ایرانیان جهان

آخرين مطالب

دو گام برای اصلاح الگوی صادراتی اخبار ایران

  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان -

ایرانیان جهان

بسیاری حمایت از صادرات را مکانیسم توسعه می‌دانند و معتقدند صادرات یکی از مولفه‌های کلیدی در توسعه و پیشرفت اقتصادی هر کشور است. در ایران، این امر به‌عنوان یک ابزار حیاتی برای دستیابی به اهداف اقتصادی بلندمدت و کاهش وابستگی به درآمدهای نفتی به‌شمار می‌رود.
صادرات به‌عنوان یکی از منابع اصلی ارزآوری، تاثیر قابل‌توجهی بر اقتصاد کلان کشور دارد.
واردات ارز به داخل کشور از طریق صادرات، تعادل تراز تجاری را بهبود می‌بخشد و از نوسانات اقتصادی می‌کاهد. همچنین، افزایش تقاضا برای کالاهای ایرانی در بازارهای بین‌المللی، باعث ایجاد فرصت‌های شغلی بیشتر می‌شود و به کاهش نرخ بیکاری کمک می‌کند. این موضوع به‌ویژه برای بخش‌هایی مانند کشاورزی، صنعت، و خدمات اهمیت دارد، چراکه این بخش‌ها به‌طورمستقیم از توسعه صادرات بهره‌مند می‌شوند.
اما حضور در بازارهای جهانی، نیازمند توان رقابتی بالا است. حرکت در این مسیر نیز، نیازمند تولید باکیفیت و با نرخ قابل‌رقابت در بازارهای جهانی است.
به‌عبارت دیگر، برای تولید صادرات‌محور نیازمند توجه به دو مقوله حمایت دولتی و عزم فعالان اقتصادی و صادرکنندگان هستیم. بسیاری از فعالان تجاری از میزان و شکل حمایت‌های دولتی گلایه دارند و مواردی مانند قوانین خلق‌الساعه، تعرفه‌ّهای گمرکی، بی‌توجهی به مشوق‌های صادراتی و... را عاملی منفی در مسیر توسعه صادرات می‌دانند. به‌گفته این گروه، صادرکنندگان برای توسعه صادرات نیازمند مشوق‌های صادراتی دولت در هر دو بخش مالی و سخت‌افزاری هستند. همچنین، برای توسعه صادرات باید به زیرساخت‌هایی مانند بسته‌بندی، حمل‌ونقل و ترانزیت نیز توجه ویژه داشت. به‌عنوان نمونه، سیستم حمل‌ونقل برای صادرات محصولات کشاورزی یا معدنی بسیار ضعیف است و همین امر صادرکنندگان را با مشکلات جدی مواجه کرده است.
از سوی دیگر، توسعه صادرات نیازمند عزم فعالان اقتصادی، تولیدکنندگان و صادرکنندگان است. باتوجه به موارد یادشده می‌توان گفت؛ مکانیسم توسعه، حمایت از صادرات است.
ایجاد انگیزه برای تولیدکننده در راستای تسهیل تولید صادرات‌محور، افزایش مشوق‌ها و معافیت‌های صادراتی، تسهیل قوانین و مقررات صادراتی، افزایش تعرفه واردات کالای مشابه ساخت داخل و افزایش توان و دانش فنی تولیدکنندگان از جمله حمایت‌هایی است که می‌تواند از سوی دولت انجام شود. بدون شک تولید و صادرات دارای رابطه‌ای معنادار و مستقیم با یکدیگر هستند که تهدید هریک به تضعیف دیگری می‌انجامد.
علاوه بر توجه به بعد داخلی تسهیل صادرات، برای موفقیت در این مسیر باید به الزامات و تغییرات جهانی نیز توجه داشت.
اقتصاد جهانی در چند دهه گذشته با سرعت چشمگیری رشد کرده و امروز دیگر اهمیت تکنولوژی و فناوری اطلاعات (IT) در راستای تسهیل تجارت جهانی بر کسی پوشیده نیست. با پیشرفت روزافزون تکنولوژی، اقتصادها به یکدیگر وابسته‌تر شده‌اند و انقلاب فناوری اطلاعات، خریداران و فروشندگان سرتاسر جهان را به هم نزدیک‌تر کرده است. به این ترتیب، باور کنیم یا نه، الگوی تجارت جهانی حداقل در 20 سال گذشته به‌طورقابل‌توجهی تغییر کرده است.
در سال 1990، اقتصادهای توسعه‌یافته نظیر اروپا، در نقشه تجارت جهانی غالب بودند و در 20 سال گذشته با سرعتی باورنکردنی، کشورهایی مانند چین، در این مسیر پیشی گرفتند. در اصل داشتن نیروی کار ارزان و ارتباطات خوب تجاری، دو ابزار مهمی بودند که چین با بهره از آنها توانست به نقش اول بازیگران تجارت جهانی بدل شود. چین به‌سرعت بازارهای غربی را با کالاهای مصرفی ارزان‌قیمت قبضه کرد و سهم قابل‌توجهی در توزیع صادرات جهانی برای خود ایجاد کرد. این الگوی جهانی به‌وضوح، موفقیت «تولید صادرات‌محور» را به‌نمایش گذاشت و نشان داد که چطور اقتصاد کشورهای «صادرات‌محور» در عرصه جهانی موفق عمل می‌کنند!
بنابراین می‌توان از این الگوهای جهانی نیز برای پیشبرد اهداف یادشده بهره برد. آنچه مسلم است دولت‌ها با تسهیلگری، راه را برای توسعه صادرات هموار می‌کنند؛ مسیری که برای صادرکنندگان ایرانی با ناهمواری‌هایی چون بی‌ثباتی بازارهای صادراتی، دستورالعمل‌های بدون پشتوانه، بی‌ثباتی ارتباط با کشورهای همسایه، هزینه‌های حمل‌ونقل، پیچ وخم‌های اداری در قیمت‌گذاری و کارشناسی کالای صادراتی، همراه است.
امسال روز ملی صادرات را در حالی جشن می‌گیریم که دولت چهاردهم با برنامه‌های جدید، قصد ایجاد تحول در اقتصاد را دارد. شاید یکی از نخستین تدابیر و اقدامات، تدوین و اجرای قوانین و دستورالعمل‌هایی برای تسهیل صادرات و کاهش خام‌فروشی باشد.
بسیاری «خام‌فروشی» را آفت اقتصاد ایران می‌دانند و معتقدند اقتصاد کشور ما به صادرات نفت و ذخایر طبیعی عادت کرده است. در حالی که برای افزایش درست صادرات، باید به صادرات غیرنفتی و فاصله با خام‌فروشی تکیه کرد. تنها در این صورت است که می‌توان به درآمد صادراتی به‌عنوان یکی از منابع قابل‌اتکای دولت‌ها دست یافت. چنانچه این ابزار در کشورهای توسعه‌یافته به‌ کمک توسعه پایدار و رشد اقتصاد آمده است. توجه به تکمیل زنجیره ارزش، تولید و صادرات محصولات با ارزش‌افزوده بالا و استفاده از ظرفیت نخبگان و نیروی انسانی می‌تواند در این حوزه اثرگذار باشد. در اصل جلوگیری از خام‌فروشی و رفتن به‌سمت تولید محصولات با ارزش‌افزوده، باید به‌عنوان اولویت اصلی تولید و صادرات قرار گیرد. باتوجه به اینکه در اسناد بالادستی و سیاست‌های کلان نظام و کشور نیز بارها بر لزوم عبور از خام‌فروشی و روی آوردن به اولویت‌های جدید در حوزه صنعت تاکید شده، لازم است تا برنامه‌ریزی و تدبیر برای خروج از خام‌فروشی اتخاذ شود.
بنابراین برای تحقق توسعه صادرات غیرنفتی علاوه بر تمرکز دولت بر «تسهیلگری صادرات» باید بر تدوین و اجرای قوانین خروج از خام‌فروشی نیز متمرکز شد. این دو مورد را می‌توان دو گام اساسی در تحقق توسعه صادرات و تاثیر آن بر توسعه اقتصادی قلمداد کرد.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1236509/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

اجرای طرح انسداد مرز‌های شمال شرق ایران با افغانستان در 3 سال

مرزهای ایران و افغانستان مسدود می‌شوند

معنای خارج شدن طالبان از فهرست تروریستی روسیه

انسداد مرزهای شمال شرق ایران با افغانستان طی سه سال انجام می‌شود

سنوار نشان داد جریان مقاومت جریان عقیدتی است

پسر عربستانی از مسی تقلید کرد/ مردان آهنی، از آمریکا تا آسیا! +عکس

طلا درمیان انتخابات آمریکا و تنش‌ها در خاورمیانه می‌درخشد

هیچ اجماعی درباره استفاده اوکراین از موشک‌های دوربرد وجود ندارد

ایراد کشتی گیران ایرانی از نگاه کوین جکسون

کسری بودجه فدرال آمریکا بیش از 1.8 تریلیون دلار اعلام شد

تحولات منطقه و وضعیت میدانی جبهه مقاومت در مراحل حساسی است

بازار رمزارز‌های دیجیتال در تلاطم انتخابات آمریکا

ترامپ: اسرائیل نباید در نبرد با ایران عقب بکشد

زیر کتف زدن ایرانی‌ها در کشتی تک بعدی است

هلند: اوکراین به ناتو نمی‌پیوندد

طرح کالابرگ الکترونیک متوقف شد؟

ریزش بورس در آغاز هفته؛ کاهش 24 هزار واحدی شاخص کل

حمله به مقر mbc در عراق/ دفتر شبکه سعودی در آتش سوخت

پاسخگوی جامعه ایثارگری با برپایی میز خدمت باشیم/ بنیاد استان گیلان در پرداخت تسهیلات اشتغال سال 1403 از همه استان‌ها جلوتر است

پیام رئیس بنیاد شهید و امور ایثارگران در پی شهادت «یحیی السنوار»

تایید الحاقیه تجارت آزاد با سوریه درکمیسیون اقتصادی

شکل‌گیری تعاملات تجاری و مالی با پررنگ شدن توسعه اقتصاد دریا

8 دستورکار اقتصادی دولت/ شکاف نرخ ارز نیما و بازار کاهش می یابد

نشست مدیرکل غله بوشهر با مدیرعامل منطقه ویژه اقتصادی

ایجاد 30 درصد از فرصت‌های فرهنگی، سیاسی، اقتصادی و اجتماعی کشور از سوی استان مرکزی

6 هزار و 210 میلیارد ریال کالای قاچاق در لرستان کشف و ضبط شد

آذربایجان شرقی محور توسعه روابط تجاری با کشورهای همسایه می‌شود

چالش‌ها و فرصت‌های گروه بریکس پس از افزایش اعضا

سی‌بی‌اس نیوز: آمریکایی‌ها به وضعیت اقتصادی کشورشان نمره منفی می‌دهند

تعامل با افغانستان محور دیدار نمایندگان چین و اتحادیه اروپا

سوارکاران قشمی با یکدیگر به رقابت پرداختند

فیلم/ رقص عرب‌ها پس از اعاده حاکمیت ایران بر جزایر سه گانه

حمله به مقر حزب حاکم و دفتر نخست وزیری ژاپن

دفتر نخست وزیری ژاپن با کوکتل مولوتف مورد حمله قرار گرفت

جزایر ابوموسی تنب بزرگ و تنب کوچک، بخشی همیشگی از خاک ایران هستند

باید از تهران پیام قدرت صادر شود/ هیچ منفعتی در روابط با اروپا وجود ندارد

ابهام در کاهش وابستکی اروپا به گاز روسیه

ابهام در کاهش وابستگی اروپا به گاز روسیه

تعامل کودکانه اروپا و امارات در برابر ایران

ادعاهای نشست سران شورای اروپا علیه جمهوری اسلامی ایران نادرست است

ملاحظاتی در خصوص بیانیه مشترک سران اتحادیه اروپا و شورای همکاری خلیج فارس و شرایط کشور

تولید نفت لیبی و کاهش قیمت رقبا در اروپا

آشتی چین با آیفون جدید اپل

دومین اقتصاد جهان در مسیر صعود

عوامل ایجاد چین و چروک صورت

تبعات افت عرضه نفت ایران

توافق اندونزی و قطر برای بورسیه دانشجویان افغان

انسداد مرزهای شمال شرق ایران با افغانستان در سه سال انجام خواهد شد

مشهد میزبان نخستین نمایشگاه صادرات به آسیای میانه و افغانستان | رشد 32 درصدی صادرات استان به افغانستان در شش‌ماهه نخست 1403

حضور 150 تاجر افغانستانی در نمایشگاه بین‌المللی صادرات مشهد