ایرانیان جهان

آخرين مطالب

پیشنهاد عراقچی به آمریکا ایالات متحده آمریکا

پیشنهاد عراقچی به آمریکا
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - آفتاب‌‌نیوز :
در متن سخنرانی عراقچی آمده است: «از آنجا که هدف این گردهمایی، بحث درباره آینده تلاش‌ها برای عدم اشاعه است، اطمینان دارم که سیاست‌گذاران مسئول به‌خوبی درک می‌کنند که فاصله گرفتن از گفت‌و‌گو‌ها و حرکت به‌سوی درگیری، بسیار بیشتر از آنکه باعث حفظ رژیم جهانی عدم اشاعه شوند، احتمال فروپاشی آن را به همراه دارد.
» عراقچی افزود: «مایلم تاکید کنم که هدف من مذاکره علنی نیست و تمرکز من بر توضیح طرز تفکر ایران و اهدافی است که کشورم در پی دستیابی به آنهاست. ایران به‌عنوان یکی از امضاکنندگان اولیه پیمان منع اشاعه در دهه 1960، همواره متعهد به اصول دسترسی همگانی به فناوری هسته‌ای صلح‌آمیز و رد تسلیحات اتمی بوده است. ما همچنین تنها کشوری در جهان می‌باشیم که رسما به دلایل اخلاقی و مذهبی با تسلیحات هسته‌ای مخالف هستیم.
ایران همچنین همواره مدافع قاطع ایجاد منطقه عاری از سلاح هسته‌ای (و اخیرا منطقه عاری از سلاح‌های کشتار جمعی) در خاورمیانه بوده است. در واقع، ما این ایده را نخستین‌بار در سال 1974 همراه با مصر پیشنهاد دادیم. این هدف همچنان یکی از ارکان سیاست خارجی ما باقی مانده است، چرا که قویا معتقدیم که تسلیحات هسته‌ای هیچ جایگاهی در منطقه ما یا در جهان ندارند. با چشم‌پوشی از زرادخانه هسته‌ای اسرائیل و امتناع این رژیم از پیوستن به پیمان عدم اشاعه یا پذیرش نظارت آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، کشور‌های غربی استانداردی دوگانه در نظام جهانی عدم اشاعه ایجاد کرده‌اند. اکنون سال 2025 است؛ این استاندارد دوگانه باید پایان یابد.
دنبال کردن انرژی هسته‌ای غیرنظامی توسط ایران نیز ناشی از اولویت‌های بلندمدتی است که با اهداف توسعه‌ای و اقتصادی ملی ما همسو است. ما در واقع این مسیر را از دهه 1950 با کمک برنامه «اتم برای صلح» رئیس‌جمهور آیزنهاور آغاز کردیم. با جمعیتی بیش از 90 میلیون نفر و زیرساخت صنعتی گسترده، تنوع‌بخشی به منابع انرژی برای تضمین تاب‌آوری اقتصادی و همچنین پایداری زیست‌محیطی امری حیاتی است.
متاسفانه، برنامه صلح‌آمیز هسته‌ای ما به‌دلیل برداشت‌های نادرست و روایت‌های سیاسی‌محور، دچار سوتعبیر و سوتفاهم شده است. چنین روایت‌هایی منجر به سیاست‌های اشتباه و مانعی برای دیپلماسی موثر شده‌اند. با این حال، محتاطانه خوشبین هستم که این فضای مسموم ممکن است در آستانه تغییر باشد. به‌نظر می‌رسد رئیس‌جمهور ترامپ از اشتباهات فاجعه‌بار دولت‌های پیشین که هزاران میلیارد دلار از مالیات‌دهندگان آمریکایی را در منطقه ما به هدر داد- آن هم بدون اینکه هیچ دستاوردی برای ایالات متحده به همراه داشته باشد - آگاه شده باشد.»
ایران بار‌ها نشان داده که آماده تعامل با ایالات متحده بر مبنای احترام متقابل و جایگاه برابر است. این شامل به رسمیت شناختن حقوق ما به‌عنوان عضو پیمان عدم اشاعه، از جمله توانایی تولید سوخت برای نیروگاه‌های هسته‌ای خود می‌شود. ما همچنین به‌روشنی اعلام کرده‌ایم که چیزی برای پنهان کردن نداریم. به همین دلیل است که ایران - در چارچوب توافق هسته‌ای 2015 - با سخت‌گیرانه‌ترین رژیم بازرسی که جهان تاکنون دیده موافقت کرده است. خروج ایالات متحده از برجام در سال 2018 به همراه بازگردانده شدن تحریم‌ها، این روند را مختل و اعتماد را خدشه‌دار کرد، اما با وجود این عقب‌گردها، ایران بار دیگر تعهد خود به دیپلماسی را به نمایش گذاشته است.
برای حرکت به جلو، پایه و اساس باید محکم باشد. هر مذاکره‌ای باید بر اصول مصالحه معقول و عادلانه استوار باشد. برخلاف ادعا‌های برخی گروه‌های ذی‌نفوذ، ایران همواره به تعهدات خود پایبند بوده است. عملکرد ما گویای این حقیقت است: ما در برجام متعهد شدیم که به‌دنبال ساخت سلاح هسته‌ای نرویم و این واقعیت اخیرا توسط مدیر اطلاعات ملی آمریکا تایید شده است. از آنجایی که ما حتی هفت سال پس از خروج آمریکا از برجام به تعهدات خود وفادار مانده‌ایم، می‌توان روی پایبندی ایران به توافقاتش حساب کرد. کسانی که خلاف این را ادعا می‌کنند، یا ناآگاه هستند یا فریب‌کار.»
دو سوءبرداشت مهم دیگر وجود دارد که باید به آنها پرداخته شود: نخست، برخی گروه‌های ذی‌نفوذ به‌طور آشکار تلاش می‌کنند مسیر دیپلماسی فعلی ایران و آمریکا را دست‌کاری کنند. تلاش آنها شامل این ادعای نادرست است که توافق احتمالی آینده یک برجام دیگر خواهد بود. در حالی که برجام دستاورد قابل توجهی بود، باید به‌روشنی بگویم که بسیاری در ایران بر این باورند که برجام دیگر برای ما کافی نیست. آنها خواهان توافقی جدید هستند که منافع ایران را تضمین کند، در حالی که نگرانی‌های تمامی طرفین را نیز مدنظر قرار دهد. من می‌خواهم با این درخواست موافقت کنم. در حال حاضر نمی‌توانم به جای رئیس‌جمهور ترامپ صحبت کنم؛ اما با توجه به اقدامات گذشته‌اش، می‌توان فرض کرد که او نیز خواهان برجامی دیگر نیست.
ثانیا، ایران هرگز مانعی در مسیر همکاری‌های اقتصادی و علمی با ایالات متحده نبوده است. مانع اصلی، دولت‌های پیشین آمریکا بوده‌اند که اغلب تحت تاثیر همان گروه‌های ذی‌نفوذ ویژه عمل کرده‌اند. همان‌طور که اخیرا در صفحات روزنامه واشنگتن‌پست اشاره کردم، شرکت‌های آمریکایی می‌توانند از فرصت تریلیون‌دلاری‌ای که اقتصاد ما فراهم می‌کند، بهره‌برداری کنند. این شامل شرکت‌هایی می‌شود که می‌توانند در تولید برق پاک از طریق منابع غیرهیدروکربنی به ما کمک کنند. ایران هم‌اکنون یک راکتور در نیروگاه هسته‌ای بوشهر دارد. برنامه بلندمدت ما ساخت دست‌کم 19 راکتور دیگر است؛ این بدین معناست که ده‌ها میلیارد دلار قرارداد بالقوه در دسترس قرار دارد. بازار ایران به‌تنهایی آن‌قدر بزرگ است که می‌تواند صنعت هسته‌ای در حال رکود ایالات متحده را احیا کند.
با نگاه به آینده، هر توافقی که ممکن است حاصل شود باید بر تضمین منافع اقتصادی ایران، همراه با یک برنامه نظارت و راستی‌آزمایی قوی و اطمینان از ماهیت صلح‌آمیز برنامه هسته‌ای ایران استوار باشد. این رویکرد می‌تواند ثبات و اعتماد بلندمدت ایجاد کند. دامنه مذاکرات نیز باید روشن باشد؛ مذاکرات باید صرفا بر رفع تحریم‌ها و موضوع هسته‌ای متمرکز باشد. در منطقه‌ای به خشونت و ناپایداری ما، ایران هرگز امنیت خود را موضوع مذاکره قرار نخواهد داد.
هم چنین به همان اندازه مهم است که به گذشته تمدنی ایران و هویت فرهنگی و سیاسی‌ای که تاریخ کهن ما پدید آورده احترام گذاشته شود. استفاده از تهدید و فشار علیه ملت سرافراز ایران، مدت‌هاست که ناکارآمدی خود را نشان داده و به جای گشودن راه‌های سازش، آنها را بسته است. تعامل سازنده، مبتنی بر احترام متقابل و جایگاه برابر، بسیار موثرتر در ایجاد اعتماد و پیشبرد گفت‌وگوهاست؛ و در نهایت، ایران نباید به‌عنوان یک استثنا در چارچوب جهانی عدم اشاعه تلقی شود. به‌عنوان یکی از اعضای پیمان عدم اشاعه، ایران از همان حقوق برخوردار است و همان وظایف و تعهداتی را دارد که سایر اعضا دارند. احترام به اصل برابری، برای دستیابی به راه‌حلی عادلانه و پایدار، ضروری است.
افزون بر این، اگر قرار است رژیم جهانی عدم اشاعه پابرجا بماند، همه طرفین - به‌ویژه کشور‌های دارای تسلیحات هسته‌ای - باید به تعهدات خود پایبند باشند. تنها از طریق پاسخ‌گویی متقابل است که می‌توانیم به چالش‌های فوری امروز پاسخ دهیم.
ایران آماده است نقش خود را در ساختن منطقه‌ای امن‌تر، عاری از تهدید سلاح‌های هسته‌ای ایفا کند.»
منبع: خبرگزاری ایسنا

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1417274/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

یک ستاره فرانسوی دیگر هم سامورایی شد

آنژ پوستکوعلو از تاتنهام رفتنی است؛ حتی در صورت قهرمانی در لیگ اروپا

نمایش زندگی وینی: زاغه‌نشینی که اروپا را فتح کرد

دیدار رئیس قوه قضاییه با مقامات قضایی هفت کشور در اجلاس شانگهای/ عدالت و امنیت محور مذاکرات محسنی اژه‌ای

تحولات سیاسی به طلای 18 عیار خط می دهد

محسنی اژه‌ای: با مسئولان عالی قضائی 7 کشور دیدار داشتیم

سومین اجلاس همکاری‌های اقتصادی ایران و آفریقا، پلی به بازارهای رو به رشد قاره سیاه

توافق مرزی یا تسلیم سیاسی؟| 20 درصد خاک اوکراین در خطر

تحریم های جدید آمریکا علیه ایران

پاکستان در پی معامله بزرگ با ترامپ/ خیز اسلام آباد برای حذف موانع تجاری آمریکا

اولین تحریم‌های آمریکا علیه ایران در آستانه دور سوم مذاکرات

اولین تحریم‌های آمریکا علیه ایران پس از دور دوم مذاکرات از راه رسید

کرملین: پوتین درباره مذاکرات هسته‌ای با سلطان عمان گفتگو کرد

پوتین و سلطان عمان درباره برنامه هسته‌ای ایران مذاکره کردند

نظر گروسی درباره مذاکرات آمریکا و ایران

تحریم جدید آمریکا علیه ایران همزمان با مذاکرات دوجانبه

آمریکا تحریم‌های جدیدی علیه ایران اعمال کرد

محتاطانه به مذاکرات ایران و آمریکا خوش‌بین هستم

تعداد جنگ‌طلبان ضدایران در کابینه ترامپ افزایش پیدا می‌کند

انتخاب مقام سابق اسرائیل برای میز ایران در شورای امنیت ملی آمریکا

چالش جدی در مذاکرات ایران و آمریکا / مذاکراتی که مو سفید کرد!

علل پیوستن ایران به FATF از نگاه وزارت اقتصاد

گروسی: همین که گفت‌وگوها ادامه دارد، بسیار خوب است/ویتکاف و عراقچی بسیار حرفه‌ای هستند

دیدار مهم پوتین و پادشاه عمان در روسیه درباره توافق ایران و آمریکا

گروسی: به مذاکرات آمریکا و ایران خوشبین‌ هستم

گروسی، مدیرکل آژانس اتمی: گفت‌وگوهای ایران و آمریکا در حال شتاب گرفتن است/ ایران سلاح هسته‌ای ندارد اما از ذخایر اورانیوم برای ساخت چند کلاهک هسته‌ای برخوردار است/ ایران باید محدودیت‌هایی را بپذیرد تا آژانس بتواند به جامعه جهانی بگوید شرایط خوب است!

حمایت دوباره کرملین از مذاکرات ایران و آمریکا

دیدار قانون‌گذاران آمریکایی با جولانی

گروسی: ایران باید محدودیت‌هایی را بپذیرد!

مسوولیت مهم آمریکا به یک اسرائیلی درباره ایران

آمریکا تاجر ایرانی را تحریم کرد

آمریکا شبکه شرکت‌های «امام جمعه» را هدف تحریم قرار داد

پسکوف: مذاکرات ایران-آمریکا خطر جنگ در خاورمیانه را به حداقل می‌رساند

گروسی: گفت‌و‌گو‌های ایران و آمریکا سرشار از فرصت است ؛ ویتکاف و عراقچی بسیار حرفه‌ای هستند

زیرساخت‌های فرسوده جاده‌‌ها در آمریکا + فیلم

امید در دل بحران؟ / اظهارات گروسی درباره مذاکرات ایران و آمریکا

گروسی در اندیشکده آمریکایی: گفت‌وگوهای ایران و آمریکا سرشار از فرصت اما در عین حال خطرناک است

با نتانیاهو در مورد موضوعات متعددی از جمله تجارت و ایران گفت‌وگو کردم

ترامپ:با نتانیاهو درباره ایران گفت‌وگو کردم

فوری / آمریکا ایران را تحریم کرد!

مقایسه قیمت‌ بیمه درمانی آمریکا با سایر کشورهای ثروتمند + اینفوگرافی

ادعای زمان توافق نهایی با آمریکا؛ ایرانی‌ها از رفتار ویتکاف شگفت‌زده‌اند

ترامپ: با نتانیاهو درباره ایران گفتگو کردم

تحلیل جالب مقام آمریکایی از نتایج مذاکرات ایران و آمریکا

کرملین: پوتین درباره مذاکرات هسته‌ای ایران با سلطان عمان گفتگو کرد

تحریم‌های جدید آمریکا علیه ایران همزمان با آغاز دور سوم مذاکرات

فیلم جنجالی شیوه یادآوری اقدام آمریکاستیزانه در شورای شهر تهران

تحریم تازه در راه ایران؟ / خزانه‌داری آمریکا دوباره وارد عمل شد

توافق با ایران می تواند برگ برنده صد روز نخست ترامپ شود

تکرار برجام؟