گزارش ویژه رویترز از شخصیت عراقچی و ماموریت مهم او برای مذاکره با آمریکا
ایالات متحده آمریکا
بزرگنمايي:
ایرانیان جهان - به گزارش همشهری آنلاین، در ادامه این گزارش آمده است: حاکمیت ایران با احتیاط به مذاکرات عمان نزدیک میشود؛ نسبت به پیشرفت بدبین است و به دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، که بارها تهدید به بمباران کرده در صورت عدم حصول توافق، بیاعتماد است.
چه مذاکرات بهصورت مستقیم انجام شود — همانطور که ترامپ ادعا میکند — یا غیرمستقیم — چنانکه تهران تأکید دارد — عراقچی قرار است با استیو ویتکوف، نماینده آمریکا روبهرو شود؛ یک سرمایهدار حوزه املاک که پیش از این هیچگونه تجربهای در سیاست خارجی نداشته، چه رسد به موضوع پیچیده و طولانیمدت مناقشه هستهای ایران.
اهمیت این مذاکرات برای عراقچی بسیار بالاست؛ او که از خانوادهای بازاری در اصفهان برخاسته، در نوجوانی به انقلاب اسلامی 1357 پیوست و در جنگ ایران و عراق در دهه 1360 جنگید، پیش از آنکه وارد عرصه مهم دیپلماسی شود.
اگرچه در تهران خوشبینی چندانی نسبت به موفقیت مذاکرات وجود ندارد، اما به نظر میرسد که ساختار سیاسی کشور به توانایی عراقچی در بازی ماهرانه و زیرکانه با برگهای ایران اطمینان دارد.
«عراقچی فردی است در جای درست، در زمان درست»، سعید لیلاز، تحلیلگر مقیم ایران، چنین میگوید.
«او یکی از قدرتمندترین وزرای خارجه در تاریخ جمهوری اسلامی است، با اختیارات کامل از سوی رهبر انقلاب و آگاهی عمیق نسبت به تمام جنبههای پرونده هستهای.»
عراقچی سال گذشته توسط رئیسجمهور جدید، مسعود پزشکیان، به عنوان وزیر خارجه انتخاب شد. او که فردی خوشبرخورد و آرام است، شهرت خود را به عنوان یک مذاکرهکننده سرسخت در مذاکرات منتهی به توافق هستهای سال 2015 بهدست آورد.
دیپلماتهای غربی که در مذاکرات میان ایران و شش قدرت جهانی حضور داشتند، او را فردی «جدی، آگاه از نظر فنی و دیپلماتی رکگو» توصیف کردهاند.
آن توافق که در ازای کاهش تحریمها، برنامه غنیسازی اورانیوم ایران را محدود میکرد، در سال 2018 توسط دونالد ترامپ در نخستین دوره ریاستجمهوریاش لغو شد و تحریمهای حداکثری دوباره اعمال شدند.
عراقچی همچنین مسئول مذاکرات غیرمستقیم (که در نهایت ناموفق بودند) برای احیای توافق هستهای در دوره ریاستجمهوری جو بایدن بود.
مدتی بعد، او به عنوان دبیر شورای راهبردی روابط خارجی ایران منصوب شد — نهادی کلیدی که به رهبر عالی انقلاب، آیتالله خامنهای، مشاوره میدهد؛ جایگاهی که او را وارد حلقه اصلی قدرت نظام کرد.
یک چهرهی درونی نظام
عراقچی در سال 1341 در تهران و در خانوادهای مذهبی و ثروتمند بازرگان به دنیا آمد. او تنها 17 سال داشت که انقلاب اسلامی در ایران شکل گرفت و نسلی از جوانان را با شور انقلابی پر کرد.
او که تحت تأثیر سرنگونی رژیم سلطنتی تحت حمایت آمریکا و وعدهی آیندهای نو قرار گرفته بود، به سپاه پاسداران انقلاب اسلامی پیوست و در جنگ ایران و عراق (1360–1367) جنگید.
پس از پایان جنگ، در سال 1368 به وزارت امور خارجه پیوست. از سال 1378 تا 1382 سفیر ایران در فنلاند بود و بین سالهای 1386 تا 1390 نیز در ژاپن خدمت کرد. در سال 1392 بهعنوان سخنگوی وزارت خارجه منصوب شد.
او دارای مدرک دکترای علوم سیاسی از دانشگاه کنت در بریتانیا است و در همان سال 1392 به سمت معاون وزیر امور خارجه منصوب شد.
رویترز گزارش خود را چنین ادامه داده است: عراقچی که مسلمان متدینی است و به آرمانهای انقلاب اسلامی اعتقاد راسخ دارد، در دولتهایی با رویکردهای مختلف — از عملگرایانه تا تندرو — خدمت کرده است.
در تمام دوران فعالیتش، رابطه ایران با جهان، تا حد زیادی تحت تأثیر برنامه هستهایاش بوده — برنامهای که ایران میگوید صرفاً برای اهداف غیرنظامی است، اما بسیاری از کشورهای غربی معتقدند هدف آن دستیابی به توانایی ساخت سلاح هستهای است.
شهرت و اعتبار عراقچی در تهران ممکن است در صورت نیاز به عقبنشینی ایران در مذاکرات با آمریکا، سپری در برابر انتقادات داخلی باشد.
با وجود نزدیکیاش به رهبر انقلاب، به گفته یکی از مقامات ارشد ایرانی، عراقچی خود را از «نزاعهای سیاسی و درگیریهای جناحی» دور نگه داشته است.
«او با رهبر عالی، سپاه پاسداران و همه جناحهای سیاسی در ایران روابط خوبی دارد.»
عراقچی از ازدواج اول خود دو پسر و یک دختر دارد و از ازدواج دوم خود نیز صاحب یک دختر است.
کد خبر 936597 منبع: شفقنا برچسبها سید عباس عراقچی توافق هستهای ایران خبر ویژه
لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1401336/