قصد آمریکا برای ایجاد سازوکار نظامی مشترک ترکیه و اسرائیل در سوریه
خواندنی ها
بزرگنمايي:
ایرانیان جهان - ایسنا / منابع آگاه اعلام کردند که واشنگتن برای جلوگیری از درگیریهای ناخواسته میان جنگندههای ترکیه و رژیم صهیونیستی در سوریه، طرفین را به برگزاری گفتوگو ترغیب کرده است.
منابع رسمی اعلام کردند که دولت آمریکا تلاشهایی را برای ایجاد یک سازوکار نظامی مشترک میان ترکیه و رژیم صهیونیستی با هدف جلوگیری از درگیریهای ناخواسته در سوریه آغاز کرده است.
بر اساس گزارش «میدلایست آی»، تنشها میان 2 طرف از زمان سقوط دولت «بشار اسد» در سوریه در دسامبر افزایش یافته و نگرانیها درباره حضور دائمی ارتش ترکیه در بخشهایی از خاک سوریه، از جمله کنترل احتمالی ترکیه بر حریم هوایی این کشور، به اختلافات دامن زده است.
مقامات صهیونیستی از جمله «بنیامین نتانیاهو»، نخستوزیر این رژیم حضور ترکیه را «خط قرمز» توصیف کردهاند. اوایل ماه میلادی جاری، جنگندههای رژیم صهیونیستی چندین حمله هوایی به پایگاههای نظامی در سوریه، از جمله پایگاههای «تیاس» و «حمیمیم» انجام دادند؛ پایگاههایی که ترکیه قصد داشت برای بازسازی آنها تیم فنی اعزام کند.
بهدنبال این حملات، منابع وزارت دفاع ترکیه تأیید کردند که در هفته گذشته در باکو، گفتوگوهایی فنی میان 2 طرف انجام شده است. منابع رسمی گفتهاند که این گفتوگوها بهدنبال تلاشهای دیپلماتیک آمریکا آغاز شده است.
یک مقام آمریکایی مطلع از جزئیات این موضوع اعلام کرد که «مارکو روبیو» وزیر خارجه آمریکا در دیدار 3 آوریل با «هاکان فیدان»، وزیر خارجه ترکیه در واشنگتن، بر لزوم کاهش تنشها با رژیم صهیونیستی و افزایش گفتوگو تأکید کرده است. این مقام افزود که روبیو در تماس تلفنی بعدی خود با فیدان در روز دوشنبه، بار دیگر بر اهمیت این گفتوگوهای فنی تأکید کرده است.
یک منبع منطقهای گفت که نگرانی اصلی واشنگتن، افزایش خطر درگیری ناخواسته میان جنگندههای ترکیه و رژیم صهیونیستی است که این روزها در فاصلهای خطرناک از هم در حال عملیات هستند.
با این حال، یک مقام ترکیهای نقش آمریکا را در این روند کماهمیت خوانده و گفت که ترکیه و رژیم صهیونیستی پیشتر نیز سازوکارهای مشابهی برای جلوگیری از درگیری در سوریه داشتهاند.
این مقام در ادامه مدعی شد: «ترکیه سالهاست که با روسیه، ایران و آمریکا کانالهای مشابهی در سوریه دارد؛ پس افزودن یک کانال دیگر با اسرائیل چیز عجیبی نیست.»
بازار


سوریه
یک منبع دیگر نزدیک به پرونده گفت که ترکیه و رژیم صهیونیستی سال گذشته در جریان خروج شهروندان ترکیه از لبنان، ارتباطاتی برقرار کردند و در گذشته نیز از طریق فرماندهی مرکزی آمریکا با یکدیگر هماهنگ بودند.
بر اساس این گزارش، سازوکار جدید امکان تماس 24 ساعته میان طرفین را فراهم میکند و احتمال دارد که مذاکرات بیشتری نیز میان آنکارا و تلآویو برگزار شود. برخی منابع معتقدند که نیازی به توافق رسمی نیست و یک تفاهم شفاهی نیز کفایت میکند.
یک مقام رژیم صهیونیستی نیز در گفتوگو با «میدلایست آی» اظهار کرد که آنکارا از دسامبر گذشته نسبت به این سازوکار مردد بوده است. مقامات ترکیه مدعیاند که هدف واقعی رژیم صهیونیستی از این سازوکار، صرفاً جلوگیری از درگیری نیست، بلکه ایجاد یک حوزه نفوذ در سوریه است که بدون دخالت دولت جدید دمشق، به رژیم صهیونیستی اجازه عملیات آزادانه را بدهد.
آنکارا هشدار داده که چنین خواستههایی میتواند موجب بیثباتی بیشتر در دولت سوریه شود؛ دولتی که پس از 14 سال جنگ داخلی، بهشدت نیازمند منابع مالی، بازسازی زیرساختها و کسب مشروعیت بینالمللی است.
مقامات ترک همچنین گفتهاند که حتی با وجود میانجیگری احتمالی واشنگتن، ترکیه قصد ندارد برنامه خود برای ایجاد پایگاههای نظامی در سوریه را کنار بگذارد؛ پایگاههایی که به گزارش رسانه انگلیسی، هدفشان مبارزه با گروه تروریستی داعش و پر کردن خلأ ناشی از تغییر نقشهای روسیه و رژیم صهیونیستی در منطقه است.
در همین راستا، «نوح ییلماز» معاون وزیر خارجه ترکیه در نشست اخیر «فروم دیپلماسی آنتالیا» اعلام کرد که کشورش برای هماهنگی عملیات علیه داعش، یک ائتلاف منطقهای با سوریه، عراق، لبنان و اردن تشکیل داده است. او افزود که قرار است این ائتلاف، مقر خود را در دمشق دایر کرده و عملیاتهای مشترک را پس از درخواست رسمی دولت سوریه آغاز کند.
با این حال، هنوز هیچ پیمان رسمی دفاعی دوجانبهای میان دمشق و آنکارا امضا نشده است؛ پیمانی که به ترکیه اجازه میدهد کمکهای نظامی و آموزشهای خود را به ارتش تازهتشکیلشده سوریه افزایش دهد.
لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1409761/