ایرانیان جهان

آخرين مطالب

چرا آسیایی‌ها عاشق طلا هستند؟ آسیا و اقیانوسیه

چرا آسیایی‌ها عاشق طلا هستند؟
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - به گزارش اقتصاد آنلاین، نشریه اکونومیست در گزارشی به بررسی دلایل علاقه مردمان قاره آسیا به طلا پرداخته است. این نشریه در گزارش خود آورده است: تابلویی در مقابل شعبه‌ی مرکزی فروشگاه تانی‌شک (Tanishq)، بزرگ‌ترین خرده‌فروش جواهرات هند در مرکز بمبئی، نوشته است: قیمت‌های رو به افزایش طلا مانع خرید جواهرات عروسی‌تان شده؟ رویای خود را بدون پرداخت هزینه محقق کنید.
این تبلیغ، رویدادی را معرفی می‌کند به نام جشن مبادله، که در آن می‌توانید طلای قدیمی را با جواهرات نو عوض کنید. در حالی که دونالد ترامپ در اوایل همین ماه تعرفه‌های سنگینی علیه بخش بزرگی از جهان وضع کرد، قیمت طلا که پیش از آن هم روند صعودی داشت، برای مدت کوتاهی به رکورد تاریخی 3166 دلار در هر اونس تروا رسید؛ یعنی 17.4٪ بیشتر از روز آغاز ریاست‌جمهوری او. در 11 آوریل این رقم از 3200 دلار نیز فراتر رفت. با این حال، این جهش قیمتی، از اشتیاق خریداران کم نکرد.
حتی با وجود رسیدن نرخ طلا به 40 رکورد قیمتی در سال 2024، تقاضا در هند همچنان ثابت ماند.
آنیندیا بانرجی (Anindya Banerjee) از شرکت کارگزاری کوتاک سکیوریتیز (Kotak Securities) می‌گوید: قیمت مطلق آن‌قدر مهم نیست. آنچه اهمیت دارد، ثبات قیمت‌هاست. اگر نرخ‌ها در سطحی پایدار بمانند، تقاضا بازمی‌گردد.
بر اساس گزارش شورای جهانی طلا (World Gold Council)، مردم هند همچنان جواهرات طلا را برای مناسبت‌های ضروری، مثل عروسی‌ها و مراسم خاص، می‌خرند.
آن‌ها از قیمت‌های بالا برای بهره‌مندی از پیشنهادهایی مثل جشن مبادله‌ی تانی‌شک استفاده می‌کنند. همچنین، حجم وام‌هایی که در ازای گرو گذاشتن طلا دریافت می‌شود نیز در حال افزایش است.
کشورهای آسیایی مصرف‌کنندگان پرشور این فلز زردند. سال گذشته، هندی‌ها با خرید 560 تن جواهر طلا، در جایگاه نخست جهان قرار گرفتند؛ بالاتر از چین که 510 تن خرید داشت.
علاوه بر این، هندی‌ها 240 تن سکه و شمش خریدند و چینی‌ها 345 تن.
در تایلند، تقاضای شمش در سال 2024 با 17٪ افزایش به 40 تن رسید که بیشتر به‌دلیل محبوبیت رو به رشد اپلیکیشن‌هایی است که طلا را به‌صورت فیزیکی آنلاین می‌فروشند.
اگر کشورهای مهم دیگری مانند اندونزی و ویتنام را هم اضافه کنیم، آسیا در سال گذشته 64.5٪ از تقاضای جهانی جواهرات و شمش طلا را به خود اختصاص داده است (به استثنای خریدهای بانک‌های مرکزی). در مقابل، آمریکا تنها 6.5٪ را در اختیار داشت.
محبت آسیایی‌ها به طلا، بخشی به دلیل نقش آن در رویدادهای مهم زندگی — به‌ویژه عروسی‌ها — است.
برای مثال، کالیان جولرز (Kalyan Jewellers)، یکی از خرده‌فروشان بزرگ، تخمین می‌زند سالانه در هند 10 میلیون ازدواج صورت می‌گیرد که به‌تنهایی بازار 300 تا 400 تن طلا را شامل می‌شود.
بسیاری از هندوها در روزهای خاص و مناسبت‌های مذهبی، مانند فصل جشن‌ها که با دیوالی (Diwali) در پاییز به اوج می‌رسد، یا در جشن آکشایا تریتیا (Akshaya Tritiya) که امسال در تاریخ 30 آوریل برگزار می‌شود، اقدام به خرید طلا می‌کنند. طلا در سنت‌های فرهنگی چین نیز به‌شدت ریشه دارد. در نسل‌های گذشته، طلا یکی از معدود راه‌های ذخیره‌ی دارایی و انتقال آن به نسل‌های بعدی بود.
حتی در خارج از سرزمین اصلی چین، بسیاری از گروه‌های مهاجر چینی، سنت ازدواج اجتماع تئوچیو (Teochew) در جنوب شرق آسیا را پذیرفته‌اند.
در این سنت، خانواده‌ی داماد چهار قطعه جواهر طلا برای عروس می‌خرند که نشان‌دهنده‌ی چهار گوشه‌ی خانه‌ای است که شوهر موظف به فراهم کردن آن است.
به همین دلیل، علاقه‌ی آسیایی‌ها به طلا، اغلب به انگیزه‌های فرهنگی نسبت داده می‌شود.
اما واقعیت این است که هند و چین از نظر فرهنگی کاملاً متفاوت‌اند و کشورهای جنوب شرق آسیا نیز علاقه‌ای ندارند که با این دو در یک گروه قرار بگیرند.
پشت این انگیزه‌های فرهنگی، عوامل عمیق‌تر اقتصادی و مالی وجود دارد که محبوبیت پایدار طلا را در این کشورها توضیح می‌دهد. یکی از مهم‌ترین عوامل، تنوع‌بخشی به دارایی‌هاست.
سرمایه‌گذاران در سراسر جهان، طلا را به‌عنوان ذخیره‌ی ارزش و محافظی در برابر تورم — به‌ویژه در دوران بی‌ثباتی — ارزشمند می‌دانند. در واقع، از زمان روی کار آمدن ترامپ، آمریکایی‌ها نیز شروع به خرید بیشتر طلا کرده‌اند و در اوایل مارس امسال، بیشتر از دوران اوج پاندمی 2020 به سمت خرید آن رفتند. یک کارگزار طلا در سنگاپور می‌گوید که در این مدت، بارها برای ثروتمندان مضطرب، محموله‌های عمده‌ی طلا ارسال کرده است.
اما در بسیاری از کشورهای آسیایی، طلا نقش دیگری هم دارد: حفاظی در برابر نوسانات ارزی و راهی برای داشتن دارایی‌هایی که به اقتصاد داخلی وابسته نیستند. کشورهای آسیایی، به‌ویژه هند و چین، در شاخص‌های آزادی سرمایه‌گذاری عملکرد ضعیفی دارند. کنترل‌های سرمایه در این کشورها رایج است و سرمایه‌گذاری در بازارهای خارجی از دشوار تا غیرممکن متغیر است.
جوزف سباستین (Joseph Sebastian)، سرمایه‌گذار در شرکت سرمایه‌گذاری خطرپذیر بلوم ونچرز (Blume Ventures) می‌گوید: این تنها راه برای سرمایه‌ی محبوس ماست که بتواند دارایی غیر روپیه‌ای بخرد. با وجود رشد بازار سرمایه در سال‌های اخیر، کمتر از 6٪ از دارایی‌های خانوارهای هندی در سهام است؛ در حالی که 15٪ در طلا سرمایه‌گذاری شده است. در چین، حتی سرمایه‌گذاری داخلی هم می‌تواند دشوار باشد. بسیاری از صنایع سودده در اختیار دولت است و برای سرمایه‌گذاران خرد بسته مانده‌اند. بازارهای سهام چین، حتی پیش از تهدید ترامپ به وضع تعرفه‌های تجاری و ایجاد آشفتگی در بازار، در سطحی پایین‌تر از دوران اوج پاندمی معامله می‌شدند و فاصله‌ی زیادی با رکوردهای تاریخی داشتند.
بازار مسکن نیز دیگر مثل گذشته، مسیر مطمئنی برای ساخت ثروت نیست؛ قیمت خانه‌های نوساز نسبت به اوج خود در سال 2021، حدود 5٪ کاهش یافته است. در همین مدت، قیمت طلا به‌طور قابل توجهی رشد کرده؛ به‌طوری که در پنج سال منتهی به پایان مارس، قیمت مرجع طلا در چین دو برابر شد و به 737 یوان در هر گرم رسید؛ معادل بازده سالانه 15.4٪. برای مردم سرزمین اصلی چین، طلا در شرایطی که اقتصاد رو به کندی می‌رود، جذاب‌تر شده است. جوانان چینی به‌جای نگهداری پول در بانک، که شاید تنها 1 تا 2 درصد سود سالانه نصیبشان کند، ترجیح می‌دهند مقادیر کوچکی طلا بخرند؛ حتی به‌اندازه‌ی یک گرم. سیاست‌های دولتی هم این علاقه را تشدید می‌کند.
الکس هه (Alex He)، معامله‌گر طلا در شهر شی‌آن (Xi"an)، می‌گوید: وقتی بانک مرکزی چین طلا می‌خرد، مردم با خودشان می‌گویند: من هم باید طلا بخرم. این روزها گرایش از جواهرات به شمش و سکه بیشتر شده است که نشان می‌دهد خریدها بیشتر انگیزه‌ی سرمایه‌گذاری دارد تا فرهنگی. طلا نقشی حیاتی در تأمین امنیت مالی هم دارد. در کشورهایی مانند چین، هند، پاکستان و بسیاری از نقاط جنوب شرق آسیا، کمتر از نیمی از افراد شاغل در سیستم بازنشستگی اجباری ثبت‌نام شده‌اند. در این کشورها، طلا به‌عنوان حاشیه‌ی امن دوران پیری عمل می‌کند. این موضوع به‌ویژه برای زنان اهمیت دارد؛ زنانی که در بسیاری از کشورهای آسیایی از نظر درآمدی در سطح پایین‌تری نسبت به مردان قرار دارند و در برخی نقاط، مانند جنوب آسیا، اغلب دارایی‌ای به نام خودشان ندارند.
طلا همچنین به متعادل کردن جریان نقدی کشاورزان و بازرگانان، که درآمدشان به شدت در معرض نوسانات اقلیمی و اقتصادی است، کمک می‌کند. مثل جوانان چینی، بسیاری از روستاییان هندی هم مبالغ اندکی را پس‌انداز می‌کنند تا در نهایت بتوانند طلا بخرند و در مواقع سخت، به آن نقدشوندگی دسترسی داشته باشند. نارسایی نظام اسناد مالکیت زمین و توسعه‌نیافتگی بازار وام مسکن در هند، موانعی در مسیر وام گرفتن با وثیقه زمین ایجاد کرده است.
همین امر باعث شکل‌گیری بازاری پررونق و روزبه‌روز رسمی‌تر برای وام‌های مبتنی بر طلا شده است. شرکت موتوت (Muthoot)، بزرگترین مؤسسه‌ی وام‌طلا در هند، وام‌ها را در کمتر از 15 دقیقه پرداخت می‌کند و در حال حاضر شاهد افزایش چشمگیر مراجعه‌ی وام‌گیرندگان طبقه متوسط است. میزان وام‌های مبتنی بر طلا در فاصله‌ی آوریل تا دسامبر سال گذشته، 68٪ رشد داشته؛ درحالی‌که این عدد در 9 ماهه‌ی پایانی سال 2023 تنها 12.7٪ بود. تقاضای عظیم آسیا برای طلا — هرچند در سطح فردی منطقی و معقول به نظر می‌رسد — اما در سطح کلان، هزینه‌های قابل توجهی به اقتصادهای این کشورها تحمیل می‌کند. اقتصاددانان معتقدند مبالغ هنگفتی که در طلا سرمایه‌گذاری می‌شود، می‌توانست در حوزه‌های مولدتری به کار گرفته شود. شکایت بزرگ‌تر اما به تأثیر این روند بر تراز تجاری کشورها برمی‌گردد.
سال گذشته بانک مرکزی تایلند، واردات سنگین طلا را عامل اصلی تبدیل مازاد حساب جاری این کشور به کسری دانست. در هند، طلا 8٪ از کل واردات کشور را تشکیل می‌دهد و در برخی ماه‌ها، حتی به بزرگترین کالای وارداتی هند تبدیل می‌شود. در سال مالی منتهی به مارس 2024، ارزش خالص واردات طلای هند 45 میلیارد دلار بود — عددی که تقریباً دو برابر کسری حساب جاری کشور است. این وضعیت به کاهش ارزش روپیه دامن می‌زند و همین کاهش، تقاضا برای طلا را بیش از پیش بالا می‌برد. از نگاه کلان اقتصادی، آقای جوزف سباستین (Joseph Sebastian) می‌گوید: طلا برای اقتصاد بد است، اما از منظر شخصی و خرد، من همچنان 20٪ از دارایی‌هایم را در طلا نگه می‌دارم. راه‌حل آسانی هم برای این وضعیت وجود ندارد. دولت‌ها می‌توانند سیاست‌هایی در پیش بگیرند که مردم را از خرید طلا بازدارند، اما این کار تنها به رشد بازار سیاه و قاچاق می‌انجامد.
گزینه‌ی دیگر، افزایش تولید داخلی است — هرچند زمین‌شناسی و منابع معدنی ممکن است اجازه‌ی چنین کاری را ندهد. چین، بزرگترین تولیدکننده‌ی طلای جهان در سال 2023 بود و 378 تن طلا استخراج کرد؛ با این حال، این رقم فقط اندکی بیش از 40٪ از نیاز داخلی این کشور به طلا در قالب جواهرات و شمش را تأمین می‌کند. تولید طلا در هند هم با وجود منابع سنگ معدن فراوان، در دهه‌های اخیر روندی نزولی داشته است. مقررات سختگیرانه و محدودکننده، مانع از بهره‌برداری از این منابع شده و در سال 2022 هند تنها یک تن طلا تولید کرد — درحالی‌که همان سال بیش از 700 تن طلا وارد کرد. دولت‌هایی که خواهان کاهش مصرف طلا هستند، ناچارند به اصلاحات عمیق‌تر و دشوارتر روی بیاورند؛ از جمله گسترش بازارهای اعتباری، ساماندهی اسناد مالکیت زمین، تسهیل روندهای قضایی و آزادسازی جابه‌جایی سرمایه. اگرچه دلایل فرهنگی برای این علاقه همواره زیاد مطرح می‌شود، اما در نهایت این اقتصاد و سیاست است که تضمین می‌کند مردم آسیا همچنان شیفته‌ی طلا بمانند.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1405588/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

بزرگتر‌ها بیشترمراقب آبله مراغان باشند

جدیدترین آمار از ذخایر طلا در ایران منتشر شد

ریزش دلار تا کجا ادامه می یابد؟

10 بندر بزرگ جهان

جهاد علیه آمریکا و رژیم صهیونیستی ادامه دارد

اتحاد ترام‍پ و نتانیاهو در برابر ایران دوام می‌آورد؟

پیش بینی قیمت دلار امروز 6 اردیبهشت 1404/ ریزش قیمت دلار در آستانه دور سوم مذاکرات

گفتگوی وزاری امور خارجه ایران و عمان درباره ترتیبات اجرایی دور سوم مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا

ترامپ: ما و ایران به دنبال توافق هستیم | در بالاترین سطح با ایرانی‌ها مذاکره می کنیم

حملات گسترده هوایی آمریکا به یمن

بزرگترین صادرکننده استان قزوین رنجور از مشکلات تولید/ در بدترین شرایط هم تولید را متوقف نکردم

مقصد بعدی ستاره فرانسوی مشخص شد

در آستانه 37 سالگی؛ خوان کوادرادو در مسیر انتقال به کالیاری

اجلاس ایران و آفریقا فرصتی بی‌نظیر برای اصفهان است

ترامپ: فکر می‌کنم با ایران توافق می‌کنیم/ مسئول جنگ غزه بایدن است

حمله آمریکا به چند منطقه از یمن

گفتگوی تلفنی ترامپ با نتانیاهو درباره جنگ غزه

امیرحسین زارع یا امیررضا معصومی؟/ رقیب حسن یزدانی اخراج نشد!

پیش‌بینی مثبت گاردین از روند مذاکرات ایران و آمریکا

نشست استاندار خوزستان با فعالان اقتصادی منگشت

پشت‌صحنه گفت‌وگوهای ایران و آمریکا در مسقط

اسراییل در صدد گسترش حملات به نوار غزه است

برد عجیب الهلال مقابل تیم چینی در لیگ نخبگان آسیا

بقائی: خاتمه دادن به تحریم‌های غیرقانونی، اولویت تیم مذاکره‌کننده

مصیبت جدید برای تولیدکنندگان پلاستیک در چین!

چهار حمله هوایی آمریکا به صنعا

رونمایی از بمب مالی ترامپ؛ بدهی 29 تریلیون دلاری تسویه خواهد شد؟/ پشت پرده کپی آمریکا از روی دست نروژ و عربستان

اذعان آمریکا به شکست در نبرد پهپادی علیه یمن

رایزنی وزیر امور خارجه ایران با همتای عمانی در مسقط

ملاقات دونالد ترامپ با زلنسکی در ایتالیا

ترامپ: می‌توانیم با ایران به توافق برسیم

ترامپ: اوکراین هنوز قرارداد مواد معدنی را امضا نکرده است

کدام کشور بیشترین تعداد موشک‌های هایپرسونیک را در اختیار دارد؟

حضور یک هیئت عراقی در دمشق بابت امنیت

سی‌ان‌ان: یمنی‌ها مانع «مرحله دوم» عملیات نظامی آمریکا شدند

گزیده‌های نفتی هفته

تجاوز مجدد آمریکا به یمن

تجاوز مجدد آمریکا به یمن/ بمباران صنعاء و صعده

آمریکا بار دیگر حملات و بمباران یمن را از سر گرفت

تاکید زلنسکی بر بازگشت کریمه به اوکراین و رد طرح آمریکا

احتمالا با ولودیمیر زلنسکی دیدار و گفت و گو خواهم کرد

موضوع ایران بسیار خوب پیش می رود، باید ببینیم چه می‌شود

الشیبانی: سوریه هرگز تهدیدی برای اسرائیل نخواهد بود

تجاوز مجدد آمریکا به یمن؛ بمباران صنعاء و صعده

لحظه ترور مقام نظامی روس در روسیه

ترامپ: توافق اوکراین به‌خوبی پیش می‌رود/ با نتانیاهو درباره غزه صحبت کردم

روسیه : اوکراین یک مقام ارشد نظامی روس را ترور کرد

ضرر کم‌درآمدها از قیمت‌گذاری دستوری شیر

پیش بینی قیمت طلا و سکه 6 اردیبهشت 1404

اعلام جزئیات افزایش حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی در سال 1404

ویکی پدیاجستجو