ایرانیان جهان

آخرين مطالب

آمارهای اجتماعی که تن اقتصاد را می‌لرزاند اخبار ایران

آمارهای اجتماعی که تن اقتصاد را می‌لرزاند
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - یکی از نکات مهم در مورد مشکلات اقتصادی ایرانِ امروز این است که بخش قابل توجهی از این مشکلات ریشه‌های اجتماعی دارند. مسائلی که خود تحریک‌کننده بحران‌های اقتصادی هستند و البته که از آنها تاثیر نیز می‌پذیرند. - اخبار رسانه ها -
به گزارش گروه رسانه‌های خبرگزاری تسنیم، اقتصاد ایران در سال‌های اخیر نوسانات قابل توجهی را به خود دیده است.
تشدید تحریم‌های خارجی علیه تهران و در عین حال تداوم یافتن برخی مشکلات ساختاری و سومدیریت‌ها در اقتصاد ایران در کنار عدم اجماع نخبگان سیاسی و اقتصادی در مورد یک گفتمان اقتصادی واحد و منسجم برای کشور سبب شده تا شاهد اُفت قابل توجه برخی شاخص‌های مهم اقتصادی و متعاقبا تضعیف وضعیت معیشتی مردم کشورمان باشیم. در این راستا، گاه و بیگاه شاهد انتشار آمار‌های معناداری نیز هستیم. به عنوان مثال، در اواخر سال 1403 بود که "سلام ستوده" نماینده مجلس شورای اسلامی در موضع گیری تاکید کرد که اکنون حدودا 25 میلیون فقیر در کشورمان داریم. در عین حال، برخی ارزیابی‌ها حاکی از این هستند که با توجه به حداقل دستمزد‌های پرداختی در کشورمان، یک فرد در تهران به زمانی بالغ بر یک و نیم قرن نیاز دارد تا بتواند خانه دار شود! البته که این موضوع در دیگر بخش‌های کشورمان نیز وضعیت بهتری ندارد. اقتصاد ایران در طی چهار سال اخیرا، تورم حداقل 40 درصدی را تجربه کرده این در حالی است که درآمد بخش قابل توجهی از مردم کشورمان به هیچ عنوان متناسب با نرخ تورم رشد نکرده است. موضوعی که بر تشدید فقر و البته تضعیف قدرت خرید مردم اثرگذاری مستقیم و منفی را داشته است. 
در این چهارچوب، در سال‌های گذشته، بسیاری از تئوریسین‌ها و البته صاحب نظران اقتصادی سعی داشته‌اند ضمن مطالعه چالش‌های اقتصاد ایران، برای آن‌ها راه حل ارائه کنند و به نوعی نسخه برون‌رفت از وضعیت کنونی را مطرح سازند. در این میان، یکی از نکات مهم در مورد مشکلات اقتصادی ایرانِ امروز این است که بخش قابل توجهی از این مشکلات ریشه‌های اجتماعی دارند. مسائلی که خود تحریک‌کننده بحران‌های اقتصادی هستند و البته که از آن‌ها تاثیر نیز می‌پذیرند. در این رابطه، به طور خاص می‌توان به 3 چشم انداز و چالش نگران‌کننده اجتماعی برای اقتصاد ایران اشاره کرد.
راهی به «رفاه»
1. بحران بیکاری فارغ التحصیلان دانشگاهی
فارغ التحصیلان نظام آموزش عالی در هر کشوری، به واسطه آنکه نیروی کار آموزش‌دیده آن کشور محسوب می‌شوند، در مقام قوه پیشران اقتصادی نگریسته می‌شوند. به بیان ساده تر، پاشنه آشیل رشد و توسعه اقتصادی هر کشور، نیروی کار آن و به طور خاص نیروی کار آموزش‌دیده کشورهاست. این در حالی است که متاسفانه در ایران علی‌رغم وجود جمعیت قابل توجهی از فارغ التحصیلان دانشگاهی، آنطور که باید و شاید شاهد بهره گیری از ظرفیت‌های آن‌ها در راستای منافع اقتصادی ایران نیستیم. به عنوان مثال، بر پایه جدیدترین آماری که به تازگی مرکز آمار ایران منتشر کرده، از حدودا دو میلیون نفر بیکاری که در ایران وجود دارد، چیزی در حدود 40 درصد یا 800 هزار نفر از آن‌ها را فارغ التحصیلان دانشگاهی تشکیل می‌دهند.
این مساله از دو منظر، اثرگذاری به شدت منفی را بر اقتصاد ایران دارد. اول اینکه بخش قابل توجهی از بودجه عمومی کشور در حوزه آموزشی هزینه می‌شود و اینکه می‌بینیم برونداد این وضعیت این است که شمار زیادی از نیروی کار آموزش دیده کشور بیکار می‌ماند و در واقع، هزینه‌کرد‌ها در بخش آموزشی به اهداف تعیین شده برای خود نمی‌رسند، یک چالش بزرگ برای ایران است. نکته دوم اینکه آمار‌های بالای بیکاری در میان قشر تحصیلکرده کشورمان سبب می‌شود تا آن‌ها برای یافتن یک زندگی بهتر به خارج از ایران مهاجرت کنند. بیراه نیست که می‌بینیم ایران سالهاست در میان کشور‌هایی است که بیشترین آمار‌های مهاجرت به خارج از خاک خود را به ثبت می‌رسانند و حتی به تازگی برخی گزارش‌ها حاکی از پایین آمدن سن مهاجرت به دوران تحصیلات در دوره دبیرستان و قبل از دانشگاه حکایت دارند. 
وقتی کشور از نیروی کار آموزش دیده خود محروم شود و آن‌ها را دودستی تقدیم دیگر کشور‌ها کند، بدون تردید قادر نخواهد بود که به چشم انداز‌های روشنی در حوزه رشد و توسعه اقتصادی خود دست یابد. تداوم این روند و عدم تدبیر راه‌حل‌های موثر برای مخاطب قرار دادن آن، حقیقتا به یک بحران بزرگ برای ایران تبدیل شده و البته که از در پیش بودن چالش‌های جدی‌تر برای اقتصاد ایران در طی سال‌های آتی خبر می‌دهد.
تجمل‌گرایی مانع بزرگ فرزندآوری 2. اقتصاد ایران و چالش پیریِ جمعیت
یکی از چالش‌های جدی که اقتصاد ایران را در آینده‌ای نه چندان دور تهدید می‌کند، بحث پیری جمعیت است. بخش اعظم هرم جمعیتی ایران را سال هاست که جوانان تشکیل می‌دهند با این حال، در وضعیت کنونی و البته بر طبق برخی پیش بینی‌ها در طی سال‌های آتی، چندان نمی‌توان انتظار تداوم این روند را داشته باشیم. بر اساس آمار‌ها و تخمین‌های مختلف، در سال 1400، جمعیت سالمندان کشور (60 سال و بالاتر)، به حدودا 8 میلیون و 863 هزار نفر رسید که 10.43 درصد از کل جمعیت ایران را تشکیل می‌دهد.
این آمار در سال 1401 به حدودا 9 میلیون و 200 هزار نفر رسیده و در شرایط کنونی 11.5 درصد از کل جمعیت ایران را سالمندان تشکیل می‌دهند. برخی پیش‌بینی‌ها حاکی از این هستند که تا سال 1420، جمعیت سالمندان کشورمان نسبت به کل جمعیت ایران به 20 درصد خواهد رسید. تا سال 1430 نیز این پیش بینی وجود دارد که جمعیت سالمندان حدودا 31 میلیون نفر خواهد بود که این میزان یک سوم از جمعیت ایران را تشکیل می‌دهد. این قبیل آمار‌ها یک زنگ خطر بزرگ را برای اقتصاد ایران به صدا در‌می‌آورند. افزایش پیری و جمعیت سالمندان ایران سبب خواهد شد تا بخش قابل توجهی از بودجه عمومی صرف ایجاد زیرساخت‌های مرتبط با مراقبت و بهداشت و درمان جمعیت سالمند شود.
در واقع، بخش هزینه‌ای اقتصاد ایران بزرگتر خواهد شد که این مساله برای اقتصاد ایران چندان مناسب نیست. نکته دوم اینکه جمعیت جوان هر کشور در واقع نیروی خلاق و فعال آن را تشکیل می‌دهند و اقتصاد کشور‌ها را به پیش می‌رانند. حال کاهش جمعیت جوان در ایران در کنار آمار‌های بالای بیکاری فارغ التحصیلان دانشگاهی و به طور کلی قشر جوان در ایران، می‌تواند به کل ایران را از منظر اقتصادی و چشمم انداز‌های آتی مطرح کشور در این حوزه، با چالش‌های جدی رو به رو کند. 
ایران یکی از بازیگران مهم سیاست جهانی به ویژه در منطقه خاورمیانه است که تضعیف بنیان‌های اقتصادی آن و البته پیری جمعیت این کشور، می‌تواند تهران را به بازیگری حاشیه‌ای در قالب معادلات بین المللی تبدیل کند. موضوعی که نیازمند توجه نظام حکمرانی و برنامه‌ریزان محوری آن است.
3. درد بزرگی به نام دلالیسم!
در نهایت بایدگفت که در طی سال‌های گذشته در نتیجه نوسانات قابل توجه در اقتصاد ایران، متاسفانه طیف‌های قابل توجهی از مردم کشورمان، از منظر ذهنی به این باور رسیده‌اند که فعالیت‌های دلالی می‌تواند سود بیشتری را برای آن‌ها به همراه داشته باشد و یا حداقل مانع از تضعیف ارزش سرمایه آن‌ها در مواجهه با تورم بالای ایران شود. از این رو، گرایش به دلالی، چه به صورت آشکار و چه پنهان، به یک تفکر غالب در ذهنیت طیف‌های قابل توجهی از مردم ایران تبدیل شده است. 
اساسا به همین دلیل است که می‌بینیم بازار‌های خودرو، مسکن، طلا و ارز و غیره، همه و همه جلوه‌هایی عینی از نگاه سرمایه‌ای مردم ایران را به نمایش می‌گذارند. موضوعی که خود به نوسانات در این بازار‌ها کمک زیادی می‌کند. این در حالی است که یک کشور وقتی رشد می‌کند که تفکر غالب در ذهنیت مردم آن به سمت تولید و فعالیت‌های تولیدی گردش پیدا کند.
این همان گمشده اقتصاد ایران در وضعیت کنونی است و متاسفانه در شرایطی که اقتصاد ایران شرطی شده و به کوچکترین تحولات سیاسی واکنش نشان می‌دهد، تا زمانی که ذهنیت دلالیسم در افکار مردم تضعیف نشود و و سرمایه خود را در حوزه‌های مولد به کار نگیرند، چندان نمی‌توان به بهبود اقتصاد ایران امیدوار بود. البته که نظام حکمرانی نیز باید بستر‌های مساعدی را در این رابطه ایجاد کند.
منبع: فرارو
انتهای پیام/

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1419235/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

جرئیات پیام فوری مسعود پزشکیان به چین درباره مذاکرات

عراقچی شرط نهایی برای توافق با آمریکا را اعلام کرد

دولت ترامپ در حال بررسی کاهش تعرفه‌ها بر واردات از چین است

چه کسی کوتاه آمد ایران یا آمریکا؟

ترامپ خودروسازان را از برخی تعرفه‌ها معاف می‌کند

خشم و نگرانی محافل سیاسی اسرائیل از پیشرفت مذاکرات ایران و آمریکا

طراحی کلاه قهرمان اتومبیلرانی جهان توسط بانوی محجبه عربستانی

هشدار درباره بهره‌برداری دشمن از ناترازی‌ها و اختلافات قومی

رشد اقتصادی ایران در افق 1405؛ افول نقش نفت+ نمودار

ژاپن از سلاح جدید خود رونمایی کرد

اقدامات اروپا برای مقابله با تعرفه‌های ترامپ

توییت سیدعباس عراقچی به زبان چینی

همکاری CATL با 5 خودروساز بزرگ چین در Auto Shanghai

دیدار احتمالی ترامپ و پوتین در عربستان

ایالات متحده دیگر نمی‌تواند امنیت اروپا را تضمین کند

کرملین برای توقف فوری جنگ اوکراین شرط گذاشت

پشت پرده تعویق مذاکرات فنی ایران و آمریکا/ معمای سکوت تروئیکای اروپا؛ مکانیسم ماشه فعال خواهد شد؟

عملیات نظامی در اوکراین فورا به پایان خواهد رسید

ویتکاف روز جمعه با پوتین دیدار می‌کند

اقتصاد ایران در صورت توافق با آمریکا پرواز می کند

کاخ سفید: صبر ترامپ در مورد اوکراین رو به اتمام است

اخراج از پنتاگون به دلیل مخالفت با حمله به ایران

رخداد نادر مذاکرات ایران و آمریکا

ناامیدی ترامپ از سرعت مذاکرات در راستای خاتمه جنگ اوکراین

وزیر ورزش عراق در فدراسیون کشتی حضور یافت

هدایای وزرای ورزش و جوانان ایران و عراق به همدیگر چه بود؟

قانون برنامه هفتم 1302 تکلیف را برای دولت در نظر گرفته است/ دولت باید برای عملیاتی کردن برنامه همت کند

بهبود وضعیت معیشتی کارگران در سایه وفاق ملی

ایجاد تعادل کامل در تجارت میان آمریکا و چین طول می‌کشد

710 میلیاردی کالای قاچاق در طرح سه روزه پلیس بوشهر کشف شد

4 سناریوی احتمالی ارتش اسرائیل درباره جنگ غزه

اتحادیه اروپا اپل و متا را جریمه کرد؛ خشم ترامپ شعله‌ور خواهد شد؟

هزینه 18 میلیون یورویی برای شکار CO₂

اروپا، اپل را نقره‌داغ کرد / ترامپ خشمگین می‌شود؟

ورود کاروان نظامی اسراییل به خاک سوریه

محور گفت‌وگوهای عراقچی با مقامات چین

فولکس واگن ID. UNYX 06 در نمایشگاه شانگهای رونمایی شد +تصاویر

روابط ایران و چین تحت تأثیر کشور ثالث نخواهد بود

ایران همواره چین را شریک و دوست قابل اعتماد می‌داند

امیدواریم از پسِ مذاکرات اتفاق‌های خوبی برای مردم رخ دهد

زلنسکی می‌تواند صلح کند یا همه کشورش را از دست دهد

ترامپ: وضعیت اوکراین وخیم است؛ زلنسکی می‌تواند صلح کند یا همه کشورش را از دست دهد

نگرانی صهیون از توافق ایران و آمریکا !

پنتاگون: آمریکا دیگر نمی‌تواند ضامن امنیت اروپا باشد

درخواست چین برای مشارکت ژاپن برای مقابله با آمریکا

وحشت اروپا از نگاه آمریکا در مورد کریمه

جریان ورودی به صندوق‌های ETF بیت‌ کوین افزایش یافت

روایت قوچانی از «شگفتی اردیبهشت»: توافق در دسترس است

آیا سرنوشت وزیر دفاع آمریکا به ایران گره خورده است؟

کاخ‌سفید: صبر ترامپ درباره روسیه و اوکراین دارد تمام می‌شود