ایرانیان جهان

آخرين مطالب

توافق یک‌طرفه آمریکا با بوی خطر؛ عربستان و اسرائیل در کانون جنجال ایالات متحده آمریکا

توافق یک‌طرفه آمریکا با بوی خطر؛ عربستان و اسرائیل در کانون جنجال
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - به گزارش نبض بازار دولت ترامپ در حال دنبال‌کردن توافقی با عربستان سعودی است که راه را برای توسعه صنعت انرژی هسته‌ای غیرنظامی در این کشور بیابانی هموار می‌کند و شاید حتی به غنی‌سازی اورانیوم در خاک عربستان منجر شود.
اما به نوشته ریسپانسیبل استیت‌کرافت، پیگیری چنین توافقی از سوی آمریکا باید متوقف شود؛ چراکه ایالات متحده متعهد به هزینه‌ها، خطرات و تعهدات بیشتری خواهد شد، بی‌آن‌که سود چندانی نصیبش شود.
در پیمان ابراهیم که بین سال‌های 2020 و اوایل 2021 منعقد شد، دولت اول ترامپ توافق‌های دوجانبه‌ای میان اسرائیل و کشورهای بحرین، امارات متحده عربی، مراکش و سودان برای عادی‌سازی روابط دیپلماتیک برقرار کرد. دولت ترامپ تلاش کرد تا عربستان سعودی را نیز به به رسمیت‌شناختن اسرائیل و برقراری روابط مشابه ترغیب کند، اما موفق نشد.
دولت بایدن نیز این مسیر را ادامه داد، اما پس از حمله حماس به اسرائیل در سال 2023 و آغاز جنگ در غزه، همراه کردن عربستان با این مسیر حتی دشوارتر شد. افزایش تلفات غیرنظامیان و بحران انسانی در غزه باعث تقویت جایگاه مسئله فلسطین و افزایش دشمنی منطقه‌ای با اسرائیل شد. عربستان در این مرحله اعلام کرد که تا زمانی که اسرائیل گام‌های معناداری برای تشکیل کشور مستقل فلسطینی برندارد، هیچ‌گونه عادی‌سازی در کار نخواهد بود.
این موضع‌گیری در سال جاری نیز ادامه یافته و دولت سعودی ادعای رئیس‌جمهور ترامپ مبنی بر کنارگذاشتن شرط تشکیل کشور فلسطینی را رد کرده است.
با وجود اینکه تلاش‌ها برای پایان دادن به جنگ غزه تاکنون موفق نبوده، به‌نظر می‌رسد دولت دوم ترامپ در تلاش است تا پروژه عادی‌سازی را احیا کند - هرچند این بار با تمرکز بر امضای توافقی جدید میان آمریکا و عربستان، چنان‌که وزیر انرژی آمریکا، کریس رایت، اشاره کرده است.
بازنده توافق بزرگ مشکل اینجاست که همه کشورها از چنین توافق بزرگی سود خواهند برد، به‌جز کشوری که آن را میانجی‌گری می‌کند: ایالات متحده، که در عین حال باید تمام هزینه‌ها را نیز متحمل شود. بیشترین سود نصیب اسرائیل و عربستان خواهد شد. عربستان مدتی است که به‌شدت خواهان توافقی در حوزه انرژی هسته‌ای بوده است. از سوی دیگر، در صورت عادی‌سازی روابط، اسرائیل موفق به خنثی‌سازی یکی از قدرتمندترین رقبای عرب خود خواهد شد و شاید حتی در مسیر مقابله با ایران، یک متحد تازه به دست آورد - البته اگر عجله کند، چراکه مدتی است ریاض و تهران در مسیر تنش‌زدایی حرکت می‌کنند.
عربستان سعودی همچنین خواهان تضمین‌های امنیتی رسمی از سوی ایالات متحده شده است - موضوعی که ظاهراً در دوره دولت بایدن نیز روی میز مذاکره بوده است. چنین توافقی جایگزین توافق غیررسمی و تاریخی میان رئیس‌جمهور فرانکلین روزولت و ملک عبدالعزیز بن سعود خواهد شد؛ توافقی که در ازای تأمین امنیت پادشاهی عربستان، دسترسی آمریکا به منابع نفتی ارزان‌قیمت را فراهم می‌کرد.
اما با وجود بدهی 37 تریلیون دلاری ایالات متحده، چرا باید این کشور بار دیگر مسئولیت حمایت امنیتی از کشوری را به عهده بگیرد که به‌زعم بسیاری (از جمله خود ترامپ) «سهم منصفانه‌ای» از هزینه‌ها نمی‌پردازد؟ با گسترش فناوری «فراکینگ»، آمریکا دیگر مثل دوران روزولت در آستانه اتمام منابع نفتی خود نیست، بلکه بار دیگر به بزرگ‌ترین تولیدکننده نفت در جهان بدل شده است. بنابراین، انعقاد یک پیمان دفاعی رسمی با عربستان، تنها هزینه‌های بیشتری بر دوش آمریکا خواهد گذاشت، حضور نظامی‌اش را در منطقه عمیق‌تر خواهد کرد، و در صورت بروز درگیری نظامی میان عربستان و همسایگانش، ممکن است پای نیروهای آمریکایی را نیز به میدان نبرد بکشاند.
از طرف دیگر، دادن برنامه هسته‌ای به عربستان چه خطراتی می‌تواند به دنبال داشته باشد؟ پیش‌تر، مذاکرات درباره توافق اسرائیل-عربستان با شکست مواجه شد، زیرا ریاض با محدودیت‌هایی که مانع از استفاده احتمالی از برنامه هسته‌ای غیرنظامی برای تولید سلاح اتمی - با هدف مقابله با توان هسته‌ای احتمالی ایران- یا کمک به دیگر کشورها در این زمینه می‌شدند، مخالفت کرده بود.
واقعیت این است که سعودی‌ها از مدت‌ها پیش به‌دنبال آن بوده‌اند که بتوانند اورانیوم را در خاک خود غنی‌سازی کنند - شاید حتی تا سطح تسلیحاتی - و نه اینکه فقط اورانیوم غنی‌شده در سطح پایین را برای تولید برق وارد کنند.
برخی در آمریکا می‌گویند اگر ما این فناوری را در اختیار عربستان نگذاریم، ممکن است آن‌ها به روسیه یا چین روی بیاورند. اما اگر ریاض به‌دنبال برنامه‌ای فاقد ضمانت‌های ضد اشاعه باشد، در این صورت فرقی نمی‌کند چه کشوری این فناوری را در اختیارشان قرار دهد. مسئله این است که در نهایت ممکن است به تولید سلاح هسته‌ای منجر شود.
بنابراین، دولت ترامپ باید از پیگیری چنین توافقی با عربستان سعودی در مسیر (فعلاً بی‌نتیجه) خود برای دستیابی به یک آشتی بزرگ اسرائیل-عربستان دست بکشد. عادی‌سازی روابط میان این دو بازیگر، هدفی قابل‌تحسین برای منطقه است - به‌شرطی که ابزاری برای انزوا یا تحریک ایران نباشد - اما محقق‌شدن آن نباید به بهای پذیرش مطالبات گزاف سعودی‌ها از سوی ایالات متحده تمام شود.
در نهایت، عادی‌سازی روابط باید به نفع هر دو طرف باشد، بنابراین خود آن‌ها باید پای میز مذاکره بنشینند، نه آنکه با پشتیبانی بی‌حد و حصر آمریکا به نتیجه برسند.
منبع اکوایران

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1416615/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

چین از سفر عراقچی به این کشور خبر داد

علت سفر عراقچی به پکن به روایت وزارت خارجه چین

پیام تسلیت چین در پی درگذشت «پاپ فرانسیس»

چین سفر وزیر خارجه ایران را در راستای اجرای توافقات سران دو کشور دانست

سفر عراقچی به چین برای تقویت اعتماد

چین فردا میزبان عراقچی خواهد بود

اخراج اجباری پناهجویان افغان از تاجیکستان ادامه دارد

نظر رسانه آمریکایی درباره پیشرفت مذاکرات هسته‌ای ایران و آمریکا

جنگ تجاری چین و آمریکا؛ برگ برنده پکن رو شد

آمریکا برای مقابله با تحریم چین دست به دامن زباله الکترونیک شد

100 روز سکونت در کاخ سفید و 12 فرمان ترامپ!

نتایج «فراتر از انتظار» گفت‌و‌گو‌های ایران و آمریکا

چرا ریاض از مذاکرات تهران و واشنگتن حمایت می‌کند؟

شوکی که چین بر ترامپ وارد کرد!

پیشنهاد مهم عراقچی به آمریکا ؛ سرمایه‌گذاری در 19راکتور هسته ای ایران | صنعت هسته‌ای در حال رکود خود را احیا کنید

دلار آمریکا به پایین‌ترین سطح سه سال اخیر خود سقوط کرد

توضیح سخنگوی وزارت خارجه از نقش روسیه در مذاکرات هسته‌ای با آمریکا

قیمت جهانی طلا امروز 1404/2/2|قیمت طلا در‌ آستانه 3500 دلار

90 روز، 9 پروندۀ ناتمام؛ ترامپ رسانه‌ای یا ترامپ واقعی؟

گزارش رسانه عربی از نتایج «فراتر از انتظار» گفت‌وگوهای ایران و آمریکا

بقایی: روسیه در آینده نقش مهمی در مذاکرات هسته‌‌ای ایران و آمریکا ایفا خواهد کرد

آمریکا در مواجهه با چین، خود را دست‌بالا گرفته است

فرشاد مومنی: اگر بهبود رابطه با آمریکا، سبب ترویج مصرف کالاهای آمریکایی شود، برای ما سم مهلک است / هر گاه برای کاستن از نفوذ یک کشور به کشور دیگر متوسل شدیم زیان کردیم / در توافقنامه ایران و چین کوچکترین گامی برای ارتقا جایگاه ایران دیده نمی شود

پیشنهاد ویژه وزیر امور خارجه ایران به آمریکایی‌ها

اندیشکده‌های حکمرانی در دانشگاه‌ها چه می‌کنند!

توافق باید مشروط به تعهد آمریکا و پرهیز اروپا از مکانیسم ماشه باشد

آمریکا در حال تکرار سناریوی ویتنام-افغانستان در اوکراین است

واشنگتن به سیاست فشار یکجانبه علیه ایران ادامه می‌دهد

تحلیل آسوشیتدپرس از روند مذاکرات ایران ـ آمریکا/ به سرعت پیش می‌رود

پیشنهاد جدید ایران به ترامپ و آمریکا +جزئیات

مریخ، ایالت پنجاه و یکم آمریکا می‌شود؟

خوش بینی ایران به مسکو در مذاکرات با آمریکا

تحول در بازار جهانی ال‌پی‌جی

نمی‌توان ایران را مجبور کرد بازرسان هسته‌ای آمریکا را بپذیرد/ پس از توافق ایران و آمریکا، آژانس می‌تواند ورود کند

آغاز پخش مستند «سفرقند» از شبکه قرآن

پاسخ سخنگوی وزارت خارجه به شایعه میانجیگری عربستان در مذاکرات

مخالفت روسای دانشگاه‌های آمریکا با سیاست‌های ترامپ

بقائی: روسیه نقش سازنده‌ای در موضوع هسته‌ای ایران دارد

طرح خبیثانه موساد برای جذب جاسوس در غزه

پیشنهاد روسیه برای تأسیس مرکز دیپلماسی غذایی بریکس

لایحه دوفوریتی دولت برای کاهش 9 درصدی مالیات کالاهای اساسی

وزیر نفت: آمادۀ مذاکره با بخش خصوصی دربارۀ انواع قراردادها هستیم

قیمت عمده میوه و صیفی‌جات

امیدواریم که تجربیات صنعت نشر ایران به عراق منتقل شود

پیام تسلیت رییس بنیاد شهید و امور ایثارگران در پی درگذشت مادر شهیدان والامقام «بهشتی»

پیام تسلیت رییس بنیاد شهید و امور ایثارگران در پی درگذشت مادر شهیدان معظم «عباسیان»

پایان چشم انتظاری 42 ساله خانواده شهید بهشهری

بنیاد شهید و امور ایثارگران باید در عرصه‌های معنوی و ترویج و اقامه نماز پیشگام باشد

اقامه نماز اثرات متفاوتی بر زندگی شخصی و اجتماعی افراد خواهد داشت

آماده آغاز دورانی تازه از مشارکت‌های بزرگ و هوشمندانه با جهان هستیم