ایرانیان جهان

آخرين مطالب

ساخت داروهای حیاتی با فناوری پلاسما؛ آورده اقتصادی پلاسما چقدر است؟ اخبار ایران

ساخت داروهای حیاتی با فناوری پلاسما؛ آورده اقتصادی پلاسما چقدر است؟
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - به گزارش خبرنگار مهر، «پلاسما» یکی از اجزای حیاتی در صنعت دارویی کشور به شمار می‌آید و به عنوان یکی از محصولات با ارزبری بالا شناخته می‌شود.
در حال حاضر، ارزبری محصولات پلاسما و انسولین به حدود 200 میلیون دلار می‌رسد و این موضوع چالش‌های جدی را برای اقتصاد کشور ایجاد کرده است. در پاسخ به این چالش، معاونت علمی، صندوق نوآوری و شکوفایی و سازمان برنامه و بودجه در همکاری با یکدیگر تصمیم به کاهش این ارزبری گرفته‌اند، به طوری که با حمایت 2 هزار میلیاردی صندوق نوآوری و شکوفایی، هدف‌گذاری شده است که در سه سال آینده، 90 درصد از این ارزبری کاهش یابد.
بر اساس آماری که مسئولان ارائه داده اند، برای پلاسما حدود 50 میلیون دلار صرف واردات می‌شود که با وجود این حجم هزینه واردات، باز هم شاهد کمبود این محصول در بازار هستیم و در همین راستا اقدامات خوبی برای جلوگیری از ارزبری و بومی سازی این محصول استراتژیک رقم خورده است، به گونه‌ای که به گفته مصطفی قانعی دبیر ستاد زیست فناوری، سلامت و فناوری‌های پزشکی در حال حاضر دو پالایشگاه پلاسمای تولیدی در ایران فعال هستند و محصولات آن‌ها در بازار داخل کشور عرضه می‌شود.
سهم بازار این پالایشگاه‌ها حدود 20 تا 30 درصد نیاز کشور است و پیش‌بینی می‌شود که تا پایان برنامه هفتم، این سهم به 70 درصد برسد.
قانعی در نشست خبری روز گذشته خود این را هم اعلام کرده است که ظرفیت فعلی پالایشگاه‌های موجود که توسط شرکت‌های دانش بنیان راه اندازی شده اند، 100 هزار لیتر پلاسما است که با کمک صندوق نوآوری شکوفایی به 300 هزار لیتر خواهد رسید.
یک پالایشگاه دیگر نیز در نظر آباد در حال راه‌اندازی است که ظرفیت آن از 100 هزار لیتر به حدود 300 هزار لیتر افزایش خواهد یافت. تا پایان برنامه هفتم توسعه میزان تولید پلاسما به 600 هزار لیتر خواهد رسید، اما کشور برای تأمین کمبودهای موجود در کشور باید به ظرفیت پالایش یک و نیم میلیون لیتر پلاسما دست یابد. در همین راستا معاونت علمی در حال بررسی چندین پروژه است تا بتواند کمبود باقی مانده را با اجرای آن پروژه‌ها تأمین کند.
در این راستا نقش شرکت‌های دانش‌بنیان و فناور در بومی‌سازی فناوری پلاسما بسیار حائز اهمیت است. این شرکت‌ها با استفاده از دانش و فناوری‌های روز دنیا، موفق به تولید تجهیزات و داروهای مشتق از پلاسما در داخل کشور شده‌اند.
ساخت دستگاه‌ها و تجهیزات لازم برای جمع‌آوری و پردازش پلاسما، از جمله سانتریفیوژها، دستگاه‌های جداسازی و تصفیه پلاسما و همچنین، تولید داروهای حیاتی مانند آلبومین، فاکتورهای انعقادی و ایمونوگلوبولین‌ها، نتیجه تلاش‌های محققان و متخصصان ایرانی است که به پیشرفت و خودکفایی در این حوزه کمک می‌کنند.
یکی از پالایشگاه‌ها فعال پلاسمایی در کشور با ظرفیت تولید 300 تا 350 هزار لیتر پلاسما، متعلق به شرکت دانش بنیان پلاسما مدوک زیست است که هم اکنون بخشی از نیاز کشور به فرآورده‌های مشتق از پلاسما را تأمین می‌کند.
بردیا فرزام فر مدیرعامل این شرکت دانش بنیان در گفتگو با خبرنگار مهر، به تشریح دستاوردها و برنامه‌های این شرکت در حوزه تولید داروهای حیاتی مشتق از پلاسما پرداخت و گفت: شرکت ما در سال 1393 تأسیس اما از سال 1396 به طور تخصصی وارد حوزه فرآوری پلاسما شد و در سال 1399 با حضور رئیس جمهور وقت به بهره برداری رسید.
پروانه‌های تولید محصولات ما نیز در سال 1400 صادر شد و از آن زمان تاکنون در بازار دارویی کشور حضور داریم. این شرکت به عنوان پیشگام تولید داروهای مشتق از پلاسما در ایران، نقش کلیدی در خودکفایی دارویی و کاهش وابستگی به واردات ایفا می‌کند.
تنها تولیدکننده فرآورده‌های پلاسمایی در کشور هستیم
فرزام فر با تأکید بر جایگاه ویژه این شرکت در صنعت دارویی کشور گفت: این شرکت صاحب اولین کارخانه تصفیه پلاسما در خاورمیانه است و این شرکت با هدف تولید محصولات مشتق از پلاسما در صنعت بیوتکنولوژی تأسیس شده است.
در حقیقت ما اولین و تنها تولیدکننده فرآورده‌های مشتق از پلاسما در ایران هستیم و در سال 1402 حدود 100 هزار لیتر پلاسما فرآوری کردیم که حدود 25 درصد از نیاز کشور را پوشش می‌دهد.

ایرانیان جهان

ظرفیت تولید 300 هزار لیتر پلاسما
این مدیر دانش بنیان افزود: یکی از شرکای ما شرکت دیگری راه اندازی کرده که در سال 1403 به مرحله تولید آزمایشی رسیده است. ظرفیت اسمی این شرکت در نهایت به 300 هزار لیتر می‌رسد، در حالی که ظرفیت شرکت ما 350 هزار لیتر است. این شرکت تاکنون موفق به فرآوری 7 تا 10 هزار پلاسما شده و اواخر 1403 اولین داروی مشتق از پلاسما را وارد بازار کرده است. اگر هر دو شرکت به حداکثر ظرفیت خود برسند، می‌توانیم کل نیاز داخلی کشور به پلاسمای فرآوری شده را تأمین کنیم.
تولید داروهای حیاتی با ارزش اقتصادی بالا
وی به دو محصول اصلی شرکت پلاسما مدوک زیست اشاره کرد و گفت: آلبومین و IVIG (ایمونوگلوبولین تزریقی) حدود 85 تا 90 درصد ارزش اقتصادی محصولات پلاسمایی را تشکیل می‌دهند.
این داروها برای بیماران مبتلا به نقص ایمنی، سرطان، سوختگی و سایر شرایط بحرانی حیاتی هستند. آلبومین و ایمنوگلوبین (IVIG) تولید شده توسط این شرکت از پلاسمای خون استخراج می‌شوند. فراورده‌های مشتق از پلاسما داروهای بسیار استراتژیک و حیاتی در ساختار سلامت محسوب شده و هرساله میلیون‌ها یورو از سرمایه کشور صرف واردات این محصول از کشورهای صنعتی می‌شود.
این فعال فناور در ادامه توضیح داد: ایمونوگلوبین یا IVIG به عنوان یک درمان جایگزین پروتئین پلاسما (IgG) در بیماران دچار کمبود یا نقص ایمنی که دچار کاهش یا از دست دادن قابلیت تولید آنتی بادی هستند، تجویز می‌شود. در این قبیل بیماران دچار کمبود ایمنی، ایمونوگلوبین به جهت حفظ و نگهداری سطح آنتی بادی به میزان کافی، به منظور جلوگیری از عفونت‌ها و تأمین یک ایمنی غیرفعال توصیه می‌شود.
تولید سالانه 250 هزار داروی IVIG؛ کشور به 500 تا 600 هزار دز نیاز دارد
فرزام فر به آمار تولید این داروها اشاره کرد و گفت: در حال حاضر سالانه حدود 250 هزار عدد IVIG (نقص ایمنی) و 220 تا 240 هزار ویال آلبومین (داروی جایگزین خون و یا تأمین حجم خون در شرایط بحرانی) تولید می‌کنیم. نیاز کشور به IVIG حدود 500 تا 600 هزار دُز 5 گرمی در سال است که با تولید فعلی، بخشی از آن تأمین می‌شود و در شرایط کمبود به این میزان دارو نیاز داریم ولی ممکن است به فراخور شرایط نیاز کشور افزایش یابد.
هر 100 هزار لیتر پلاسمای تولید داخل، 25 میلیون یورو صرفه جویی
مدیرعامل پلاسما مدوک زیست با اشاره به نقش تولید داخلی در کاهش وابستگی گفت: به ازای هر 100 هزار لیتر پلاسمای فرآوری شده، حدود 25 میلیون یورو صرفه جویی ارزی اتفاق می‌افتد. به دلیل کمبود این داروها در کشور، فعلاً اجازه صادرات نداریم، اما در آینده احتمالاً برای موارد خاص مجوزهایی صادر شود. نیاز کشور به این دارو بالا است.
وی بر ضرورت توسعه این صنعت تأکید کرد و گفت: با حمایت بیشتر، می‌توانیم نه تنها نیاز داخلی را به طور کامل پوشش دهیم، بلکه به صادرات این داروهای استراتژیک نیز فکر کنیم.
تولید داروهایی که فرد را از مرگ نجات می‌دهد
این مدیر دانش بنیان با بیان اینکه این شرکت تنها تولیدکننده داروهای حیاتی آلبومین و ایمونوگلوبولین تزریقی (IVIG) در کشور است، اظهار داشت: این داروها برای بیماران خاص از جمله مبتلایان به نقص ایمنی اولیه، سرطان‌ها، سوختگی‌های شدید و سایر بیماری‌های تهدیدکننده زندگی کاملاً ضروری و جان‌بخش هستند. برخلاف بسیاری از داروها که نقش درمانی دارند، این داروها مستقیماً جان بیماران را نجات می‌دهند. یعنی اگر این داروها تزریق نشود، فرد فوت می‌شود. بنابراین راه دیگری به جز استخراج از پلاسما برای تولید این داروها وجود ندارد به همین علت است که اهدا پلاسما بسیار اهمیت دارد.

ایرانیان جهان

برخلاف بسیاری از داروها که نقش درمانی دارند، این داروها مستقیماً جان بیماران را نجات می‌دهند یعنی اگر این داروها تزریق نشود، فرد فوت می‌شود هشدار نسبت به تبلیغات علیه اهدای پلاسما و پلاسما فروشی
فرزام فر، نسبت به تبلیغات سو علیه اهدای پلاسما در کشور هشدار داد و تأکید کرد: این اقدامات نادرست می‌تواند حیات هزاران بیمار وابسته به داروهای مشتق از پلاسما را به خطر بیندازد.
مدیر عامل این شرکت دانش بنیان با اشاره به چالش‌های پیش‌روی این صنعت استراتژیک، تصریح کرد: متأسفانه اخیراً شاهد گسترش تبلیغات سو و نادرستی علیه اهدای پلاسما در کشور هستیم. اینطور القا می‌شود که پلاسما فروشی خلاف است در حالی که این طور نیست، پلاسما فروشی اصلاً شبیه کلیه فروشی نیست و پلاسمای اهدایی پس از چند روز به طور طبیعی توسط بدن جایگزین می‌شود.
ضربه به صنعت پلاسما با شعارهای غیرواقعی و پوپولیستی
وی با رد شبهات مطرح شده درباره اهدای پلاسما، افزود: این تبلیغات سو هیچ پایه علمی ندارد و به نظر می‌رسد بیشتر منشأ خارجی دارد. رقبای خارج از کشور که نمی‌خواهند ایران در این حوزه به خودکفایی برسد، احتمالاً در ایجاد این جو ناسالم نقش دارند. در حال حاضر شاهد هستیم که با شعارهای غیر واقعی و پوپولیستی دارند به صنعت پلاسما ضربه وارد می‌کنند.
این مدیرعامل دانش بنیان در پایان از مردم خواست تا تحت تأثیر تبلیغات سو قرار نگیرند و گفت: اهدای پلاسما نه تنها خطری برای سلامتی ندارد، بلکه اقدامی انسان‌دوستانه است که می‌تواند جان بسیاری از هموطنان ما را نجات دهد.
کد خبر 6440333

ایرانیان جهان

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1415215/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

تحولات اوکراین| بروکسل قصد ندارد با روسیه گفتگو کند

12 شهید در حملات هوایی آمریکا به پایتخت یمن

طلای سیاه سقوط کرد | قیمت نفت 1 اردیبهشت 1404

قیمت نفت اعلام شد

قیمت دلار آمریکا | قیمت یورو | قیمت دلار آزاد امروز دوشنبه 1 اردیبهشت 1404 + جدول

گفت و شنود/ بازیافت زباله!

آمریکا از مواضعش در قبال ایران عقب‌نشینی کرده است؟

صلح کنید و پول درآورید

افت قیمت نفت در اولین روز از اردیبهشت 1404/ کاهش نگرانی‌ها درپی مذاکرات ایران و آمریکا

42 شهید و زخمی در حمله آمریکا به یمن

درگذشت رئیس جمهور آمریکا و برگزاری مجلس ترحیم در ایران + عکس

قیمت جهانی طلا امروز یکم اردیبهشت؛ هر اونس طلا 3284 دلار

دیدار صمیمانه نوید محمدزاده و پیمان معادی در آمریکا+تصویر

فیلم ساز بوشهری در جشنواره سینمای «سلما »آمریکا خوش درخشید

پیشنهاد وسوسه برانگیز ترامپ به روسیه و اوکراین!

قیمت جهانی نفت امروزیکم اردیبهشت؛ برنت 66 دلار و 77 سنت شد

«تروریسم آموزشی» در غرب

تصاویری از حمله آمریکا به بازاری در صنعاء

آمریکا در مذاکره با ایران، کوتاه آمده؟ چرا؟

وقتی مدیران دانشگاه تهران دلشان نمی‌خواهد پرچم آمریکا لگد شود

سرمقاله آرمان امروز/ نگاه روسیه به توافق ایران و آمریکا

بزرگ‌ترین تخریب‌کنندگان ‌هاشمی برخی از نزدیکان او هستند

مذاکرات ایران و آمریکا در عصر سایه‌ها؛ نشانه‌ها و معناها

پیشنهاد افزایش تعرفه های برق از ابتدای خرداد

راه‌اندازی بازارچه مرزی شلمچه در انتظار موافقت نهایی عراق

دریاچه آزادی میزبان اردوی مشترک قایقرانان با تیم ملی عراق خواهد بود

استفاده از تجربیات بازنشستگان موجب ارتقا بهره وری بنیاد است

اقتصاد را نباید به مذاکرات گره زد

مدیران ادارات اردبیل مشوق‌های ویژه به سرمایه‌گذاران بدهند

قیمت خودرو امروز 1 اردیبهشت +جدول

روز‌های سبز بورس ادامه دارد؟

طرح ترامپ برای تصاحب بزرگترین نیروگاه هسته‌ای اروپا در اوکراین

شب تلخی که برای مهدی طارمی در فوتبال اروپا رقم خورد + جزئیات

لاوروف: نباید با روسیه با زبان برتری‌طلبی صحبت کرد

دیپلماسی غریزی ترامپ؛ تصمیم‌سازی در سایه غریزه و خودمحوری

چین اولین شبکه 10G جهان را راه اندازی کرد

هشدار چین به آمریکا و متحدانش درباره توافق تجاری به ضرر پکن

سفیر چین در ایران: آمریکا باید حسن‌نیت بیشتری در مذاکرات با ایران نشان دهد

اژه‌ای راهی چین شد

محسنی‌اژه‌ای عازم چین شد

جزئیات سفر اژه‌ای به چین

روس‌ها خودروی داخلی نمی‌خرند | سقوط 45 درصدی خرید خودرو در روسیه

سفر هیاتی از طالبان به ایران

نشست علمی روابط افغانستان و قزاقستان برگزار شد

قیمت جهانی نفت امروز 1 اردیبهشت

پیشنهاد متفاوت ترامپ به روسیه و اوکراین

از دکترین فشار حداکثری تا پذیرش غنی سازی؛ چرا آمریکا عقب نشینی کرد؟

کورسوی معدنی جنگ اوکراین

ضربه 20 میلیون دلاری ترامپ به آلومینیوم‌سازان

رم، صحنه اقتدار دیپلماتیک: ایران چگونه معادلات مذاکرات را هدایت کرد؟