ایرانیان جهان

آخرين مطالب

چین با انحصار صادرات عناصر معدنی کمیاب به جنگ آمریکا می‌رود؛ خاک پاشیدن به چشم ترامپ ایالات متحده آمریکا

چین با انحصار صادرات عناصر معدنی کمیاب به جنگ آمریکا می‌رود؛ خاک پاشیدن به چشم ترامپ
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - این عناصر 17گانه در ساخت فناوری‌‌‌های بسیاری نظیر تلفن‌‌‌های هوشمند، خودروهای برقی، دستگاه‌‌‌های ام‌‌‌آرآی و تسلیحات پیشرفته‌‌‌ای همچون جنگنده‌‌‌های رادارگریز F-35 و زیردریایی‌‌‌های اتمی به‌‌‌کار می‌‌‌روند و برخلاف تعرفه‌‌‌های گمرکی، این حوزه‌‌‌ای است که ترامپ در آن امکان پاسخگویی متقابل به چین را ندارد.
فلزات نادر خاکی کمیاب نیستند و در کشورهای زیادی از جمله ایالات‌متحده یافت می‌‌‌شوند؛ اما استخراج و فرآوری آنها بسیار دشوار، پرهزینه و برای محیط‌‌‌زیست آلاینده‌‌‌ است. آمریکا و دیگر کشورها دهه‌‌‌ها به واردات فلزات نادر فرآوری‌‌‌شده از چین وابسته بوده‌‌‌اند. طبق گزارش آژانس بین‌المللی انرژی، چین 61‌درصد از استخراج جهانی و 92‌درصد از فرآوری و تولید جهانی این عناصر را در اختیار دارد. در تاریخ 4 آوریل، پس از سال‌ها هشدارهای غیرمستقیم، دولت چین صادرات هفت‌نوع از فلزات نادر را محدود کرد؛ اقدامی که در پاسخ به تعرفه‌‌‌ 34درصدی متقابل ترامپ بر کالاهای چینی صورت گرفت. طبق مقررات جدید، تمامی شرکت‌ها باید برای صادرات این هفت‌فلز و محصولات مشتق از آنها مانند آهن‌‌‌ربا، مجوز دولتی دریافت کنند.
روز سه‌‌‌شنبه، ترامپ دستور بررسی اعمال تعرفه بر واردات «مواد معدنی حیاتی» را صادر کرد؛ دسته‌‌‌ای وسیع‌‌‌تر که فلزات نادر خاکی را نیز دربر گرفته است. هدف این بررسی، ارزیابی اثرات واردات این منابع بر امنیت و تاب‌‌‌آوری ایالات‌متحده عنوان شده است. ترامپ در فرمان اجرایی خود اعلام کرد: «وابستگی ایالات‌متحده به واردات و آسیب‌‌‌پذیری زنجیره‌‌‌های تامین، ریسک‌‌‌هایی برای امنیت ملی، آمادگی دفاعی، ثبات قیمتی، رفاه و پایداری اقتصادی ایجاد می‌کند.» از زمان دولت اول ترامپ، آمریکا تلاش کرده است زنجیره تامین داخلی فلزات نادر خود را راه‌‌‌اندازی کند. سه‌شرکت فعال در صنعت فلزات نادر آمریکا به سی‌‌‌ان‌‌‌ان گفته‌‌‌اند که در حال گسترش ظرفیت تولید خود و تامین مواد اولیه از متحدان آمریکا هستند. با این حال، این تلاش‌‌‌ها سال‌ها زمان خواهد برد تا بتواند پاسخگوی تقاضای عظیم صنایع کلیدی آمریکا باشد.
سفارش‌‌‌های معلق‌‌‌شده
در حال حاضر، تاثیرات کوتاه‌‌‌مدت و فوری محدودیت‌های صادراتی چین به‌‌‌وضوح در بازار آمریکا احساس می‌شود. جان اورمراد، بنیان‌گذار شرکت مشاوره در حوزه عناصر نادر خاکی مغناطیسی(JOC)، به شبکه سی‌‌‌ان‌‌‌ان گفت که از زمان اجرای این دستور، ارسال محموله‌‌‌ آهن‌‌‌رباهای نادر خاکی متعلق به دست‌‌‌کم پنج‌شرکت آمریکایی و اروپایی در چین متوقف شده است. اورمراد در ادامه گفت: «شرکت‌ها غافلگیر شده‌‌‌اند؛ آنها سردرگمی زیادی دارند و اکنون در انتظار شفاف‌‌‌سازی مقامات درباره الزامات دریافت مجوزهای صادراتی هستند.»
جاشوا بالارد، مدیرعامل شرکت عناصر نادر خاکی ایالات‌متحده نیز گفت که این محدودیت‌ها عمدتا بر عناصر نادر خاکی سنگین متمرکز است؛ عناصری که 98‌درصد از کنترل تولید جهانی آنها در اختیار چین است (فلزات نادر سنگین کمیاب‌‌‌ترند، پردازش آنها دشوارتر است و از نظر اقتصادی باارزش‌‌‌تر هستند). بالارد گفت: «این بهترین برگ برنده چین است. آنها در برابر تعرفه‌‌‌های ما اهرم فشار زیادی ندارند، اما در این حوزه به‌‌‌وضوح دست بالا را دارند.»
دهه‌‌‌ها زمینه‌‌‌سازی
از اواخر دهه 1970، چین با بهره‌‌‌گیری از هزینه پایین نیروی کار، استانداردهای پایین محیط‌‌‌زیستی و استفاده از فناوری‌‌‌های خارجی صنعت عناصر نادرخاکی خود را گسترش داده است. به گفته استن تروت، بنیان‌گذار شرکت Spontaneous، بسیاری از این فناوری‌‌‌ها در ابتدا در آمریکا، ژاپن یا اروپا توسعه‌یافته بودند. در سال 1992، دنگ شیائوپینگ، رهبر آن زمان چین، در جریان بازدید از یکی از مراکز اصلی تولید عناصر نادر خاکی در منطقه مغولستان داخلی، جمله‌‌‌ای معروف را بر زبان آورد: «همان‌طور که خاورمیانه نفت دارد، چین عناصر نادر خاکی دارد.» 
امروزه چین چشم‌‌‌انداز دنگ را محقق کرده و کنترل کامل زنجیره تامین این مواد را در اختیار گرفته است. تمایل چینی‌‌‌ها به سرمایه‌گذاری در فناوری، تحقیق و توسعه و خودکارسازی این صنعت سرمایه‌‌‌بر و پرهزینه باعث شده است تا افزایش هزینه نیروی کار در چین اثری بر تسلط این کشور بر صنعت عناصر نادر خاکی نداشته باشد. ظهور گزینه‌‌‌های ارزان‌‌‌تر چینی، شرکت‌های فعال آمریکایی در زمینه تولید آهن‌‌‌رباهای عناصر نادرخاکی را به‌‌‌تدریج از بازار خارج کرده است. به عقیده اورمراد، «آمریکا مهارت فنی‌‌‌ خود را از دست داده است، نیروی انسانی ماهر در این صنعت پرهزینه و سرمایه‌‌‌بر وجود ندارد.» امروزه برای تمام جهان رقابت با «قیمت چینی» دشوار شده ‌‌‌است؛ زیرا چین علاوه‌‌‌بر مقیاس تولید گسترده‌‌‌تر، از مشوق‌‌‌های دولتی نیز برخوردار بوده که به برتری آن دامن زده است. طبق گزارش سازمان زمین‌‌‌شناسی آمریکا، بین سال‌های 2020 تا 2023، ایالات‌متحده 70‌درصد از کل واردات ترکیبات و فلزات نادر خاکی خود را از چین تامین کرده است.
چالش و فرصت برای ایالات‌متحده
کارشناسان و فعالان صنعت معتقدند، این اقدامات کنترلی چین، گزینه‌‌‌های جایگزین برای سایر کشورهای جهان را به‌‌‌شدت محدود کرده است. با این حال، ایالات‌متحده در تلاش است تا این شکاف را پر کند. از سال 2020 تاکنون، وزارت دفاع ایالات‌متحده بیش از 439میلیون دلار برای ایجاد زنجیره‌‌‌ تامین داخلی عناصر نادر خاکی سرمایه‌گذاری کرده است. هدف این وزارتخانه، توسعه‌‌‌ یک زنجیره‌‌‌ تامین پایدار از معدن تا تولید آهنرباست که تا سال 2027 بتواند تمام نیازهای دفاعی ایالات‌متحده را تامین کند. برخی از شرکت‌های آمریکایی، اقدامات کنترلی چین را فرصتی برای تسریع تولید داخلی و تقویت زنجیره‌‌‌ تامین خارج از قلمرو چین دانسته‌‌‌اند.
نیکولاس مایرز، مدیرعامل شرکت Phoenix Tailings، می‌‌‌گوید این شرکت فناوری‌‌‌ را توسعه داده است که بدون تولید پسماند و آلایندگی، عناصر نادر خاکی را از منابع داخلی، کانادا و استرالیا به فلز و آلیاژ تصفیه می‌کند. ظرفیت فعلی تولید سالانه آنها 40تن است که با راه‌‌‌اندازی مرکز جدیدی در نیوهمپشایر به 400تن خواهد رسید. به گفته‌‌‌ مایرز، «تمام فرآوری‌‌‌ها در داخل آمریکا انجام می‌شود و هیچ وابستگی‌‌‌ای به چین نداریم. آمریکا توانایی تولید این فلزات را دارد؛ به شرط آنکه سیاستگذاران و مشتریان از این صنعت حمایت کنند.» 
براساس گزارش سی‌‌‌ان‌‌‌ان، ‌‌‌ شرکت‌های آمریکایی در بخش‌‌‌هایی از زنجیره تامین عناصر نادر در حال پیشرفت‌‌‌‌‌‌ هستند. شرکت USA Rare Earth در تگزاس در حال ساخت کارخانه‌‌‌ای برای تولید سالانه 5‌هزار تن آهنربای عناصر نادر است و مالک یک ذخیره‌‌‌ معدنی غنی از عناصر نادر سنگین در غرب تگزاس نیز محسوب می‌شود؛ عناصری که در فهرست محدودیت صادراتی چین قرار دارند. این ذخیره شامل عنصر گالیوم نیز هست که صادرات آن از سوی چین ممنوع شده است. مدیرعامل شرکت، جاشوا بالارد نیز در همین زمینه گفت: «هنوز فناوری استخراج این عناصر از سنگ معدن در حال توسعه است و باید هرچه زودتر منابع داخلی را فعال کرد و زیرساخت‌‌‌ها را گسترش داد.» به نظر می‌رسد شرکت‌های آمریکایی اکنون انگیزه لازم برای احیای صنعت حیاتی فرآوری مواد خام را پیدا کرده‌‌‌اند؛ صنعتی که برای رقابت فناورانه با چین، اهمیتی راهبردی دارد.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1410238/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

واکنش وزیرخارجه اسراییل به نتایج مذاکرات ایران و آمریکا

وزیر خارجه اسراییل: در مواجهه با ایران، روش‌های دیپلماتیک مورد قبول است

مستاجرزدایی از بازار مسکن ادامه دارد/ روند اجاره‌نشینی در کشورهای دیگر چگونه است؟

پیش‌بینی ترسناک زنی که ترور جان اف‌ کندی را پیش‌بینی کرد برای سال 2025

فوری/ بیانیه مهم عمان پس از دور دوم مذاکرات ایران و آمریکا/ درخواست آمریکا مشخص شد

وزارت خارجه عمان درباره مذاکرات ایران و آمریکا در رم بیانیه داد

تقدیر تولیدکنندگان دارو از حجت الاسلام اژه ای برای احیای کارخانه پی وی سی پزشکی هگمتانه

شرکت‌های آمریکایی به دنبال سرمایه‌گذاری در ایران هستند/ویتکاف هرچه به عراقچی گفته،قانع‌کننده بوده/خواسته آمریکا از ایران واقع‌بینانه بود

بیانیه عمان پس از پایان دور دوم مذاکرات ایران و آمریکا

ادامه مذاکرات ایران و آمریکا قطعی شد | دور سوم گفت‌وگوها با حضور عمان در راه است

دور سوم مذاکرات ایران و آمریکا؛ شنبه شش اردیبهشت، عمان

ادعای فاکس نیوز در مورد درخواست جالب ویتکاف از عراقچی!

سخنگوی وزارت خارجه تاریخ دور سوم مذاکرات را اعلام کرد +عکس

تحلیل اسرائیلی از مذاکرات رم: این یعنی خبری از انفجار نبود!

سقوط 3 میلیونی قیمت طلا پس از مذاکرات ایران و آمریکا

واکنش عباس آخوندی به دور دوم مذاکرات ایران و آمریکا

آمریکا صدور روادید دانشجویی برای چینی‌ها را لغو کرد

تاثیر آغاز دور دوم مذاکرات ایران و آمریکا بر بازار موبایل؛ 30 فروردین 1404

خواسته‌های آمریکا در مذاکره رم واقع‌بینانه بود

دور سوم مذاکرات ایران و آمریکا در کجا برگزار می شود؟

واکنش رسانه‌های غربی به مذاکرات رم؛ هرچه گفته‌اند قانع‌کننده و خط قرمزها رد نشد

واکنش رژیم صهیونیستی به ادامه مذاکرات ایران و آمریکا

واکنش وزیر خارجه عمان به مسائل غیرممکن میان ایران و آمریکا

دیدار نماینده «ترامپ» و «رافائل گروسی» در رم

کارشناس قطری: تردیدهای ایران ـ آمریکا در حال از بین رفتن است

فوری: زمان دور سوم مذاکرات ایران و آمریکا اعلام شد

هنوز در موقعیتی نیستیم که احتیاجی به حضور آژانس باشد

سفر خالد بن سلمان به ایران گامی در مسیر بازتعریف نقش ریاض در منطقه است

گام دوم مذاکرات ایران و آمریکا در رم؛ تداوم مسیر با تأکید بر منافع ملی

اعلام زمان و چگونگی مذاکرات دور سوم ایران و آمریکا از زبان عراقچی

توئیت لارنس نورمن از نتایج مذاکرات ایران ـ آمریکا

رسانه روسی: خواسته‌های آمریکا در مذاکره رم واقع‌بینانه بود

دیدار نماینده ترامپ و رافائل گروسی در رم

عمان: ایران و آمریکا برای ورود به مرحله بعدی گفت‌وگوها توافق کردند

تقدیر وزیر خارجه عمان از عراقچی و ویتکاف/ حتی امور غیرممکن نیز ممکن به نظر می‌رسند

گزارش عمان از جزئیات مذاکرات امروز ایران و آمریکا؛ گفت‌گوها در حال شتاب گرفتن است | مسائل غیرممکن نیز محتمل به‌نظر می‌رسند

مطهرنیا: آمریکا حداکثرها را می‌خواهد از ما بگیرد

واکنش وزیرخارجه اسرائیل به نتایج مذاکرات ایران ـ آمریکا

عباس آخوندی: لحظه سازش ایران و آمریکا فرا رسیده است

دهقانی فیروزآبادی: به نظر نمی‌رسد آمریکایی‌ها به دنبال برچیدن صنعت هسته‌ای ایران باشند

مسائل غیرممکن میان ایران و آمریکا محتمل به‌نظر می‌رسند

مذاکره با آمریکا تصمیم نظام است/نگاه‌های افراطی در هر دو طرف به مذاکرات ضربه می‌زند/رسانه‌های مرجع باید یک قرارگاه مرکزی داشته باشند

توافق ایران و آمریکا در «مدت زمان کوتاه»؟/ رجایی: مذاکرات اثر مثبت بر روی بازارها گذاشته/ ترامپ دنبال ارائه یک چهره صلح طلب از خود است

واکنش لارنس نورمن به نتایج مذاکرات ایران و آمریکا

واکنش روحانی نزدیک به قالیباف به روند مذاکرات ایران و آمریکا؛ تا اینجا شبیه برجام است

ناگفته های مذاکرات امروز ایران و آمریکا +فیلم

دولت آمریکا روادید صدها دانشجوی چینی را لغو کرد

پیام سعودی چه بود؟

استراتژی هوشمندانه از مسکو تا رم

از آتش تا میز مذاکره؛ عملکرد مجالس نهم تا دوازدهم درباره مذاکرات هسته‎ ای