ایرانیان جهان

آخرين مطالب

سرمقاله شرق/ سیاست خارجی دولت پزشکیان خواندنی ها

سرمقاله شرق/ سیاست خارجی دولت پزشکیان
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - شرق / « سیاست خارجی دولت پزشکیان » عنوان سرمقاله روزنامه شرق به قلم کوروش احمدی است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
آقای دکتر عراقچی، وزیر خارجه، در برنامه کار خود و طی یک مصاحبه با صداوسیما و چندین توییت اولویت‌های خود را مشخص کرده‌ است. ضمن آرزوی موفقیت برای ایشان چند نکته درباره این اولویت‌ها به اختصار قابل طرح است:
تأکید بر اولویت کار با همسایگان که در برنامه ایشان مطرح است و در دولت قبلی نیز مورد تأکید بود، مهم و بجا است؛ چراکه علی‌الاصول سیاست خارجی کشورهای متوسط و کوچک عمدتا محدود به مناطق هم‌جوار و تمرکز بر امور سیاسی، ژئوپلیتیک و امنیتی است. اما اینکه چه قرائتی از این اولویت داشته باشیم، حائز کمال اهمیت است. ایران با اکثر همسایگانش درگیر مسائل سیاسی، ایدئولوژیک، ژئوپلیتیک و رقابت‌های منطقه‌ای است که به امنیت مناطق مرزی ما نیز ربط مستقیم دارد. اما در این زمینه که ما از طریق کار با همسایگان بتوانیم کمک مؤثری به حل مشکلات اقتصادی کشور بکنیم، جای تردید وجود دارد. منطقه ما همچنان از نظر هم‌گرایی اقتصادی عقب مانده است و سهم کشورهای منطقه در کل فعالیت‌های اقتصادی همدیگر به دلیل نزاع‌های قومی، ایدئولوژیک و ژئوپلیتیک، واگرایی ژئواکونومیک و اقتصادی‌های غیرمکمل بسیار اندک است. دراین‌میان ایران به دلیل اختلاف و تحریم و نوع نگرش به توسعه، از کمترین حد هم‌گرایی اقتصادی در منطقه برخوردار است. این در حالی است که در دیگر مناطق جهان، حتی آفریقا، شاهد هم‌گرایی فزاینده و نقش تعیین‌کننده اقتصاد در تعیین اولویت‌های سیاسی هستیم. تعارض و تنافر کشورهای منطقه در رابطه‌شان با قدرت‌های جهانی از دیگر عوامل مهم واگرایی سیاسی و اقتصادی در منطقه است. تفاوت در مدارج توسعه در منطقه نیز به‌شدت رو به افزایش است
به‌علاوه تولید ناخالص داخلی کشورهای همسایه ما از حدود پنج الی شش درصد تولید جهانی فراتر نمی‌رود و اقتصاد این کشورها مکمل هم نیست. کشورهای منطقه تنها حدود هفت تا هشت درصد از مبادلات تجاری‌شان را با هم انجام می‌دهند، درحالی‌که به طور مثال این شاخص برای اروپا حدود 70 درصد است. سرمایه‌گذاری مشترک در بین این کشورها نیز بسیار اندک است و مبادلات بین آنها تقریبا منحصر به کالاهای مصرفی است. این در حالی است که برآورد شده حدود دو تریلیون دلار از سرمایه کشورهای نفت‌خیز خاورمیانه در غرب سرمایه‌گذاری یا سپرده‌گذاری می‌شود. تکلیف شاخص‌های حکمرانی خوب در اکثر این کشورها نیز که فاکتور بسیار مهمی برای همکاری‌های اقتصادی است، روشن است؛ بنابراین در اینکه کار اقتصادی با همسایگان بتواند سهم چندانی در رفع مشکلات اقتصاد ایران در شرایطی کنونی داشته باشد، جای تردید بسیار وجود دارد. همین فاکتورها در ارتباط با کشورهای آفریقایی و آمریکای لاتین نیز صادق است. درباره آمریکای لاتین نیز تجربه هدردادن انرژی و سرمایه عظیمی را در دولت‌های نهم و دهم داریم. البته بحث صرفا درباره اولویت قائل‌شدن برای این مناطق است، وگرنه در ضرورت تلاش برای بسط رابطه با آنها بحثی نیست. با این حال، حتی رابطه محدود اقتصادی ما با کشورهای همسایه، آفریقا، آمریکای لاتین و کشورهای شرق نیز تاکنون اسیر سرپنجه تحریم‌ها و محدود به کالاهای غیرتحریمی بوده است. شش میلیاردی که با تلاشی پنج‌ساله از گیر بانک کره‌ای رها شد، اکنون گیر بانک قطری است. مقامات عراقی می‌گویند به خاطر تحریم نمی‌توانند پول برق و گاز ایران را پرداخت کنند. 

در جهان به‌هم‌پیوسته و درهم‌تنیده نمی‌توان اسیر تحریم فراملی بخشی از جهان بود و با بخشی دیگر زندگی عادی داشت. آقای قالیباف در مناظره‌ها گفت نفت را 30 درصد زیر قیمت به چین می‌فروشیم و آقای جلیلی گفت دو تا چهار درصد نفت نیز در جریان انتقال هدر می‌رود. مهم‌تر اینکه کسانی که ضرر تحریم‌ها را در حد 30، 40 درصد می‌دانند، سخت در اشتباه‌اند. مهم این است که قطعا تالی‌های فاسد تحریم از اثرات مستقیم آن بسیار بیشتر است. تحریم و ناامیدی دلیل اصلی خروج سرمایه و مهاجرت از ایران است. مطابق آمار بانک مرکزی خروج سرمایه از ایران در 9 ماه اول سال 402 به رقم بی‌سابقه 20‌میلیاردو 193 میلیون دلار رسیده است. وقتی سرمایه داخلی این‌چنین گریزپاست، تکلیف سرمایه خارجی روشن است. «جلوگیری از تهی‌سازی ظرفیت‌ها... در حوزه حمل‌ونقل منطقه‌ای و ترانزیت بین‌المللی» که در برنامه دکتر عراقچی آمده، با ادامه تحریم‌ها غیرممکن است؛ ضمن اینکه میل خط لوله‌ها و کریدورهای تجاری به دورزدن ایران تاکنون عملیاتی و برگشت‌ناپذیر شده است. «مدیریت تخاصم» در برنامه ایشان که گویا مترادف با «تفاهم نانوشته» در دولت قبلی است، بعید است اجازه «رفع تحریم‌ها با ابزارهای شرافتمندانه» را بدهد. با پیش‌فرض ادامه تخاصم و تنها مدیریت آن مشکل می‌توان تصور کرد که دولت آینده آمریکا حتی اگر بخواهد، بتواند جناح‌های داخلی را برای رفع تحریم‌ها متقاعد کند. نفس اعلام این گزاره خود یک مانع ذهنی و عینی بزرگ است. سؤال این است که آیا در چنین صورتی راهی جز همان «بخور و نمیر» باقی می‌ماند.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1206265/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

بانک تجارت و منطقه آزاد کیش همکاری‌های خود را گسترش می‌دهند

تندیس زرین جایزه مدیریت مالی ایران به بانک تجارت تعلق گرفت

تحقق عدالت اقتصادی با افزایش 100 درصدی سقف معافیت مالیاتی در سال 1404

FATF، ابزاری برای فشار سیاسی یا بستری برای همکاری بین‌المللی؟

ماجرای دلار و تکانش های آن بر ارکان مختلف

سرنوشت ترکیه و سازمان کشور‌های ترک به کجا می‌انجامد؟

وزیر صنعت، معدن و تجارت وارد بلاروس شد

پول ایران تغییر می‌کند؟

گردشگری؛ محور و بنیان توسعه اقتصادی استان اصفهان می‌شود

ارز چندنرخی رانت و فساد زیادی به همراه دارد

اقتصاد دریامحور، پیشران توسعه مناطق آزاد و ویژه اقتصادی: نه خیلی دور و نه خیلی نزدیک

◄ تاجیک‌ ها در راه ایران

عراقچی: غیر از مذاکره هسته‌ای با اروپا مذاکره دیگری نداریم

عراقچی: غیر از مذاکره هسته‌ای با اروپا فعلا مذاکره‌ دیگری نداریم+ فیلم

غیر از مذاکره هسته‌ای فعلا مذاکره‌ دیگری با اروپا نداریم

پیش‌بینی رافینیا از فینال لیگ قهرمانان اروپا؛ حریف بارسلونا کیست؟

لاوروف: همکاری بین روسیه و چین برای ثبات جهانی ضروری است

تحرکات اخیر در دریای چین جنوبی نگران‌کننده است

ردنوت، رقیب جدید تیک‌تاک؛ اپلیکیشنی که آمریکایی‌ها به آن پناه می‌برند

شکایت از یک شرکت برای آتش‌سوزی‌های کالیفرنیا!

جهش قیمت نفت برنت در سایه تحریم‌ها

واردات مس چین به بالاترین میزان 13 ماه اخیر رسید

الجزیره: هند برای تغییر روابط با طالبان جدی است

امارات 400 میلیون دلار به افغانستان کمک می‌کند

سلاح‌های شیمیایی به اقلیم افغانستان آسیب زده است

آزادسازی شهروندان افغانستانی از زندان‌های پاکستان

صدور حکم برای همکار سابق با شکایت ژیلا صادقی به خاطر این عکس

بایدن: ایران و روسیه تضعیف شده اند

سیاست ترامپ درباره تایوان چیست؟

پزشکیان می‌خواهد با ترامپ مذاکره کند

شکایت جدید بورس امریکا از ایلان ماسک

افشای تصاویر استفاده از سلاح‌های آمریکایی در نسل کشی غزه

پزشکیان: ما برای ترور ترامپ تلاشی نکرده‌ایم و نخواهیم کرد | ترویج دشمنی با ماست | فیلم

رئیس مرکز وکلا: تکلیف قانونی و شرعی ما پیگیری حقوق مردم در سطح بین‌الملل است

پشت‌پرده پرونده ایران و FATF از زبان وزیر ترامپ

بیت‌کوین به مرز 97 هزار دلار بازگشت

مجری صداوسیما: عده‌ای دغدغه‌مند، نگران مذاکره مستقیم با آمریکا هستند / عراقچی: وزارت خارجه، تصمیم نظام را اجرا خواهد کرد

فارن افرز: هوش مصنوعی باید ابزار جاسوسی آمریکا باشد!

قیمت نفت تثبیت شد

آمریکا از ایلان ماسک شکایت کرد!

پزشکیان: آمریکا اول باید ثابت کند که به حرف‌هایشان پایبند است، بعد مذاکره کنیم

به شرط اثبات پایبندی آمریکا به حرفهایش، مذاکره می‌کنیم

پاسخ عراقچی به مذاکرات بین ایران و دولت جدید ترامپ | امید به مذاکرات نبسته‌ایم | با چین و روسیه مشورت می‌کنیم

شرط پزشکیان برای مذاکراه با آمریکا

پاسخ عراقچی به مذاکرات بین ایران و دولت جدید ترامپ | امید به مذاکرات نبسته‌ایم | با چین و روسیه مشورت می‌کنیم | وزارتخارجه «تصمیم نظام» را اجرا می‌کند

متن کامل دادخواست شکایت از خاندان پهلوی و دولت آمریکا

بلاتکلیفی پناهجویان افغان در 36 کشور برای ورود به آمریکا

شرط پزشکیان برای مذاکره با آمریکا+ فیلم

آمریکا اول باید ثابت کند که به حرف‌ها پایبند است؛ سپس مذاکره کنیم

پزشکیان: آمریکا باید ثابت کند که به گفته هایش عمل می‌کند