ایرانیان جهان

آخرين مطالب

آینده دموکراسی در ترکیه، آزمونی برای وجدان جهانی است اروپا

آینده دموکراسی در ترکیه، آزمونی برای وجدان جهانی است
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - اکرم امام‌اوغلو، شهردار استانبول و نامزد ریاست‌جمهوری ترکیه که این روز‌ها در زندان سیلیوری به‌سر می‌برد، در یادداشتی در فایننشال تایمز تأکید کرده است که وضعیت دموکراسی در ترکیه، نه یک مسئله داخلی، بلکه موضوعی راهبردی برای ثبات جهانی است. او با اشاره به سرکوب سیستماتیک نهاد‌های مستقل، مخالفت‌ها و حقوق اساسی مردم، از جامعه بین‌المللی خواسته تا سکوت را کنار بگذارد و از آینده‌ای دموکراتیک برای ترکیه حمایت کند.
من این سطور را از سلولم در زندان سیلیوری می‌نویسم. در کنار بسیاری از مقام‌های منتخب، دانشگاهیان، روزنامه‌نگاران و فعالان مدنی، من نیز اینجا محبوس شده‌ام. من بدون صدور هیچ حکم محکومیتی، صرفاً بر اساس گفته‌های چند "شاهد مخفی" که شهادتشان مبهم و غیرمستند است، بازداشت شده‌ام. من یک زندانی سیاسی هستم. بازداشت من بخشی از تلاش دولت ترکیه برای سرکوب گسترده‌تر مخالفان است. اما این بازداشت، نه تنها نشان‌دهنده وضعیت داخلی ترکیه است، بلکه اهمیت فراگیر و جهانی دارد. چرا؟ زیرا سرنوشت دموکراسی در ترکیه تأثیر مستقیمی بر ثبات و امنیت جهانی دارد.
ترکیه در موقعیتی ژئوپولیتیک بی‌نظیر قرار دارد: در شمال ما، جنگ روسیه علیه اوکراین جریان دارد. در جنوب، خاورمیانه در التهاب همیشگی است. با وجود این چالش‌ها، ترکیه همچنان یک بازیگر کلیدی در تجارت جهانی، امنیت و دیپلماسی باقی مانده است. مسیر آینده‌ی ما، نه تنها برای مردم ترکیه، بلکه برای نظم بین‌المللی نیز تعیین‌کننده است.
از زمان سقوط امپراتوری عثمانی، ترکیه مسیری منحصر‌به‌فرد را طی کرده است: کشوری با اکثریت مسلمان، اما لائیک و جمهوری‌خواه که به‌سوی مدرنیته حرکت می‌کرد. اما این مسیر در طول 22 سال حکومت رجب طیب اردوغان، به‌شدت منحرف شده است. نهاد‌های دموکراتیک تضعیف شدند. مخالفان سیاسی، مجرم جلوه داده شدند. قوه قضاییه به ابزاری برای سرکوب تبدیل شد. این فروپاشی دموکراتیک، نه‌تنها بحران سیاسی، بلکه بحران اقتصادی را نیز تشدید کرد و امید مردم به آینده را فرسود.
من، از زمان انتخابم به‌عنوان شهردار استانبول در سال 2019، به‌دنبال ارائه‌ی مدلی جایگزین برای حکمرانی بوده‌ام. در مقابل پوپولیسم اقتدارگرایانه‌ی اردوغان – که بر وعده‌های بزرگ، اما غیرقابل تحقق بنا شده – من رویکردی را معرفی کردم که آن را «توسعه‌گرایی مردمی» می‌نامم: مدلی که بر کرامت انسان، راهکار‌های عملی و اعتماد عمومی استوار است. این دیدگاه در انتخابات محلی 2024 از سوی مردم استانبول تأیید شد. آنها برای سومین‌بار به من رأی دادند. پیروزی من بخشی از موفقیت گسترده‌تر حزب جمهوری‌خواه خلق در سطح ملی بود. پیام مردم روشن بود: ترکیه آماده‌ی تغییر است.
پس از این پیروزی، فشار‌های دولت بر من و شهرداری‌های حزب ما افزایش یافت. ابتدا مدرک دانشگاهی من، که 35 سال پیش صادر شده بود، به بهانه‌ای واهی لغو شد. سپس با اتهاماتی بی‌اساس بازداشت شدم. اما این اقدامات نه تنها مرا خاموش نکرد، بلکه موجی از بیداری و ایستادگی در سراسر کشور برانگیخت. دانشجویان نخستین کسانی بودند که به خیابان‌ها آمدند. به‌دنبال آن، صد‌ها هزار نفر در سراسر کشور به کارزار‌های بایکوت پیوستند. در انتخابات مقدماتی حزب جمهوری‌خواه خلق برای تعیین نامزد ریاست‌جمهوری، بیش از 15 میلیون نفر شرکت کردند تا از نامزدی من حمایت کنند. این مشارکت گسترده، نشانه‌ی روشنی از ایستادگی جمعی ما برای آینده‌ی دموکراسی در کشور است.
اما این تنها یک مسئله‌ی داخلی نیست. وضعیت سیاسی ترکیه برای کل منطقه و حتی فراتر از آن اهمیت دارد. ما دومین ارتش بزرگ ناتو را داریم. ما عضو شورای اروپا هستیم. ما دهه‌هاست که نامزد عضویت در اتحادیه اروپا بوده‌ایم. جهت‌گیری سیاسی ترکیه، تأثیری مستقیم بر امنیت اروپا، اتحاد ترانس‌آتلانتیک، و ثبات خاورمیانه و قفقاز دارد.
جنگ در اوکراین نشان داده که هماهنگی استراتژیک در این منطقه چقدر ضروری است. بحران سوریه و فاجعه‌ی جاری در غزه نیز نشان می‌دهند که بی‌ثباتی چگونه می‌تواند به‌سرعت از مرز‌ها عبور کند. در همه‌ی این موارد، وجود یک ترکیه‌ی دموکراتیک و لائیک نه‌تنها مفید، بلکه حیاتی است.
اروپا امروز با چالش‌های فزاینده‌ای مواجه است و در تلاش است تا خود را بازسازی کند. در این مسیر، ترکیه‌ای آزاد و دموکراتیک یک شریک غیرقابل‌چشم‌پوشی خواهد بود. در مقابل، رژیمی که جوانان خود را ساکت می‌کند، مخالفان را می‌کوبد و با ترس حکومت می‌کند، تنها بر بی‌ثباتی منطقه خواهد افزود.
در شرایطی که زنجیره‌های تأمین جهانی در نتیجه‌ی جنگ‌های تجاری در حال تغییر است، ترکیه – با موقعیت جغرافیایی و زیرساخت صنعتی‌اش – می‌تواند شریک طبیعی غرب باشد. اما این پتانسیل تنها در صورتی محقق خواهد شد که اقتصاد کشور به‌طور شفاف، قابل پیش‌بینی و بر اساس اصول قانون‌محور اداره شود. در غیر این صورت، اعتماد سرمایه‌گذاران از بین می‌رود و سرمایه به‌سوی بازار‌های امن‌تر روانه می‌شود.
ملت ترکیه بیش از دویست سال است که برای قانون‌گرایی، نمایندگی مدنی و عدالت مبارزه می‌کند. ما نشان داده‌ایم که استبداد سرنوشت محتوم ما نیست. بلکه ملت ما، با تکیه بر آگاهی تاریخی‌اش، می‌تواند بر چالش‌ها غلبه کند. امروز، در برابر موج جهانی عقب‌گرد دموکراتیک، همبستگی دموکراتیک جهانی از همیشه ضروری‌تر است. شاید این عقب‌گرد در ترکیه آغاز شده باشد. اما من باور دارم که نقطه‌ی آغاز مقاومت نیز همین‌جا خواهد بود.
منبع: فایننشال تایمز

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1411343/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

واکنش وزیرخارجه اسراییل به نتایج مذاکرات ایران و آمریکا

وزیر خارجه اسراییل: در مواجهه با ایران، روش‌های دیپلماتیک مورد قبول است

مستاجرزدایی از بازار مسکن ادامه دارد/ روند اجاره‌نشینی در کشورهای دیگر چگونه است؟

پیش‌بینی ترسناک زنی که ترور جان اف‌ کندی را پیش‌بینی کرد برای سال 2025

فوری/ بیانیه مهم عمان پس از دور دوم مذاکرات ایران و آمریکا/ درخواست آمریکا مشخص شد

وزارت خارجه عمان درباره مذاکرات ایران و آمریکا در رم بیانیه داد

تقدیر تولیدکنندگان دارو از حجت الاسلام اژه ای برای احیای کارخانه پی وی سی پزشکی هگمتانه

شرکت‌های آمریکایی به دنبال سرمایه‌گذاری در ایران هستند/ویتکاف هرچه به عراقچی گفته،قانع‌کننده بوده/خواسته آمریکا از ایران واقع‌بینانه بود

بیانیه عمان پس از پایان دور دوم مذاکرات ایران و آمریکا

ادامه مذاکرات ایران و آمریکا قطعی شد | دور سوم گفت‌وگوها با حضور عمان در راه است

دور سوم مذاکرات ایران و آمریکا؛ شنبه شش اردیبهشت، عمان

ادعای فاکس نیوز در مورد درخواست جالب ویتکاف از عراقچی!

سخنگوی وزارت خارجه تاریخ دور سوم مذاکرات را اعلام کرد +عکس

تحلیل اسرائیلی از مذاکرات رم: این یعنی خبری از انفجار نبود!

سقوط 3 میلیونی قیمت طلا پس از مذاکرات ایران و آمریکا

واکنش عباس آخوندی به دور دوم مذاکرات ایران و آمریکا

آمریکا صدور روادید دانشجویی برای چینی‌ها را لغو کرد

تاثیر آغاز دور دوم مذاکرات ایران و آمریکا بر بازار موبایل؛ 30 فروردین 1404

خواسته‌های آمریکا در مذاکره رم واقع‌بینانه بود

دور سوم مذاکرات ایران و آمریکا در کجا برگزار می شود؟

واکنش رسانه‌های غربی به مذاکرات رم؛ هرچه گفته‌اند قانع‌کننده و خط قرمزها رد نشد

واکنش رژیم صهیونیستی به ادامه مذاکرات ایران و آمریکا

واکنش وزیر خارجه عمان به مسائل غیرممکن میان ایران و آمریکا

دیدار نماینده «ترامپ» و «رافائل گروسی» در رم

کارشناس قطری: تردیدهای ایران ـ آمریکا در حال از بین رفتن است

فوری: زمان دور سوم مذاکرات ایران و آمریکا اعلام شد

هنوز در موقعیتی نیستیم که احتیاجی به حضور آژانس باشد

سفر خالد بن سلمان به ایران گامی در مسیر بازتعریف نقش ریاض در منطقه است

گام دوم مذاکرات ایران و آمریکا در رم؛ تداوم مسیر با تأکید بر منافع ملی

اعلام زمان و چگونگی مذاکرات دور سوم ایران و آمریکا از زبان عراقچی

توئیت لارنس نورمن از نتایج مذاکرات ایران ـ آمریکا

رسانه روسی: خواسته‌های آمریکا در مذاکره رم واقع‌بینانه بود

دیدار نماینده ترامپ و رافائل گروسی در رم

عمان: ایران و آمریکا برای ورود به مرحله بعدی گفت‌وگوها توافق کردند

تقدیر وزیر خارجه عمان از عراقچی و ویتکاف/ حتی امور غیرممکن نیز ممکن به نظر می‌رسند

گزارش عمان از جزئیات مذاکرات امروز ایران و آمریکا؛ گفت‌گوها در حال شتاب گرفتن است | مسائل غیرممکن نیز محتمل به‌نظر می‌رسند

مطهرنیا: آمریکا حداکثرها را می‌خواهد از ما بگیرد

واکنش وزیرخارجه اسرائیل به نتایج مذاکرات ایران ـ آمریکا

عباس آخوندی: لحظه سازش ایران و آمریکا فرا رسیده است

دهقانی فیروزآبادی: به نظر نمی‌رسد آمریکایی‌ها به دنبال برچیدن صنعت هسته‌ای ایران باشند

مسائل غیرممکن میان ایران و آمریکا محتمل به‌نظر می‌رسند

مذاکره با آمریکا تصمیم نظام است/نگاه‌های افراطی در هر دو طرف به مذاکرات ضربه می‌زند/رسانه‌های مرجع باید یک قرارگاه مرکزی داشته باشند

توافق ایران و آمریکا در «مدت زمان کوتاه»؟/ رجایی: مذاکرات اثر مثبت بر روی بازارها گذاشته/ ترامپ دنبال ارائه یک چهره صلح طلب از خود است

واکنش لارنس نورمن به نتایج مذاکرات ایران و آمریکا

واکنش روحانی نزدیک به قالیباف به روند مذاکرات ایران و آمریکا؛ تا اینجا شبیه برجام است

ناگفته های مذاکرات امروز ایران و آمریکا +فیلم

دولت آمریکا روادید صدها دانشجوی چینی را لغو کرد

پیام سعودی چه بود؟

استراتژی هوشمندانه از مسکو تا رم

از آتش تا میز مذاکره؛ عملکرد مجالس نهم تا دوازدهم درباره مذاکرات هسته‎ ای