آیا تحریمهای نفتی تنش در مذاکرات را بالا میبرد؟
ایالات متحده آمریکا
بزرگنمايي:
ایرانیان جهان - در جریان مذاکرات پیشرو بین ایران و آمریکا، صنعت نفت کشور همچنان درگیر چالشهای متعددی است. از یک سو، احتمال توافق و کاهش تحریمها علیه صنعت نفت وجود دارد و از سوی دیگر، بیم شکست مذاکرات و تشدید تحریمها، صنعت نفت کشور را هدف قرار داده است.
این بار خبری از سوی بلومبرگ منتشر شد که از برنامه تشدید تحریمها در زمان مذاکرات بین ایران و آمریکا حکایت دارد.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
آنطور که بلومبرگ مدعی شد، مقامات وزارت خزانهداری ایالات متحده در جریان دیدار با بانکداران و مدیران اجرایی بخش کشتیرانی سنگاپور اعلام کردهاند که انتظار میرود دولت ترامپ فشار بر صنعت نفت ایران و خریداران چینی نفت خام این کشور را افزایش دهد.
مقامات وزارت خزانهداری در نشستهایی با مدیران شرکتها و بانکهای سنگاپور تاکید کردهاند که آمریکا قصد ندارد تحریمها علیه تهران را کاهش دهد.
تحریم خریداران نفتی ایران؛ هدف آمریکا در رابطه با صنعت نفت کشور بر اساس گزارش بلومبرگ مقامات آمریکایی توجه فزایندهای به پالایشگاههای خصوصی کوچک در استان شاندونگ چین دارند؛ پالایشگاههایی که از خریداران اصلی نفت ایران هستند. از این رو، ممکن است تحریمهای بیشتری علیه پالایشگاههای خریدار نفت ایران اعمال شود.
بیشتر بخوانید: تحریمهای جدید نفتی آمریکا علیه ایران در آستانه مذاکرات
این مذاکرات پس از موجی از تحریمهای ایالات متحده علیه کشتیها و شرکتهای تجاری که با تهران همکاری دارند، صورت گرفته است.
ماه گذشته، نخستین تحریم علیه یک پالایشگاه خصوصی چینی اعمال شد. وزارت خزانهداری آمریکا اعلام کرد که شرکت پالایش نفت شاندونگ شوگوانگ لوکینگ نفتی به ارزش حدود 500 میلیون دلار از ایران خریداری کرده است.
مقامات آمریکایی پیشتر نیز از سنگاپور به عنوان مرکز تجارت نفت آسیا و کشور همسایه سنگاپور یعنی مالزی، بازدید کردهاند تا حمایت منطقهای برای تحریمهای ایران و محدودیتها علیه توانایی روسیه برای تامین مالی جنگ در اوکراین را جلب کنند.
دولت ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا، بارها اعلام کرده است که قصد دارد «فشار حداکثری» را بر ایران اعمال کند و نظارت بر اجرای تحریمها را تشدید کند. موسسات مالی بزرگ و شرکتهای مهم حملونقل دریایی تمایل دارند از درگیر شدن در تحریمهای ثانویه آمریکا اجتناب کنند.
افزایش ذخیرهسازی نفت ایران توسط چین رویترز در گزارشی مدعی شد که بر اساس اطلاعات گمرک چین، واردات نفت این کشور در ماه مارس به مجموع 51 میلیون و 410 هزار تن معادل 12 میلیون و 100 هزار بشکه در روز رسید که بالاترین حد از اوت 2023 بهشمار میآید.
افزایش خرید نفت چین از ایران که حدود 13 درصد از کل خرید نفت خام چین را تشکیل میدهد، در ماه مارس افزایش یافت. چراکه پالایشگاهها و بازرگانان مستقل در انتظار تشدید تحریمهای نفتی علیه تهران از سوی آمریکا و کاهش عرضه احتمالی بهدنبال ذخیرهسازی نفت رفتند.
بیشتر بخوانید:تشدید تحریمها برای مهار ناوگان ارواح؛ ذخایر نفتی و نفتکش های ایران اسیر دست چینیها!
این موضوع در کنار سفر مقامات آمریکایی به سنگاپور از احتمال تشدید تحریمهای نفتی حکایت دارد.
خبر تشدید تحریم نفتی در زمان مذاکرات دیدار مقامات آمریکایی از سنگاپور در زمانی انجام شد که آمریکا و ایران مذاکراتی را برای ازسرگیری گفتوگوها درباره برنامه هستهای تهران آغاز کردهاند.
تا جایی که عباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران، و استیو ویتکاف، نماینده ویژه ترامپ در امور خاورمیانه، پس از هر دو دوره مذاکره، گفتوگوهای غیرمستقیم را سازنده و مثبت ارزیابی کردهاند.
از این رو، مشخص نیست که چرا در زمان مذاکرات که حتی طرفین ایرانی و آمریکایی آن را مثبت ارزیابی کردهاند، مقامات آمریکایی از احتمال تشدید تحریمها و بازگشت فشار حداکثری خبر دادهاند.
پیشتر، نرسی قربان، کارشناس حوزه نفت و انرژی، در گفتوگو با تجارتنیوز در مورد وضعیت صادرات نفت ایران در خلال تنشهای بین ایران و آمریکا عنوان کرد: در صورت موفقیتآمیز بودن مذاکرات، هم صادرات نفت ایران بالا میرود و هم سرمایهگذاری نفتی در کشور انجام میشود؛ تا جایی که تولید نفت میتواند از چهار میلیون بشکه به شش یا 6.5 میلیون بشکه در روز برسد.
وی افزود: اگر بر فرض مذاکرات را نتوانند انجام دهند و کار به مسائل نظامی کشیده شود، در این صورت هیچ نوع پیشبینی نمیتوان انجام داد. چراکه در این صورت، ممکن است پایانههای نفتی یا خود لولههای نفت و پالایشگاهها مورد حمله قرار بگیرند. به همین دلیل نمیتوان پیشبینی کرد که در این سناریو صادرات نفت ایران چه مقدار میشود.
منبع: تجارت نیوز
لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1417568/