مطالبه اساسی ما در هر مذاکرهای، لغو کامل تحریمهای غیرقانونی و ظالمانه است/حملهها به یمن خلاف اصول بینالمللی است
ایالات متحده آمریکا
بزرگنمايي:
ایرانیان جهان - به گزارش خبرنگار حوزه سیاست و اقتصاد خبرگزاری تقریب"اسماعیل بقایی" سخنگوی وزارت امور خارجه در این نشست اظهار داشت: در هفتهای که گذشت تحولات در حوزه دیپلماتیک زیاد بود و شامل سفر وزیر امور خارجه به روسیه، دیدار با وزیر امور خارجه ایتالیا در حاشیه گفتوگوهای غیر مستقیم بین ایران و آمریکا بودیم و فردا هم سفر وزیر امور خارجه به چین را شاهد خواهیم بود.
سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: تحریمهایی که طی دهههای گذشته علیه ایران اعمال شدهاند، همگی ناموجه، غیرقانونی و ظالمانه بودهاند. از اینرو، ما تفاوتی میان این تحریمها با وجود تفاوت در عناوین و بهانههای آنها قائل نیستیم.
وی تصریح کرد: ایران تجربهای طولانی در مواجهه با بدعهدیهای طرفهای مقابل دارد، از جمله در زمینه تعهداتی که بهویژه در موضوع رفع تحریمها پذیرفتهاند اما به آنها عمل نکردهاند.
بقائی تاکید کرد: مطالبه اساسی ما در هر مذاکرهای، لغو کامل تحریمهای غیرقانونی و ظالمانه است، بهگونهای که این لغو آثار ملموس و مؤثری در عرصههای اقتصادی، تجاری، بازرگانی و بانکی داشته باشد و ایران بتواند بهصورت عادی و پایدار در این حوزهها فعالیت کند.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی گفت:بحث تضمین ناظر به این موضوع است که اگر گفتوگوها به نتیجه مشخصی منجر شد، این نتیجه پایدار باشد و طرفهای مقابل با جدیت تعهدات خود را اجرا کنند.
وی تصریح کرد: همه مواردی که بهعنوان جزئیات مطرح شده مورد تایید نیست و صرفا گمانه زنی است و ما در ابتدای یک مسیر طولانی هستیم.
وی با اشاره به نقش ریاض در مذاکرات تصریح کرد: رابطه ما با کشورهای همسایه رابطهای بر اساس حسن همجواری است. تماسهای نزدیکی بین ایران و همه کشورهای واقع در منطقه برقرار بوده و این مشورتها نیز همچنان ادامه خواهد داشت.
سخنگوی وزارت خارجه در خصوص احتمال عادی سازی روابط ایران با آمریکا گفت: مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا بر مسئله هستهای و رفع تحریمها متمرکز است و در این روند فقط در مورد این موضوعات گفتگو میکنیم.
وی در خصوص نشست کارشناسی ایران و آمریکا گفت: برای ما موضوع رفع تحریمها یک مطالبه اساسی است. اعتقاد داریم و این واقعیت است که تحریمهای ظالمانه هیچ مبنایی ندارد، زیرا مبنا را بر نگرانی از برنامه صلح آمیز هستهای ایران گرفتند که هیچ نگرانی در این خصوص وجود ندارد. در نشست کارشناسی قاعدتا هنوز در جزئیات مربوط به چارچوب خواهیم بود.
بقائی در خصوص سفر شاهزاده عربستانی به ایران گفت: سفر وزیر دفاع عربستان از قبل برنامه ریزی شده بود که همزمان شد با گفتگوهای غیرمستقیم در رم. این سفر نشانگر ثمردهی سیاست همسایگی است که از طرف ایران پیگیری شده و نشانه باورمندی ما به اینکه کشورهای منطقه باید بر توانمندها در مسیر ثبات و صیانت از امنیت از منطقه حرکت کنند. طبیعی است که در هر مراودهای در این ایام موضوع مذاکرات هم مطرح شود.
وی در خصوص سفر نخست وزیر عراق به دوحه و دیدار با الجولانی گفت: رفت و آمدها کشورها موضوعی مربوط به خودشان است. موضع ما در خصوص سوریه خیلی روشن است. ما بر ضرورت حفظ امنیت و یکپارچگی سوریه و ایجاد ساختاری که نماینده همه اقشار باشد تاکید داریم. امنیت سوریه با امنیت کل منطقه مرتبط است و نباید به مامنی برای فعالیتهای تروریستی تبدیل شود.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در پاسخ به سوالی در خصوص مشورتها با کشورهای عضو برجام در خصوص مذاکرات گفت: چین و روسیه دو عضو مهم شورای امنیت و دوستان ایران هستند و همیشه در جریان روندهای مرتبط بودند. از قبل از شروع گفتگوها روسیه و چین در جریان قرار گرفتند. حتی با سه کشور اروپایی عضو برجام مشورت داشتیم و این را ادامه خواهیم داد. کماکان قطعنامه 2231 وجود دارد و این کشورها بخشی از سند برجام هستند.
بقایی در واکنش به حملات علیه یمن گفت: این حملات خلاف همه حقوق و قوانین بینالمللی است. از لحاظ سیاسی این حملات در راستای کمک به نسل کشی در غزه است. مشکل منطقه ما ادامه جنایات رژیم صهیونیستی در غزه و تجاوز به کشورهای منطقه است. این حملات علیه یمن چیزی جز همدستی در تجاوزات رژیم صهیونیستی نیست. ما به شدت این جنایات را محکوم میکنیم و متاسفیم که شورای امنیت و سازمان ملل و کشورهای مدعی حقوق بشر سکوت کردند.
وی در خصوص گفتگوی عراقچی با وزیر خارجه سوئیس گفت: این تماس در چارچوب رایزنیهای مستمر ایران با کشورهای مختلف است. سوئیس یکی از کشورهای مهم در فرایند مذاکرات هستهای گذشته ایران بوده و نقش مثبتی از حیث میزبانی از روندی که منتهی به توافق 2015 شد، ایفا کرد. ما همیشه تماسهای نزدیکی با سوئیس داشتیم. فعلا نشست بعدی ما قرار است در مسقط برگزار شود.
سخنگوی وزارت خارجه درباره جدول زمانی مذاکرات ایران و آمریکا و نزدیکی به تاریخ اسنپ بک گفت: هر روزی که زودتر بتوانیم تحریمها را برداریم حتما دریغ نمیکنیم. البته به طرف مقابل هم بستگی دارد. سازوکار ماشه به هیچ عنوان سازنده نیست و اروپاییها باید تصمیم بگیرند که آیا میخواهند نقشی در این روند داشته باشند یا نقشی غیر از آن ایفا کنند. ما کشورهای اروپایی را با حسن نیت کامل در جریان گفتگوها قرار دادیم و امیدواریم آنها هم حسن نیت داشته باشند.
بقائی درباره اجرای موافقتنامه ایران و عراق گفت: رابطه ما با دولت عراق بر اساس حسن همجواری است. مسئله تروریسم میتواند باعث اخلال در روابط دو طرف باشد و این درک مشترک دو طرف در این خصوص قابل احترام است. پیگیری اجرای این توافق یکی از دستورکارهای دو طرف در هر گفتگویی است.
وی در پاسخ به سؤالی درباره چگونگی نقش آفرینی چین در مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا گفت: چین به عنوان عضو دائم شورای امنیت و کشور اثرگذار در روندهای قبلی و کشوری که همچنان بخشی از برجام است و با ما دارای روابط بسیار نزدیک و به نوعی دارای شراکت راهبردی است، در هر روندی میتواند نقشی سازنده ایفا کند. سفر وزیر امور خارجه به چین از قبل برنامه ریزی شده بود. طبیعی است که در این سفر درباره جزئیات مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا با آنها در جریان خواهیم گذاشت. البته طبیعی است که درباره روابط دو جانبه بحث و گفت وگو شود.
بقایی درباره روابط ایران و پاکستان و گسترش مراودات اقتصادی و همکاری های امنیتی گفت: رابطه ما با پاکستان رابطه ای مستحکم و دیرپاست. علقه ها و پیوندهایی که میان دو کشور مسلمان وجود دارد و طی گذر زمان مستحکم شده، خود بستری برای گسترش روابط است. تحولات مرزی هر دو ملت ایران و پاکستان را آزرده می کند. ما با علم بر این که مبارزه با تروریسم به همکاری های دو جانبه امنیتی و انتظامی نیازمند است تدابیری را اندیشیدیم. ناظران دو کشور در مرزهای ایران و پاکستان مستقر شده است. دیشب تماس هایی میان دو وزیر انجام شد که دومین تماس در فاصله کم میان دو کشور انجام شد. موضوع افغانستان دغدغه مشترک ایران و پاکستان است. درباره مسائل اقتصادی وزارت امور خارجه مصمم است تا از طریق همکاری با دست اندرکاران داخل کشورمان موانع را برطرف کند.
سخنگوی وزارت خارجه در واکنش به سفر عراقچی به پکن و تحریمهای آمریکا علیه چین گفت: سفر آقای عراقچی به چین در چارچوب رایزنی با مقامات چین در خصوص روابط دوجانبه و پیگیری درباره موافقتنامه 25 ساله ایران و چین و همچنین بحث درباره موضوع هستهای ایران و مذاکرات ایران و آمریکا است. در خصوص تحریمها علیه چین به نظر میرسد، سیاست فشار حداکثری فقط علیه ایران نیست. این نشانه نوعی از اعتیاد به سیاست تهدید توسط مقامات آمریکا است. سیاستهای تحریمی علیه چین جنبه دیگری هم دارد و آن اخلال در همکاریهای جنوب-جنوب و روابط چین با کشورهای در حال توسعه است و به هیچ عنوان قابل پذیرش نیست.
بقائی درباره حضور گروسی در ایران و ایتالیا گفت: حضور گروسی در رم بنا بر تصمیم خودش بوده و هیچ دیداری با او نداشتیم. ما مواضع خودمان را با ایشان در سفر به تهران در میان گذاشتیم.
بقائی درباره واکنش ایران به مطرح شدن تهدیداتی علیه تاسیسات هستهای ایران گفت: قرار نیست ایران در خصوص تهدید استفاده از زور سیاست خودش را تغییر بدهد و در مقابل هرگونه تهدیدی به خوبی میدانیم چگونه رفتار کنیم.
وی در واکنش به مطرح شدن ادعاییهایی در خصوص جزئیات و مواضع متناقض آمریکاییها گفت: برای ما عمل مهم است و ما در اتاق مذاکره مواضع خودمان را در میان میگذاریم. نباید گذاشت این موارد روی کار ما تاثیر بگذارد.
بقائی در خصوص پیام رهبر معظم انقلاب برای پوتین گفت: روابط ما با روسیه مستحکم و مبتنی بر منافع مشترک دو ملت است. تبادل پیام اخیر هم در چارچوب روابط بسیار خوب دو کشور است.
وی در خصوص سفر رئیس جمهور به جمهوری آذربایجان گفت: سفر رئیس جمهور به آذربایجان انجام خواهد شد و در هفته اول اردیبهشت تنظیم شده و این سفر در ارتقای روابط دو کشور مهم است.
بقائی درباره تحولات اخیر حوزه آفریقا و تحرکات رژیم صهیونیستی و امارات گفت: ما موظف هستیم که همه تحولات در منطقه پیرامونی را رصد کنیم و برای بهترین تصمیم اقدام کنیم. معتقدیم که حضور رژیم صهیونیستی در کشورهای منطقه و حوزه آفریقا حضوری اخلال کننده در صلح و ثبات است. امیدواریم کشورهای منطقه مراقب شرارتهای اینچنینی باشند.
سخنگوی وزارت خارجه در پایان درگذشت پاپ فرانسیس را تسلیت گفت.
انتهای پیام/
لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1415757/