آیا ترامپ می تواند بحران های جهان را پایان دهد؟
ایالات متحده آمریکا
بزرگنمايي:
ایرانیان جهان - به گزارش جماران به نقل از یورونیوز، «من به همه بحرانهای بینالمللی که دولت فعلی ایجاد کرده است، پایان خواهم داد، از جمله جنگ وحشتناک با روسیه و اوکراین که اگر من رئیسجمهور بودم هرگز رخ نمیداد.» این ادعایی بود که دونالد ترامپ در ماه ژوئیه در جریان سخنرانی پذیرش نامزدی حزب جمهوریخواه برای انتخابات ریاست جمهوری آمریکا اعلام کرد.
در آن زمان، این میلیاردر آمریکایی خود را بهعنوان یک رهبر جهانی معرفی کرد که میتواند با یک تماس تلفنی به راحتی به جنگها و درگیریها در جهان پایان دهد.
حدود چهار ماه بعد از ایراد این سخنرانی، دونالد ترامپ روز چهارشنبه 6 نوامبر دوباره بهعنوان رئیسجمهور آمریکا انتخاب شد. اینک باید چه انتظاری از عملکرد او در مدیریت بحرانهای پیچیده بینالمللی مانند جنگ اوکراین، وضعیت خاورمیانه، مسائل ناتو و تایوان داشت؟
اوکراین؛ ترس از دادن امتیازات ویژه به ولادیمیر پوتین
پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا ممکن است تأثیرات قابل توجهی برای اوکراین داشته باشد، زیرا این کشور هنوز در جنگ با روسیه است.
ترامپ همواره از حمایت نظامی و مالی جو بایدن، رئیس جمهوری کنونی آمریکا از اوکراین انتقاد کرده است که بر اساس آمار مؤسسه کیل از 24 فوریه 2022 تاکنون نزدیک به 85 میلیارد یورو برآورد میشود. او همچنین قدرت و اقتدار ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه را تحسین کرده است.
او بارها ادعا کرده که قادر است جنگ اوکراین را «در کمتر از 24 ساعت» پایان دهد، بدون اینکه توضیح دهد چگونه قصد دارد این کار را انجام دهد.
جیدی ونس، یار انتخاباتی ترامپ بخشی از این مسئولیت را در ماه سپتامبر بر عهده گرفت. بنا به گزارش فیگارو، معاون رئیسجمهور آینده آمریکا در یک پادکست که در یوتیوب منتشر شد، به ایجاد یک «منطقه غیرنظامی» در خاک اوکراین در امتداد خط مقدم اشاره کرد که به گفته او باید «به شدت مستحکم شود.»
این سخن ونس به این معنا است تا زمان مذاکرات برای حل و فصل اختلافات مسکو و کییف، کنترل سرزمینهای اوکراین که روسیه قبلاً تصرف کرده است به مسکو واگذار شود. این ایده مخالف خواستههای اوکراین است که خواهان بازپسگیری اراضی خود پیش از هرگونه مذاکره است.
بر اساس گفتههای جیدی ونس، طرح دونالد ترامپ همچنین شامل ممانعت از پیوستن اوکراین به ناتو یا دیگر ائتلافهای مشابه است که یکی از خواستههای ولادیمیر پوتین است.
علاوه بر این، تعلیق یا توقف کامل کمکهای واشنگتن به کییف باعث میشود اوکراین در مقابل قدرت آتش روسیه حتی بیشتر از قبل ناتوان شود.
البته برخی از تحلیگران سیاسی بر این نکته تأکید دارند که ترامپ نشان داده است تحت فشار مشاوران خود و همچنین افکار عمومی نظر خود را تغییر میدهد.
در هر حال به نظر نمیرسد مسکو علاقهای به مذاکرات داشته باشد. مسکو روز چهارشنبه 6 نوامبر اعلام کرد روسیه پس از پیروزی دونالد ترامپ تلاش خواهد کرد تا «تمامی اهداف تعیینشده» در اوکراین را محقق کند.
خاورمیانه؛ ادامه حمایت کامل از رژیم اسرائیل
در دفتر بیضی شکل کاخ سفید، خاورمیانه نیز یک پرونده داغ برای دونالد ترامپ خواهد بود. در حالی که واشنگتن از آغاز جنگ غزه بهترین همپیمان رژیم اسرائیل بوده است، جمهوریخواهان وعده حمایت «کامل» خود از دولت اسرائیل را دادهاند.
هانس نوئل، متخصص علوم سیاسی در گفتگویی که با فرانسانفو پیش از اعلام نتایج انتخابات آمریکا داشت، اگرچه پیشبینی کرد «تغییرات عمدهای» در سیاستهای آمریکا رخ ندهد اما گفت دونالد ترامپ در مورد مسئله فلسطین «تلاش نخواهد کرد تا تضمینهایی برای حفاظت از غیرنظامیان بهدست آورد یا آتشبس را تشویق کند»، سیاستی که عکس روش جو بایدن تا به امروز است.
ترامپ در طول دوره اول ریاستجمهوریاش اقدامات متعددی به نفع اسرائیل انجام داد. این میلیاردر آمریکایی بیتالمقدس را بهعنوان پایتخت اسرائیل به رسمیت شناخت و سفارت آمریکا را از تلآویو به این شهر منتقل کرد. او همچنین «پیمان ابراهیم» را به نتیجه رساند تا راه برای عادیسازی روابط میان اسرائیل و کشورهای عربی هموار شود. مهمتر از همه، ترامپ در سال 2019 حاکمیت رژیم اسرائیل بر بلندیهای جولان را به رسمیت شناخت.
ناتو؛ نگرانی از کاهش نقش
با توجه به اظهارات اخیر دونالد ترامپ درباره ناتو، پیروزی او برای اروپا بیشتر نگرانی به همراه دارد تا خوشحالی. این جمهوریخواه در مقایسه با بایدن، علاقه یا تعهد کمتری به حمایت از ناتو و روابط محکم با کشورهای اروپایی دارد.
ترامپ بهطور مرتب از متحدانش در ناتو انتقاد میکند که به اندازه کافی در تأمین مالی این سازمان یا امنیت خودشان سهیم نیستند. او حتی در ماه فوریه تهدید کرد که از کشورهای ناتو در برابر روسیه حمایت نخواهد کرد.
به طور مشخص، دولت آمریکا حدود 3.5 درصد از تولید ناخالص داخلی خود را به برنامه دفاعی اختصاص میدهد و این در حالی است که کشورهای اروپایی میزان 2 درصد از تولید ناخالص داخلی خود را برای امور دفاعی اختصاص نمیدهند.
کاتلین مکاینس، تحلیلگر مرکز مطالعات استراتژیک و بینالمللی در گفتگو با خبرگزاری فرانسه پیشبینی کرد آمریکا ممکن است نقش کمتری در مسائل مربوط به ناتو ایفا کند.
تایوان؛ حمایت مشروط در صورت حمله چین
ترامپ در طول دوره اول ریاستجمهوریاش، آمریکا را به تایوان نزدیکتر کرد، موضوعی که باعث ناراحتی پکن شد، زیرا چین جزیره تایوان را بخشی از خاک خود میداند.
در سال 2017، او پیش از آغاز به کار خود به عنوان رئیس جمهور آمریکا در اقدامی حساسیتبرانگیز با تسای اینگوِن، رئیس جمهور وقت تایوان به صورت تلفنی گفتگو کرد. این تماس تلفنی موجب بروز تنش دیپلماتیک میان واشنگتن و پکن شد. از آن زمان، آمریکا قویترین متحد تایوان و اصلیترین تأمینکننده تسلیحات این جزیره باقی مانده است.
اما سخنان ترامپ در کارزار انتخاباتیاش حاکی از تغییر موضع او در قبال تایوان دارد. او با بیان اینکه «تایوان باید برای دفاع از خود به ما پول بدهد»، آمریکا را با «یک شرکت بیمه» مقایسه کرد که تایوان باید «حق بیمه» خود را پرداخت کند.
این سخن در حالی مطرح شده که پکن برای بازپسگیری کنترل تایوان حتی تهدید به جنگ کرده است. پیشتر جو بایدن به روشنی تأکید کرده بود که در صورت لزوم برای دفاع از این جزیره دخالت خواهد کرد.
ون-تی سانگ، پژوهشگر شورای آتلانتیک در تایپه در گفتگو با فرانسانفو بر این نظر است که تایوان ممکن است مجبور باشد با ویژگیهای تجاری و مرکانتیلیسم دونالد ترامپ کنار بیاید.
از همین رو ترامپ ممکن است از تایوان به عنوان یک ابزار چانهزنی و معامله در مذاکرات با چین استفاده کند.
لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1258324/