ایرانیان جهان

آخرين مطالب

تاریخچه ذوب لیره ترکیه در برابر دلار- بخش اول ترکیه

تاریخچه ذوب لیره ترکیه در برابر دلار- بخش اول
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - میزان سقوط ارزش لیره در برابر دلار آمریکا رد تمام دهه های گذشته بی سابقه بوده و پیشبینی می شود که در میانه سال 2024، ارزش هر 1 دلار از 35 لیره نیز فراتر برود. - اخبار بین الملل -
به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری تسنیم، در آغاز سال 2024 میلادی، تنها چند قوروش مانده تا دلار آمریکا در ترکیه به 30 لیره برسد، اما به چنین رقمی بسنده نخواهد کرد.
چرا که میزان سقوط ارزش لیره در برابر دلار آمریکا در تمام دهه های گذشته بی سابقه بوده و پیش بینی می شود که در میانه سال 2024، ارزش هر 1 دلار از 35 لیره نیز فراتر برود.
هر 1 لیره ترکیه عبارت از یکصد قوروش است و در روزگاری که اقتصاد عثمانی رونقی داشت، قوروش هم ارج و منزلت بالایی داشت. حتی تا چند دهه گذشته نیز، قوروش به عنوان واحد پول خُرد ارزشمند بود.
اما در آخرین سالیان قرن بیستم، اقتصاد ترکیه دچار چنان سقوط هولناکی شد که اسکناس 1 میلیون لیره ای نیز، مبلغ ناچیزی بود. به همین دلیل، ترکیه در آغاز قرن بیست و یکم تصمیم گرفت با حذف 6 صفر، یک میلیون لیره را یک لیره اعلام کند.
در چند سال نخست به قدرت رسیدن حزب عدالت و توسعه، اوضاع بهتر بود، ولی افول ارزش لیره باز هم آغاز شد. روزنامه اقتصادی آنالیز چاپ آنکارا، در نسخه امروز خود و در یک گزارش تفصیلی، نگاهی انداخته به سرگذشت پرفراز و نشیب لیره ترک در برابر دلار آمریکا.

ایرانیان جهان

ترکیه برای اولین بار رژیم اقتصادی اتخاذ نرخ ارز ثابت را در دهه 1980 اجرا کرد. رژیم نرخ ارز ثابت عبارت بود از یکسان سازی ارزش لیره ترکیه در برابر ارزهای خارجی توسط بانک مرکزی با نرخ ارز معین. یعنی نرخ ارزی که امروز به دلیل عرضه و تقاضا شاهد نوسان است، قبل از دهه 80 ثابت بود. اما تغییرات اقتصاد جهانی و نوسانات تجارت خارجی کشورها، نرخ ارز تعیین شده توسط بانک مرکزی را ناپایدار می کند.
جمهوری ترکیه در سال 1923 میلادی به دست مصطفی کمال آتاترک تاسیس شد. او نظام خلافت عثمانی را لغو کرد، اما چند سالی طول کشید تا اسکناس های جدید، با نوشته جمهوری به بازار آمد. ذکر این نکته نیز لازم است که در سالیان نخست، الفبای ترکی از ترکی عثمانی دارای حروف عربی به لاتینی تغییر داده نشده بود. اما پس از تغییر رسم الخط و الفبا، اسکناس ها را دوباره جمع کردند و اسکناس با حروف لاتینی به بازار آمد.

ایرانیان جهان

لیره ترکیه در سال های اول جمهوری، تا حدی در جنگ با دلار موفق بود، اما در سال 1926 میلادی، ارزش هر یک دلار به دلیل تبعات جنگ ها و ضعف های اقتصادی داخلی ترکیه از سطح دو لیره نیز فراتر رفت. با رکود بزرگ سال 1929 که در ایالات متحده آغاز شد و سپس کل جهان را در بر گرفت، دلار به 2 لیره و 13 قوروش رسید که یک رکورد برای آن دوره بود.
ولی در سال 1935 به دلیل فقدان تورم و رونق اقتصادی قابل توجه، دلار در ترکیه ارزان شد و به رقم باورنکردنی 1 لیره و 25 قوروش رسید. این نرخ تا سال 1945 در این سطح باقی ماند و در 1.31 کوروش حفظ و ثابت شد.
مصطفی کمال آتاترک در سال 1938 درگذشت و نخست وزیر وقت یعنی عصمت اینونو بر جای او نشست، اما هم در سالیان آخر حیات آتاترک و هم در دوران پیش و پس از جنگ جهانی دوم، ترکیه اوضاع اقتصادی قابل قبولی داشت.
عصمت اینونو به زحمت توانست کشتی ترکیه را از دریای متلاطم تحولات پس از جنگ جهانی دوم بیرون ببرد. اما در هر حال، گریزی از پیامدهای تلخ جنگ نبود و در سال 1946 میلادی، نیمی از ارزش لیره از بین رفت و هر 1 دلار آمریکا به 2 لیره و 80 قوروش رسید.
سقوط ارزش لیره برای حزب جمهوری خلق و شخص اینونو گران تمام شد و در انتخاباتی که در سال 1950 برگزار شد، حزب دموکرات به رهبری عدنان مندرس به قدرت رسید. از آن زمان نرخ دلار باز هم در ترکیه ثابت ماند، اما در سال 1958 میلادی باز هم رو به ضعف نهاد. پس از کودتای سال 1960 میلادی و اعدام عدنان مندرس نخست وزیر وقت، ترکیه وارد یک تونل سیاه اقتصادی شد و هر 1 دلار در این کشور، به قیمت باورنکردنی 9 لیره رسید.

ایرانیان جهان

اقتصاد جهانی پس از جنگ جهانی دوم از هر نظر با دهه 1930 بسیار متفاوت بود. نظم بین المللی که به دو اردوگاه در محور آمریکا و اتحاد جماهیر شوروی تقسیم شده بود، نهادها و سیاست های اقتصادی دو اردوگاه را نیز تغییر داد و کمک های رسمی ارائه شده توسط ابرقدرت ها، به یک عنصر رقابتی برای این قطب بندی تبدیل شده بود.
ترکیه نیز که در کنار بلوک غرب در جنگ کره شرکت کرده بود، از مزایای نسبی برخوردار شد و برنامه کمک های خارجی ایالات متحده و اقتصاد بازار آزاد و سیاست بازگشایی که به همراه داشت، چهره اقتصاد ترکیه را تغییر داد.
با این حال، وارونه شدن شرایط مثبت و افزایش بدهی خارجی، ترکیه را برای اولین بار در تاریخ، به دنبال استقراض از خارجی ها، نزد نهادی به نام صندوق بین المللی پول فرستاد. از آن تاریخ، ترکیه رسماً سنت اقتصادی زندگی با پول استقراضی را در پیش گرفت و پس از مندرس، اوضاع بد و بدتر شد.
پس از کودتای سال 1960 میلادی و اعدام عدنان مندرس، ژنرال ها به مدت چند سال قدرت را در دست داشتند. اما با ظهور سلیمان دمیرل، آنان دوباره به پادگان بازگشتند. با این حال، دمیرل نیز نتوانست ترکیه را از بحران نجات دهد و در سال 1970 میلادی در زمان حکومت حزب عدالت به رهبری سلیمان دمیرل، لیره با کاهش ارزش 65 درصدی، تبدیل به پول ضعیفی شد و دلار از 9 لیره به 14 لیره و 85 قوروش رسید.
ترکیه تازه به سیاست های سلیمان دمیرل عادت کرده بود که باز هم در سال 1980 میلادی، ژنرال ها به میدان آمدند و کودتای ژنرال کنعان اَورَن، باز هم بازار کشور را به آستانه سقوط برد.
بسیاری از مورخین تحولات سیاسی ترکیه، تورگوت اوزال را به عنوان رهبر و سیاستمدار مهمی قبول دارند که توانست تحولات بزرگی در ترکیه به وجود آورد.
تنها 3 سال پس از کودتای 1980 اوزال توانست با تاسیس حذب مام میهن یا آناپ، به تنهایی قدرت را در دست بگیرد و ترکیه عملاً به اقتصاد بازار آزاد تبدیل شد. اما چنین اقدامی، در ایستگاه آغازین، یک تورم غول پیکر به وجود آورد و برای اولین بار، ترکیه به تورم 80 درصدی سلام داد!
لیره لاغر و لاغرتر شد و در سال 1989 میلادییک دلار آمریکا حتی از 2 هزار و 300 لیره ترکیه فراتر رفت.

ایرانیان جهان

شواهد نشان می دهد که ترکیه، علاوه بر تاثیرپذیری از تحولات سیاسی و اقتصادی جهان، همواره از روند تحولات داخلی نیز تاثیر پذیرفته و کودتا و تنش، از مهمترین دلایل کاهش نرخ لیره در برابر دلار بوده اند. البته در کنار این موضوع، باید به ذکر این واقعیت نیز پرداخت که بالا رفتن قیمت نفت و به تبع آن، چند برابر شدن مخارج وارداتی ترکیه، همواره برای لیره حکم یک سم مهلک را داشته است.
در بخش بعدی گزارش، به تاثیر تنش های سیاسی دوران دولت ائتلافی در دهه آخر قرن بیستم ترکیه بر ارزش لیره و مقاطع پس از آن خواهیم پرداخت.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1100316/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

روابط چین و روسیه با هدف آسیب رساندن به کشور‌های ثالث نیست

شی جین‌پینگ میهمان روس‌ها می‌شود/ وعده استقبال گرم از سوی پوتین

اخراج جدی اتباع افغان از پاکستان

خلاصه اخبار نیم روزی سه شنبه 12 فروردین

ما تهدیدها و اولتیماتوم‌های دونالد ترامپ علیه ایران را محکوم می‌کنیم

تحریم های جدید آمریکا علیه ایران

بازگشت تنش‌های تجاری؛ تعرفه‌های جدید آمریکا تهدیدی تازه برای بازار رمزارزها

عربستان، قطر و کویت با ارتش آمریکا علیه ایران همکاری نمی‌کنند

واکنش مسکو به پیشنهادات آمریکا درباره اوکراین

اعمال تحریم‌های جدید آمریکا علیه ایران

آمریکا علیه ایران تحریم های جدیدی اعمال کرد

تحریم‌های جدید آمریکا علیه ایران

درگیری دریایی یمنی ها با ناو آمریکایی! اعتراضات گسترده در ترکیه

آمریکا تحریم‌های هسته‌ای ایران را به روز رسانی کرد

آمریکا تحریم های هسته ای ایران را به روز رسانی کرد

گرگیجه ترامپ در مقابل ایران

پایان سلطه صهیونیست‌ها بر هالیوود؛ سکوت دیگر کافی است!

جان باختن بیش از 300 کودک از زمان از سرگیری عملیات اسرائیل در غزه

محاکمه 5 نفر در بلغارستان به دلیل مرگ پناهجویان افغان

روسیه اسناد تخلفات اوکراین را به آمریکا و سازمان ملل ارائه کرد

بازی پیچیده واردات خودرو؛ بازار در شوک

ایران می خواهد همه توافقات خود با عراق را عملیاتی کند

ابراز همدردی عراق با ایران

تماس تلفنی نخست‌وزیر عراق با مسعود پزشکیان: در کنار ایران می‌ایستیم

حشدالشعبی عراق از نفوذ عناصر تروریستی از خاک سوریه به داخل عراق جلوگیری کرد

رئیس کمیسیون اروپا: تعرفه‌های ترامپ را بی‌پاسخ نخواهدماند

تعرفه‌های جدید خودرو در آمریکا؛ نگرانی‌ها از تأثیرات اقتصادی و رویکرد انگلیس

سهم زنان از مدیریت در ایران؛ افت و خیز یک مسیر پرچالش+ نمودار

برای توسعه روابط اقتصادی با کشورهای همسایه در سال جاری برنامه‌های جامعی داریم

برای توسعه روابط با کشورهای همسایه در سال 1404 برنامه‌های جامعی داریم

هدف جدید فوق‌ستاره والیبال: 1200 امتیاز!

فنلاند از معاهده مین‌های زمینی خارج می‌شود

بربوک: قرارداد معدنی کی یف باید با قوانین اتحادیه اروپا مطابقت داشته باشد

شی جین‌پینگ به روسیه می‌رود/ پوتین وعده یک استقبال گرم را داد

روسیه تهدیدهای ترامپ علیه ایران را محکوم کرد

تصمیم منطقی و هوشمندانه

روسیه به آمریکا درباره حمله به ایران هشدار داد

آیا جنگ ایران و آمریکا نزدیک است؟ تحلیل یک مقام سابق اطلاعاتی اسرائیل!

دولت ترامپ 10 هزار کارمند وزارت بهداشت آمریکا را اخراج می کند

درس‌های جهانی از اخراج‌های گسترده در آمریکا

تحلیل تکنیکال دوج کوین 11 فروردین

سفیدبازی منافقین

کابل: گفت‌وگوی فشرده با روسیه، پس از لغو ممنوعیت طالبان آغاز می‌شود

دمشق: آماده همکاری با جامعه جهانی هستیم

حزب الله در واکنش به حمله به ضاحیه: صبر ما هم حدی دارد

تعرفه گمرکی و سود بازرگانی واردات موبایل در سال 1404 ابلاغ شد

رکود اقتصادی در کرانه باختری در سایه فشارهای رژیم صهیونیستی

طلای ژاپن، نقره پاریس؛ اما هدف هاجر صفرزاده، طلای پارالمپیک بعدی است!

کونسیسائو: از همان اول من را بازنده خطاب کردند!

ستاره‌های جهان روی فرش‌های قرمز؛ از اروپا و آسیا تا شب‌نشینی اسکار