ایرانیان جهان

آخرين مطالب

پنج مقصد صادراتی محصولات نانویی ایران اخبار ایران

پنج مقصد صادراتی محصولات نانویی ایران
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - ایسنا / جغرافیای صادراتی محصولات نانویی ایران نشان می‌دهد کشورهای همسایه مانند عراق، افغانستان، پاکستان، ترکیه و آذربایجان مقاصد مهم صادراتی محصولات ایرانی هستند.
ایران با سرمایه‌گذاری‌ در حوزه تحقیق و توسعه فناوری نانو، موفق به تولید و صادرات محصولات نانو شد و مزیت‌ اصلی کشور در این حوزه دسترسی به منابع داخلی، قیمت تمام‌شده پایین‌تر نسبت به کشورهای غربی و رقابت‌پذیری بالا در تولید مواد اولیه نانو، نانوکاتالیست‌ها و تجهیزات پیشرفته است. نزدیکی جغرافیایی به بازارهای هدف در کشورهای همسایه، کاهش هزینه‌های حمل‌ونقل و استفاده از روابط سیاسی و تجاری، دیگر مزیت‌های صادراتی ایران در این حوزه هستند. این عوامل موجب شده‌اند که ایران به یک تأمین‌کننده عمده فناوری نانو در منطقه و برخی بازارهای جهانی تبدیل شود.
بازار


نمودار بالا ، تصویری جامع از وضعیت صادرات محصولات نانوی ایران در صنایع مختلف و مقاصد جغرافیایی آنها ارائه می‌دهد. در این تحلیل، نمودار به 13 دسته صنعت " alt="ایرانیان جهان" width="100%" />

بخش عمران و ساختمان یکی از صنایع پیش‌رو در صادرات نانو است و دو کشور عراق و افغانستان به عنوان دو مقصد اصلی در این بخش به شمار می‌روند. کشورهای آسیای میانه مانند تاجیکستان، ازبکستان و آذربایجان نیز در میان واردکنندگان این محصولات هستند. 
در حوزه اپتیک، الکترونیک و فوتونیک نیز کشورهای «عراق» و «سوریه» در صدر کشورهای واردکننده قرار دارند. با توجه به تجربه سال‌ها بحران و ناامنی در عراق و سوریه، یکی از مهم‌ترین حوزه‌های کاربرد فناوری نانو در صنعت اپتیک و فوتونیک، تجهیز و ارتقاء زیرساخت‌های امنیتی و دفاعی این کشورهاست. محصولات نانومقیاس در این بخش می‌تواند در قالب سامانه‌های دید در شب، دوربین‌های حرارتی، تجهیزات نظارت تصویری با دقت بالا و همچنین حسگرهای اپتوالکترونیکی قرار گیرد.
کشور روسیه تنها کشور مقصد صادراتی محصولات حوزه نفت و پتروشیمی است و به‌تنهایی تمام صادرات نانوی مرتبط با این صنعت را جذب کرده است. وابستگی صنایع نفتی روسیه به فناوری‌های به‌روز و تحریم‌های غرب ممکن است عاملی برای رویکرد به همکاری فناورانه با ایران باشد. 
کشورهای «سوریه»، «اکوادور»، «افغانستان» و «ترکیه» از جمله مقاصد اصلی محصولات دارویی، بهداشتی و سلامتی ایران هستند. علاوه بر اینها کشورهایی از آسیا و آفریقا تا آمریکای جنوبی نیز مقاصد صادراتی شرکت‌های این حوزه هستند. داروهای ضدسرطان نانویی ایران تا کنون توانسته به کشورهای مختلف صادر شود و یکی از مزیت‌های ایران در حوزه فناوری‌نانو باشد. لیست محصولات جدید در این بخش نظیر مکمل‌های نانویی نشان می‌دهد که فرصت برای صادرات در بخش دارو و سلامت رو به افزایش است.
کشورهای ترکیه، اردن، عراق و کشورهای شمال ایران نظیر ارمنستان و آذربایجان مقاصد صادراتی محصولات ایرانی حوزه کالاهای خانگی به شمار می‌روند. وجود برندهای ایرانی در بازار لوازم خانگی در منطقه و تقاضای بالا برای محصولاتی با ویژگی‌های ضدمیکروبی یا مقاومت بالا، محرک این روند است. 
محصولات نانویی ایران در حوزه نیرو و انرژی به آذربایجان و ترکیه صادر می‌شوند. با توجه به قابلیت‌های بالای فناوری نانو در بهبود راندمان انرژی، انتظار می‌رود با سرمایه‌گذاری بیشتر، صادرات این حوزه افزایش یابد. در سند توسعه بلندمدت برنامه ملی انرژی‌های تجدیدپذیر آذربایجان، اهداف روشنی برای گسترش انرژی خورشیدی، بادی و حرارتی در نظر گرفته شده است. فناوری نانو در بهبود بازدهی پنل‌های خورشیدی، پوشش‌های ضدبازتاب، نگهداری تجهیزات در شرایط سخت اقلیمی و بهینه‌سازی سیستم‌های تبدیل انرژی، نقش مهمی دارد. ایران به‌واسطه تجربه بومی در تولید محصولات نانویی برای این حوزه‌ها، توانسته است نیاز آذربایجان را در این بخش‌ها به‌صورت منطقه‌ای و اقتصادی تأمین کند.
به نقل از ستاد نانو، کشورهای هند، پاکستان، امارات و آفریقای جنوبی خواهان دریافت محصولات ایرانی در حوزه مواد اولیه هستند. صادرات مواد اولیه نانومقیاس مانند نانوذرات و نانولوله‌ها، بازار جذابی دارد. هند و پاکستان با صنایع تولیدی گسترده، از خریداران مهم هستند. به دلیل توسعه فناوری بومی و دسترسی به منابع معدنی داخلی، قیمت تمام‌شده تولید این مواد در ایران نسبت به تولید مشابه در کشورهای غربی و حتی شرق آسیا پایین‌تر است.
کشورهایی مانند هند و پاکستان دارای صنایع پایین‌دستی در حال رشد هستند؛ یعنی در فرآیندهایی نظیر تولید رنگ‌های صنعتی، مصالح پیشرفته، مواد آرایشی، داروهای نانویی و تجهیزات پیشرفته، نیاز به واردات مواد اولیه نانویی دارند تا در واحدهای خود آنها را به محصول نهایی تبدیل کنند. این مدل تولید به‌ویژه در هند به‌صورت گسترده دنبال می‌شود؛ از این‌رو، واردات نانومواد پایه از کشوری مانند ایران که توان تولید عمده و استاندارد دارد، یک حلقه ضروری در زنجیره ارزش آنهاست.
در بسیاری از کشورهای صنعتی مانند آمریکا، ژاپن و اتحادیه اروپا، تولید برخی از نانومواد (مخصوصاً نانوذرات فلزی) به دلیل پیامدهای زیست‌محیطی، تحت نظارت شدید و گران‌قیمت انجام می‌شود. این موضوع باعث شده برخی کشورها به‌جای واردات از غرب، به تأمین‌کنندگان منطقه‌ای مانند ایران روی بیاورند که با رعایت استانداردهای مناسب، توان عرضه پایدار و سریع دارند.
بیشتر مقصدهای صادراتی ایران، کشورهای همسایه مانند عراق، افغانستان، پاکستان، ترکیه و آذربایجان هستند. این روند با توجه به هزینه پایین حمل‌ونقل، قرابت فرهنگی و نیاز این کشورها به فناوری‌های میان‌رده قابل توجیه است. برخی کشورها مانند سوریه، ونزوئلا، اکوادور و کشورهای آفریقایی نیز در لیست واردکنندگان دیده می‌شوند. صادرات به این کشورها احتمالاً در چارچوب روابط سیاسی یا همکاری‌های توسعه‌ای انجام می‌شود.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1412450/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

ادامه جنایت آمریکا در یمن

درخواست مجدد آمریکا برای مذاکره مستقیم با حماس

نوید محمدزاده در آمریکا دلتنگ ایران شد!

اخبار جعلی و تصویرسازی از مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا + فیلم

صعود قیمت بیت‌کوین بعد از دو دوم مذاکرات ایران و آمریکا

علام جرم علیه مدیران دو رسانه به‌دلیل اظهارات جنجالی درباره مذاکرات ایران و آمریکا

بیانیه وزارت خارجه درباره پایان دور دوم گفت‌وگوها در رم

آمریکا حق غنی سازی ایران را به رسمیت شناخت؟

پوتین: ما از تلاش چین،آمریکا و دیگر کشورها برای حل مناقشه اوکراین استقبال می‌کنیم/واکنش اوکراین به اعلام آتش‌بس

13 حمله هوایی آمریکا به بندر و فرودگاه الحدیده در غرب یمن

اسرائیل باید آماده توافق ایران و آمریکا باشد!

آمریکا به الحدیده یمن حمله کرد

فرود اضطراری قیمت‌ها در بازار ارز؛ قیمت درهم امارات تغییر کانال داد و لیر سقوط کرد/ ترمز اقتصاد مالزی در آغاز 2025 کشیده شد

ریزش سنگین قیمت دلار پس از اخبار مثبت مذاکرات ایران و آمریکا

روایت عراقچی از دور دوم مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا

واکنش شبکه سی‌ان‌ان به مذاکرات ایران و آمریکا

«استیو ویتکاف» و «رافائل گروسی» در رم دیدار کردند

پیام عراقچی از نتیجه مذاکرات با آمریکا: خوش‌بینی ممکن است موجه باشد، اما فقط با احتیاط زیاد

قدردانی سخنگوی وزارت خارجه ایران از میزبانی عمان و ایتالیا از مذاکره غیرمستقیم با آمریکا

بررسی دور دوم مذاکرات ایران و آمریکا

آمریکا آب پاکی را ریخت؛ ما خیلی واضح گفتیم...

درخواست مجدد آمریکا برای مذاکره مستقیم واشنگتن با حماس

ابراز نگرانی شدید گوترش نسبت به حمله هوایی اخیر آمریکا به «رأس عیسی»

عبور از دوقطبی مذاکره

طرح نظامی ترامپ را ماسک عملی می‌کند؟

معاون ترامپ در رم چه می‌کند

سایه روشن روابط

جاده‌‌کشی در قلب زیستگاه پلنگ و خرس

جنگنده‌ها و موشک‌های چین، دردسر تازه پنتاگون!

طرح نوآورانه اروپا برای خروج از زیر چتر دفاعی آمریکا

تظاهرات هزاران صهیونیست در تل‌آویو علیه نتانیاهو

ایروان ادعاهای باکو مبنی بر نقض آتش‌بس را رد کرد

پیش بینی قیمت دلار 31 فروردین 1404

پیش بینی قیمت طلا و سکه 31 فروردین 1404

پای عراق و امارات به مذاکرات ایران و آمریکا باز شد؟

حزب‌الله عراق بیانیه مهمی صادر کرد؛ این توافق صرفاً جوهری بر کاغذ تلقی خواهد شد/در مذاکرات ایران و آمریکا تردید داریم

حزب‌الله عراق بیانیه مهمی صادر کرد

درخواست گردان‌های حزب‌الله برای تسریع مکانیزم عقب‌نشینی نیروهای اشغالگر آمریکایی از عراق

اولین جلسه شورای اداری بنیاد استان مازندران برگزارشد

تغییرات اقتصادی بزرگ در APTOS؛ طرح کاهش تدریجی سود شبکه معرفی شد

راهنمای خرید آیفون دست دوم در شرایط اقتصادی فعلی

تصویب FATF باید اولویت جدی مسئولین باشد

انتشار شماره جدید دوفصلنامه «مطالعات نوین دیپلماسی اقتصادی»

شمارش معکوس انفجار بمب پنهان در اقتصاد ایران آغاز شد

دستگاه قضایی برای حل تسهیل روند تولید و سرمایه‌گذاری تلاش می کند

تقویت سرمایه اجتماعی نوجوانان در دستور کار شورای فرهنگ عمومی است

رشد 43 درصدی صادرات زنجان در سال 1403

مازندران نیازمند سرمایه‌گذاری خرد و کلان است

لحظات بی‌قیمت لیگ قهرمانان اروپا در این هفته!

قوانین جدید چین برای جلوگیری از آتش سوزی باتری خودرو