ایرانیان جهان

آخرين مطالب

سرمقاله اعتماد/ الزامات شعار سال (1) خواندنی ها

سرمقاله اعتماد/ الزامات شعار سال (1)
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - اعتماد / «الزامات شعار سال (1)» عنوان یادداشت روز در روزنامه اعتماد به قلم عباس عبدی است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
شعار سال 1404 «سرمایه‌گذاری برای تولید» عنوان شده است. در این یادداشت‌ها می‌کوشم که اهمیت این شعار و استلزامات آن را توضیح دهم. هر چند قید برای تولید بعد از سرمایه‌گذاری، فقط می‌تواند حالت تأکیدی داشته باشد و الا سرمایه‌گذاری، ذاتا برای تولید است. به همین دلیل شعار جهش تولید سال 1403 به نحوی فراتر از شعار کنونی و دربرگیرنده آن است. شاید ذکر قید «برای تولید» در ایران ضروری باشد، چون سرمایه‌گذاری‌های فراوان انجام می‌شود و شده است که بازدهی کافی را ندارد و چه بسا از ابتدا هم قصد آن افزایش تولید نبوده و فقط برای تأمین خاطر صاحبان نفوذ یا نمایش بوده؛ کافی است سرمایه‌گذاری در بیمارستان‌هایی را بررسی کنیم که در مناطق دور افتاده و بدون پزشک یا حتی بدون بیمار کافی به دلیل نفوذ فلان نماینده یا امام جمعه یا... ساخته شده است و کمکی به تولید کشور نکرده است، یا سدی که ساخته شده ولی آب کافی وجود ندارد که آن را ذخیره کند. پیش از ورود به استلزامات تحقق این شعار چند نکته مهم را توضیح دهم. اگر بخواهیم کارایی دولت‌ها و حکومت‌ها را بسنجیم مهم‌ترین سنجه و معیار رشد اقتصادی است مشروط بر اینکه چند ویژگی داشته باشد. اول پایدار باشد. نه اینکه یک سال زیاد باشد، بعد منفی شود. رشد مداوم در طول حداقل یک دهه اگر سالانه 4 درصد هم باشد خیلی بهتر از رشد ناپایدار 10 درصدی و صفر درصدی و منفی در همان دوره است. دوم اینکه این رشد متوازن هم باشد. توازن وجهی از پایداری است یعنی همه جنبه‌های جامعه در بخش‌های گوناگون شامل اقتصاد، سیاست، فرهنگ، جامعه و... به صورت متوازن رشد کنند. یک علت اصلی سقوط رژیم گذشته همین عدم توازن آن بود.
در حالی که در اقتصاد رشد چشمگیری داشت (تا پیش از سال 1355) ولی در سیاست و نهادهای سیاسی، در جلب اعتماد عمومی جامعه و مردم و حذف شکاف‌ها، در نابرابری اجتماعی و... روند معکوسی را طی می‌کرد و همین عدم توازن موجب ناپایداری و سقوط آن شد. ویژگی سوم نیز وجود عدالت است که از طریق کاهش ضریب جینی و کاهش شاخص فساد سنجیده می‌شود. اگر رشد اقتصادی با این سه ویژگی همراه باشد، قطعا آن کشور و حکومت موفق شناخته می‌شود. میزان موفقیت نیز بستگی تمام به میزان رشد و بهبود سه مولفه مذکور دارد. بنابر این از نظر من اصلی‌ترین معیار سنجش موفقیت رشد اقتصادی متوازن، پایدار و عادلانه است و بقیه موارد اهمیت چندانی ندارند و اگر هم مهم باشند خود را در این شاخص نشان خواهند داد. همچنین رشد اقتصادی بدون رشد سرمایه انسانی، اجتماعی، فرهنگی، سیاسی و سرمایه‌های نمادین ناپایدار و شکننده است.
نکته دوم اینکه رشد اقتصادی از دو طریق رخ می‌دهد، اول سرمایه‌گذاری و دوم رشد بهره‌وری. بنابراین سرمایه‌گذاری در کنار بهره‌وری مهم‌ترین رکن رشد اقتصادی هستند. همچنان که گفته شد مشروط به اینکه پایدار، متوازن و به نسبت عادلانه باشد.
نکته سوم ضرورت ارزیابی عملکردهای کلی در جهت تحقق این شعارها است. در واقع در ایران کسی خود را چندان ملتزم به تحقق این شعارها نمی‌داند و به آنها در قالب‌های شعاری و صوری نگاه می‌کنند که اگر انجام هم نشد مساله‌ای نیست. به ویژه در دولت‌های اصولگرا که بلافاصله پس از اعلام شعار، فوری تبلیغات می‌کنند و ده‌ها و صدها متون مبتذل و تبلیغی برای اجرای این شعارها در می‌آورند و یک ماه اول سال را سرگرم تبلیغ می‌شوند و کم‌کم تا آخر سال همه‌چیز به فراموشی سپرده می‌شود و هیچ ارزیابی جدی نیز از اقدامات صورت گرفته و نگرفته انجام نمی‌شود، در حالی که هر شعاری باید یک پیوست مطالعاتی و نیز پیوست نظارتی و ارزیابی داشته باشد. دولت یا حکومت باید تبعات التزام داشتن به شعار را روشن کند. باید روشن کند که در چه شرایطی آن شعار محقق می‌شود، موانع تحقق آن چیست؟ چه افراد و نهادهایی مسوول اجرای آن هستند؟ الزامات حقوقی و سیاستگذاری آن چگونه است و قرار است در پایان سال به کجا برسند؟ تقریبا هیچ کدام از اینها رخ نمی‌دهد و کسی هم پرسشی نمی‌کند. تاکنون حتی یک مورد هم به یاد ندارم که برای این شعارها اهداف روشن و راهکارهای اجرایی و از همه مهم‌تر ارزیابی علمی از عملکردها در پایان سال انجام شده باشد.
بازار
نکته چهارم و مهم‌تر اینکه هنگام اعلان شعار در آغاز سال نو، این پرسش مطرح بود که آیا با وضعیت فعلی و سطح گسترده تنش در روابط خارجی می‌توان امیدی به تحقق چنین شعاری داشت؟ این یادداشت را من در همان تعطیلات نوروز نوشته بودم و آن زمان پاسخ معقولانه به این پرسش منفی بود و چه بسا باید منتظر کاهش بیشتر سرمایه‌گذاری می‌بودیم. ولی خوشبختانه در این فاصله 3 هفته‌ای تغییر سیاستی رخ داده که روزنه‌های امید را گشوده است و از همین امروز (شنبه 23 فروردین) مذاکرات ایران و ایالات متحده در عمان آغاز خواهد شد و مهم‌تر اینکه آقای رییس‌جمهور اعلام کردند که: «رهبری نیز بارها تأکید فرموده‌اند که هیچ مخالفتی با سرمایه‌گذاری مشروع حتی از سوی سرمایه‌گذاران امریکایی در کشور وجود ندارد.» و اخبار دیگری هم در این زمینه وجود دارد و امیدواریم که گفت‌وگوها به نفع مردم ایران منجر به توافق شود. 
در این یادداشت‌ها می‌خواهم شرایط رشد سرمایه‌گذاری را شرح و وضعیت ایران را درباره هر کدام توضیح دهم و اینکه در چه صورتی می‌توان این شعار را محقق کرد. برای درک بهتر از وضعیت هر کدام از این شروط به آنها نمره‌ای صفر تا 5 می‌توان داد. 
1ـ اولین شرط برای افزایش و جذب سرمایه‌گذاری وجود بازار گسترده و تقاضای کافی است. ایران از حیث این ویژگی، وضعیت مطلوبی دارد. یک بازار 85 میلیونی با همسایگان به نسبت مناسب برای مبادلات منطقه‌ای، تنها ضعف ما کم شدن تقاضای موثر به علت فقر و توقف رشد اقتصادی است. بنابراین حل مساله رشد اقتصادی کمک می‌کند که این بازار به سرعت جایگاه و موقعیت شایسته خود را در فضای عمومی رشد اقتصادی به دست آورد. امتیاز 4 از 5 را به وجود این ویژگی در ایران می‌توان داد.
ادامه دارد...

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1401862/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

سید حسین موسویان: توافق هسته‌ای آمریکا با ایران ممکن است، به 5 شرط!

گروسی: مذاکره تهران-واشنگتن فرصتی تازه است اما آسان نخواهد بود

تصاویری از محل مذاکرات ایران و آمریکا در رم

تکذیب ادعاها درباره برنامه‌ریزی اسرائیل برای حمله به تاسیسات هسته‌ای ایران بدون هماهنگی با واشنگتن

تمایل آمریکا برای دیدار مستقیم با مقامات ارشد حماس

اظهارنظر گروسی درباره مذاکرات ایران و آمریکا در رُم

ارتباط سفر مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به رم با گفت‌وگوهای غیرمستقیم ایران و آمریکا؟

فوری/ مذاکرات ایران و آمریکا چند روز طول می کشد؟

جدیدترین خبرها در آستانه پایان دور دوم مذاکرات+ ویدئو | مذاکرات رم چقدر طول می‌کشد؟ | مهمترین «باید» ایران

به آمریکا اعتماد نداریم/ با توجه به تجربه برجام باید مطالبه‌گر باشیم

آمریکا خواستار مذاکره با مقامات حماس شد/ابوعبیده: سرنوشت الکساندر نامعلوم است

اظهارات تازه گروسی درباره مذاکرات ایران و آمریکا

زمان مذاکرات بستگی به روند آن دارد

وقتی نتانیاهو ارتش اسرائیل را به لبه پرتگاه می‌برد!

ضربه سخت مقاومت به اشغالگران در غزه

دیدار مقامات واتیکان با «ونس» پس از نقد سیاست‌های «ترامپ»

واشنگتن برای کاهش تحریم‌های سوریه شرط گذاشت

دیلی بیست اولین اخراجی دولت ترامپ را اعلام کرد

اعترافات تلخ خلبانان اسرائیلی درباره حملات غزه

حماس اعلام کرد جان اسرای صهیونیست در خطر است

آشنایی با مشکلات رایج گیربکس ماشین

انتقال مستقیم پول از باکس پس‌انداز / یک قابلیت جدید و کاربردی در اپلیکیشن بلو

قیمت محصولات ایران خودرو امروز 30 فروردین 1404

سرمربی عراق: خودشان می‌گویند لیاقت تو را نداشتیم!

هوشمندسازی نظام مالیاتی راهکار کاهش فرار مالیاتی در کشور

رقابت حسین وفایی با سالیوان و ترامپ برای کسب قهرمانی جهان

حسابرسی سیستمی موجب پیش‌بینی‌پذیری مالیات می شود

دلایل کاهش معنی‌دار محبوبیت اردوغان در ترکیه

درخواست رئیس اتحادیه نمایشگاه‌داران خودرو برای تعادل در بازار

«شرطی‌سازی اقتصاد» مانع ثبات و رشد اقتصادی است

شهر فرودگاهی مشهد پیشران اقتصاد شرق کشور خواهد بود

تهران چگونه ترامپ را به یک توافق ملتزم می‌کند؟

جمع‌بندی برنامه دستگاه‌ها برای تحقق شعار سال در 14 محور

واکنش بازار مسکن به کاهش قیمت دلار

مسیر حرکت بخش خصوصی باید هموار باشد

حقوق ورودی واردات گوشی تلفن همراه در سال 1404 ابلاغ شد +جدول

آیا توافق ایران و آمریکا می‌تواند زمینه را برای ورود سرمایه خارجی مهیا کند؟

رصد مستمر وضع عرضه و قیمت 100 قلم کالای اساسی

واکنش‌های متنوع به داغ‌ترین پرونده‌ سال 1403

مسئولان برای ایجاد امنیت سرمایه‌گذاری تلاش کنند

پرچم مشارکت و توسعه در تولید به دست اهل فن سپرده شود

هشدار رابرت کیوساکی: رکود بزرگ در راه است، سریع‌تر طلا، نقره و بیت کوین بخرید!

استاندار خبر داد: بوشهر، سومین استان اقتصادی ایران است

بیش از 272 میلیون دلار سرمایه‌گذاری خارجی برای خراسان رضوی جلب شد

پدر شهیدان «عرب‌زاده مرقی» به فرزندان شهیدش پیوست

بازار قراضه ژاپن در چه حال است

تیم کوبیاک و سانتوری، جدی‌ترین رقیبان شاگردان عطایی در قهرمانی آسیا

جوانان خشمگین، آینده مبهم

سیوهای برتر دور برگشت 1/4 نهایی لیگ قهرمانان اروپا

رتبه‌بندی مدعیان توپ طلای 2025؛ سقوط بازیکنان رئال مادرید