ایرانیان جهان

آخرين مطالب

نگرانی اسرائیل از مذاکرات ایران و آمریکا ایالات متحده آمریکا

نگرانی اسرائیل از مذاکرات ایران و آمریکا
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - جمال زحالقه رئیس سابق حزب تجمع ملی دموکراتیک و نماینده سابق کنست
به گزارش فرارو به نقل از روزنامه القدس العربی، در پی دیدار روز دوشنبه بنیامین نتانیاهو با دونالد ترامپ در کاخ سفید، رسانه‌های اسرائیلی ارزیابی‌هایی عمدتاً منفی ارائه دادند و نتایج این ملاقات را «ناامیدکننده» توصیف کردند.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
این دیدار از سوی ناظران به‌عنوان شکستی چشمگیر برای نخست‌وزیر اسرائیل تلقی شد؛ چرا که برخلاف گذشته، نتانیاهو نتوانست دستاورد ملموسی را از این سفر با خود به همراه آورد. یکی از مقامات بلندپایه اسرائیلی در توصیف این ملاقات گفت: «می‌شد این گفت‌وگو را با یک تماس تلفنی هم انجام داد، اما دعوتی از سوی کاخ سفید را نمی‌توان رد کرد.» احساس شکست از سوی اسرائیل، عمدتاً از آنجا ناشی می‌شد که انتظار می‌رفت دیدار نتانیاهو با ترامپ به لغو یا دست‌کم کاهش تعرفه‌های گمرکی بینجامد که اخیراً بر کالاهای وارداتی از اسرائیل وضع شده‌اند؛ انتظاری که برآورده نشد. این ناامیدی زمانی تشدید شد که امید تل‌آویو برای دستیابی به موضعی مشترک با آمریکا در جهت افزایش فشارها بر ایران، با رویدادی برخلاف آن همراه شد: رئیس‌جمهور ایالات متحده اعلام کرد که گفت‌وگوهای مستقیم با تهران در دستور کار قرار دارد، آن هم در حضور نتانیاهو که در واکنشی آشکار، با حالتی آشفته سر خود را تکان می‌داد.
در خصوص گلایه صریح اسرائیل از عملکرد ترکیه و ادعای این‌که آنکارا «منافع اسرائیل در سوریه» را نادیده گرفته است، ترامپ واکنشی محتاطانه نشان داد. او اعلام کرد که حاضر است با رجب طیب اردوغان، که از او به‌عنوان «دوست» یاد کرد، مداخله‌ای دیپلماتیک داشته باشد؛ البته مشروط به آن‌که اسرائیل در مطالبات و رفتار خود «رویکردی معقول» اتخاذ کند.
چرا دولت ترامپ هیچ خط قرمزی برای اسرائیل در غزه تعیین نکرد؟ اگرچه میان دولت ترامپ و دولت نتانیاهو بر سر موضوعاتی نظیر تعرفه‌های گمرکی، نحوه مواجهه با ایران و نقش ترکیه در معادلات منطقه‌ای اختلافات قابل‌توجهی وجود دارد، اما در ارتباط با نوار غزه، سیاست‌های اعمال فشار، کوچاندن اجباری و برخوردهای شدید نظامی که از سوی برخی ناظران به‌عنوان اقدامات منتهی به پاک‌سازی قومی یا نسل‌کشی توصیف می‌شود تفاهمی عمیق و پایدار میان دو طرف برقرار است.
در مقطع حساس کنونی، این هم‌سویی راهبردی برای بنیامین نتانیاهو از اهمیت بیشتری برخوردار است. برآیند نهایی دیدار اخیر میان ترامپ و نتانیاهو نشان می‌دهد که دولت فعلی ایالات متحده، حمایتی بی‌قید و شرط از اقدامات اسرائیل در غزه به‌عمل می‌آورد و نشانی از مخالفت با عملیات‌های نظامی اسرائیل در زمینه‌هایی، چون کشتار غیرنظامیان، تخریب گسترده، اشغال سرزمین‌ها، آوارگی جمعی و تشدید بحران انسانی از جمله گرسنگی، از خود بروز نداده است. در جریان این دیدار، ترامپ به‌صورت زنده و علنی با اشاره به «رنج» اسرای اسرائیلی، از دیدارهایش با آنان و خانواده‌هایشان سخن گفت و تلاش‌های نتانیاهو برای آزادی آنها را مورد تمجید قرار داد.
بر اساس مفاد صریح و مضامین ضمنی سخنان دونالد ترامپ، به‌نظر می‌رسد هیچ‌گونه محدودیتی از سوی ایالات متحده برای اقدامات نظامی اسرائیل در غزه وجود ندارد. ترامپ حتی پا را فراتر گذاشت و با انتقاد از خروج پیشین اسرائیل از نوار غزه، تلویحاً بازگشت به اشغال کامل این منطقه را قابل توجیه دانست. بنیامین نتانیاهو نیز از فضای به‌وجود آمده بهره برد و بر طرحی تأکید کرد که خود آن را «کوچ اجباری» توصیف کرد؛ مفهومی که هم‌راستا با دیدگاه‌های ارائه‌شده از سوی ترامپ درباره آینده غزه ارزیابی شد. در جریان این دیدار، سطح هماهنگی میان دو طرف درخصوص غزه و سرنوشت آن کاملاً آشکار بود.
به گفته منابع نزدیک به نخست‌وزیر اسرائیل، آنچه در این ملاقات در ارتباط با جنگ غزه بیان شد و شاید مهم‌تر از آن، آنچه گفته نشد، برای نتانیاهو یک دستاورد به‌شمار می‌رود. او نه‌تنها تحت فشار قرار نگرفت تا به توافقی برای تبادل اسرا یا آتش‌بس دست یابد، بلکه هیچ درخواستی نیز برای پایان دادن به جنگ از سوی واشنگتن مطرح نشد. از نگاه تحلیل‌گران، شاید همین «موفقیت خاموش» خطرناک‌ترین جنبه دیدار اخیر میان ترامپ و نتانیاهو باشد؛ موفقیتی که عملاً مسیر هرگونه آتش‌بس، مذاکره و کاهش رنج انسانی در غزه را مسدود کرده است.
آیا آزادی اسرا از نگاه ترامپ فقط از لوله تفنگ می‌گذرد؟ با این حال، باید تأکید کرد آنچه در حال حاضر ترسیم می‌شود، تصویری از وضعیت موجود در این لحظه است و همچنان احتمال دستیابی به توافقی در خصوص تبادل اسرا و برقراری یک آتش‌بس موقت وجود دارد؛ احتمالی که ممکن است به زمان سفر آتی دونالد ترامپ به عربستان سعودی نزدیک باشد. به‌طور کلی، نتانیاهو در واشنگتن شنید آنچه را که برای ادامه سیاست‌هایش در غزه به آن نیاز داشت. از منظر ایالات متحده، او آزادی کامل برای پیگیری اقدامات نظامی خود در نوار غزه دارد؛ اقداماتی که از سوی برخی ناظران، به‌عنوان سیاست‌هایی مبتنی بر تخریب گسترده و حتی نسل‌کشی تعبیر شده‌اند.
در همین چارچوب، وب‌سایت کانال 12 اسرائیل گزارش داد: «تنها دستاورد مشخص نتانیاهو در رابطه با موضوع اسرا بود؛ ترامپ نه‌تنها فشاری به او وارد نکرد، بلکه از مسیری که نتانیاهو برای بازگرداندن اسرا در پیش گرفته حمایت کرد.» با توجه به این‌که نخست‌وزیر اسرائیل بارها تأکید کرده است که آزادی اسرا تنها از طریق فشار نظامی ممکن خواهد بود، ترامپ نیز از این رویکرد پشتیبانی کرده و در سخنان خود از شهروندان اسرائیلی خواسته است اقدامات نتانیاهو در این زمینه را مورد تقدیر قرار دهند.
آیا آمریکا به‌دنبال توافقی با ایران بدون رضایت اسرائیل است؟ به‌نظر می‌رسد یکی از انگیزه‌های اصلی دعوت بنیامین نتانیاهو به واشنگتن، فراهم ساختن زمینه‌ای رسمی و علنی برای اعلام آغاز مذاکرات مستقیم میان ایالات متحده و ایران بوده است؛ مذاکراتی که هدف آن، دستیابی به توافقی جدید با هدف جلوگیری از توسعه سلاح هسته‌ای توسط تهران عنوان شده است. پیش از برگزاری این دیدار، در محافل سیاسی و امنیتی اسرائیل این انتظار وجود داشت که نشست ترامپ–نتانیاهو با افزایش لحن تهدیدات نظامی علیه ایران همراه شود.
با این حال، بسیاری از ناظران، فضای حاکم بر این ملاقات را به‌منزله ضربه‌ای به نتانیاهو ارزیابی کردند و معتقد بودند که اگر فردی به‌جز ترامپ در رأس دولت آمریکا قرار داشت، نخست‌وزیر اسرائیل همانند دفعات پیشین با واکنش‌های پرسروصداتر و انتقادی‌تری وارد میدان می‌شد. با این حال، به‌نظر می‌رسد نتانیاهو از تجربه ولادیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهور اوکراین، درس گرفته و ترجیح داده است در مواجهه با ترامپ، از هرگونه مخالفت علنی و آشکار پرهیز کند.
در تلاش برای کاستن از شدت ضربه‌ای که در جریان دیدار با ترامپ متحمل شد، بنیامین نتانیاهو در گفت‌وگو با رسانه‌ها اعلام کرد که میان اسرائیل و دولت ایالات متحده در خصوص پرونده هسته‌ای ایران «هماهنگی وجود دارد، اما توافقی حاصل نشده است.» این اظهارنظر در حالی مطرح شد که نخست‌وزیر اسرائیل به‌طور علنی با اصل مذاکرات مخالف است و معتقد است آغاز گفت‌وگوهای دیپلماتیک، آمادگی‌های نظامی برای اقدام احتمالی علیه ایران یا طرح یک اولتیماتوم نهایی را به تعویق می‌اندازد. نتانیاهو همچنین نگران آن است که واشنگتن در مسیر این مذاکرات به توافقی جدید با تهران دست یابد؛ توافقی که به باور او، ممکن است نتواند خواسته‌ها و ملاحظات امنیتی اسرائیل را به‌طور کامل تأمین کند.
در همین راستا، نتانیاهو و محافل امنیتی و سیاسی نزدیک به او به‌سرعت مجموعه‌ای از شروط مشخص را برای هرگونه توافق احتمالی با ایران مطرح کردند. این شروط پنج‌گانه به‌وضوح نشان‌دهنده سطح انتظارات تل‌آویو از هر توافقی است که ممکن است میان تهران و واشنگتن در آینده مطرح شود:
الف - برچیدن کامل برنامه هسته‌ای ایران، به‌گونه‌ای که با مدل توافق سال 2003 با لیبی قابل مقایسه باشد؛ زمانی که معمر قذافی در ازای لغو تحریم‌ها، به‌طور کامل از برنامه هسته‌ای خود دست کشید.
ب - توقف کامل فعالیت‌های مرتبط با تولید و توسعه موشک‌های بالستیک توسط ایران.
ج - قطع حمایت، تأمین مالی و تسلیحاتی از گروه‌های شبه‌نظامی فعال در عراق، سوریه، لبنان، فلسطین و یمن.
د - نامحدود بودن مدت‌زمان توافق، به‌گونه‌ای که مشابه مدل لیبی، ایران حتی در دهه‌های آینده نیز امکان بازگشت به برنامه تسلیحات هسته‌ای را نداشته باشد.
ه - پیش‌بینی اعمال تحریم‌های فوری و سخت‌گیرانه در صورت هرگونه تخطی ایران از مفاد توافق.
چرا تل‌آویو از استقرار دفاع هوایی ترکیه در سوریه واهمه دارد؟ در محافل امنیتی و سیاسی اسرائیل، اخیراً بحث‌های گسترده‌ای پیرامون آنچه «خطر ترکیه» خوانده می‌شود، به‌ویژه در زمینه نقش این کشور در سوریه، مطرح شده است؛ نقشی که به ادعای تل‌آویو می‌تواند «امنیت اسرائیل را تهدید کند.» نگرانی اصلی اسرائیل آن است که آنکارا اقدام به استقرار سامانه‌های پیشرفته دفاع هوایی در خاک سوریه کند؛ اقدامی که ممکن است مانعی برای ادامه پروازهای نیروی هوایی اسرائیل و اجرای حملات مکرر به اهداف اقتصادی و امنیتی در خاک سوریه ایجاد کند.
اسرائیل همچنین نگران است که مداخله ترکیه، مانع از تداوم روندی شود که تل‌آویو آن را «تجزیه تدریجی سوریه به دولت‌های کوچک و پراکنده» می‌نامد. اما شاید بزرگ‌ترین دغدغه استراتژیک تل‌آویو، شکل‌گیری یک ساختار ژئوپلیتیکی جایگزین تحت رهبری آنکارا باشد: «هلال سنی» جدیدی که از ترکیه عبور کرده و با گذر از سوریه و اردن، ممکن است به سایر کشورهای منطقه نیز گسترش یابد.
در جریان دیدار اخیر بنیامین نتانیاهو با دونالد ترامپ، زمانی که نخست‌وزیر اسرائیل نگرانی‌های خود را درباره نقش ترکیه در سوریه مطرح کرد، پاسخ رئیس‌جمهور آمریکا لحنی داشت که بیشتر به جانبداری از آنکارا تعبیر شد تا حمایت از تل‌آویو. ترامپ با اشاره به روابط نزدیک خود با رجب طیب اردوغان، رئیس‌جمهور ترکیه، گفت که «اردوغان دوست من است» و تأکید کرد که امکان گفت‌وگو با او وجود دارد؛ اما در عین حال از نتانیاهو خواست تا در خواسته‌هایش «منطقی» باشد.
این واکنش، از سوی ناظران در اسرائیل به‌عنوان شکستی دیپلماتیک برای نتانیاهو ارزیابی شد و گمانه‌زنی‌هایی را در خصوص آغاز یک تلاش هماهنگ از سوی او برای تضعیف جایگاه ترکیه در محافل سیاسی واشنگتن و دیگر پایتخت‌های غربی به‌وجود آورد؛ تلاشی که هدف آن، جلب حمایت گسترده‌تر برای مواضع اسرائیل در برابر آنکارا خواهد بود.
چرا ترامپ حاضر نشد تعرفه‌های گمرکی علیه اسرائیل را کاهش دهد؟ پیش از دیدار با دونالد ترامپ، بنیامین نتانیاهو با افتخار اعلام کرده بود که نخستین رهبر یک کشور خارجی است که پس از اعلام تعرفه‌های جدید گمرکی ایالات متحده بر کالاهای وارداتی، با رئیس‌جمهور آمریکا دیدار می‌کند. این اظهارات، گمانه‌زنی‌هایی را در پی داشت مبنی بر اینکه اسرائیل ممکن است از اجرای این تعرفه‌ها معاف شود، یا دست‌کم نرخ آنها به سطحی پایین‌تر در حدود 10 درصد کاهش یابد. با این حال، حتی پس از آن‌که نتانیاهو در تلاش برای جلب نظر ترامپ وعده داد کسری تجاری میان دو کشور که بالغ بر 7 میلیارد دلار و به نفع اسرائیل است، جبران خواهد شد، رئیس‌جمهور آمریکا قانع نشد. ترامپ در پاسخ گفت: «مطمئن نیستم که تعرفه‌های گمرکی را برای اسرائیل کاهش دهم. خواهیم دید... ما داریم به اسرائیل میلیاردها دلار کمک می‌کنیم»
به‌گفته کارشناسان اقتصادی اسرائیل، نتانیاهو در موضوع تعرفه‌ها نیز مطابق رویه همیشگی‌اش دچار اغراق شده است. جبران شکاف تجاری موجود میان اسرائیل و ایالات متحده، که در حال حاضر حدود 7 میلیارد دلار به نفع تل‌آویو است، فرآیندی زمان‌بر خواهد بود و نیازمند سال‌ها تلاش اقتصادی هدفمند است. در عین حال، اعمال تعرفه‌های گمرکی جدید از سوی آمریکا، بنا بر ارزیابی متخصصان، تأثیر منفی قابل‌توجهی بر اقتصاد اسرائیل خواهد داشت؛ اقتصادی که هم‌اکنون نیز تحت فشار شدید ناشی از جنگ مداوم، با بحران عمیق و گسترده‌ای دست‌وپنجه نرم می‌کند.
در نهایت، هرچند صحنه دیدار در کاخ سفید ممکن است در ظاهر بیانگر روابط راهبردی و مستحکم میان ایالات متحده و اسرائیل باشد، اما برخی از اختلافات میان دو کشور خصوصاً در حوزه‌های اقتصادی و دیپلماتیک در خلال این دیدار آشکار شد. با این حال، در مورد جنگ غزه و تداوم عملیات نظامی، تفاوت چندانی میان مواضع دو طرف دیده نمی‌شود. سطح هماهنگی و همسویی در این زمینه به اندازه‌ای است که مواضع آنها در خصوص ادامه جنگ ویرانگر عملاً یکسان به‌نظر می‌رسد. به‌نظر می‌رسد این وضعیت ادامه خواهد داشت، مگر آنکه فشارهای جدی‌تری از سوی کشورهای عربی بر ساختار تصمیم‌گیری در واشنگتن وارد شود.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1402006/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

واکنش وزیرخارجه اسراییل به نتایج مذاکرات ایران و آمریکا

وزیر خارجه اسراییل: در مواجهه با ایران، روش‌های دیپلماتیک مورد قبول است

مستاجرزدایی از بازار مسکن ادامه دارد/ روند اجاره‌نشینی در کشورهای دیگر چگونه است؟

پیش‌بینی ترسناک زنی که ترور جان اف‌ کندی را پیش‌بینی کرد برای سال 2025

فوری/ بیانیه مهم عمان پس از دور دوم مذاکرات ایران و آمریکا/ درخواست آمریکا مشخص شد

وزارت خارجه عمان درباره مذاکرات ایران و آمریکا در رم بیانیه داد

تقدیر تولیدکنندگان دارو از حجت الاسلام اژه ای برای احیای کارخانه پی وی سی پزشکی هگمتانه

شرکت‌های آمریکایی به دنبال سرمایه‌گذاری در ایران هستند/ویتکاف هرچه به عراقچی گفته،قانع‌کننده بوده/خواسته آمریکا از ایران واقع‌بینانه بود

بیانیه عمان پس از پایان دور دوم مذاکرات ایران و آمریکا

ادامه مذاکرات ایران و آمریکا قطعی شد | دور سوم گفت‌وگوها با حضور عمان در راه است

دور سوم مذاکرات ایران و آمریکا؛ شنبه شش اردیبهشت، عمان

ادعای فاکس نیوز در مورد درخواست جالب ویتکاف از عراقچی!

سخنگوی وزارت خارجه تاریخ دور سوم مذاکرات را اعلام کرد +عکس

تحلیل اسرائیلی از مذاکرات رم: این یعنی خبری از انفجار نبود!

سقوط 3 میلیونی قیمت طلا پس از مذاکرات ایران و آمریکا

واکنش عباس آخوندی به دور دوم مذاکرات ایران و آمریکا

آمریکا صدور روادید دانشجویی برای چینی‌ها را لغو کرد

تاثیر آغاز دور دوم مذاکرات ایران و آمریکا بر بازار موبایل؛ 30 فروردین 1404

خواسته‌های آمریکا در مذاکره رم واقع‌بینانه بود

دور سوم مذاکرات ایران و آمریکا در کجا برگزار می شود؟

واکنش رسانه‌های غربی به مذاکرات رم؛ هرچه گفته‌اند قانع‌کننده و خط قرمزها رد نشد

واکنش رژیم صهیونیستی به ادامه مذاکرات ایران و آمریکا

واکنش وزیر خارجه عمان به مسائل غیرممکن میان ایران و آمریکا

دیدار نماینده «ترامپ» و «رافائل گروسی» در رم

کارشناس قطری: تردیدهای ایران ـ آمریکا در حال از بین رفتن است

فوری: زمان دور سوم مذاکرات ایران و آمریکا اعلام شد

هنوز در موقعیتی نیستیم که احتیاجی به حضور آژانس باشد

سفر خالد بن سلمان به ایران گامی در مسیر بازتعریف نقش ریاض در منطقه است

گام دوم مذاکرات ایران و آمریکا در رم؛ تداوم مسیر با تأکید بر منافع ملی

اعلام زمان و چگونگی مذاکرات دور سوم ایران و آمریکا از زبان عراقچی

توئیت لارنس نورمن از نتایج مذاکرات ایران ـ آمریکا

رسانه روسی: خواسته‌های آمریکا در مذاکره رم واقع‌بینانه بود

دیدار نماینده ترامپ و رافائل گروسی در رم

عمان: ایران و آمریکا برای ورود به مرحله بعدی گفت‌وگوها توافق کردند

تقدیر وزیر خارجه عمان از عراقچی و ویتکاف/ حتی امور غیرممکن نیز ممکن به نظر می‌رسند

گزارش عمان از جزئیات مذاکرات امروز ایران و آمریکا؛ گفت‌گوها در حال شتاب گرفتن است | مسائل غیرممکن نیز محتمل به‌نظر می‌رسند

مطهرنیا: آمریکا حداکثرها را می‌خواهد از ما بگیرد

واکنش وزیرخارجه اسرائیل به نتایج مذاکرات ایران ـ آمریکا

عباس آخوندی: لحظه سازش ایران و آمریکا فرا رسیده است

دهقانی فیروزآبادی: به نظر نمی‌رسد آمریکایی‌ها به دنبال برچیدن صنعت هسته‌ای ایران باشند

مسائل غیرممکن میان ایران و آمریکا محتمل به‌نظر می‌رسند

مذاکره با آمریکا تصمیم نظام است/نگاه‌های افراطی در هر دو طرف به مذاکرات ضربه می‌زند/رسانه‌های مرجع باید یک قرارگاه مرکزی داشته باشند

توافق ایران و آمریکا در «مدت زمان کوتاه»؟/ رجایی: مذاکرات اثر مثبت بر روی بازارها گذاشته/ ترامپ دنبال ارائه یک چهره صلح طلب از خود است

واکنش لارنس نورمن به نتایج مذاکرات ایران و آمریکا

واکنش روحانی نزدیک به قالیباف به روند مذاکرات ایران و آمریکا؛ تا اینجا شبیه برجام است

ناگفته های مذاکرات امروز ایران و آمریکا +فیلم

دولت آمریکا روادید صدها دانشجوی چینی را لغو کرد

پیام سعودی چه بود؟

استراتژی هوشمندانه از مسکو تا رم

از آتش تا میز مذاکره؛ عملکرد مجالس نهم تا دوازدهم درباره مذاکرات هسته‎ ای