ایرانیان جهان

آخرين مطالب

بنیادی‌ترین نقصانِ سیاستِ خارجی ایران آسیا و اقیانوسیه

بنیادی‌ترین نقصانِ سیاستِ خارجی ایران
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - یکی از مفاهیمی که از اقتصاد و کارآفرینی به متونِ سیاستِ خارجی و روابطِ بین‌الملل وارد شده است، Hedging است. به جز چند کشور، اکثریتِ کشورهای جهان با فکر، مشورت، محاسبه، برنامه ریزی و آینده نگری، این مفهوم را به کار گرفته‌اند. از امارات تا چین، از مکزیک تا هند، از قطر تا برزیل، از عمان تا اندونزی، عموماً مفهوم Hedging را کانونِ حکمرانی قرار داده‌اند.
به عبارت دیگر: در این جهانِ چند قطبی اقتصاد و سیاست، همه درحال افزایش آلترناتیوها، گسترش فرصت‌ها، ایجاد کثرت در منابع واردات و صادرات و سرمایه گذاری، تنوعِ منابعِ تامینِ اسلحه، کاهشِ ریسک و مخاطرات، تنوعِ استراتژی‌های تامین منافع و امنیت ملی و وسیع تر کردن دوایرِ تحرک و اثرگذاری در روابط خارجی هستند.
عربستان هم زمان با آمریکا، روسیه و چین روابطِ تودرتو ایجاد کرده است. مکزیک، هم با آمریکا روابط استراتژیک برقرار کرده و هم با چین. ویتنام هم به صورت گسترده با چین مراوده دارد و هم با آمریکا و اتحادیه اروپا. هند، هم افزایش حضور سیاسی و اقتصادی در آسیا را دنبال می‌کند و هم در غرب اروپا و آمریکای شمالی. اندونزی با فکر و برنامه ریزی و اندیشۀ درازمدت، توازنی میان روابط غرب و شرق خود بنا کرده است. اگر مقیاسِ کوچک و بزرگ را در نظر نگیریم، و به کیفیت و عمق توجه کنیم، موفق ترین کشور غیر غربی جهان در Hedging امارات متحده عربی است. نه دیپلماسی انرژی با مسکو را فراموش کرده، و نه خرید سهام قابل توجه از صنعت باطری‌سازی چین را، نه ابتیاع یک کارخانۀ تولید تسلیحاتی برزیلی را، نه سرمایه‌گذاری مالی در غرب اروپا را و نه Silicon Valley را. مانند آنها که وقتی در بورس سرمایه گذاری می‌کنند به صورت Portfolio investment عمل می‌کنند.
اگر دانشجویی در یکی از دانشگاه‌های مهمِ دولتی، لیسانس در مهندسی یا علوم انسانی بگیرد، یک سطح از توانایی، فرصت و Hedging را به دست آورده است. اگر در رزومۀ خود بنویسد: تسلط به زبان‌های انگلیسی و چینی، سطح Hedging افزایش پیدا می‌کند. اگر در سه کنفرانس مهم بین المللی، مقاله ارائه کند، Hedging چند برابر می‌شود. ریسک بیکاری را اینگونه کاهش می‌دهد و در پیدا کردن کار در short list قرار می‌گیرد و سپس می‌تواند انتخاب کند. با افزایش توانایی، دانش و مزیت، ریسک های زندگی خود را جنبۀ نزولی می بخشد. اگر در شغلی که انتخاب می کند رضایت نداشت، فرصت‌ها برای او فراوان است. در این جهان متکثر و متنوع، چه فرد، چه بنگاه اقتصادی، چه نهادها و چه دولت‌ها عموماً در حال کاهش ریسک، حفاظتِ از خود و افزایشِ فرصت‌ها هستند.
معلوم نیست سیاست خارجی ایران در عرصه‌های اقتصادی و سیاسی، Hedging دارد یا خیر؟ کدام کالا، فرآورده و یا خدماتِ ایران، در اقتصادِ منطقه‌ای یا بین‌المللی، خاص و ممتاز است و مصرف‌کنندگان خارجی به آن‌ها وابسته‌اند؟ زعفران اسپانیا، پتروشیمی عربستان، خاویار روسیه، نفت عراق، پستۀ آمریکا، فرش هند و گاز قطر به وفور یافت می شوند و سهم ایران از بازار جهانی را کاهش داده‌اند. در جهان امروز، شرکت ها و کشورها تلاش می‌کنند دیگران را در مزیتی که در اختیار دارند به خود وابسته کنند: کارگر ارزان در ویتنام، پیچیده‌ترین تشکیلات تولید تراشه در تایوان، سوبسید انرژی و اجاره در چین، مالیات بسیار پایین شرکت‌ها در تکزاس، فضای کسب و کار مساعد در امارات نسبت به دیگر کشورهای عربی خلیج فارس، فرصت سرمایه گذاری‌های فراوان در ترکیه، همکاری های فن‌آوری در کره جنوبی و ژاپن. عموماً همه در حال ایجاد آلترناتیو و بهره برداری از فرصت‌های ممکن و افزایش Leverage و یا اهرم هستند. اقتصادِ ایران تا کنون چنین استراتژی درازمدتی را با توجه به سرمایه ها و مزیت‌های فراوان کشور ایجاد نکرده است. اقتصادِ ایران در کورانِ راهروهای تولید، سرمایه‌گذاری و فن‌آوری جهان نیست چون به نظر می‌رسد تلقی از مدیریت اقتصادی، عمدتاً تامین ارزاق عمومی است. جدول زیر معرفِ جهت گیری سرمایه‌گذاری‌ها در دهۀ 2020 است.

ایرانیان جهان

پرسش کلیدی این است که ایران خود را در این شبکه بهم تنیدۀ جهانی چگونه تعریف می‌کند؟
در عرصۀ سیاسی نیز، Hedging ایران بسیار محدود است. شاید بشود ادعای علمی کرد که ایران با هیچ کشوری، روابط دوجانبۀ به‌هم تنیدۀ دراز مدتِ متقابلِ همه جانبۀ با دوامِ استراتژیک ندارد. با تعدادی کشور دوست است و رفت و آمد دارد ولی وفاداری و پایبندی آن‌ها هنگام بحران یا خطر، قابل اطمینان نیست. به نظر می‌رسد در عرصۀ سیاسی، آن‌هایی که با ایران دوست هستند بیشتر سنت «دوری و دوستی» را برگزیده‌اند. Hedging و Leverage ایران بیشتر در مدارهای نظامی و در جهتِ بازدارندگی و با پشتوانۀ مکتب امنیتی و اندیشۀ Keeping enemies at bay است. به یک معنا، سیاست خارجی ایران، از Leverage نظامی و امنیتی بهره‌مند است و آن هم با احتیاط مدیریت می‌شود.
کودکی که هفت سال سن دارد اهمیت یادگیری شنا، آموختن زبان‌های خارجی، عادت کردن به مطالعه و پذیرفتن آداب مدنی را نمی‌داند. پدر و مادر هستند که با فکر، برنامه‌ریزی، هزینه کردن، آموزش و آینده نگری، فرزند خود را برای سن 20 و 30 سالگی آماده می‌کنند. کشوری موفق است که حکمرانان آن به لحاظ وسعت اندیشه و برنامه‌ریزی، 50 سال از جامعه جلوتر باشند.
در سال 2050 جهان چگونه خواهد بود؟ احتمالاً در آن موقع، ثروت امارات پانزده میلیون نفری از دو تریلیون دلار فراتر خواهد رفت و گستردگی و تکثر Hedging آن، ده‌ها بلکه صدها برابر خواهد شد. همین طوردر آن موقع، عربستان با جمعیت 50 میلیون نفری از تولید ناخالص داخلی سه تریلیون دلاری بهره مند خواهد بود. با این ثروت و تنوع عربستان، امارات و قطر یا Leverage آنها در فن‌آوری، انرژی و قدرت مالی، بسیاری از کشورهای کوچک و بزرگ منطقه از جمله مصرِ قابلِ تصورِ 160 میلیون نفری در آن موقع و یا پاکستانی که جمعیتِ آن به 370 میلیون نفر در سال 2050 خواهد رسید، تحت نفوذ ساختاری ریاض، ابوظبی و دوحه خواهند بود. کشوری که ثروت تولید نکند و به فکر سی سال آینده نباشد، چگونه می تواند صرفاً خود را مدیریت کند؟ قدرت و نفوذ در مرحله ای بالاتر و به مراتب چالشی تر هستند.
سیاست خارجی ایران با توجه به تحولاتِ سریع فن‌آوری و تولید ثروت منطقه ای و جهانی، نیازمند یک استراتژی Hedging است که تمامی شاخه‌های اقتصادی، نظامی، مالی، سیاسی و فن‌آوری را دارا باشد. یک ضرب المثل می گوید:
Where there is no vision, the people perish.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1241899/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

رسانه‌های صهیونیستی: باز هم اخبار بدی از جنوب لبنان می‌رسد

شهادت سیدهاشم صفی‌الدین انگیزه‌ای برای ادامه مسیر مقاومت است

واکنش عمار حکیم به شهادت سید هاشم صفی‌الدین

ویرانی غزه به روایت آمار؛ بازسازی 350 سال زمان می‌برد

کشف بیش از 60 هزار قلم ابزار آلات قاچاق در خیابان فداییان اسلام

استاندار خراسان رضوی: صادرکنندگان به مشوق‌های بیشتری نیاز دارند

پزشکیان: امیدوارم رویکردهایی را که امروز در زمینه مقابله با یکجانبه‌گرایی مطرح شد، قدرتمندانه دنبال کنیم

پوتین: تقویت همکاری‌های تجاری و اقتصادی با ایران در اولویّت است

خبری باورنکردنی از افغانستان برای تمام مردم جهان

انصاری: ایران علاقه‌مند به گسترش همکاری‌های محیط زیستی با ژاپن است

درخواست جنجالی مورینیو | اگر سیتی محروم شود، مدال قهرمانی را به من بدهید

پارلمان اروپا تصویب کرد؛ اعطای وام 35 میلیارد یورویی به اوکراین از محل سود دارایی‌های مسدودشده روسیه

برتری 2-1 میلان مقابل بایرن مونیخ در مرحله گروهی لیگ قهرمانان اروپا (2002/10/23)

اروپا کلیپر: کاوشگری برای کشف اسرار قمر یخی مشتری

بعد از 50 سال عقاب های پرتقال از فاینورد میزبانی خواهند کرد

ارزان‌ترین و گران‌ترین قیمت اجاره در شهر‌های اروپایی

پست جدید مهاجم ایرانی اینتر؛ مهدی طارمی رهبر خط حمله تیمش برابر یانگ بویز

تمجید ایتالیایی ها از مهاجم ایرانی اینتر؛ مسئولیت جدید مهدی طارمی در باشگاه محبوبش

بورل خواستار تحقیقات مستقل و کامل درباره جنایات اسرائیل در غزه شد

ارزان‌ترین قیمت اجاره در کدام کشور اروپایی است؟

روی خوش رونالدو به طرفدارانش+ ویدیو | رصد روز

جنگ فراگیر قابل‌اجتناب است/ جنگ تمام‌عیار؛ خیلی دور- خیلی نزدیک

شهید سید هاشم صفی‌الدین که توسط اسراییل ترور شد کیست؟

به رسمیت شناختن اسراییل با قلم و عمل مایه ننگ است

عکس/ دیدار مسعود پزشکیان با رئیس‌جمهور چین

فضا پیمای چینی با طراحی یک ایرانی به فضا پرتاب می شود

دختران مجرد برای حفظ آبرو جلوی فامیل می‌توانند شوهر کرایه کنند!

افزایش تقاضا در چین قیمت الاغ را در پاکستان منفجر کرد | معامله 70 میلیون تومانی هر الاغ در پاکستان + فیلم

پکن: تایوان بخشی از خاک چین است!

افزایش قیمت چین لینک، چشم به راه شکست از طریق مقاومت 13 دلاری

ضرورت توسعه انرژی‌های تجدیدپذیر در دوران جدید

مشاور امنیت ملی آمریکا: تلاش ما برای تغییر چین محکوم به شکست است

وقوع انفجار در کابل/ یک نفر کشته و 20 تَن زخمی

وقوع انفجار در کابل با یک کشته و 20 زخمی

خبری باورنکردنی که از افغانستان به گوش میرسد!

آمریکا حضور نظامیان کره‌شمالی در روسیه را تائید کرد

ویدیو/ پیوستن کشورهای مهم خاورمیانه به «بریکس» معادلات جهانی را تغییر می‌دهد؟

واکنش ناتو به توافق جدید نظامی آلمان و انگلیس

فرار بلینکن به پناهنگاه درپی شنیدن صدای آژیر خطر در سرزمین‌های اشغالی فلسطین

ایران دخالت در انتخابات آمریکا را قویاً تکذیب کرد

واکنش ایران به اتهامات آمریکا

بلینکن به پناهگاه فرار کرد

مقام ارشد سپاه : استقرار 6 ناو آمریکایی با سامانه‌های ضدموشکی در ساحل مدیترانه یعنی...

آژانس دفاعی آمریکا: ایران سلاح هسته‌ای ندارد

نفت عقب‌نشینی کرد

نمایندگی ایران در سازمان ملل: وارد رقابت‌ها و جنجال‌های انتخاباتی آمریکا نمی‌شویم

نمایندگی ایران در سازمان ملل: وارد رقابت ها و جنجال های داخلی و انتخاباتی آمریکا نمی‌شویم

آخرین تغییرات بهای اونس

نمایندگی کشورمان در سازمان ملل: جمهوری اسلامی ایران وارد رقابت‌ها و جنجال‌های داخلی و انتخاباتی آمریکا نمی‌شود

درخواست وکلای آمریکایی برای تحقیق درباره جنایات جنگی اسرائیل