ایرانیان جهان

آخرين مطالب

سفر پزشکیان به باکو و منافع اقتصادی ایران از این سفر اخبار ایران

سفر پزشکیان به باکو و منافع اقتصادی ایران از این سفر
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - به گزارش خبرنگار مهر در آستانه سفر رئیس‌جمهور به جمهوری آذربایجان، مهدی محمد منتصر، کارشناس مسائل بین الملل، معتقد است که این سفر می‌تواند نقطه عطفی در روابط تهران و باکو باشد، به‌ویژه در شرایطی که منطقه قفقاز جنوبی در نتیجه تحولات پس از جنگ دوم قره‌باغ، به آوردگاه رقابت میان قدرت‌های بین‌المللی و منطقه‌ای تبدیل شده است.
محمد منتصر با اشاره به نزدیکی فزاینده باکو به رژیم صهیونیستی و ترکیه، تصریح کرد که ایران تاکنون اغلب به ابزارهای بازدارنده سخت همچون تهدید نظامی اتکا کرده، اما این ابزار با استفاده بیش از حد، کارایی خود را از دست می‌دهد.
وی تأکید کرد که جمهوری اسلامی باید از موضعی فعال‌تر وارد میدان شود و با تکیه بر ایجاد منافع اقتصادی و زیرساختی مشترک با ایران برای حکام آذربایجان، مسیرهای جدیدی برای مدیریت تحولات منطقه باز کند.
به گفته او، یکی از مهم‌ترین ظرفیت‌هایی که می‌تواند در این سفر مطرح شود، واردات نفت از جمهوری آذربایجان برای پالایشگاه تبریز است.
وی توضیح داد که باکو حدود 90 درصد از درآمد صادراتی خود را از محل فروش نفت و گاز تأمین می‌کند و در این میان، ایران می‌تواند با واردات روزانه حدود 110 هزار بشکه نفت برای تأمین خوراک پالایشگاه تبریز که اکنون با هزینه گزاف از جنوب کشور تا تبریز پماژ می‌شود، هم صرفه‌جویی ارزی داشته باشد و هم خود را به یکی از مشتریان اصلی نفت این کشور تبدیل کند.
محمد منتصر افزود: این سازوکار نه‌تنها اقتصادی است، بلکه جنبه ژئوپلیتیکی دارد، چرا که پیوند دادن اقتصاد آذربایجان به ظرفیت‌های ایران می‌تواند اثرگذاری ایران را در سیاست‌های آذربایجان افزایش داده و بازیگران متخاصمی چون رژیم صهیونیستی را تا حدودی محدودتر کند. این کار همچنین هزینه ایجاد تنش با ایران را افزایش داده و منافع ثبات روابط را برای باکو افزایش می‌دهد. او یادآور شد که فروش نفت و گاز رگ حیاتی حکام آذربایجان است و تل‌آویو تنها با خرید روزانه 90 هزار بشکه نفت توانسته جایگاه خود را در مناسبات باکو تحکیم ببخشد؛ ایران هم باید از این راهکار استفاده کند.
او اضافه کرد: با بررسی‌های انجام شده روشن شد که پالایشگاه تبریز نیاز به آپگرید شدن برای افزایش بازدهی دارد. این آپگرید در صورتی که بخواهد مطابق نفت ایران انجام شود 1.7 میلیارد دلار هزینه دارد اما آپگرید مطابق نفت خام آذری تنها با 500 میلیون دلار قابل انجام است.
در ادامه، این کارشناس بین الملل به موضوع کریدور شمال–جنوب پرداخت و گفت: اگرچه سال‌هاست که پروژه رشت–آستارا به‌عنوان حلقه مفقوده این کریدور متوقف مانده، اما ایران می‌تواند با احداث کریدور ریلی ارس، با اتصال ریلی به خاک جمهوری آذربایجان، این طرح راهبردی را به سرانجام برساند.
به گفته او، اگر خط ریلی باکو از آقبند به اردوباد در نخجوان، از طریق خاک ایران برقرار شود، آذربایجان دیگر نیاز واقعی به اجرای کریدور زنگه‌زور نخواهد داشت؛ کریدوری که با حمایت ترکیه پیگیری می‌شود و تهدیدی برای منافع راهبردی ایران است. با تکمیل پروژه ارس، جمهوری آذربایجان برای ارتباطات سرزمینی خود به ایران متکی خواهد شد که این نیز به نوبه خود بر نوع سیاست‌ورزی باکو نسبت به ما تأثیر خواهد داشت.
وی تصریح کرد که این اتصال می‌تواند ایران را وارد مسیر ترانزیتی ترانس‌کاسپین نیز بکند و جایگاه کشور را در تحولات اقتصادی آسیای مرکزی و قفقاز ارتقا دهد.
محمد منتصر سپس با اشاره به ظرفیت بلااستفاده مسیر ریلی جلفا–نخجوان گفت: این مسیر، که به شبکه ریلی ارمنستان و سپس گرجستان و روسیه متصل می‌شود، در حال حاضر تنها به دلیل اختلافات سیاسی باکو و ایروان مسدود مانده است.
او تأکید کرد که ایران می‌تواند از روابط خود با دو طرف استفاده کند و با توافقات دوجانبه، این مسیر را به‌سوی گرجستان و روسیه به روی خود باز کند؛ امری که بدون نیاز به سرمایه‌گذاری جدید در زیرساخت و یا حتی نهایی شدن توافق صلح بین ارمنستان و آذربایجان، کریدور شمال–جنوب را فوراً فعال خواهد کرد.
وی در بخش دیگری از گفتگو به نقش ایران در سازوکار منطقه‌ای 3+3 (ایران، ترکیه، روسیه + سه کشور قفقاز جنوبی) اشاره کرد و گفت: تهران می‌تواند از این بستر برای ایفای نقشی فعال در روند صلح استفاده کند.
محمد منتصر افزود که اگر ایران در این سازوکار منفعل بماند، این خطر وجود دارد که روسیه و ترکیه توافقاتی دوجانبه را پیش ببرند که در آن جایی برای منافع ایران نباشد. اتفاقی که در روند آستانه برای ایران رقم خورد و سال‌ها بعد در ماجرای سقوط سوریه نتیجه تلخ آن را چشیدیم.
او همچنین موضوع تعیین سفیر ایران در باکو را یکی از مواردی دانست که باید در این سفر تعیین تکلیف شود. وی خاطرنشان کرد که پس از گذشت بیش از 10 ماه، هنوز جایگاه سفیر ایران در آذربایجان خالی مانده و برخی گزارش‌ها از عدم موافقت باکو با گزینه‌های پیشنهادی تهران حکایت دارد.
به گفته او، چنین اتفاقی در روابط کشور بزرگی چون جمهوری اسلامی ایران و کشوری در سطح آذربایجان اصلاً مرسوم نیست و شاید بهتر بود اصل سفر دکتر پزشکیان به باکو مشروط به پذیرش سفیر ما از سوی این دولت همسایه می‌شد. حل مقتدرانه این مسئله در سفر پیش رو می‌تواند آسیبی که وجهه دیپلماتیک ایران از این رویداد دیده است را تا حدودی ترمیم کند.
در پایان، محمد منتصر با اشاره به تغییر لحن مقامات آذربایجان در ماه‌های اخیر گفت: باکو اکنون بیش از هر زمان دیگری نیاز به همراهی یا دست‌کم عدم مخالفت ایران با دستورکار آذربایجان در روند صلح با ارمنستان دارد.
وی تأکید کرد که این وضعیت، یک فرصت محدود است و اگر ایران بتواند با دیپلماسی هوشمندانه و استفاده از ابزارهای قدرت از آن بهره ببرد، منافع راهبردی خود در منطقه را برای سال‌ها تثبیت خواهد کرد.
کد خبر 6439163

ایرانیان جهان

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1411868/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

واکنش وزیرخارجه اسراییل به نتایج مذاکرات ایران و آمریکا

وزیر خارجه اسراییل: در مواجهه با ایران، روش‌های دیپلماتیک مورد قبول است

مستاجرزدایی از بازار مسکن ادامه دارد/ روند اجاره‌نشینی در کشورهای دیگر چگونه است؟

پیش‌بینی ترسناک زنی که ترور جان اف‌ کندی را پیش‌بینی کرد برای سال 2025

فوری/ بیانیه مهم عمان پس از دور دوم مذاکرات ایران و آمریکا/ درخواست آمریکا مشخص شد

وزارت خارجه عمان درباره مذاکرات ایران و آمریکا در رم بیانیه داد

تقدیر تولیدکنندگان دارو از حجت الاسلام اژه ای برای احیای کارخانه پی وی سی پزشکی هگمتانه

شرکت‌های آمریکایی به دنبال سرمایه‌گذاری در ایران هستند/ویتکاف هرچه به عراقچی گفته،قانع‌کننده بوده/خواسته آمریکا از ایران واقع‌بینانه بود

بیانیه عمان پس از پایان دور دوم مذاکرات ایران و آمریکا

ادامه مذاکرات ایران و آمریکا قطعی شد | دور سوم گفت‌وگوها با حضور عمان در راه است

دور سوم مذاکرات ایران و آمریکا؛ شنبه شش اردیبهشت، عمان

ادعای فاکس نیوز در مورد درخواست جالب ویتکاف از عراقچی!

سخنگوی وزارت خارجه تاریخ دور سوم مذاکرات را اعلام کرد +عکس

تحلیل اسرائیلی از مذاکرات رم: این یعنی خبری از انفجار نبود!

سقوط 3 میلیونی قیمت طلا پس از مذاکرات ایران و آمریکا

واکنش عباس آخوندی به دور دوم مذاکرات ایران و آمریکا

آمریکا صدور روادید دانشجویی برای چینی‌ها را لغو کرد

تاثیر آغاز دور دوم مذاکرات ایران و آمریکا بر بازار موبایل؛ 30 فروردین 1404

خواسته‌های آمریکا در مذاکره رم واقع‌بینانه بود

دور سوم مذاکرات ایران و آمریکا در کجا برگزار می شود؟

واکنش رسانه‌های غربی به مذاکرات رم؛ هرچه گفته‌اند قانع‌کننده و خط قرمزها رد نشد

واکنش رژیم صهیونیستی به ادامه مذاکرات ایران و آمریکا

واکنش وزیر خارجه عمان به مسائل غیرممکن میان ایران و آمریکا

دیدار نماینده «ترامپ» و «رافائل گروسی» در رم

کارشناس قطری: تردیدهای ایران ـ آمریکا در حال از بین رفتن است

فوری: زمان دور سوم مذاکرات ایران و آمریکا اعلام شد

هنوز در موقعیتی نیستیم که احتیاجی به حضور آژانس باشد

سفر خالد بن سلمان به ایران گامی در مسیر بازتعریف نقش ریاض در منطقه است

گام دوم مذاکرات ایران و آمریکا در رم؛ تداوم مسیر با تأکید بر منافع ملی

اعلام زمان و چگونگی مذاکرات دور سوم ایران و آمریکا از زبان عراقچی

توئیت لارنس نورمن از نتایج مذاکرات ایران ـ آمریکا

رسانه روسی: خواسته‌های آمریکا در مذاکره رم واقع‌بینانه بود

دیدار نماینده ترامپ و رافائل گروسی در رم

عمان: ایران و آمریکا برای ورود به مرحله بعدی گفت‌وگوها توافق کردند

تقدیر وزیر خارجه عمان از عراقچی و ویتکاف/ حتی امور غیرممکن نیز ممکن به نظر می‌رسند

گزارش عمان از جزئیات مذاکرات امروز ایران و آمریکا؛ گفت‌گوها در حال شتاب گرفتن است | مسائل غیرممکن نیز محتمل به‌نظر می‌رسند

مطهرنیا: آمریکا حداکثرها را می‌خواهد از ما بگیرد

واکنش وزیرخارجه اسرائیل به نتایج مذاکرات ایران ـ آمریکا

عباس آخوندی: لحظه سازش ایران و آمریکا فرا رسیده است

دهقانی فیروزآبادی: به نظر نمی‌رسد آمریکایی‌ها به دنبال برچیدن صنعت هسته‌ای ایران باشند

مسائل غیرممکن میان ایران و آمریکا محتمل به‌نظر می‌رسند

مذاکره با آمریکا تصمیم نظام است/نگاه‌های افراطی در هر دو طرف به مذاکرات ضربه می‌زند/رسانه‌های مرجع باید یک قرارگاه مرکزی داشته باشند

توافق ایران و آمریکا در «مدت زمان کوتاه»؟/ رجایی: مذاکرات اثر مثبت بر روی بازارها گذاشته/ ترامپ دنبال ارائه یک چهره صلح طلب از خود است

واکنش لارنس نورمن به نتایج مذاکرات ایران و آمریکا

واکنش روحانی نزدیک به قالیباف به روند مذاکرات ایران و آمریکا؛ تا اینجا شبیه برجام است

ناگفته های مذاکرات امروز ایران و آمریکا +فیلم

دولت آمریکا روادید صدها دانشجوی چینی را لغو کرد

پیام سعودی چه بود؟

استراتژی هوشمندانه از مسکو تا رم

از آتش تا میز مذاکره؛ عملکرد مجالس نهم تا دوازدهم درباره مذاکرات هسته‎ ای