ایرانیان جهان

آخرين مطالب

نیویورک تایمز: ریاض دیگر خواهان تنش نیست خواندنی ها

نیویورک تایمز: ریاض دیگر خواهان تنش نیست
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - ایران /متن پیش رو در ایران منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
ویویان نِریم-سردبیر بخش خاورمیانه نیویورک تایمز| ده سال پیش، زمانی که باراک اوباما، رئیس‌جمهوری پیشین آمریکا توافقی با ایران به دست آورد، عربستان سعودی نگران و ناراضی شد. مقام‌های سعودی این توافق را «ضعیف» خواندند و گفتند که این توافق فقط رقیب منطقه‌ای آن‌ها، یعنی ایران را قدرتمندترکرده است. آنها زمانی که دونالد ترامپ چند سال بعد از این توافق خارج شد، ابراز خرسندی کردند.
اکنون در حالی که دولت دوم ترامپ در حال مذاکره با ایران بر سر توافقی است که ممکن است شباهت‌های زیادی با توافق قبلی داشته باشد، نگاه عربستان سعودی کاملاً متفاوت شده است. وزارت خارجه عربستان اخیراً بیانیه‌ای صادر کرده که در آن ابراز امیدواری شده که این گفت‌وگوها که با میانجی‌گری عمان صورت می‌گیرد، بتواند «صلح در منطقه و جهان» را تقویت کند.
محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان حتی برادرش خالد بن سلمان وزیر دفاع را به تهران فرستاد؛ جایی که او با استقبال گرم مقامات ایرانی روبه‌رو شد. سپس، خالد بن سلمان نامه‌ای را به صورت دستی به رهبر عالی ایران، آیت‌الله علی خامنه‌ای، تحویل داد.
بازار
چه چیزی تغییر کرده است؟ روابط میان عربستان سعودی و ایران در دهه گذشته بهبود یافته است. نکته مهم‌تر اینکه عربستان سعودی در میانه برنامه‌ای برای تنوع‌بخشی به اقتصاد خود قرار دارد؛ برنامه‌ای که هدفش تبدیل این کشور از اقتصادی وابسته به نفت به مرکزی برای تجارت، فناوری و گردشگری است. احتمال پرواز پهپادها و موشک‌های ایرانی بر فراز عربستان، در نتیجه تنش‌های منطقه‌ای، تهدیدی جدی برای این برنامه به شمار می‌رود.
کریستین اسمیت دیوان، پژوهشگر ارشد مؤسسه کشورهای عربی خلیج(فارس) در واشنگتن می‌گوید: «طرز فکر آنها امروز فرق کرده است. در زمان اوباما، کشورهای خلیج فارس از نزدیکی آمریکا و ایران می‌ترسیدند که آنها را منزوی می‌کرد. اما در دوره ترامپ، آنها از تشدید تنش بین آمریکا و ایران می‌ترسند که ممکن است آنها را هدف قرار دهد.» کشورهای عربی از جمله عربستان سعودی، مصر، اردن، قطر و بحرین همگی از گفت‌وگوهای ایران و آمریکا استقبال کرده‌اند. وزیر خارجه عمان، بدر البوسعیدی، روز شنبه در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «این گفت‌وگوها در حال شتاب گرفتن هستند و حالا حتی غیرممکن‌ها نیز ممکن به نظر می‌رسند.»
فیراس مقصد، مدیرعامل بخش خاورمیانه و شمال آفریقا در گروه اوراسیا، یک مؤسسه مشاوره ریسک سیاسی، می‌گوید: «بیش از هر زمان دیگری، کشورهای عربی خلیج فارس به دنبال حفظ وضع موجود و ثباتی پایدار هستند که شرط لازم برای تحقق چشم‌اندازهای بلندپروازانه اقتصادی‌شان است.»
عربستان سعودی و ایران، مدت‌هاست که در درگیری‌های منطقه‌ای در طرف‌های مقابل قرار دارند. این دو کشور بین سال‌های 2016 تا 2023 هیچ‌گونه روابط دیپلماتیکی نداشتند.
محمد بن سلمان بارها تهدید کرده که اگر ایران به سلاح هسته‌ای دست یابد، عربستان نیز چنین خواهد کرد. (در همین حال، دولت ترامپ مذاکراتی را احیا کرده که می‌تواند به عربستان اجازه دسترسی به فناوری هسته‌ای آمریکا و احتمالاً غنی‌سازی اورانیوم را بدهد.)
اما در سال 2023، ایران و عربستان سعودی با میانجی‌گری چین، اعلام ازسرگیری روابط کردند. تا آن زمان، تمرکز سیاست خارجی محمد بن سلمان بر آرام‌سازی درگیری‌های منطقه‌ای قرار گرفته بود.
عربستان سعودی که یکی از متحدان کلیدی ایالات متحده است، هدف اصلی در مواقعی است که ایران بخواهد در پاسخ به آمریکا، منافع ایالات متحده در منطقه را هدف قرار دهد. نزدیکی جغرافیایی عربستان باعث شده که متحدان ایران به‌راحتی بتوانند به آن حمله کنند. در سال 2019، یکی از تأسیسات کلیدی نفتی عربستان در حمله‌ای پیچیده مورد هدف قرار گرفت. مقامات سعودی از این واقعه با تأسف یاد می‌کنند و می‌گویند که این حمله به آنها محدودیت‌های اتحادشان با آمریکا را نشان داد و آنها را به سمت مذاکره با ایران سوق داد، نه ادامه خصومت. کریستین دیوان می‌گوید: «پاداش‌های احتمالی مذاکره امروز بهتر از خطر یک جنگ منطقه‌ای به نظر می‌رسند.»
10 سال پیش، رهبران خلیج فارس احساس می‌کردند در مذاکرات نادیده گرفته شده‌اند. این بار، ایران در حال تعامل منطقه‌ای است. صنم وکیل، مدیر برنامه خاورمیانه و شمال آفریقا در مؤسسه تحقیقاتی چتم هاوس می‌گوید: «آنچه پس از دور اول مذاکرات جلب توجه کرد، این بود که وزیر خارجه ایران با همتایان خود، از جمله در بحرین تماس برقرار کرد. ایران می‌خواهد از حمایت منطقه‌ای برخوردار شود و کشورهای خلیج فارس نه‌تنها از مذاکرات حمایت می‌کنند، بلکه می‌کوشند از هرگونه تنشی که ممکن است بر امنیت اقتصادی و ملی آنها تأثیر بگذارد، جلوگیری کنند.»

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1416436/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

بازگشت غول وانت‌ها: مزدا دوباره به بازار پیکاپ‌ها برمی‌گردد

جدیدترین قیمت طلا، دلار و سکه امروز سه شنبه 2 اردیبهشت ماه 1404

دو موضوع چالش برانگیز مذاکرات چیست؟

عراقچی:اگر بخواهیم به توافق برسیم این توافق باید بر دو اصل استوار باشد/صنعت هسته‌ای ایران برای آمریکا؛بازار قراردادهایی به ارزش ده‌ها میلیارد دلار

واشنگتن: چین به زودی در برابر تعرفه‌های ترامپ کوتاه می‌آید

قیمت صد دینار عراق امروز سه شنبه 2 اردیبهشت ماه 1404 چقدر شد؟

اراده سیاسی، قدرت چانه‌زنی و توان دیپلماتیک، موقعیت ایران در مذاکرات را تقویت کرده است

چین واکنش حامی به آتش‌بس روسیه

تیم اقتصادی دولت پزشکیان، کاپیتان ندارد؟

چرا موضع «مخالفان مذاکره» تغییر کرده است؟

«دونالد ترامپ» با «بنیامین نتانیاهو» درباره مذاکرات هسته ای با ایران گفت و گو می‌کند

وزیر دفاع آمریکا به افشاگران حمله کرد و رسانه ها را مورد انتقاد قرار داد

ترامپ در مراسم تشییع پاپ شرکت خواهد کرد

روایت علی واعظ و تریتا پارسی از نتایج مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا/ از عربستان تا امارات و عمان؛ چرا خلیج فارس برای توافق به تکاپو افتاد؟

جدیدترین قیمت دلار آمریکا امروز سه شنبه 2 اردیبهشت ماه 1404 اعلام شد | دلار چقدر شد؟

گزارش خواندنی گاردین درباره ناگفته های مذاکرات ایران و آمریکا

فعلاً خبری از سقوط دلار نیست/ توافق نهایی ایران و آمریکا، دلار را تا کجا پایین می‌آورد؟

تعرفه های ترامپ به پرفروش های بیوک رسید

وجود چین یا چربی زیر چانه چه زمانی نگران کننده است؟

حملات هوایی پیاپی آمریکا به صنعاء و مأرب در یمن

گوگل در تنگنا | غول فناوری فرومی‌پاشد؟

توافق یک‌طرفه آمریکا با بوی خطر؛ عربستان و اسرائیل در کانون جنجال

خبری شوکه کننده و عجیب، این پیرمردبا این چهره خندان قاتل 90 زن و دختر است!/ تصویر

در مذاکره با آمریکا نه خوش‌بین و نه بدبین هستیم

آمریکا مدعی است فناوری دستکاری زمان و فضا را در اختیار دارد

رئیس بورس و اوراق بهادار آمریکا رسما منصوب شد

اسرائیل عرضه حمله به ایران را به تنهایی دارد؟ پاسخ شنیدنی

یک ملوان آمریکایی می‌گویدموجودات فضایی از دریا می‌آیند!

چرا ایران با اسرائیل و آمریکا وارد جنگ نشد؟ +فیلم

تولید بدون بازار؛ سراب کارآفرینی با رویافروشی

ادعای آمریکا: چین دست‌پاچه شده و سرانجام به توافق تن خواهد داد

ژاپن به سلطه‌طلبی گوگل در اندروید پایان می‌دهد

پیشگویی ترسناک بابا ونگای ژاپنی برای تابستان

تاکید ترامپ برای ادامه سیاستهای ضدمهاجر در آمریکا

سرقت کیف وزیر زن +جزئیات

شمار شهدای حملات هوایی شبانه آمریکا به صنعا به 12 نفر رسید

نماینده ارشد سنای آمریکا خواستار برکناری هگست شد

سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا : تعرفه‌ها باعث وحشت در چین شد

ایران اتهامات آمریکا و اسرائیل درباره نقش ایران در سوریه را رد کرد

وزیر دفاع آمریکا به دردسر افتاد

حمایت قطر از مذاکرات ایران و آمریکا؛ راه‌گشایی تازه؟

بمب خبری؛ ایران با ورود آمریکایی ها رسماً موافقت کرد

وزیر دفاع فعلی آمریکا برکنار می‌شود؟

هاروارد از دولت ترامپ شکایت کرد

حمله هوایی آمریکا به مناطقی از صنعا و صعده یمن

پرفروش‌ترین کراس اوورها در چین معرفی شدند +جدول

حمله آمریکا به یکی از شهر‌های استان مارب یمن

چهره مشهور از دولت ترامپ خارج می‌شود؟

ایران: ثبات سوریه را سیاست های اشغالگرانه آمریکا برهم زده

اسرائیل هیچ وقت قادر به حمله به ایران نیست