آمار ایران نشان می‌دهد که ضریب جینی در شهرها معمولاً بالاتر از روستاها ثبت شده و تنها در یک سال این شاخص به مقدار برابری در هر دو منطقه رسیده است. بررسی روند تغییرات این شاخص نشان می‌دهد که سیاست‌های اقتصادی همچون پرداخت یارانه‌ها تأثیر مقطعی بر کاهش نابرابری داشته‌اند، اما در بلندمدت، تورم و تغییرات اقتصادی باعث بازگشت روند صعودی این شاخص شده است.
ضریب جینی معیاری برای اندازه‌گیری توزیع درآمد در یک جمعیت است. این ضریب رقمی بین صفر و یک است و هرچه به یک نزدیک‌تر شود به معنای افزایش نابرابری و هرچه به صفر نزدیک شود به معنای کاهش نابرابری در اقتصاد است. طبق داده های بانک جهانی، ضریب جینی به‌صورت جهانی بین 0.3 تا 0.6 بوده ‌است. معمولا برای گزارش بهتر این شاخص آن را به‌صورت درصد نیز بیان می‌کنند که در این صورت هرچه به 100 درصد نزدیک‌تر شویم، یعنی با نابرابری بیشتری مواجه هستیم.
بازار



افزایش نابرابری در شهرها؛ کاهش در روستاها
بررسی داده‌های ضریب جینی منتشرشده از سوی مرکز آمار ایران نشان می‌دهد که در چهار دهه اخیر، ضریب جینی در مناطق شهری بجز یک سال، همواره بالاتر از مناطق روستایی بوده است. این موضوع بیانگر نابرابری بیشتر درآمدی در شهرها نسبت به روستاهاست.
بیشترین میزان نابرابری درآمدی در شهرها در سال 1366 با مقدار 0.4347 ثبت شده که فاصله درآمدی میان دهک‌های مختلف شهری را به بالاترین سطح خود رسانده است. در مقابل، بالاترین میزان نابرابری در مناطق روستایی در سال 1369 با مقدار 0.4184 گزارش شده است. در سال 1377، ضریب جینی در مناطق شهری و روستایی تقریباً برابر و به ترتیب 0.4034 و 0.4047 بوده است. پس از این سال، روند این شاخص در هر دو منطقه دستخوش تغییراتی شده است.
از سال 1389 تا 1392، ضریب جینی در هر دو منطقه کاهش یافته است. در این دوره، شاخص مناطق شهری از 0.3841 به 0.3512 و در روستاها از 0.3809 به 0.3243 کاهش یافته است. این کاهش را می‌توان به اجرای طرح هدفمندسازی یارانه‌ها در سال 1389 نسبت داد. اما از سال 1393 به بعد، این روند معکوس شده و ضریب جینی، به‌ویژه در شهرها، روندی افزایشی داشته است. این افزایش می‌تواند ناشی از تورم، کاهش قدرت خرید و افت تأثیرگذاری یارانه‌های نقدی باشد.
بررسی داده‌های اخیر نشان می‌دهد که در سال 1402، ضریب جینی در مناطق شهری نسبت به سال 1401 افزایش یافته و از 0.3696 به 0.3820 رسیده است. این افزایش نشان‌دهنده رشد نابرابری درآمدی در مناطق شهری است. در مقابل، در مناطق روستایی این شاخص از 0.3643 به 0.3583 کاهش یافته است.
چند عامل کلیدی در تفاوت نابرابری میان شهر و روستا نقش دارند. دستمزدها در مناطق شهری معمولاً بالاتر است، اما شکاف درآمدی نیز بیشتر دیده می‌شود. توزیع امکانات و فرصت‌های اقتصادی در شهرها اصلی‌‌ترین دلیل بازتر بودن این شکاف در مناطق شهریست. سیاست‌های حمایتی هم‌چون پرداخت یارانه‌ها در کاهش موقت نابرابری اثرگذار بوده اما در بلندمدت، افزایش هزینه‌ها به علت تورم، اثر آن را کاهش داده است. همچنین، مهاجرت نیروی کار از روستا به شهر، به‌ویژه از دهک‌های پایین درآمدی، بر افزایش نابرابری در شهرها تأثیر گذاشته است.
در مجموع، داده‌های مرکز آمار ایران نشان می‌دهد که طی 40 سال گذشته، ضریب جینی در شهرها همواره بالاتر از روستاها بوده است. اجرای سیاست‌های حمایتی در برخی مقاطع، کاهش موقتی نابرابری را به همراه داشته، اما افزایش تورم و فشارهای اقتصادی باعث بازگشت این نابرابری شده است.
در سال 1402، نابرابری در شهرها افزایش و در روستاها اندکی کاهش داشته است. این روند نشان می‌دهد که تأثیر سیاست‌های اقتصادی بر کاهش نابرابری، به‌ویژه در مناطق شهری، محدود بوده و نیاز به اصلاحات اساسی‌تری دارد.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1393046/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

محرومیت از بازنشستگی به‌دلیل سرقت ناچیز | دادگاه عالی ژاپن حکم راننده متخلف را تأیید کرد!

رانیری: باید واقع‌بین باشیم؛ کسب سهمیه لیگ قهرمانان اروپا غیرممکن است

قیمت نفت 3 درصد بالارفت

جدول گلزنان لیگ قهرمانان اروپا در پایان مرحله یک چهارم نهایی؛ عبور گیراسی از رافینیا و لواندوفسکی

اپل تولید آیفون 16e را در برزیل آغاز کرد

چین حاضر به دریافت هواپیمای مسافربری جدید شرکت بوئینگ آمریکا نشد

بازگشت اینویدیا به چین؛ پاسخ غول فناوری به تعرفه‌های واشنگتن/ چگونه پکن دل بازار آمریکا را برد؟

هفته آینده برای رایزنی با مقامات چین به پکن سفر می‌کنم

چین واردات گاز مایع از آمریکا را متوقف کرد

افزایش شهدای جنایت بندر رأس عیسی به 80 نفر

پیش بینی قیمت دلار 30 فروردین

هفته حبس نفس‌ها در بازار دلار و طلا

پیش بینی قیمت طلا و سکه 30 فروردین 1404

تقابل جذاب و پر گل استون ویلا و پاری سن ژرمن در یک چهارم نهایی لیگ قهرمانان اروپا به روایت انیمیشن

کاپلو: خط هافبک اینتر را به بارسلونا ترجیح می‌دهم

کارنامه مربی گری پپ گواردیولا

بیانیه دفتر نخست‌وزیری انگلیس درباره گفتگوی ترامپ و استارمر درباره ایران

گزارش بلومبرگ از پیشنهاد واشنگتن برای صلح اوکراین

دفتر سیاسی جنبش انصارالله یمن بیانیه داد

مخالفت ترامپ با تغییر در قانون حق حمل اسلحه

ترامپ از نحوه مدیریت جنگ اوکراین با روسیه، «رضایت» ندارد

ترامپ علی‌رغم فشار مشاوران تندرو، دیپلماسی با ایران را انتخاب کرد

کشتار دسته‌جمعی آمریکا در یمن | حاوی تصاویر دلخراش(+16)

اوربان: غرب در جنگ نیابتی با روسیه شکست خورد؛ ترامپ آمریکا را نجات داد

نخست‌وزیر انگلیس و رئیس‌جمهوری آمریکا درباره ایران رایزنی کردند

اصرار بر پایان برنامه هسته‌ای ایران به معنای شکست مذاکرات است

تاکید آمریکا به رژیم اسرائیل درباره راه‌حل دیپلماتیک در برابر ایران

ترامپ: اگر در مذاکرات اوکراین خرابکاری شود از آن خارج می‌شویم

یمن: برای اولین بار ناو آمریکایی«وینسون» را هدف قرار دادیم

گفت‌وگوی ترامپ و استارمر درباره ایران

شرط بقای مذاکره ایران و آمریکا

موضع من جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای است

آکسیوس خبر داد: تداوم مذاکرات ایران و آمریکا در ایتالیا

اتفاق عجیب در کاخ سفید؛ ترامپ ایران تهدید یه جنگ کرد،یک خبرنگار بیهوش شد +ویدئو

نماینده سابق ترامپ در امور ایران: تهران برنده دور اول مذاکرات مسقط شد

جنگ تجاری ترامپ مقدمه جنگ نظامی خواهد بود؟

شیخ نعیم قاسم: توهم خلع سلاح حزب‌الله را از سرتان بیرون کنید

هدف مقامات اسرائیلی از دیدار با ویتکاف چیست؟

سفر رییس جمهور ایران به باکو برای بهبود وضعیت اقتصادی

یوسفی: مشکلات اقتصادی گلستان با تصمیمات ملی و اراده استانی حل می‌شود

جنگ نرم اقتصادی چین | روایتی تازه از پشت صحنه برندهای غربی!

دیدار مسعود پزشکیان با دونالد ترامپ در عربستان؟

بانک مرکزی اروپا همزمان با جنگ تجاری نرخ بهره را کاهش داد

در صورت قهرمانی منچستریونایتد در لیگ اروپا؛ شیاطین سرخ در تعقیب پدیده 100 میلیون پوندی ساوتهمپتون

دولت اوکراین سه شرکت چین را تحریم کرد

هشدار ایران نسبت به تشدید ناامنی در منطقه

گمانه زنی درباره محل مذاکرات ایران و آمریکا ادامه دارد

آمادگی روسیه برای تسهیل توافق ایران و آمریکا

حمله به ایران یعنی فاتحه سیاسی ترامپ/ ایران توانایی ساقط کردن هواپیماهای بی-2 آمریکا را دارد

محل برگزاری دور دوم مذاکرات میان ایران و آمریکا در رم