ایرانیان جهان

آخرين مطالب

روایت «عباس آخوندی» از تجربه جدید برای ایران و آمریکا خواندنی ها

روایت «عباس آخوندی» از تجربه جدید برای ایران و آمریکا
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - ایران /متن پیش رو در ایران منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
عباس آخوندی| در برخی مقاطع تاریخی رخدادها ایجاب می‌کنند در عرصه سیاست و دیپلماسی با فرصت‌شناسی عمل کنیم. اکنون زمان مناسبی برای مدیریت منازعه میان ایالات متحده و ایران است. این دو کشور به عنوان دو عضو سازمان ملل متحد، یکدیگر را به رسمیت می‌شناسند، اما 46 سال است که روابط میان آنها در وضعیت تنازع قرار دارد. به باور من پس از گذشت بیش از چهار دهه اکنون زمان آن فرا رسیده‌ است تا این منازعه مدیریت شود. ایالات متحده دریافته که تهدیدات و اقدامات مختلفی که تاکنون علیه ایران به کار گرفته، آسیب وجودی به جمهوری اسلامی وارد نکرده و ایران توانسته‌ است به حرکت خود ادامه دهد. ایران هم به برآورد هزینه و فایده دست زده است. نکته این است که، فراتر از ایران و ایالات متحده، در مقطع کنونی جهان تمایلی به جنگ ندارد و از هر دو طرف می‌خواهد این منازعات را پایان دهند. این موقعیتی را فراهم آورده است که احتمال موفقیت مذاکرات را افزایش می‌دهد. اگر وضعیت کنونی را با زمان مذاکرات برجام مقایسه کنیم، درمی‌یابیم که در آن زمان، برخی کشورهای منطقه تمام تلاش را خود بکار می‌گرفتند تا مانع توافق شوند و از موفقیت برجام جلوگیری کنند. اما اکنون هیچ کشوری در منطقه تمایل ندارد این دو کشور به توافق نرسند. حتی امارات متحده عربی که شریک رژیم اسرائیل محسوب می‌شود و همچنین، عربستان سعودی، تمایل دارند ایران و آمریکا به توافق دست یابند. این امر نشان‌دهنده آن است که کشورهای منطقه منافع خود را در پایان یا دست‌کم در مدیریت منازعات میان ایران و ایالات متحده می‌بینند.
بازار
روسیه نیز که در گذشته رفتار آن در قبال مذاکرات ایران و ایالات متحده با تردید همراه بود، اکنون به دلیل درگیری‌ در اوکراین نمی‌تواند مانعی در این مسیر ایجاد کند و چه‌بسا بتواند نقشی مؤثر در تسهیل مذاکرات ایفا نماید. چین هم به عنوان یک قدرت بزرگ جهانی با توجه به منافع خود در امنیت زنجیره تولید جهانی و اهمیت منطقه از منظر تأمین انرژی، بازار مصرف و نقش آن در فرآیند حمل‌ونقل جهانی، به امنیت منطقه اهمیت می‌دهد و خواستار موفقیت این مذاکرات است. اتحادیه اروپا نیز با وجود ناخرسندی از ایران، به نظر نمی‌رسد تمایلی به تداوم درگیری‌ها در منطقه داشته ‌باشد. در واقع ما در برهه‌ای از زمان قرار داریم که همه قدرت‌های منطقه‌ای و جهانی، هم‌رأی هستند که منازعه میان آمریکا و ایران مدیریت شود و به سرانجام برسد. از سوی دیگر اگر به خواسته‌های آمریکا نگاه کنیم، خواسته‌های کنونی این کشور به هیچ وجه قابل مقایسه با خواسته‌هایی نیست که پمپئو در دوره گذشته مطرح می‌کرد. اکنون تمرکز صرفاً بر دستیابی به توافقی در حوزه هسته‌ای است، نه شرایط پیچیده و گسترده‌ای که در گذشته مطرح می‌شد. بنابراین ما در یک مقطع تاریخی ویژه قرار داریم که باید از این فرصت به خوبی استفاده کنیم. البته این به معنای خوش‌باوری نیست. مذاکراتی با این سطح از پیچیدگی، پس از 46 سال منازعه، قطعاً دشواری‌های بسیاری خواهد داشت. مذاکرات کوتاه‌مدت نخواهد بود و به دلیل حساسیت موضوع و سابقه طولانی آن زمان‌بر خواهد بود. همچنین مذاکره با آمریکا به دلیل پیچیدگی‌ها و مزمن بودن بحث‌ها، قاعدتاً نیازمند فرآیندی طولانی است.
علاوه بر این باید به بازیگرانی که مخالف این مذاکرات هستند نیز توجه کنیم. در سطح جهانی، رژیم اسرائیل به هیچ‌وجه از موفقیت این مذاکرات نفعی نمی‌برد و تلاش خود را برای ایجاد مانع به کار خواهد گرفت. در داخل ایالات متحده نیز لابی اسرائیل اقدامات منفی خود را ادامه خواهد داد. در ایران نیز برخی گروه‌ها که منافع‌شان در تداوم وضعیت فعلی است، با موفقیت این مذاکرات مخالف هستند. با این حال در نگاه کلی به موضوع شرایط برای مذاکره فراهم است و باید از اجماع جهانی و داخلی بهره‌برداری کرد.
نکته دیگری که از اهمیت برخوردار است، سطح انتظارات ما از این مذاکرات است. آیا انتظار ما دستیابی به یک توافق همه‌جانبه است و گشوده‌شدن امکان سرمایه‌گذاری آمریکا در ایران در کوتاه مدت؟ چنین چیزی محقق نخواهد شد. سرمایه ترسو است و زمانی انجام می‌شود که ریسک کشور در کمترین سطح خود باشد. در وضعیت فعلی، ریسک سرمایه‌گذاری در ایران از منظر مؤسسات ارزیابی کننده بسیار بالا است. بنابراین، بیهوده نباید انتظارات غیرقابل تحقق را طرح کرد. به نظر من در این مرحله هدف ما باید صرفاً مدیریت منازعه باشد. مسائل مربوط به سرمایه‌گذاری، توسعه روابط اقتصادی یا سایر موضوعات باید به مراحل بعدی موکول شود. در حال حاضر تمرکز اصلی باید بر رفع تحریم‌ها و امکان تجارت و مبادله مالی ایران باشد. در تعیین سطح انتظارات از مذاکرات باید بسیار دقیق عمل کنیم. نه در جامعه خودمان انتظارات غیرواقعی ایجاد کنیم و نه مذاکرات را بیش از حد دشوار سازیم. از این‌رو لازم است با دقت و حساسیت در این مسیر گام برداریم.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1404537/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

اولین اشتباه، آخرین اشتباه خواهد بود؛ پیش بازی منچستریونایتد – لیون

غریب آبادی: مذاکره غیر مستقیم ما فعلا با امریکاست / هرجا لازم باشد با اروپا تنظیمات لازم صورت می‌گیرد

گزارش زنده: اینتر 1-1 بایرن مونیخ

گزارش زنده: اینتر 2-1 بایرن مونیخ

مرگ عجیب مهاجم مدنظر پرسپولیس + رون بوپندزا کیست؟

موضوع ایران در دستور کار مذاکرات پوتین و ویتکاف نبود

مقام آمریکایی: دور دوم گفت‌وگوها با ایران برای تعیین چارچوب مذاکرات است

غریب آبادی: تفاهم با آمریکا ممکن است

در دور نخست مذاکره ایران و آمریکا اختلاف کلیدی میان دو طرف وجود نداشت | در دور دوم تمرکز بر تعیین چارچوب‌ها خواهد بود

مسقط یا رم؟ مساله این است/ ابهامی که یک خبرنگار شناخته شده ایجاد کرد

جنگ تکنولوژی در سایه فلزات نادر؛ چین برگ برنده‌اش را رو کرد/ جهان به زانو در خواهد آمد؟

جزئیات گفگوی عراقچی و گروسی در تهران

احیای 51 واحد راکد صنعتی، در صدر اولویت‌های اقتصادی لرستان

چراغ سبز کردستان به سرمایه‌گذاران حوزه آب؛چشم‌انداز توسعه با منابع آبی

رکورد ویژه جود بلینگام؛ 47 بازی در لیگ قهرمانان اروپا قبل از 22 سالگی

سریال پایتخت 8 در آمریکا ساخته می‌شود / حضور بازیگران هالیوودی قطعی شد! + فیلم

اقتصاد چین، آمریکا را غافلگیر کرد

تجاوز مجدد رژیم صهیونیستی به لبنان

نهنگ‌های ریپل 800 میلیون دلار توکن XRP فروختند!

گروسی پس از دیدار با عراقچی چه گفت؟

رافائل گروسی به حضور در جلسات مذاکرات ایران و آمریکا دعوت شد

خبر داغ از آغاز تجارت مستقیم ایران و آمریکا / توافق قطعی شد؟

رویترز مدعی دعوت گروسی برای حضور در مذاکرات ایران و آمریکا در رم شد

محکومیت تهدیدات آمریکا علیه تاسیسات هسته‌ای توسط گروسی

ریزگردها و مرگِ بی‏صدا

معاونت راهبردی پزشکیان پَر!

اختلافات داخلی در کاخ سفید بر سر مذاکرات ایران

پیش‌نمایش باشگاه رئال مادرید برای دیدار برگشت با آرسنال در یک چهارم نهایی لیگ قهرمانان اروپا

گزارش زنده: اینتر 0-0 بایرن مونیخ

صدها فلسطینی مجبور به ترک غزه به سوی اروپا شده‌اند

برابری تعداد بازی‌های توماس مولر با مسی در لیگ قهرمانان اروپا؛ فقط 2 بازیکن بالاتر از او

پخش زنده بازی رئال مادرید | اخبار ورزشی

مهاجم مورد نظر پرسپولیس درگذشت!

مهاجم مد نظر پرسپولیس پس از سقوط از طبقه یازدهم آپارتمانش جان باخت

آیا یمن به امارات و عربستان حمله می کند؟

تعرفه ترامپ و محاسبات سیاسی چین | جنگ های تجاری، جنگ های سیاسی هستند که برنده ندارد

اختلافات در تیم ترامپ درباره ایران شدت گرفت

جزئیاتی از دور بعدی مذاکره ایران و آمریکا ازسوی واشنگتن

واشنگتن: احتمالا در دور بعدی مذاکره با ایران چارچوب مذاکرات هسته‌ای تعیین شود/ دور اول مثبت و سازنده بود و توافق شده در روزهای آینده گفت‌وگوها ادامه پیدا کند

تحریم نفت ایران موجب افزایش قیمت جهانی این کالا شد

تازه‌ترین خبر درباره مکان دور دوم مذاکرات ایران و آمریکا

غریب‌آبادی: اگر آمریکا قبول کرده با ایران مذاکره کند نشان از موضع قدرت ایران است/ ما هیچ وقت تحمیل را نپذیرفته ایم

اوکراین از پیشرفت در مذاکرات مواد معدنی با آمریکا خبر داد

غریب آبادی: دور دوم مذاکرات در رم برگزار می‌شود

خبرهای تازه غریب‌آبادی، معاون وزیر خارجه از مذاکرات ایران و آمریکا: اگر چارچوب‌ها تفاهم شود کار متن نویسی آغاز می‌شود؛ سخت است اما غیر ممکن نیست؛ بستگی به طرف مقابل دارد/ موضوع فراهسته ای در مذاکرات نداریم

مرکز تعامل جهانی وزارت خارجه آمریکا تعطیل می‌شود

غریب‌آبادی: اگر با امریکا مذاکره می‌کنیم چون تحریم ها از طرف این کشور است./ هر جا لازم باشد با اروپا تنظیمات لازم صورت می‌گیرد

فوری / صنعا و الجوف بمباران شد

حمله آمریکا با بمب‌های گرمافشاری به صنعا

اعتماد گزارش داد: 12 وکیل محکوم در مشهد