ایرانیان جهان

آخرين مطالب

اکتشاف در قلب افریقا قاره آفریقا

اکتشاف در قلب افریقا
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - قاره افریقا مورد توجه عربستان
قاره افریقا یکی از مناطقی است که در سال‌های گذشته مورد‌توجه عربستان بوده و سرمایه‌گذاران این کشور قراردادهای متعددی را با طرف‌های افریقایی به امضا رسانده‌اند. البته عربستان برای رسیدن به این اهداف جاه‌طلبانه، با مشکلاتی نیز مواجه است. یکی از مهم‌ترین این مسائل مربوط به چالش‌های حقوق‌بشری است.
گرچه برخی از دولت‌ها تصمیم گرفته‌اند که مسائل گذشته در عربستان را فراموش کنند، اما همچنان افکار عمومی غربی، شرکت‌هایی که قصد سرمایه‌گذاری در بخش معدن عربستان را دارند را تحت‌فشار قرار می‌دهند. علاوه بر این، عربستان برای ورود به بازار معدن افریقا باید با یک رقیب جدی روبه‌رو شود. چین در سال‌های گذشته، موقعیت خود را در قاره سیاه تثبیت‌کرده و رابطه پایداری را با رهبران این قاره سامان داده‌است، با این‌وجود برخی از کارشناسان معتقدند که ایالات‌متحده از حضور عربستان در افریقا خشنود است و احتمالا عربستانی‌ها برای رقابت با چین، می‌توانند روی کمک امریکا حساب کنند. تحلیلگران سایت تخصصی معدن (miningmx)، با تمرکز بر موارد مذکور، چالش‌های عربستان در مسیر توسعه بخش معدن این کشور را بررسی کردند. عربستان‌سعودی که به مدت طولانی بزرگ‌ترین تولیدکننده نفت جهان بوده‌است، اکنون تلاش دارد تا یک گنجینه معدنی را که زیر شن‌‌‌‌‌هایش نهفته است، کشف کند. این کشور قصد دارد از درآمدهای سال‌ها استخراج نفت برای سرمایه‌گذاری در معدن‌کاری در نقاط دیگر به‌ویژه افریقا، استفاده کند. این اقدام می‌تواند به‌طور چشمگیری جایگاه ژئوپلیتیکی و اقتصادی این کشور را در صحنه جهانی بهبود بخشد؛ آن‌هم در دوره‌ای که اهمیت نفت در حال کاهش است. تلاش برای استخراج از معادن بخشی از «چشم‌‌‌‌‌انداز 2030» عربستان است که هدف آن تنوع‌‌‌‌‌بخشی به اقتصاد به‌شدت وابسته به نفت این کشور است؛ اقتصادی تک‌محصولی که مانع از توسعه سایر بخش‌ها شده‌است.
پروژه اکتشافی عربستان در 2 دهه گذشته کریستوفر واندوم، پژوهشگر ارشد اندیشکده امور بین‌الملل چتم هاوس، وضعیت اقتصاد عربستان را این‌گونه تبیین می‌کند: «عربستان‌سعودی در حال سرمایه‌گذاری مجدد درآمدهای نفتی خود در استخراج و فرآوری مواد معدنی حیاتی است تا وابستگی بیش از حد به هیدروکربن‌‌‌‌‌ها را کاهش دهد و آینده اقتصادی خود را تضمین کند. عربستان‌سعودی خود را در مرکز یک منطقه غنی معدنی می‌بیند که شامل افریقا، خلیج‌فارس، خاورمیانه و آسیا است. این کشور در ایجاد شراکت‌‌‌‌‌هایی که تقسیمات ژئوپلتیکی وسیع‌‌‌‌‌تری را دربر می‌گیرد، بسیار استراتژیک عمل‌کرده و به‌دنبال روابط با ایالات‌متحده، روسیه و کشورهای افریقایی است.» عربستان‌سعودی به‌دلیل تمرکز چند‌دهه‌‌‌‌‌ای بر نفت (نمونه‌‌‌‌‌ای کلاسیک از آنچه اقتصاددانان توسعه آن را «نفرین منابع» یا «نفرین نفت» می‌نامند)، ظرفیت معدنی خود را نادیده گرفته و به‌‌‌‌‌طور کامل استفاده نکرده ‌است. این شیوه در سال‌های اخیر تغییر‌کرده و توجه سیاستگذاران عربستان به منبع غنی و ارزشمند معدنی این کشور جلب شده‌است. بر اساس برآورد مقامات عربستان‌سعودی، ظرفیت معدنی کشف‌‌‌‌‌نشده‌‌‌‌‌ این کشور ارزشی معادل 2.5تریلیون دلار دارد.
سفارت عربستان‌سعودی در واشنگتن دی‌‌‌‌‌سی در وب‌سایت خود اعلام کرد: «در پروژه‌های اکتشافی عربستان در دو دهه‌گذشته، ذخایر وسیعی از مواد معدنی قیمتی و صنعتی در سرتاسر کشور کشف ‌شده‌است. این مواد شامل طلا و نقره، همچنین مس، قلع، تنگستن، نیکل، کروم، روی، سرب، فسفات، سنگ‌آهن، بوکسیت، سنگ پتاس و حتی نمک سفره است.» تغییرات اقلیمی باعث‌شده تا رهبران جهان هدف کاهش استفاده از سوخت‌های کربنی را دنبال کنند. عربستان نیز تلاش دارد تا در جهان بدون‌کربن نیز جایگاه مناسبی داشته‌باشد، در نتیجه این کشور به‌‌‌‌‌طور فعال در جست‌وجوی سرمایه‌گذاران خارجی در حوزه معدن‌کاری است و از ثروت انباشته نفتی خود برای تامین مالی پروژه‌های اکتشافی جدید استفاده می‌کند. تیم کیتینگ، مشاور سرمایه‌گذاری معدن‌کاری که در خاورمیانه مستقر است، در همین رابطه گفت: «ظرفیت معدنی عربستان بسیار زیاد است. فعالیت‌های زیادی در حال انجام است و دولت این کشور به‌‌‌‌‌راحتی روند درخواست مجوز را تسهیل می‌کند. عربستان تنها جایی روی زمین است که در آن به صرف اکتشاف معادن جدید، منابع مالی دریافت می‌کنید. سیاست‌گذاران این کشور واقعا می‌خواهند اکتشافات را افزایش دهند زیرا می‌دانند که توسعه یک معدن فرآیندی زمانبر است.» فعالیت‌ها در حوزه معدن به‌‌‌‌‌طور شفاف در پورتال پایگاه داده‌های زمین‌‌‌‌‌شناسی ملی عربستان‌ نمایش داده شده‌است. عربستان‌سعودی همچنین از طریق شرکت معدنکاری دولتی خود (شرکت معادن)، برنامه‌‌‌‌‌ریزی‌کرده تا اکتشاف مواد معدنی در بستر دریای سرخ را در دستور کار قرار دهد.
حکمرانی و حقوق‌بشر عربستان‌سعودی برای توسعه بخش معدن خود با چالش‌هایی مواجه است که برخی از آنها ماهیت حقوقی و سیاسی دارند. تحلیلگران معتقدند که وضعیت سیاسی در عربستان بهبود نسبی داشته، اما همچنان این کشور به لحاظ سیاسی آزاد محسوب نمی‌شوند. این گروه از کارشناسان معتقدند؛ اجازه‌دادن به زنان برای رانندگی کردن، در قرن 21 به‌‌‌‌‌سختی می‌تواند به‌معنای توسعه سیاسی تلقی شود. مایکل کلمنتس، مدیر برنامه‌های بین‌المللی در مرکز منابع کسب‌وکار و حقوق‌بشر، در این رابطه گفت: «شرکت‌های معدن‌کاری و سرمایه‌گذاران در این بخش باید نگران نقض حقوق بشر آشکار و گسترده‌ای باشند که علیه شهروندان، مردم بومی، دیگر اقلیت‌‌‌‌‌ها و کارگران مهاجر در عربستان‌سعودی رخ‌داده‌است.» او افزود: «اگرچه عربستان، در سال‌های اخیر، برای جذب سرمایه، تصویری از توسعه سیاسی به رسانه‌های بین‌المللی ارائه کرده‌است، اما این کشور همچنان به‌عنوان یک جعبه‌سیاه اطلاعاتی به‌‌‌‌‌شمار می‌آید. در حال‌حاضر کمبود نگران‌‌‌‌‌کننده‌‌‌‌‌ای از شفافیت در مورد وضعیت حقوق‌بشر در عربستان وجود دارد (به دلیل محدودیت‌های شدید بر آزادی‌‌‌‌‌های مدنی و رسانه‌‌‌‌‌ای‌)؛ همچنین این ابهام در مورد روابط تجاری و توافق‌های این کشور نیز وجود دارد. این موضوعات باید زنگ خطر جدی را به صدا درآورد؛ به‌ویژه در صنعتی مانند معدن‌کاری که در آن چالش‌های حقوق‌بشری سابقه‌ای طولانی دارد.» بر اساس داده‌های مرکز منابع کسب‌وکار و حقوق‌بشر، عربستان‌سعودی یکی از کشورهایی است که کارگران مهاجر به‌صورت گسترده مورد آزار کارفرمایان قرار می‌گیرند. در عصری که مسائل اجتماعی و زیست‌محیطی به بالاترین اولویت‌های شرکتی تبدیل شده‌اند، این‌گونه مشکلات از نظر سرمایه‌گذاران دور نخواهد ماند. فرانک هالام، مدیرعامل شرکت( Platinum Group Metals (PTM‌ مستقر در ونکوور که در حال مطالعه تاسیس یک کوره مستقل فلزات گروه پلاتین و تصفیه‌‌‌‌‌خانه فلزات پایه در عربستان‌سعودی است، اذعان دارد که این شرکت در ابتدا نگرانی‌هایی درباره توجه به مسائل حقوق‌بشر و محیط‌زیست در عربستان داشت. پیش‌زمینه این نگرانی‌ها به سال‌ها پیش بازمی‌گردد؛ زمانی‌که روابط دیپلماتیک بین کانادا و عربستان‌سعودی به دلیل انتقادات اوتاوا از سوابق حقوق‌بشر در عربستان‌ به مدت پنج سال‌(از 2018 تا 2023) قطع شد. هالام در این رابطه تاکید کرد: «سرمایه‌گذاران در غرب، به‌ویژه در امریکای‌شمالی، ممکن است تا حدی مردد شده یا حتی از سرمایه‌گذاری در عربستان‌سعودی منصرف شوند. مهم‌ترین مسائلی که این نگرانی را به‌وجود می‌آورد مرتبط با حقوق‌بشر، حقوق زنان و برخی تنش‌ها بین کانادا و عربستان است.» اما اوتاوا و ریاض سال‌گذشته روابط خود را ترمیم کردند. این تحول دیپلماتیک، سرمایه‌گذاری کانادایی‌ها در عربستان‌سعودی را تسهیل می‌کند. هالام گفت: «دیدگاه دولت کانادا این است که آنچه در گذشته بوده، در گذشته باقی‌مانده و دولت کنونی عربستان‌سعودی در حال حرکت به سمت درستی است. دولت کانادا به تغییرات سیاسی واقف است و ترجیح می‌دهند با سعودی‌ها تجارت کنند و به جلو نگاه کنند. ما نخستین‌بار در سال‌2023 از عربستان‌سعودی بازدید داشتیم و بلافاصله پس از ورود متوجه شدیم که جامعه آنجا بسیار بازتر و پرجنب‌‌‌‌‌وجوش‌‌‌‌‌تر از آنچه انتظار داشتیم، بود. مردم در حال رفت و آمد و مشغول کار بودند، زنان در محل کار و در حال فعالیت بودند؛ به‌نظر می‌رسید ‌سخت‌گیری‌ها کاهش پیدا کرده‌است.»

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1217391/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

قائدی به دنبال مسیر طارمی؛ نیمار آسیا در آستانه انتقال به اروپا

جدایی طلبان سوری از اسرائیل درخواست کمک کردند

اعلام حمایت مجدد آمریکا از اقدامات اسرائیل علیه یمن

«کیم جونگ اون» راهبرد «سخت‌ترین مقابله» با آمریکا را اعلام کرد

آمریکا به اوکراین 6 میلیارد دلار کمک کرد

فرزین: کانالی که سرورش در آمریکا در ایران نرخ دلار تعیین می کند

امکان کاهش قیمت ارز با اصلاح سیاست‌های داخلی

ماجرای مذاکره برای انرژی هسته‏‌ای

وال‌استریت‌ژورنال: واشنگتن در حال بررسی کاهش تحریم‌ها علیه دمشق است

مدیر سابق موساد: به تنهایی نمی‌توانیم حریف یمن شویم

پوتین سال نو میلادی را تبریک گفت، اما نه به همه

دبیرکل سازمان ملل: برای جلوگیری از تخریب جهان، زمانی برای از دست دادن نداریم

پیش بینی بورس سه شنبه 11 دی 1403

مقابله با فقر در دستور کار شورای عالی رفاه؛ 6 پیشنهاد برای بهبود معیشت

توسعه گردشگری و ظرفیت‌های ارائه خدمت به خانواده شهدا در گلستان

قیمت بنزین 90 برابر می شود/ شوک بزرگ برای اسرائیلی ها

قیمت بنزین 90 برابر می شود/شوک بزرگ برای اسرائیلی‌ها

مسعود نیلی: زمان تصمیمات سخت فرا رسیده است!

تقویت همکاری‌های ایران و عمان در زمینه‌های اقتصادی و امنیتی؛ گام‌های جدید در روابط دوجانبه

سنگ آهن و قراضه در سال 2025: در جستجوی برابری

:::آفتاب نو::: رونمایی از ستاره خارجی مدنظر موسیمانه: پرسی تائو کیست؟

کارتر؛ رئیس‌جمهوری که بذر تروریسم را در افغانستان کاشت

فضای مجازی صحنه جدید درگیری‌های طالبان و پاکستان

نسل جوان از کردار ما گریزان می‌شود

توّرم مصلحت

نگاه تحلیلگر سعودی به سوریه: با احتیاط پیش بروید

راه و بیراهه در انتصابات تازه دولت

اعتراف رسانه عبری به شکست اسراییل در جنگ غزه

رنگ بازار طلا و سکه سبز شد؛ صعود مجدد دلار به کانال 81 هزار تومان

آقامحمدی: بخش خصوصی برای همه ناترازی‌های کشور برنامه عملیاتی دارد

السودانی در عربستان به دنبال چه بود؟/ رمزگشایی از نشست محرمانه آنتونی بلینکن در عراق

هلاکت هفت تروریست داعشی در عراق

نشست استاندار قزوین با مسئولان هلدینگ‌های اقتصادی کمیته امداد امام خمینی(ره)

کشف بیش از 7 میلیارد قاچاق از خودروهای شوتی در زنجان

کریسمس برای مسیحی‌هاست نه باکلاس‌ها!

امیرحسین اسفندیار و یک آمار خیره‌کننده در چین!

شیطنت دوباره افغانستان؛ ایران اعتراض کرد

سدسازی در افغانستان: چالش حق‌آبه ایران و تهدید محیط زیست پایین‌دست

قشون‌کشی طالبان به مناطق مرزی پاکستان

درخواست مذاکره فوری ایران با افغانستان درمورد احداث سد پاشدان

اعترافات سخت وزیرخارجه آمریکا

ترامپ گرینلند را با پول شخصی بخرد!

نظر یک نماینده درباره احتمال کاهش قیمت دلار

تعیین نرخ دلار در ایران توسط یک سایت آمریکایی

رئیس بانک‌مرکزی: قیمت دلار از آمریکا جهت‌دهی می‌شود!

اختصاص کمک 2.5 میلیارد دلاری به اوکراین

معادله ارز و شکاف طبقاتی

تصمیمات غیرشفاف

میرسلیم: زالوصفتان در حال تحقیر محصولات میهنی‌اند

در اتاق فکر تندروها چه می گذرد؟