بزرگنمايي:
ایرانیان جهان - خراسان /تورم ماهانه 3.9 درصدی در فروردین امسال، دومین بیشینه خود در 2 سال گذشته به شمار می رود. با این تفاوت که در آن جهش قیمت کالاهای غیر خوراکی به بالاترین میزان 33 ماه اخیر مشهود است. در این ماه نرخ تورم سالانه از 33درصد عبور کرد.
تازه ترین داده ها از وضعیت تورم کشور نشان می دهد که تورم ماهانه مصرف کننده در فروردین امسال به 3.9 درصد رسیده که پس از تورم ماهانه 4.1 درصدی در بهمن سال گذشته، دومین بیشینه خود در دو سال اخیر به شمار می رود. با این حال، تفاوت مهمی که در جهش تورم ماهانه فروردین به چشم می خورد، رکوردشکنی تورم کالاهای غیر خوراکی است. در این ماه، کالاهای غیر خوراکی رشد قیمت 3.8 درصدی پیدا کردند که از مرداد 1401 تاکنون بی سابقه است. در این راستا، سه قلم هزینه بهداشت و درمان، حمل و نقل و قیمت کالاها و خدمات متفرقه نقش ویژه ای داشتهاند.

به گزارش خراسان، تازه ترین گزارش مرکز آمار از وضعیت نرخ تورم در کشور نشان می دهد که در فروردین امسال، شاخص قیمت های سبد مصرف کننده 3.9 درصد افزایش یافته و به این ترتیب، پس از افت این شاخص در اسفند سال گذشته نسبت به بهمن، تورم ماهانه مجدد در مسیر صعودی قرار گرفته است.تورم بهمن سال گذشته با محوریت رشد قیمت مواد خوراکی به 4.1 درصد رسیده بود که بیشترین میزان خود از ابتدای 1402 به شمار می رود. با این حال، تورم ماهانه 3.9 درصدی در فروردین دومین بیشینه خود در 2 سال گذشته به شمار می رود.
با این حال، باید گفت جنس تورم ماهانه فروردین امسال با بهمن سال گذشته متفاوت بوده و ناشی از رشد قیمت کالاهای غیر خوراکی است. دادههای مرکز آمار حاکی از آن است که کالاهای غیر خوراکی با جهش ماهانه 3.8 درصدی در فروردین، بیشترین رشد ماهانه خود از مرداد 1401 (33 ماه اخیر) را تجربه کرده اند. از آن جایی که کالاهای غیر خوراکی، سهمی بیش از 75 درصد در سبد هزینه مصرف کنندگان دارند، بنابراین می توان گفت که بار اصلی افزایش تورم ماهانه در فروردین، بر دوش این دسته از کالاها و خدمات بوده است.
بازار


3 متهم جهش تورم ماهانه غیر خوراکیها
بررسی جزئیات رشد قیمت ماهانه کالاهای غیر خوراکی در فروردین نشان می دهد که اکثر این کالاها غیر از سه دسته، رشد قیمتی کمتر از میانگین داشته اند. این سه دسته عبارتند از کالاها و خدمات متفرقه که سهمی 4.5 درصدی از کل سبد هزینه مصرف کنندگان داشته و 9.3 درصد رشد قیمت ماهانه داشته اند. از سوی دیگر دو گروه کالا و خدمات شامل خدمات بهداشت و درمان و همچنین حمل و نقل به ترتیب با سهمی در حدود 6.7 و 8.93 از سبد هزینه مصرف کنندگان، با تورم ماهانه 7.4 و 5.3 درصدی روبه رو شده اند.
به طور کلی از آن جایی که تورم کالاهای غیر خوراکی تا حد زیادی به تغییرات نرخ ارز وابسته است، می توان رد پای جهش ارزی در فروردین و رسیدن نرخ دلار به 100 هزار تومان را از جمله دلایل رشد قیمت کالاهای غیر خوراکی در فروردین دانست.
آرامش قیمت ها در بازار اجاره بها به رغم جهش خدمات تعمیر و نگهداری مسکن
گروه مسکن (اجاره بها) که بیشترین سهم را در سبد کالای مصرف کنندگان دارد، در فروردین امسال، با رشد قیمتی در حدود 2.2 درصد، تغییر قیمتی چندانی را به خود ندیده است. با این حال، خدمات تعمیر و نگهداری واحدهای مسکونی، با جهش 7.7 درصدی روبرو شده که این جهش از اردیبهشت 1402 تاکنون بی سابقه بوده است.
رشد قیمت 4.1 درصدی خوراکی ها در فروردین
از سوی دیگر در نخستین ماه از سال 1404، خوراکی ها همزمان با دیگر کالاها رشد قیمت داشته و 4.1 درصد افزایش قیمت پیدا کردند. در میان کالاهای خوراکی، گروه میوه و خشکبار با تورم 11.7 درصد ماهانه، در صدر فهرست کالاهای با بیشترین رشد قیمت ماهانه ایستاده است. بعد از این گروه در بین خوراکی ها، گروه چای، قهوه، کاکائو و نان و غلات با فاصله زیاد و به ترتیب با تورم ماهانه 5 و 4.2 درصد قرار دارد.
افزایش تورم نقطه ای برای چهارمین ماه متوالی
آمارهای مرکز آمار حاکی از آن است که همزمان با سرعت گرفتن رشد قیمت ها در ماه های اخیر، تورم نقطه ای نیز افزایش یافته است. در فروردین این رقم به 38.9 درصد رسید تا برای چهارمین ماه پیاپی شاهد افزایش این شاخص باشیم. جدول کالاهای با بیشترین تورم نقطه ای در ماه گذشته نشان می دهد که کالاها و خدمات متفرفه با 50.6 درصد در صدر این شاخص قرار دارد. بعد از آن خوراکی ها، بهداشت و درمان و مسکن سه گروه کالایی هستند که به ترتیب با 42.7، 40.8 و 37.8 درصد افزایش قیمت نسبت به فروردین سال گذشته، بیشترین افزایش قیمت را داشته اند. در انتهای این فهرست نیز گروه حمل و نقل و ارتباطات دیده می شود که به ترتیب با 30.4 و نیز 25.5 درصد، کمترین افزایش قیمت نسبت به فروردین پارسال را داشته اند.
ورود تورم سالانه به کانال 33 درصد
نرخ تورم سالانه (یعنی متوسط رشد 12 ماهه قیمت ها منتهی به ماه مورد نظر، نسبت به دوره مشابه سال قبل)، در دی و بهمن سال گذشته به 32 درصد کاهش یافته بود. با این حال به نظر می رسد تحولات اقتصادی از جمله رشد نرخ ارز موجب شده تا به تدریج این نرخ نیز روند صعودی به خود بگیرد. بر این اساس و در شرایطی که سال گذشته با نرخ تورم 32.5 درصد به پایان رسید، نرخ تورم در نخستین ماه سال جدی به 33.2 درصد افزایش یافته است.