ایرانیان جهان

آخرين مطالب

چرا اروپایی‌ها از مذاکرات هسته‌ای با ایران کنار گذاشته شدند؟ ایالات متحده آمریکا

چرا اروپایی‌ها از مذاکرات هسته‌ای با ایران کنار گذاشته شدند؟
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - به گزارش پارسینه؛ آنچه اروپایی‌ها از آن بیم داشتند، اکنون محقق شده است: مذاکرات میان ایالات متحده و ایران بر سر برنامه هسته‌ای از روز شنبه 12 آوریل در عمان آغاز شد و کشور‌های اروپایی در آن حضور ندارند.
ایرانی‌ها روز جمعه اعلام کردند: «ما با حسن نیت و در کمال هوشیاری، فرصت واقعی به دیپلماسی داده‌ایم»، هرچند با توجه به تنش‌های پایدار میان تهران و واشنگتن، حصول توافقی سریع بعید به نظر می‌رسد.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
سخنگوی کاخ سفید، کارولین لویت، نیز گفت هدف نهایی رئیس‌جمهور ترامپ «اطمینان از آن است که ایران هرگز به سلاح هسته‌ای دست پیدا نکند.» او گفت ترامپ به دیپلماسی باور دارد، اما افزود که «همه گزینه‌ها» همچنان روی میز است، در صورت شکست مذاکرات. هم‌زمان با ازسرگیری مذاکرات، آمریکا با اعزام دومین ناو هواپیمابر خود، یو. اس. اس. کارل وینسون، به منطقه _ که معمولا در آسیاست _ حضور نظامی خود را برای هشدار به تهران تقویت کرده است. وزیر خارجه عمان، بدر البوسعیدی، قرار بود روز شنبه در مسقط نقش واسطه را ایفا کند. تا پیش از این، این نقش برعهده نماینده عالی سابق اتحادیه اروپا در امور خارجی، جوزپ بورل، بود که نقش کلیدی در تلاش‌های دوره بایدن برای احیای توافق برجام داشت _ توافقی که در سال 2015 امضا و در سال 2018 توسط ترامپ به‌طور یک‌جانبه ترک شد. جانشین بورل، سیاستمدار استونیایی کایا کالاس، در عمان حضور ندارد؛ همان‌طور که وزرای خارجه سه کشور فرانسه، بریتانیا و آلمان نیز _ که همراه با چین، روسیه و آمریکا در زمان اوباما توافق را امضا کرده بودند _ غایب‌اند.
دیوید خلفا، از اندیشکده بنیاد ژان ژورس، می‌گوید: «در اینجا می‌توان نوعی شباهت با مذاکرات پشت‌پرده آمریکا و روسیه درباره اوکراین دید _ مذاکراتی که بدون اطلاع اروپا پیش می‌رود. اروپا از بازی بیرون گذاشته شده، در برابر دولتی آمریکایی که علاقه‌مند به بازی‌های قدرت دائمی، پیگیر منافع ژئوپولیتیکی خودش، و در عین حال بدبین به اتحادیه اروپاست.» او ادامه می‌دهد: «دونالد ترامپ به دلیل دیدگاه ملی‌گرایانه و سودا‌گرانه‌اش عمدا اتحادیه اروپا را دور می‌زند، دیدگاهی که با چرخش راهبردی بازگشت او به قدرت هم‌خوان است.»
فشار بر ایران برای امتیازدهی با وجود کنار گذاشته شدن از مذاکرات، کشور‌های اروپایی از اصل برگزاری آنها استقبال کرده‌اند. امانوئل مکرون، رئیس‌جمهور فرانسه، در سفر خود به مصر در سه‌شنبه 8 آوریل — یک روز پس از اعلام ناگهانی مذاکرات عمان از سوی ترامپ _ گفت: «اگر این مذاکرات ازسرگرفته شود و منجر به عقب‌نشینی در برنامه فعلی، مکانیزم‌های نظارت امن و اطمینان از عدم دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای گردد، اتفاق خوبی است.»
واقعیت این است که تمام ناظران غربی توافق دارند که برنامه هسته‌ای ایران پس از خروج آمریکا از برجام به‌طور پیوسته پیشرفت کرده است. تهران، در نقض تعهداتش، ذخایر اورانیوم 60 درصدی نگه داشته _ سطحی بسیار فراتر از سقف تعیین‌شده در برجام _ و به توسعه سانتریفیوژ‌هایی پرداخته که توانایی ایران برای افزایش ظرفیت تولید را بیشتر کرده‌اند، تا حدی که احتمال رسیدن به غنای 90 درصدی مطرح شده است. تهران همچنین اجازه دسترسی کامل به بازرسان آژانس بین‌المللی انرژی اتمی را نمی‌دهد.
در این شرایط، فرانسه، بریتانیا و آلمان پیش از بازگشت ترامپ به قدرت تلاش کردند از طریق سه دور گفت‌و‌گو با تهران، راهی برای احیای راه‌حل دیپلماتیک باز کنند _ در حالی که اسرائیل تهدید به حمله به سایت‌های هسته‌ای ایران می‌کرد. اروپایی‌ها نگران‌اند که ترامپ از این حملات حمایت کند و باعث بی‌ثباتی گسترده در منطقه شد.
برای پاریس، لندن و برلین هنوز امکان مذاکره بر سر توافقی جدید و سخت‌گیرانه وجود دارد، با استفاده از همان سیاست «فشار حداکثری» که ترامپ وعده داده بود. این سه کشور همچنین بر این امید حساب کرده‌اند که بتوانند مکانیزم «ماشه» در برجام را فعال کنند _ حداقل تا زمان انقضای نهایی توافق در ماه اکتبر _ تا از آن به عنوان اهرمی برای واداشتن تهران به امتیازدهی استفاده کنند.
هلوئیز فایه، پژوهشگر موسسه روابط بین‌الملل فرانسه، می‌گوید: «اروپایی‌ها به‌خوبی می‌دانند که موفقیت مذاکرات در گرو گفت‌و‌گو‌های مستقیم ایران و ایالات متحده است.» با این حال، اینکه ترامپ پس از نکوهش توافق قبلی، اکنون به دیپلماسی روی آورده، اروپایی‌ها را متحیر کرده است.
همزمان، نگرانی‌هایی در مورد چگونگی مدیریت مذاکرات از سوی واشنگتن مطرح شده است. ایرانی‌ها به‌دنبال کاهش تحریم‌ها هستند، مهارت بالایی نیز در پنهان‌کاری درباره ابعاد نظامی برنامه هسته‌ای‌شان دارند و تاکنون اساسا وجود چنین برنامه‌ای را انکار کرده‌اند. افزون بر استیو ویتکوف که از نزدیکان ترامپ است، اما تجربه دیپلماتیک ندارد، مشخص نیست که در تیم آمریکایی چه کسی قرار است جزئیات توافق احتمالی را مذاکره کند.
هم‌سویی ایران، روسیه و چین ایالات متحده همچنان درباره اهداف اساسی‌اش موضعی مبهم دارد، گرچه از زمان اعلام مذاکرات در دوشنبه، چند مشاوره انجام شده است. وزیر خارجه آمریکا، مارکو روبیو، روز چهارشنبه با همتای فرانسوی‌اش، ژان-نوئل بارو، گفت‌و‌گو کرد. فایه می‌گوید: «سؤال این است که آیا آنها می‌توانند دیدگاه خود را تحمیل کنند، با توجه به اینکه آمریکا و ترامپ قبلا مواضع‌شان را درباره اوکراین به اروپا تحمیل کرده‌اند.»
اروپایی‌ها همچنین با بدبینی به نشست هماهنگی میان ایران، روسیه و چین که اخیرا در ژنو برگزار شد، نگاه می‌کنند. اگر فرانسه یا بریتانیا بخواهند در تابستان امسال، در شورای امنیت سازمان ملل، مکانیزم بازگشت تحریم‌ها را فعال کنند، ممکن است پکن و مسکو سد راه شوند. روسیه در طول جنگ اوکراین به ایران نزدیک‌تر شده و برای دریافت پهپاد_و شاید موشک_ به تهران متکی شده است. چین هم درگیر جنگ تجاری با آمریکاست و اکنون بزرگ‌ترین خریدار نفت ایران است، که به تهران اجازه داده تحریم‌ها را دور بزند.
از نگاه پاریس، لندن و برلین، هدف احیای توافق 2015 نیست، چرا که به دلیل پیشرفت‌های هسته‌ای ایران آن توافق دیگر کارایی ندارد؛ بلکه باید توافقی تازه شکل گیرد تا این پیشرفت‌ها را تا حد امکان بازگرداند. دیوید خلفا می‌گوید: «اروپایی‌ها شاید بتوانند سوار قطار شوند، حتی اگر فقط به‌دلیل تجربه‌شان باشد. نقشی فرعی خواهند داشت که شاید ناامیدکننده باشد، چون مسیر را آنها هموار کردند. اما اگر خطر بزرگ خنثی شود، می‌توانند در موفقیت نهایی سهمی قائل شوند.»
یک دیپلمات سابق که در خط مقدم مذاکرات 2015 حضور داشت، می‌گوید: «آمریکایی‌ها قبلا هم در عمان با ایرانی‌ها مذاکره کرده‌اند. در سال 2013، در حالی که در ژنو در حال مذاکره بودیم، وندی شرمن (نماینده آمریکا) به ما گفت: ما آن‌جا به توافق رسیدیم، متن را برایتان می‌فرستم.» فرانسوی‌ها از اینکه با یک توافق نهایی مواجه شده بودند، شگفت‌زده شدند — در حالی که کشور‌های اروپایی با اعمال رژیم تحریم‌های سخت، تهران را به میز مذاکره آورده بودند. او می‌گوید: «سخت‌ترین بخش در آن ماه‌های طولانی، حفظ وحدت میان ما بود: واشنگتن، سه کشور اروپایی، روسیه و چین. در شرایطی که ایران تنها در برابر شش کشور قرار داشت، برتری بزرگی داشت. اما همین بود که به توافق مشروعیت بین‌المللی داد.»
برای ایران، آن ساختار مذاکره راهی بود برای فرار از گفت‌و‌گو‌های یک‌جانبه و نابرابر با آمریکا. اما اکنون به نظر می‌رسد که دیگر نیازی به اروپایی‌ها ندارد: هدف فقط اقناع آمریکاست تا به توافق بازگردد. تهران که در منطقه تضعیف شده و از نظر اقتصادی در مضیقه است، می‌خواهد از حمله اسرائیل و آمریکا به تاسیسات هسته‌ای‌اش جلوگیری کند _ حملاتی که اروپایی‌ها، علیرغم هشدارهایشان، نفوذی برای مهار آن ندارند.
منبع:
رویداد24
+
آخرین اخبار ورزشی را در جامعه ورزشی آفتاب نو بخوانید.
سریال «پایتخت»: سرگرمی ملی یا پروژه تخریب فرهنگی؟ صداوسیما؛ همراه یا مخالف پویش‌های ملی؟ تلفات جاده‌ای؛ ضرورت آموزش و رعایت قوانین برای حفظ جمعیت فعال مارمولک‌بازی ساسی؛ تهدیدی خاموش برای نسل جوان بحران سرقت در ایران: ناامیدی شهروندان از عملکرد قانون

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1404215/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

ادعای تازه درباره مکان دور دوم مذاکرات ایران و آمریکا؛ باز کشور عوض شد؟

این دو گروه جاهلانه یا عامدانه تیم مذاکره کننده را تضعیف می‌کنند!/ انتقاد خبرگزاری اصول‌گرا از تحلیل‌های غیرواقع‌بینانه اصلاح‌طلبان

قیمت سکه | قیمت طلا 18 عیار | قیمت دلار | قیمت سکه امامی امروز چهارشنبه 27 فروردین ماه 1404

واکنش ایران به حملات هوایی آمریکا اخیر به برخی مناطق یمن

آلن ایر:اجرا شدن درخواست ویتکاف درباره ایران، کار حضرت فیل است!

افشاگری آکسیوس درباره اخراج 2 مقام ارشد پنتاگون

آیا جنگی بزرگ علیه انصارالله یمن در پیش است؟

دور دوم گفتگوهای ایران و آمریکا در ایتالیا برگزار می‌شود

آمریکا عقب‌نشینی از پایگاه‌های سوریه را کلید زد

گروسی: ایران به ساخت بمب نزدیک شده است!

فلاحت پیشه: نگران گره خوردن بازارها به مذاکرات ایران و آمریکا نباشیم زیرا..../ اراده اعراب برای توافق تهران - واشنگتن جدی است

اخبار تازه از محل دور دوم مذاکرات ایران و آمریکا؛ باز کشور عوض شد

واکنش فارسی مقام سابق امریکایی به درخواست ویتکاف درباره ایران! | عکس

گروسی: بدون آژانس، هر توافقی با ایران فقط یک تکه کاغذ است/به مذاکرات ایران و آمریکا بی‌تفاوت نیستیم

رُم دوباره میزبان مذاکرات ایران-آمریکا شد

فوری/تغییر محل مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا

توافقی جامع‏‏‌تر از توافق برجام؟

واکنش بقائی به خبر تغییر مکان مذاکرات ایران و آمریکا

آکسیوس: مذاکرات شنبه آتی میان ایران و آمریکا در «رم» برگزار می‌شود

واکنش بقائی به خبر تغییر محل مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا

اخراج مشاور ارشد وزیر دفاع آمریکا خبرساز شد

واکنش کنایه آمیز بقایی به خبر تغییر محل مذاکرات ایران و آمریکا

مذاکرات عمان و چند نکته

افزایش قیمت جهانی طلا + هر اونس طلا در بازار جهانی چند شد؟

اختلاف در تیم امنیت ملی ترامپ درباره نحوه مواجهه با ایران

معاون ترامپ: قاره پیر نباید همیشه برای امنیتش بر دوش ما تکیه کند

فرماندار «کالیفرنیا» علیه تعرفه‌های «ترامپ» شکایت می‌کند

حمایت امیر قطر از خلع سلاح حزب‌الله؟

چرا شماره‌گذاری محصولات ایران خودرو متوقف شد؟

آماری عجیب از دور ریز برنج در کشور؛ روزانه 8 تُن!

فیلم وضعیت وحشتناک گردوخاک در شهرهای مرزی ایران با عراق؛ روز است یا شب؟

عملیات انفال، زخمی که هرگز التیام نیافته و نخواهد یافت

انتصاب سرپرست اداره‌کل بنیاد شهید و امور ایثارگران استان اردبیل

چشم‌انداز تجارت 10 میلیارد دلاری ایران و روسیه تا سال 2029

لزوم نگاه کلان به موانع تولید و سرمایه‌گذاری و رفع آن

پزشکیان:به طور طبیعی توافقی صورت بگیرد، استقبال می‌کنیم

پیش بینی قیمت دلار فردا پنجشنبه 28 فروردین 1404

طارمی در انتظار فرصت بزرگ: مهدی در سن‌سیرو بازی می‌کند؟

وقوع زمین لرزه شدید در تاجیکستان

نایب رییس مجلس: رهبر انقلاب زمین بازی را برای کل جهان مشخص می‌کند

جنگ تجاری چین و آمریکا بر سر چیست؟ | نمایی آماری از جنگ تجاری چین و آمریکا

محسن رضایی هشدار داد؛ تداوم مانور آمریکا روی خطوط قرمز ایران

لغو دستور ترامپ برای توقف بودجه پروژه‌های آب و هوایی

دور جدید مذاکرات ایران و آمریکا بناست در رُم ‌برگزار شود

میزبان مذاکرات ایران و آمریکا دوباره تغییر کرد؟

گروسی: بدون ما، هر توافقی با ایران فقط یک تکه کاغذ است

وزارت خارجه آمریکا سفر روبیو و ویتکاف به پاریس را تایید کرد

محسن رضایی: ادامه اظهارات متناقض ترامپ و نماینده او سابقه بی‌اعتمادی به آمریکا در اثر خروج از برجام را نزد تصمیم‌گیران و مذاکره‌کنندگان کشورمان زنده و تقویت می‌کند

اگر آمریکا روی خط قرمز ایران دست بگذارد رهبری تکلیف آن را مشخص کرده‌اند

مذاکره با ایران به کار حضرت فیل تبدیل شد+ عکس