ایرانیان جهان

آخرين مطالب

سفر رئیس جمهور به ترکمنستان موجب تقویت روابط اقتصادی و فرنگی خواهد شد اخبار ایران

  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان -

ایرانیان جهان

ایرانیان جهان

اگرچه نیل به مقاصد سیاسی، امنیتی و اقتصادی همواره از مهم‌ترین اهداف کشور‌ها در تدوین و اعمال سیاست خارجی‌شان بوده و برای تحصیل این مقاصد کشور‌ها عمدتاً و به طور سنتی نوعی دیپلماسی مبتنی بر رویکرد‌ها و ابزار‌های سیاسی، نظامی و اقتصادی را در پیش می‌گیرند، اما در کنار به کارگیری مجاری و راه‌های دیپلماسی رسمی، باید به جایگاه دیپلماسی فرهنگی و دیپلماسی اقتصادی بصورت همزمان توجه کرد و با برنامه‌ریزی حساب‌شده نسبت به تأمین منافع کشور اقدام کرد.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
در برخی موارد سیاستمداران با ابزار‌هایی از جنس فرهنگ سعی در نفوذ در عمق باور‌ها و اعتقادات ملت‌ها داشته اند و ائتلاف‌ها و اتحاد‌هایی پایدار را در نظام بین‌الملل بنیان نهاده‌اند. قطعا در این بین مصداق بارز چنین سیاستی، روسیه است.
وی افزود: سفر رئیس جمهوری اسلامی ایران که در چارچوب سیاست همسایگی و دیپلماسی فرهنگی به منظور شرکت در همایش بین‌المللی «تعامل عصر‌ها و تمدن‌ها – بنیاد صلح و توسعه» به مناسبت سیصدمین سالگرد میلاد مختومقلی فراغی 11 اکتبر 2024، شهر عشق آباد به ترکمنستان عزیمت کرد به نظر می‌رسد با توجه به دیدار‌های انجام شده و مذاکرات صورت پذیرفته، قطعا به دنبال راهبرد‌های قابل تحلیل از منظر دیپلماسی فرهنگی و دیپلماسی اقتصادی توامان بوده و چنین دیدار‌هایی به دنبال تقویت روابط اقتصادی با کشور‌های آسیای میانه و روسیه خواهد بود.
این کارشناس مسائل آسیای میانه ادامه داد: اگرچه همه دولت‌ها و در همه مقاطع تلاش کردند تا مناسبات سیاسی و اقتصادی با همسایگان را افزایش دهند، اما واقعیت‌های محیط ژئوپلیتیکی نشان می‌دهد که ایران تاکنون به خوبی نتوانسته از فرصت دومین کشور پر همسایه جهان به خوبی بهره گیرد. ایران دارای 7 همسایه مرزی و 10 همسایه ساحلی است که فرصت‌های بیشماری را برای دیپلماسی، اقتصاد و فرهنگ ایران فراهم آورده به ویژه اینکه فرهنگ ایران در بسیاری از کشور‌های همسایه هنوز جریان و حضور قدرتمندی دارد.
رهبر گفت: در این چارچوب سیاست همسایگی به عنوان یک راهبرد نظام‌مند و هدفمند معنا پیدا می‌کند و ترجمان چنین سیاستی با محوریت ژئوپلیتیک، دیپلماسی، اقتصاد و فرهنگ شاکله بندی می‌شود. در سیاست همسایگی، جمهوری اسلامی ایران به عنوان یک مزیت ژئوپلیتیکی مطرح و با بهره گیری از درهم آمیختگی فرهنگی و تاریخی تلاش خواهد شد تا چالش‌های مشترک کنترل و منافع اقتصادی مبتنی بر رویکرد برد- برد گسترش پیدا کند.
وی مطرح کرد: دستاورد‌های سفر رئیس جمهوری که بعد از سفر به ترکمنستان اعلام شده، مبتنی بر همین راهبرد بوده است بدین مفهوم که رئیس دولت چهاردهم، در سخنرانی خود در عشق آباد برهمگرایی و اشتراکات کشور‌های پهنه تمدنی ایران فرهنگی و لزوم همگرایی بیشتر و تاکید بر مفاخر و ریشه‌های هویتی مشترک کشور‌های آسیای میانه اشاره دارد و در کشور خود، بر دستاورد‌های اقتصادی سفر نظیر از توافق‌هایی در حوزه‌های گاز، راه، برق و بازارچه‌های مرزی با ترکمنستان تا تفاهمات با روسیه در زمینه راه، گاز، آب‌شیرین‌کن، پتروشیمی و برق و تعاملات با سایر کشور‌ها تاکید دارد.
مدیر مسئول خانه فرهنگ ترکمن با اشاره به دیدار و گفت‌وگو رئیس جمهور کشورمان با ولادیمر پوتن گفت: پر واضح است که با توجه به این گفتمان، دو وجه دیپلماسی، دیپلماسی فرهنگی و اقتصادی در سیاست همسایگی دولت چهاردهم مشهود است، اما این تحرکات اخیر، سویه دیگری هم داشت که تمام این سفر را تحت الشعاع خود قرار داده است که مورد توجه رسانه‌های دنیاقرار گرفت و آن هم دیدار با ولادیمیر پوتین است.
رهبر بیان کرد: بی شک بر همگان واضح است که نقش و جایگاه روسیه در آسیای میانه علیرغم تمام تضعیف‌های اخیر این کشور در جنگ اوکراین و کاهش نسبی حضور آن کشور در این منطقه و باز شدن فضا برای بازیکنان جدید منطقه‌ای همچون چین و ایران به عنوان کشور‌های جایگزین، همچنان پر رنگ است.
وی در این خصوص ادامه داد: روسیه همچنان برای رهبران این کشور‌ها به عنوان مرجعی در جهت تداوم و بقای حکومت‌شان است؛ چرا که اولا نقش روسیه به عنوان نیروی اصلی تثبیت‌کننده برای تاجیکستان و ترکمنستان که طولانی‌ترین مرز‌های آسیای مرکزی با افغانستان به عنوان یک تهدید بزرگ برای امنیت این دو کشور و کل منطقه برجسته است.
این کارشناس مسائل آسیای میانه افزود: ثانیا در سطح هویت، هویت شوروی هنوز در این منطقه بسیار قوی است که شروع از الفبای سیریلیک، به زبان روسی و اقلیت‌های مهم روسی است، اما به همان اندازه که این هویت شوروی قوی بود و هنوز هم است، آسیای مرکزی ویژگی خاص خود را حتی در اوج دوران شوروی حفظ کرده است.
رهبرعنوان کرد: آسیای مرکزی دارای تاریخ غنی و طولانی است، از قرن نوزدهم و حتی در برخی نواحی شمالی قزاقستان در قرن هجدهم بیشتر مناطق آسیای مرکزی جزء امپراتوری روسیه بودند.
وی گفت: حکومت شوروی بیش از70 سال بر این مناطق تسلط داشت و این تأثیر تا امروز همچنان قوی است، این تأثیر شامل چندین عامل است، از جمله نخبگانی که تمرکز خود را بر روسیه دارند، ارتباطات فرهنگی، تأثیر رسانه‌ای و به ویژه در زمینه‌های اقتصادی و امنیتی و ثالثا تمرکز اقتصادی از طریف ایجاذموسسات اقتصادی شامل؛ اتحاد گمرکی، اجتماع اقتصادی یوروآسیا (EurAsEC)، بانک توسعه یوروآسیا، صندوق ضد بحران، توافق منطقه آزاد تجارت کشورهای کامنولث مستقل و اتحاد اقتصادی یوروآسیا (EAEU)، بنابراین به جرات می توان بیان کرد؛ در حال حاضر، روسیه به عنوان رهبر واقعی منطقه مرکزی شناخته می‌شود.
مدیر مسئول خانه فرهنگ ترکمن بیان کرد: اصلی‌ترین ابزار تأثیرگذاری توسط کرملین در این منطقه ایجاد ارتباطات نزدیک بین وجود چندین سطح یا سیستم مختلف از حکومت و نهادهای اجتماعی و سیاسی در یک کشور یا جامعه است، به ویژه بین رئیس‌جمهور پوتین و رؤسای دولت کشورهای آسیای مرکزی است.
رهبر افزود: از سوی دیگر منطقه آسیای مرکزی به لحاظ پیوندهای ژئوپلیتیک و ژئواستراتژیک از اهمیت قابل توجهی برای ایران برخوردار است. این در حالی است که در سال‌های اخیر دو کشور چین و روسیه نیز توجه بیشتری را به سمت آسیای مرکزی سوق داده و ابتکارات بسیاری را برای گسترش نفوذ و تایید تقدم خود ارائه کرده‌اند و پُرواضح است که نگرانی متقابل چین و روسیه در خصوص منافع امنیتی، اقتصادی و نهادی منجر به اتخاذ سیاست‌های هماهنگ از جانب دو کشور شده این موضوع توازن منطقه‌ای را به دنبال دارد و ایران می‌تواند در چنین فضایی با در پیش گرفتن رویکرد مشارکت‌گرای تدافعی به تامین منافع اقتصادی و امنیتی خود در منطقه نزدیک شود.
وی تصریح کرد: لذا به نظر می‌رسد رئیس جمهور بر چنین موضوعی واقف بوده و در راستای ترسیم همگرایی روسیه با ایران در جهت تحکیم روابط رهبران کشور‌های آسیای میانه و تقویت جایگاه ایران، ضمن حضور در ترکمنستان، دیداری با این اهمیت انجام شده و از سوی دیگر آقای پزشکیان سعی کرده است سطح تعاملات مستقیم اقتصادی که در طی ماه‌های اخیردچار افول شده است را تقویت کند و مهم‌تر آنکه با گسترش سطح روابط سیاسی و امنیتی با این کشور، پیام مهمی را در خصوص امکان ایجاد اتحاد مستحکم‌تر و استراتژیک را به جهانیان مخابره کند.
این کارشناس مسائل آسیای میانه در پایان خاطر نشان کرد: آنچه بر همگان مسلم است تلاش‌های روز افزون دولت چهاردهم و دستگاه دیپلماسی به همراه اقتدار نیرو‌های مسلح کشور به منظور ارتقای جایگاه منطقه‌ای کشور و نیل به اهداف تعیین شده در رشد اقتصادی و تامین رفاه و امنیت کشور است.
انتهای پیام/
آخرین اخبار ورزشی را در سایت خبری-تحلیلی رسانه 7 بخوانید

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1229683/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

استراتژی‌های رقابتی شدن صنعت خودرو بررسی می‌شود

مناطق آزاد جای جذب سرمایه گذاری خارجی است

چرا گردشگری به یکی از محرک‌های اصلی اقتصاد ایران تبدیل شده است؟

شهرداران شب و شهرهای 24 ساعته؛ نیاز جوامع امروز

عملکرد مطلوب ‘گروه بهمن در بحران جاری اقتصادی صنعت تولید خودرو

اروپا بدنبال جایگزینی برای گاز روسیه

ماسک: آلمان و اروپا در معرض انقراض هستند

آلمان با مصادره دارایی‌های روسیه مخالف است

امباپه مبهوت مودریچ: بیشتر از سنم جام داری!

تاثیر تورم منفی چین برای اقتصاد جهان

مقایسه سرنوشت افغانستان با سوریه

تأکید بر مقابله با تهدید تروریسم در افغانستان

دعوت از سفیر سوئیس و کاردار ایتالیا به وزارت خارجه درپی بازداشت 2نخبه ایرانی

ماجرای بازداشت 2 نخبه ایرانی در آمریکا و ایتالیا+ عکس | پشت پرده اتهامات محمد عابدینی چیست؟

شرط ترامپ برای حمایت‌ها از اوکراین شرط گذاشت

باکی از آمریکا و اسرائیل نداریم / صهیونیست و امثال آن رفتنی‌اند

چین: آمریکا به تلاش‌های پکن برای حل بحران اوکراین بی‌توجه است

سرمقاله رسالت/ بی‌طرف نداریم

سرمقاله وطن امروز/ تحلیل‌های چروک

بازی بزرگ ترکیه در سوریه

روسیه زیردریایی هسته‌ای جدید خود را با موفقیت آزمایش کرد

حملات خمپاره‌ای سرایا القدس علیه صهیونیست‌ها

حمله جدید رژیم صهیونیستی به طرطوس سوریه

فرار نظامی صهیونیست از سریلانکا بعد از فاش شدن هویتش

واشنگتن، امارات را زیر نظر می‌گیرد

ایلان ماسک باعث نگرانی در آمریکا شد

شکایت آمریکایی‌های فلسطینی تبار از بایدن

زنگ دلاری در معاملات مسکن

عضو هیأت رئیسه مجلس: مخالف افزایش نرخ ارز هستیم

چرا بیت کوین به زیر 100 هزار دلار برگشت؟

بازار منجمد شد؛ چوبِ قطعی برق لای چرخ تولید

ترکیه از «خنثی» شدن حملات تروریست‌ها در عراق خبر داد

دبیرکل سازمان بدر: باید به تعدی‌های ترکیه در خاک عراق پایان داد

اختتامیه جشنواره شهید پیشرفت یادبود شهید «محمدحسین رمضانخانی» برگزار شد

تجلیل استاندار سمنان از همسر والامقام سردار شهید «سید رضی موسوی»

اولین مرکز خصوصی دیالیز استان سیستان و بلوچستان افتتاح شد

اردوی درمانی، آموزشی و فرهنگی ویژه جانبازان اعصاب و روان برگزار می‌شود

لاریجانی: روحانی بی‌تدبیری کرد/ وعده اقتصادی عارف به مردم با یک مقدمه خوب

احداث نیروگاه 100 مگاواتی تولید انرژی خورشیدی در اردبیل

پیشنهاد تشکیل کارگروه مشورتی جهت هم افزایی میان استانی و بخش خصوصی برای تسهیل جریان های سرمایه گذاری مناطق آزاد

باید از کسب و کار‌های اقتصادی بانوان در مشهد حمایت ویژه شود

شاهد فصل جدیدی در بازار سرمایه هستیم

خبر مهم ادرباره فیلترینگ/ در جلسه سران قوا چه گذشت؟

اعلام گزارش تخلفات بانکی، بیمه و بورس به شماره 096300

اطلاعیه دانشگاه تهران در مورد نحوه برگزاری کلاس‌های درس

احتمال تکرار ریزش دلار/ 3 دلیل اصلی نوسان اخیر بازار ارز

خبر مهم درباره فیلترینگ/ در جلسه سران قوا چه گذشت؟

احتمال تکرار ریزش دلار/3دلیل اصلی نوسان اخیر بازار ارز چیست؟

شهادت کارمند سفارت ایران در سوریه

باید از کسب‌وکار‌های اقتصادی بانوان در مشهد حمایت ویژه شود