ایرانیان جهان

آخرين مطالب

ماجرای سرمایه‌گذاری سنگین آمریکا در ایران چیست؟ ایالات متحده آمریکا

ماجرای سرمایه‌گذاری سنگین آمریکا در ایران چیست؟
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - به گزارش سلام نو، اخیراً شایعاتی در شبکه‌های اجتماعی و برخی رسانه‌ها منتشر شده که مدعی است آمریکا در صورت توافق با ایران، 1000 میلیارد دلار در این کشور سرمایه‌گذاری خواهد کرد. همزمان، ادعایی به نقل از ایلان ماسک، مشاور ارشد دولت ترامپ، درباره تمایل به سرمایه‌گذاری در ایران مطرح شده که امیدهایی را در افکار عمومی ایجاد کرده است.
این در حالی است که بررسی موانع سیاسی موجود در ایران بیشترین ارتباط را با هرگونه سرمایه گذاری خارجی دارد. شایعات سرمایه گذاری امریکایی ها در ایران خبر سرمایه‌گذاری 1000 میلیارد دلاری ابتدا در X مطرح شد. کاربری نوشت: «رویترز: رهبر ج. ا با شرط سرمایه‌گذاری 1000 میلیارد دلاری آمریکا در ایران موافقت کرد.» پست مشابه دیگری مدعی شد که علی ماجدی، سفیر سابق، در کلاب‌هاوس گفته: «آمریکا برای 1000 میلیارد دلار سرمایه‌گذاری می‌آید.» این شایعات در رسانه های داخلی نیز بازتاب یافت.
اما بررسی ها نشان داد، «رویترز» هیچ گزارشی در این باره منتشر نکرده است. آخرین گزارش این رسانه در 19 فروردین 1404 هدف مذاکرات عمان را بدون اشاره به سرمایه‌گذاری، «لغو بخشی از تحریم‌ها» اعلام کرد. «بی‌بی‌سی فارسی» در همان تاریخ از مذاکرات غیرمستقیم خبر داد، اما رقم خاصی ذکر نشد. این در حالی بود که مسعود پزشکیان در 16 فروردین 1404 گفت: «رهبری با سرمایه‌گذاری آمریکا مخالفتی ندارند»، اما این اظهارنظر کلی بود و به امریکا اشاره مستقیم نداشت.
در همین راستا شایعه دیگری به نقل از ایلان ماسک و همزمان با شایعه سرمایه گذاری امریکایی ها در ایران مطرح شد.
ادعای ماسک نیز از پستی در ایکس سرچشمه گرفت که مدعی دیدار او با ایروانی در نیویورک بود. هیچ منبع رسمی این دیدار یا اظهارنظر را تأیید نمی‌کند. اگرچه «نیوزویک» در 19 فروردین 1404 از حضور ماسک در شام NRCC خبر داد، اما سخنان او به تعرفه‌ها محدود بود. این در حالی بود که ایلان ماسک در رسانه های رسمی خودش نیز چنین مصاحبه ای یا گفته ای با محتوای فوق نداشته و هر دو جریان خبری صرفا بر مبنای گمانه زنی های فعالان سیاسی در داخل کشور منتشر شده است.

ایرانیان جهان

تجربه برجام و درس‌هایی برای سرمایه‌گذاری خارجی تجربه برجام (23 تیر 1394) نشان‌دهنده موانع سرمایه‌گذاری خارجی در ایران است. پس از توافق، توتال فرانسه قرارداد 4.8 میلیارد دلاری برای میدان پارس جنوبی امضا کرد اما خروج آمریکا در 18 اردیبهشت 1397 و بازگشت تحریم‌ها، توتال را مجبور به خروج کردو این در حالی است که ایران از 1397 تا 1403 تنها 3.4 میلیارد دلار سرمایه خارجی جذب کرده، در حالی که پیش‌بینی‌ها 50 میلیارد دلار در سال بود. عباس عراقچی نیز در 19 فروردین 1404 به «خبرآنلاین» گفت: «ما تحت فشار مذاکره نمی‌کنیم»، اما تجربه سرمایه گذاری خارجی ها در ایران نشان می‌دهد که در دوره های تاریخی ایران بعد از انقلاب، بدون تضمین مقامات و نهادهای عالی، سرمایه‌گذاری ممکن نبوده است.
تجربه خرید واکسن در زمان کرونا و موانع مالی خرید واکسن در دوران کرونا نیز مشکلات سرمایه گذاری خارجی را برجسته کرد. در دی 1399، ایران به‌دلیل تحریم‌ها نتوانست 52 میلیون دلار برای 16.8 میلیون دوز واکسن کوواکس پرداخت کند. حتی پس از مجوز آمریکا در 27 بهمن 1399، ترس بانک‌های خارجی، تحویل را به تأخیر انداخت. «گاردین» در 12 فروردین 1400 گزارش داد که ایران تا آن زمان تنها 700 هزار دوز دریافت کرده بود. این تجربه نشان می‌دهد که تحریم‌ها نقل‌وانتقال مالی را حتی برای امور بشردوستانه مختل شده است و موانع حقوقی زیادی بر سر سرمایه گذاری خارجی در ایران وجود دارد.
موانع سرمایه‌گذاری 1000 میلیارد دلاری تحریم‌های آمریکا و ریسک حقوقی
تحریم‌های ثانویه آمریکا مانع اصلی است. «وال‌استریت ژورنال» گزارش داد که شرکت‌ها به‌دلیل سابقه نقض توافقات توسط آمریکا محتاط‌اند. قانون داماتو و تحریم‌های OFAC تا 20 فروردین 1404 پابرجاست و ریسک جریمه را بالا می‌برد. تجربه توتال نشان داد که این ریسک غیرقابل تحمل است.
نبود زیرساخت‌های بانکی
قطع سوئیفت و قرار گرفتن در لیست سیاه FATF نقل‌وانتقال مالی را مختل کرده است. «بلومبرگ» نیز اعلام کرد که ایران از 1397 از سوئیفت محروم است. کارشناسان روابط بین الملل معتقدند «بدون FATF سرمایه‌گذاری غیرممکن است.» این زیرساخت‌ها برای 1000 میلیارد دلار باید بازسازی شوند.
بی‌ثباتی سیاسی و اقتصادی
از سوی دیگر تورم 45 درصدی در 1403 (بانک مرکزی) و کاهش 70 درصدی ارزش ریال از 1397 تا 1403 ایران را پرریسک کرده و خطر تکرار اعتراضات 1401 نیز جذابیت سرمایه گذاری خارجی در ایران را برای تجار و سرمایه گذاران که به دنبال آرامش و ثبات در کشورهای قابل سرمایه گذاری هستند، کاهش داده است.
مخالفت‌های داخلی
این در حالی است که اقلیتی در ایران نیز با همکاری اقتصادی با آمریکا مخالف‌اند و کوشش می کنند با جایگزین کردن شرکت های روسی و چینی با هدف تامین منافع، از حضور غربی ها به ویژه امریکایی ها جلوگیری کنند.
آیا اساسا سرمایه گذاری امریکایی ها در ایران ممکن است؟ سرمایه‌گذاری 1000 میلیارد دلاری، معادل 4 برابر GDP ایران (250 میلیارد دلار در 1403، بانک جهانی)، غیرواقع‌بینانه است. «اکونومیست» در 18 فروردین 1404 نوشت که کل سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی جهان در 2024 حدود 1.5 تریلیون دلار بود و تخصیص دو سوم آن به ایران با این موانع منطقی نیست. عراقچی در مصاحبه ای اذعان کرده هدف «لغو بخشی از تحریم‌ها» است، نه جذب سرمایه کلان! از سوی دیگر چین از 1397 تا 1403 تنها 5.6 میلیارد دلار در ایران سرمایه‌گذاری کرد («بلومبرگ»، 12 دی 1403)، که واقعیت موانع ساختار اقتصادی ایران را نشان می‌دهد.
از این رو در یک سطح تحلیل کلان، راستی‌آزمایی نشان داد که ادعای 1000 میلیارد دلار و اظهارات ماسک شایعه‌اند و هیچ پشتوانه‌ای در «رویترز» یا منابع رسمی ندارند. تجربه برجام و کرونا، همراه با تحریم‌ها، نبود زیرساخت بانکی با بانک های اروپایی و امریکایی، مخالفت داخلی و رقابت منطقه‌ای، موانع جدی برای سرمایه گذاری امریکایی ها در ایران هستند. تأکید مقامات عالی نظام بر اولویت سرمایه‌گذاری داخلی نیز این ایده را تضعیف می‌کند. از این رو مذاکرات عمان بر لغو تحریم متمرکز است، نه سرمایه‌گذاری کلان، و این شایعات با واقعیت همخوان نیستند.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1412369/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

واکنش وزیرخارجه اسراییل به نتایج مذاکرات ایران و آمریکا

وزیر خارجه اسراییل: در مواجهه با ایران، روش‌های دیپلماتیک مورد قبول است

مستاجرزدایی از بازار مسکن ادامه دارد/ روند اجاره‌نشینی در کشورهای دیگر چگونه است؟

پیش‌بینی ترسناک زنی که ترور جان اف‌ کندی را پیش‌بینی کرد برای سال 2025

فوری/ بیانیه مهم عمان پس از دور دوم مذاکرات ایران و آمریکا/ درخواست آمریکا مشخص شد

وزارت خارجه عمان درباره مذاکرات ایران و آمریکا در رم بیانیه داد

تقدیر تولیدکنندگان دارو از حجت الاسلام اژه ای برای احیای کارخانه پی وی سی پزشکی هگمتانه

شرکت‌های آمریکایی به دنبال سرمایه‌گذاری در ایران هستند/ویتکاف هرچه به عراقچی گفته،قانع‌کننده بوده/خواسته آمریکا از ایران واقع‌بینانه بود

بیانیه عمان پس از پایان دور دوم مذاکرات ایران و آمریکا

ادامه مذاکرات ایران و آمریکا قطعی شد | دور سوم گفت‌وگوها با حضور عمان در راه است

دور سوم مذاکرات ایران و آمریکا؛ شنبه شش اردیبهشت، عمان

ادعای فاکس نیوز در مورد درخواست جالب ویتکاف از عراقچی!

سخنگوی وزارت خارجه تاریخ دور سوم مذاکرات را اعلام کرد +عکس

تحلیل اسرائیلی از مذاکرات رم: این یعنی خبری از انفجار نبود!

سقوط 3 میلیونی قیمت طلا پس از مذاکرات ایران و آمریکا

واکنش عباس آخوندی به دور دوم مذاکرات ایران و آمریکا

آمریکا صدور روادید دانشجویی برای چینی‌ها را لغو کرد

تاثیر آغاز دور دوم مذاکرات ایران و آمریکا بر بازار موبایل؛ 30 فروردین 1404

خواسته‌های آمریکا در مذاکره رم واقع‌بینانه بود

دور سوم مذاکرات ایران و آمریکا در کجا برگزار می شود؟

واکنش رسانه‌های غربی به مذاکرات رم؛ هرچه گفته‌اند قانع‌کننده و خط قرمزها رد نشد

واکنش رژیم صهیونیستی به ادامه مذاکرات ایران و آمریکا

واکنش وزیر خارجه عمان به مسائل غیرممکن میان ایران و آمریکا

دیدار نماینده «ترامپ» و «رافائل گروسی» در رم

کارشناس قطری: تردیدهای ایران ـ آمریکا در حال از بین رفتن است

فوری: زمان دور سوم مذاکرات ایران و آمریکا اعلام شد

هنوز در موقعیتی نیستیم که احتیاجی به حضور آژانس باشد

سفر خالد بن سلمان به ایران گامی در مسیر بازتعریف نقش ریاض در منطقه است

گام دوم مذاکرات ایران و آمریکا در رم؛ تداوم مسیر با تأکید بر منافع ملی

اعلام زمان و چگونگی مذاکرات دور سوم ایران و آمریکا از زبان عراقچی

توئیت لارنس نورمن از نتایج مذاکرات ایران ـ آمریکا

رسانه روسی: خواسته‌های آمریکا در مذاکره رم واقع‌بینانه بود

دیدار نماینده ترامپ و رافائل گروسی در رم

عمان: ایران و آمریکا برای ورود به مرحله بعدی گفت‌وگوها توافق کردند

تقدیر وزیر خارجه عمان از عراقچی و ویتکاف/ حتی امور غیرممکن نیز ممکن به نظر می‌رسند

گزارش عمان از جزئیات مذاکرات امروز ایران و آمریکا؛ گفت‌گوها در حال شتاب گرفتن است | مسائل غیرممکن نیز محتمل به‌نظر می‌رسند

مطهرنیا: آمریکا حداکثرها را می‌خواهد از ما بگیرد

واکنش وزیرخارجه اسرائیل به نتایج مذاکرات ایران ـ آمریکا

عباس آخوندی: لحظه سازش ایران و آمریکا فرا رسیده است

دهقانی فیروزآبادی: به نظر نمی‌رسد آمریکایی‌ها به دنبال برچیدن صنعت هسته‌ای ایران باشند

مسائل غیرممکن میان ایران و آمریکا محتمل به‌نظر می‌رسند

مذاکره با آمریکا تصمیم نظام است/نگاه‌های افراطی در هر دو طرف به مذاکرات ضربه می‌زند/رسانه‌های مرجع باید یک قرارگاه مرکزی داشته باشند

توافق ایران و آمریکا در «مدت زمان کوتاه»؟/ رجایی: مذاکرات اثر مثبت بر روی بازارها گذاشته/ ترامپ دنبال ارائه یک چهره صلح طلب از خود است

واکنش لارنس نورمن به نتایج مذاکرات ایران و آمریکا

واکنش روحانی نزدیک به قالیباف به روند مذاکرات ایران و آمریکا؛ تا اینجا شبیه برجام است

ناگفته های مذاکرات امروز ایران و آمریکا +فیلم

دولت آمریکا روادید صدها دانشجوی چینی را لغو کرد

پیام سعودی چه بود؟

استراتژی هوشمندانه از مسکو تا رم

از آتش تا میز مذاکره؛ عملکرد مجالس نهم تا دوازدهم درباره مذاکرات هسته‎ ای