ایرانیان جهان

آخرين مطالب

نقش آسیای‌میانه در دور زدن تحریم‌های غرب علیه روسیه اروپا

نقش آسیای‌میانه در دور زدن تحریم‌های غرب علیه روسیه
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - به گزارش جماران، روسیه پس از تجاوز نظامی به خاک اوکراین تحت تحریم‌های اقتصادی و تجاری اتحادیه اروپا، ایالات متحده، بریتانیا و دیگر هم‌پیمانان غربی همچون کانادا قرار گرفته ولی همزمان با گسترش مستمر ابعاد این تحریم‌ها روسیه نیز از روش‌های جدیدی برای دور زدن آنها بهره برده است.
موسسه بروکینگز، اندیشکده‌ای آمریکایی، با بررسی داده‌های تجاری منتشر شده توسط صندوق بین المللی پول (IMF) این فرضیه را مطرح کرده که رشد قابل توجه حجم و ارزش تجارت خارجی برخی از کشورها می‌تواند به معنای کمک آنها به روسیه برای تامین کالاهای ساخت کشورهای غربی و صادرات کالاهای ساخت این کشور باشد.
این بررسی که بر حجم و ارزش تجارت خارجی کشورهای ارمنستان، قزاقستان، قرقیزستان و گرجستان متمرکز بوده، بیش از همه، سوء‌ظن‌ها را نسبت به قرقیزستان برانگیخته است.
صادرات قرقیزستان به روسیه از 393 میلیون دلار (352.8 میلیون یورو) در سال 2021 به بیش از 1.07 میلیارد دلار (0.96 میلیارد یورو) در سال 2022 افزایش یافت که نشان دهنده افزایش قابل توجه فعالیت‌های تجاری است که می‌تواند دور زدن تحریم‌های غرب توسط روسیه را تسهیل کرده باشد.
این کشور با بهره‌گیری از موقعیت استراتژیک خود برای ترانزیت کالا، شاهد افزایش خیره‌کننده 953 درصدی صادرات به اتحادیه اروپا بوده است.
رابرت خاچاتریان، مدیرعامل و بنیانگذار شرکت حمل و نقل جهانی لجستیک (Freight Right Global Logistics) در گفتگو با یورونیوز تایید کرد که «قرقیزستان به عنوان مجرای حیاتیِ روسیه برای حفظ تجارت با اروپا در دوره تحریم‌ها ایفای نقش می‌کند.»
ایرینا تسوکرمن، رئیس یک شرکت مشاوره در حوزه استراتژی امنیتی (Scarab Rising) نیز به یورونیوز گفت: «یکی از مؤثرترین راه‌هایی که روسیه از قرقیزستان برای دور زدن تحریم‌ها و کنترل‌های صادرات و واردات استفاده می‌کند، صادرات مجدد کالا است.»
کشورهایی مانند قرقیزستان، قزاقستان و ارمنستان به قطب صادرات مجدد کالا به روسیه تبدیل شده‌اند. زیرا تجارت در اتحادیه گمرکی اوراسیا (EACU) مشمول اظهارنامه و بازرسی‌های گمرکی اجباری نیست.
صادرات مجدد وسایل نقلیه و کالاهای لوکس از قرقیزستان به روسیه به مصرف‌کنندگان روسی کمک کرده است تا به آخرین مدل‌های خودرو و کالاهای لوکس ساخت غرب دسترسی داشته باشند تا ابعاد بحران اقتصادی کمتر به چشم بیاید و احتمال واکنش منفی مردم روسیه علیه ولادیمیر پوتین کاهش یابد.
در مقابل، روسیه در پروژه‌های زیرساختی در قرقیزستان مانند انرژی و حمل‌ونقل جاده‌ای و ریلی سرمایه‌گذاری می‌کند که می‌تواند قابلیت‌های تجاری را افزایش دهد و مسیر کارآمدتری برای کالاهای روسی در جهت رسیدن به بازار اروپا ایجاد کند.
ووک ووکسانوویچ از اندیشکده سیاست خارجی مدرسه اقتصاد لندن، (LSE IDEAS)، به یورونیوز گفت: «قرقیزستان به عنوان یکی از قطب‌های کلیدی انتقال کالاهای غربی به روسیه در حال ظهور است. اساسا آسیای مرکزی با توجه به جغرافیای استراتژیک منطقه که در مثلث روسیه، چین و اروپا قرار دارد، مسیری کاملا منطقی برای این انتقال است.»
ماریوس دوبنیکواس، اقتصاددان و نایب رئیس کنفدراسیون بازرگانی لیتوانی نیز به یورونیوز گفت: «پس از حمله روسیه به اوکراین در سال 2022، صادرات قرقیزستان به روسیه سه برابر شده است.»
مشکلی که غرب با آن مواجه شده است، این است که اگر قرقیزستان تحریم شود، یک مسیر جدید کشف خواهد شد. چرا اکثریت کشورهای جهان هرگز به تحریم های غرب علیه روسیه نپیوسته‌اند. همچنین، هنوز تعداد زیادی از کشورهای غربی، به ویژه در اروپا، هنوز مایل به تجارت با روسیه و استفاده از خلاءهای قانونی و لجستیکی برای انجام این کار هستند.
موسسه بروکینگز کشورهایی مانند آلمان، هلند، لهستان، لیتوانی، ایتالیا، جمهوری چک و صربستان را به عنوان برخی از کشورهایی که صادرات آنها به قرقیزستان پس از حمله روسیه به اوکراین افزایش یافته است، شناسایی کرد. شرکت‌های فرانسوی نیز به‌شدت در سرمایه‌گذاری در بخش انرژی و تولید قرقیزستان مشارکت دارند.
بر پایه این بررسی، ایتالیا آشکارا با روسیه تجارت می‌کند و در قرقیزستان به ویژه در بخش کشاورزی و نساجی این کشور منافعی دارد. کالاهای لوکس از ایتالیا از طریق کشورهای آسیای مرکزی مانند قرقیزستان به روسیه می‌رسد، در مقابل، برخی از محصولات کشاورزی روسیه مانند غلات و منسوجات همراه با محصولات قرقیزستان به ایتالیا ارسال می‌شود.
شرکت‌های هلندی نیز از موقعیت قرقیزستان برای دسترسی گسترده‌تر به آسیای مرکزی و روسیه استفاده می‌کنند. لهستان هم روابط تجاری فزاینده‌ای با روسیه و قرقیزستان دارد.
افزایش قابل توجهی در صادرات و فعالیت تجاری بین روسیه و قرقیزستان در بخش‌هایی مانند فناوری، وسایل نقلیه، لوازم آرایشی و غیره مشاهده شده است.
مایکل اشلی شولمن، شریک و مدیر ارشد سرمایه‌گذاری Running Point Capital Advisors، به یورونیوز گفت: «قرقیزستان به طور سنتی، قراضه مس، نخ پنبه، پارچه و لاستیک به روسیه صادر می‌کرد ولی اخیرا لوازم آرایشی، پوشاک، کیف و عطر هم به این کشور صادر می‌کند.»
اما بیشترین نگرانی احتمالا این است که چگونه قرقیزستان به روسیه کمک می‌کند تا کالاهای تحریم شده مورد استفاده در جنگ روسیه علیه اوکراین و سایر اقلام با کاربرد دوگانه را مانند خودروهای چینی و آلمانی، قطعات یدکی وسایل نقلیه، بلبرینگ‌های مورد استفاده در تانک‌ها و واگن‌های ریلی، وارد کند، اقلامی که صادرات آنها از برخی کشورهای اروپایی مانند آلمان به مقصد قرقیزستان افزایش یافته است.
در مقابل، صادرات انرژی، محصولات کشاورزی از جمله غلات، غذاهای فرآوری شده، نوشیدنی‌ها و کودهای شیمیایی از قرقیزستان به کشورهای اروپایی افزایش یافته که به نظر می‌رسد اکثر آنها تولید روسیه باشد.
اتحادیه اروپا به شدت مورد انتقاد است که چرا اقدامات کافی را برای اعمال و اجرای موفق تحریم‌های وضع شده علیه روسیه انجام نداده است، از جمله ممانعت از راه‌اندازی شرکت‌های پوششی در کشورهای مختلف یا استفاده از کشورهای ثالث برای دور زدن تحریم‌های تجاری.
در این خصوص، مایکل ویت، استاد تجارت بین‌الملل و استراتژی در مدرسه کسب‌وکار کینگ (King’s Business School)، گفت: «من فکر می‌کنم مکانیسم‌ها بسیار ساده هستند. فرآیند استاندارد ایجاد یک شرکت محلی در کشور ثالثی تحت تأثیر تحریم‌ها قرار نگرفته است. هر چند این مساله می‌تواند با تحریم کشورهای ثالث یا تهدید آنهامتوقف شود ولی معمولا منجر به واگذاری بازار به رقیبی مثل چین می‌شود. بنابراین، چنین اقدامی صرفا باید در مورد کالاهای خاص، استراتژیک و آنهایی که چین در تولید و فروش آنها رقیبی برای اتحادیه اروپا به شمار نمی‌رود، اعمال شود.»
ایرینا تسوکرمن نیز گفت: «نخستین قدم، همکاری اتحادیه گمرکی اوراسیا (EACU) برای بستن خلأهای موجود در مقررات تعرفه‌ها و موافقت‌نامه‌های تجاری غیر مستقیم است. کشورهای آسیای مرکزی مشتاق تنوع بخشیدن به اقتصاد و توسعه تجاری خارجی خود هستند. ایجاد نقاط ترانزیت موثر برای نفت، لغو تعرفه‌ها، افزایش سرمایه‌گذاری‌های اروپایی و عقد توافق‌های تجاری مشروط به اجرای سیاست‌های تحریمیِ اتحادیه اروپا می‌تواند راهگشا باشد. همچنین، شرکت‌های اروپاییِ دخیل در دور زدن تحریم‌ها باید جریمه شوند و فرصت تجارت در اروپا را از دست بدهند. علاوه بر این، باید مکانیسم‌های شفافِ نظارتی بر اعمال تحریم‌ها طراحی و فعال شود.»

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1216996/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

چرا تویوتا حمایت مالی از المپیک را کنار گذاشت؟

رود گولیت و فرانک رایکارد؛ پا‌به‌پای هم از خیابان‌های آمستردام تا قله اروپا

تلاش نتانیاهو برای دو پاره کردن جامعه ایران| اسراییل در کنار مردم ایران است!

حمله زمینی رژیم اسراییل به لبنان

پاسخ معاون سیاسی سپاه به اقدام‌نکردن علیه اسراییل

تداوم اعتراضات مردم گیلان در پی حمله‌ی رژیم جعلی اسراییل به بیروت

اگر عملیات نظامی بین اسرائیل و حزب‌الله متوقف شود، خیالمان راحت خواهد شد!

بایدن: باید فوراً به آتش‌بس دست یافت

سرنگونی یازدهمین پهپاد آمریکایی توسط نیروهای مسلح + فیلم

درخواست بایدن برای استقرار آتش‌بس در لبنان

حمایت زیباکلام از حزب‌الله لبنان | فلسطین هنوز زنده است | علم صالح: اسرائیل گرفتار حلقه آتش ایران شده است +ویدئو

ایران مقتدر سازش نمی‌پذیرد

پنتاگون: تهدیدات ایران را جدی می‌گیریم؛ نیرو‌های خود را برای حفاظت از خود و اسرائیل تقویت کرده‌ایم/نمی‌توان اقدامات تشدیدآمیز از سوی ایران یا نیرو‌های نیابتی آن را رد کرد/تقویت نیروهایمان با هدف بازدارندگی و کاهش خطر یک جنگ منطقه‌ای گسترده‌تر است/وزیر دفا

پیشنهاد اصلاح طلبان برای مذاکره مستقیم با آمریکا و تغییر قانون اساسی/ هم میهن: باید با غرب در خصوص اسرائیل توافق کنیم!

بازیکن اسبق NBA به‌دلیل ابتلا به سرطان درگذشت

انتقاد عراقچی از «بی‌عملی» شورای امنیت در قبال جنایت صهیونیست‌ها علیه غزه و لبنان

بایدن: باید فورا به آتش بس دست یابیم!

نیویورک تایمز: اسرائیل حمله تمام‌عیار به خاک لبنان نخواهد کرد

رسانه آمریکایی مدعی شد: ورود نیروهای کماندوی رژیم صهیونیستی به لبنان

داده‌های مهم هفته برای بازارهای جهانی

سخنگوی مرکز مبادله ارز و طلا: حراج بعدی دوشنبه هفته آینده خواهد بود

آغاز حراج 4 هزار میلیارد تومان کالا توسط سازمان اموال تملیکی

پیش بینی قیمت دلار 10 مهر 1403

برتری تیم فوتبال سپیدرود رشت برابر المصافی عراق

برد سپیدرود رشت برابر المصافی عراق

پیام تسلیت مجمع اهل‌بیت(ع) عراق در پی شهادت سید حسن نصرالله

جزئیات گفت‌وگوی نخست‌وزیر عراق و رئیس پارلمان لبنان

ورود 783 فروند کشتی از ابتدای امسال به منطقه ویژه اقتصادی بندر امام خمینی(ره)

مرکز تجاری ایران در ایروان تجلی همکاری خوب میان ایران و ارمنستان

عارف فردا به ارمنستان می‌رود/عضویت ایران در اتحادیه اقتصادی اوراسیا در دستور کار

علیزاده: اقتصاد دریامحور و توسعه نوارساحلی از اولویت‌های شرکت سرمایه‌گذاری مسکن است

دعوت وزیرصمت از وزیر تجارت اتحادیه اقتصادی اوراسیا برای حضور در نمایشگاه دورسوم اوراسیا تهران

نشست روسای دولت‌های عضو اتحادیه اقتصادی اوراسیا در ارمنستان

عارف فردا عازم ارمنستان می‌شود

ناترازی بودجه میراث دولت‌ها برای یکدیگر است

دعوای عجیب ترکیه و آلمان بر سر کباب‌ ترکی! | پای اتحادیه اروپا هم به میان آمد

ام کلثوم؛ زنی که با صدایش خیابان‌ها را از کازابلاتکا تا بغداد خلوت می‌کرد!

مارین لوپن به اتهام اختلاس در دادگاه فرانسه محاکمه می شود

معاون سیاسی سپاه: طراحی اقدام باید با در نظر گرفتن عقلانیت، تدبیر و سنجش همه جوانب اقدام باشد

پاسخ معاون سپاه به انتقادات فضای مجازی درباره پاسخ به اسرائیل/ باید با سنجش جوانب اقدام کرد/ آنچه به ذهن شما می رسد قبلش به ذهن نیروهای میدانی می رسد

راهبرد تهران جنگ مستقیم با تل آویو نیست

سیاست نظام اسلامی محو موجودیت رژیم صهیونیستی است

برترین تحولات ارزهای دیجیتال آسیا: به‌روزرسانی‌های کلیدی از چین، ژاپن و ترکیه

نگرانی جدید آمریکایی‌ها از وابستگی صنعت نظامی‌شان به قطعات چینی

وابستگی استارت‌آپ‌های نظامی آمریکا به قطعات چینی

انتقام ترانه احمدی از چین تایپه: ماموریت انجام شد | افرا ورزش

آمریکا از وابستگی صنعت نظامی‌ به قطعات چینی ابراز نگرانی کردند

دیدبان امنیت افغانستان: طالبان در 3 سال 45 بار با کشور‌های همسایه درگیر شده است

کره شمالی ادعای زلنسکی درباره همکاری با روسیه تکذیب کرد

در دیدار مسعود پزشکیان با نخست وزیر روسیه چه گذشت؟+فیلم