ایرانیان جهان

آخرين مطالب

سعودی‌ها می‌توانند از نظر نظامی ایران را مهار کنند؟/ نگاه اروپا به نقش بن‌سلمان در منطقه چیست؟ اروپا

سعودی‌ها می‌توانند از نظر نظامی ایران را مهار کنند؟/ نگاه اروپا به نقش بن‌سلمان در منطقه چیست؟
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - جولین بارنس دیسی و سینزیا بیانکو در پایگاه اینترنتی شورای روابط خارجی اروپا نوشتند: در طی دو دهه گذشته، رقابت دیرینه میان ایران و عربستان به ویژه پس از انقلاب های عربی سال 2011 موجب تشدید بی ثباتی و درگیری در خاورمیانه و شمال آفریقا بوده است. اما دو کشور اکنون و در نتیجه افزایش آسیب پذیری متقابل رویکرد جدیدی را در روابط دوجانبه اتخاذ کرده اند.
به نقل از انتخاب، در ادامه این مطلب آمده است: برای سعودی ها، بهبود روابط با ایران ناشی از درک این واقعیت بوده که آنها نمی توانند به لحاظ نظامی ایران را مهار کنند و اینکه ایالات متحده، به عنوان شریک امنیتی بلندمدت ریاض دیگر تمایلی به تقبل هزینه های مهار اقدامات ایران ندارد. در عین حال ایران نیز دریافته که کاهش تاثیرات تحریم های غرب لزوما مستلزم گشایش کانال های اقتصادی با دولت های عربی حاشیه خلیج فارس است. ریاض و تهران پس از سه سال گفتگوهای بی سروصدا، در مارس 2023 در پکن یک نقشه راه تنش زدایی در روابط دو جانبه را امضا کردند.
این مطالب را از دست ندهید:
عربستان، امارات و قطر به آمریکا گفتند حریم هوایی‌شان را در اختیار اسرائیل برای حمله به ایران قرار نمی‌دهند پاسخ اسرائیل به ایران نزدیک و در راه است هرچند این تنش زدایی هنوز منجر به حل بلندمدت اختلافات نگردیده است، اما یکی از معدود مسیرهای دیپلماتیک برای مدیریت تنش های منطقه ای حتی در میانه چرخه افزایش تنش منطقه ای پس از بحران غزه بوده است. از زمان حملات 7 اکتبر به اسرائیل و متعاقبا تهاجم اسرائیل به غزه، ریاض تماس های خود با تهران برای مهار خصومت های گسترده تر را افزایش داده است. این تعاملات همچنان شکننده است و زیربنایی مبتنی بر بی اعتمادی متقابل دارد اما به نظر می رسد که هر دو طرف از نظر راهبردی آن را پذیرفته اند. یک مقام ارشد سعودی در ماه ژوئن گفت: «وقتی پای ایران به میان می آید، ضروری است که روابطمان را حفظ کنیم و ما به این کار ادامه خواهیم داد.» یک تحلیلگر ایرانی نیز در این باره گفت: «جنگ غزه به جای بدتر کردن روابط، به بهبود روابط دو کشور کمک کرده است.»
در حالی که محیط منطقه ای بی ثبات خاورمیانه به دنبال بحران اسرائیل و فلسطین و چالش های ناشی از مخالفت ایران با منافع غرب در ابعاد منطقه ای، هسته ای و جنگ اوکراین وضعیت بدتری به خود گرفته است، دولت های اروپایی اکنون باید این نزدیکی غیرمنتظره تهران و ریاض را نه به عنوان راهی برای فرار ایران از زیر فشارهای غرب بلکه به مثابه تحولی مثبت نگاه کنند. ریاض هم اکنون دارای نفوذ و اهرم اقتصادی فزاینده ای بر تهران است که می تواند در مهار تنش موثر باشد و اروپایی ها باید این دیپلماسی دو جانبه را برای ترویج ثبات منطقه ای مورد تشویق قرار دهند. سعودی ها می توانند ایران را برای پشتیبانی و یا حداقل عدم مانع آفرینی در مسیر دستیابی به آتش بس در غزه و جلوگیری از جنگ گسترده در لبنان تحت فشار قرار دهند. تعامل عربستان حتی می تواند موجب تشویق مذاکرات در دیگر مسائل حیاتی نظیر برنامه هسته ای ایران شود.
حتی اگر دولت دوم ترامپ کارزار فشار حداکثری علیه ایران را مجددا از سر بگیرد و روابط تهران با غرب وخیم تر شود، بعید است ریاض به شکل فعالانه ای برای توقف اقدامات سخت علیه ایران با نهادهای تصمیم گیری آمریکایی لابی کند، اما نفوذ عربستان بر تهران فضای لازم را برای تعامل ریاض با دو طرف فراهم خواهد ساخت. سیاست جدید عربستان مبنی بر ایجاد ضربه گیر استراتژیک ممکن است این کشور را تشویق به انعطاف پذیری در تعامل اقتصادی با ایران کند و ریاض خود را در جایگاه یک میانجی با ارزش بین ایران و آمریکا قرار دهد، به ویژه اگر روابط ریاض با دولت احتمالی ترامپ همچون گذشته مثبت باشد. اروپایی ها باید راه های حمایت از سعودی ها در ایفای چنین نقشی را مورد بررسی قرار دهند.
موضع منطقه ای آمریکا همچنان یک عامل حیاتی واگرایی بین عربستان و ایران به شمار می رود و همچنان موجب تغذیه تنش ها بین دو کشور خواهد شد. همانطور که یک مقام سابق ایرانی خاطر نشان ساخته، تلقی رایج در تهران این است که اعضای شورای همکاری خلیج فارس «بدون موافقت واشنگتن هیچ کاری در ارتباط با ایران انجام نخواهند داد.» این انگاره توضیح می دهد که چرا همکاری های اقتصادی بین ایران و عربستان رشد چندانی را شاهد نبوده و ریاض تمایلی به تضعیف تحریم های ایالات متحده ندارد. به علاوه، ریاض همچنان به دنبال یک معامله عادی سازی روابط با اسرائیل در عوض دریافت تضمین های امنیتی از ایالات متحده و دسترسی بیشتر به توانمندی های اطلاعاتی اسرائیل است؛ اقداماتی که تهران آنها را یک پالس تهدیدآمیز تلقی خواهد کرد.
غلبه بر این واگرایی همچنان تا حدی بستگی به این خواهد داشت که آمریکا و اروپایی ها به شکلی فعالانه عادی سازی روابط عربستان با اسرائیل را به معامله ای ناسازگار با دیپلماسی دوجانبه بین ایران و عربستان تبدیل نکنند. ریاض قبلا اعلام کرده که از طریق معامله عادی سازی روابط با اسرائیل، یک اتحاد ضد ایرانی جدید را نخواهد پذیرفت. اروپایی ها باید ایالات متحده و به ویژه دولت احتمالی ترامپ را تشویق به دیدن ارزش ثبات آفرین این مسیرهای دوگانه کنند.
اگر دولت جدید ایران مایل به تعامل و مذاکره در مسئله هسته ای و سایر پرونده ها باشد، اروپایی ها باید عربستان را به عنوان کانالی برای کمک به تسهیل رفع تحریم های ضروری علیه ایران به عنوان بخشی از هرگونه توافقی جدید ببینند.
اروپایی ها می توانند به هر دو کشور در مدیریت تنش در رابطه با مداخلات منطقه ای آمریکا کمک کنند و تضمین نمایند که عادی سازی روابط عربستان و اسرائیل موجب تضعیف دیپلماسی بین ایران و عربستان نخواهد شد.
اگر ایران از ورود به مذاکرات امتناع ورزد و روابط با غرب وخامت بیشتری پیدا کند، اروپایی ها باید همچنان عربستان را به عنوان یک میانجی با ارزش بین غرب و ایران ببینند.
نتیجه گیری اروپایی ها باید تنش زدایی در روابط ایران و عربستان را به عنوان مکانیزمی با ارزش برای کمک به برقراری ثبات در تحولات منطقه ببینند که در میانه تاثیرات ویرانبار بحران غزه بیش از هر زمان دیگری ضروری به نظر می رسد. اروپایی ها باید از این فرآیند حمایت کنند تا بقای آن در برابر شوک های خارجی چه جنگ در لبنان، چه بحران دریای سرخ، چه افزایش تنش بین اسرائیل و فلسطین و چه به قدرت رسیدن مجدد ترامپ تضمین نمایند. هدف باید گذار از بحران غزه و سایر بحران های مرتبط به یک صلح منطقه ای پایدار باشد. اروپایی ها همچنین باید این موضوع را متوجه باشند که روابط ایران و عربستان می تواند یک چهارچوب حیاتی برای ایفای نقش دیپلماسی منطقه ای در مسائل کلان تر محل اختلاف اروپا با ایران باشد که بدون آن غرب همچنان با ریسک های تقابل مستقیم با تهران مواجه خواهد بود.

ایرانیان جهان

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1243619/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

برگزاری مراسم گرامی‌داشت شهدای مقاومت غزه و لبنان در چالوس + تصاویر

یک اسکادران از هواپیما‌های F-16 آمریکا وارد منطقه شد

تغییر چهره «ماه کاووس» 4 سال بعد از سریال نون خ (تصاویر)

سیستم جالب شماره گذاری اتوبان‌های آمریکا از کجا آمده است؟ | چرا اتوبان‌های آمریکا اسم ندارند؟ +ویدئو

روایت بلومبرگ از پیام آمریکا به بن سلمان: حاضریم در صورت حمله ایران و متحدانش، از سعودی محافظت کنیم

رسانه آمریکایی از حمله هکرهای چینی به تلفن ترامپ و معاونش خبر داد

ناترازی برق، انگیزه ورود بخش خصوصی به فعالیت‌های مولد را از بین برده است

تفاوت نرخ ارز برای سرمایه گذاران افغان در ایران مشکل ساز شده است

حضور پزشکیان در بریکس؛ اهرم تهران برای هم‌صدایی با شرق/ نسخه دولت چهاردهم برای عبور از تحریم‌ها

ادعای بورل: ایران و حزب‌الله برای اجرای قطعنامه 1701 مسئولیت دارند

گام بلند ایران و ازبکستان برای ورود به بازارهای اروپا/بلیط5میلیارد دلاری مسیر تهران-تاشکند

چین در سال 2027 گردشگران را به فضا می‌فرستد!

نگاهی به خط تولید پیشرفته خودرو‌های سوزوکی در ژاپن (فیلم)

آمریکا، جنگنده‌های اف-16 را در خاورمیانه مستقر کرد

سی ان ان آمریکا: محور جدید چین، روسیه، ایران و کره شمالی شکل می گیرد؟

هکر‌ها گوشی تلفن‌همراه ترامپ و معاون او را هدف قرار دادند

تحرکات نظامی مشکوک آمریکا | اعزام جنگنده‌های اف-16 به منطقه

وزیر خارجه آمریکا: ایران و حزب الله نباید در مسیر امنیت و ثبات لبنان باشند

برتری ترامپ در همه ایالت‌های کلیدی آمریکا

پیام آمریکا به بن سلمان: آمادگی برای دفاع از عربستان در صورت حمله ایران

جنگنده‌های اف-16 نیروی هوایی آمریکا وارد منطقه شدند

آلمان: جنگ تجاری میان آمریکا و اتحادیه اروپا برنده نخواهد داشت

طرح 28 سناتور آمریکا: اگر جایگاه اسرائیل در سازمان ملل متحد کاهش یابد، بودجه ایالات متحده برای سازمان ملل و نهاد‌های وابسته به آن قطع شود

ادعایی درباره پیشنهاد تل‌آویو به سران حماس

آمریکا جنگنده‌های "اف16" را در خاورمیانه مستقر کرد

عراق، امارات و استانبول پرترددترین مسیرهای خارجی ایران هستند

توسعه اقتصادی و فرهنگی جزایر سه گانه در دستور کار قرار می گیرد

تفاوت نرخ ارز برای سرمایه‌گذاران افغان در ایران مشکل ساز شده است

خط تولید پیشرفته خودرو‌های سوزوکی در ژاپن (ویدیو)

اتحادیه اروپا حمله وحشیانه رژیم صهیونیستی به خبرنگاران در لبنان را محکوم کرد

برگزیت 44 میلیارد پوند خسارت به انگلیس زد

پوتین: آماده تمدید قرارداد ترانزیت گاز از طریق اوکراین هستیم

پوتین: روسیه برای ادامه انتقال گاز به اروپا از طریق اوکراین آمادگی دارد

جهاد اسلامی: نبرد کنونی مانع از گسترش اسرائیل در منطقه می‌شود

نگاه نفت به انتخابات آمریکا

پیام خاص آمریکا به بن سلمان

آمریکا در خاورمیانه جنگنده مستقر کرد

آمریکا، جنگنده‌هایش را در خاورمیانه مستقر کرد

عذرخواهی بایدن از بومیان آمریکا / جنایت علیه بومیان امریکا: از یکدست سازی فرهنگی تا منع زبان مادری

سنتکام: جنگنده‌های اف-16 آمریکا از آلمان وارد خاورمیانه شدند

جزئیات تازه از ماهواره جاسوسی آمریکا

آمریکا جنگنده های اف-16 را در خاورمیانه مستقر کرد

واکنش کاربران فضای مجازی درباره حمله رژیم صهیونی به محل اقامت خبرنگاران و شهادت 3 نفر

حمله موشکی حزب‌الله به شرکت نظامی تاعس اسرائیل

قاضی اصلی پرونده جنایات نتانیاهو از پیگیری این پرونده کناره‌گیری کرد

پیش بینی قیمت خودرو برای هفته دوم آبان 1403

شهرهای محبوب ایرانگردی پاییز و زمستان + دیدنیها و هتلها

علی کریمی درباره یحیی سنوار چه گفت؟

فواد حسین: آسمان عراق میدان جنگ نخواهد بود

برد اقتصاد کشور باید به اندازه برد موشک‌هایمان باشد / تمام ساختار حزب‌الله زنده و درحال جنگ است/ حل مشکلات اقتصادی کشور به اندازه محور مقاومت مهم است