ایرانیان جهان

آخرين مطالب

دموکرات یا جمهوری‌خواه؛ اقتصاد ایران کدام را می‌پسندد؟ ایالات متحده آمریکا

دموکرات یا جمهوری‌خواه؛ اقتصاد ایران کدام را می‌پسندد؟
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - اثر سیاست‌های رئیس‌جمهور آمریکا بر اقتصاد ایران از بحث‌برانگیزترین محور‌هایی است که همواره محل مناقشه کارشناسان بوده و دهه‌هاست که این مسئله در افکار عمومی نیز مطرح است. یک دیدگاه در ایران می‌گوید که آب‌خوردن ایرانی‌ها هم به تصمیمات رئیس‌جمهور آمریکا وابسته است، اما دیدگاهی دیگر این تفکر را رد کرده و به استقلال رویداد‌ها در ایران از تصمیمات در واشنگتن اعتقاد دارد.
دموکرات‌ها بهترند یا جمهوری‌خواه‌ها
البته اثر سیاست رئیس‌جمهور آمریکا بر اقتصاد ایران در افکار عمومی همواره شکل ثابتی نداشته و در دهه اخیر به‌عنوان دوقطبی دموکرات - جمهوری‌خواه مطرح می‌شود. برای بررسی این گزاره ملزومات ویژه‌ای لازم است. در این راستا مهم‌ترین اثر سیاست‌های یک کشور بر کشور دیگر از طریق تجارت خارجی قابل‌بررسی است.
در ایران به‌عنوان یک کشور نفتی که عمده صادرات آن را سوخت‌های فسیلی تشکیل می‌دهد، تجارت خارجی شامل دو عنصر صادرات نفت و صادرات غیرنفتی تفکیک شده است. بر این مبنا بررسی اثر طیف سیاسی رئیس‌جمهور آمریکا شامل جمهوری‌خواه و دموکرات بر تجارت نفت و غیر نفت ایران می‌توان صحت این گزارش را مشخص کند.
نفت ایران زیر ذره‌بین جمهوری‌خواه و دموکرات
روند تاریخی صادرات نفت ایران نشان می‌دهد که کاهش یا افزایش فروش نفت در کشور چندان وابسته به جهت‌گیری سیاسی آمریکا نیست. بر این مبنا در سال‌های بعد از انقلاب دو افت فاحش در صادرات نفت به دلیل اعمال تحریم‌های آمریکا رقم خورده که یکی در دوره جیمی کارتر به‌عنوان یک دموکرات و دیگری در دوره دونالد ترامپ به‌عنوان یک جمهوری‌خواه رقم خورده است. از طرفی با اتکا به طراحی مسیر فروش نفت در شرایط تحریم در دوره کارتر و ترامپ روند فروش نفت کشور حالت صعودی به خود گرفته است.
لازم به ذکر است که در دوره سایر روسای جمهوری آمریکا در هر دو طیف جمهوری‌خواه و دموکرات نیز هم شاهد رشد آمار فروش نفت کشور و هم شاهد افت بوده‌ایم. برای مثال در دوره باراک اوباما به‌عنوان یک دموکرات هم روند کاهش صادرات نفت دیده می‌شود و هم روند افزایش نفت را شاهد هستیم.
بر اساس سری زمانی آمار فروش نفت اگرچه آمریکا تلاش کرده از طریق طراحی بسته‌های سیاستی ایران را از مهم‌ترین پیشران اقتصادی روی میز محروم کند، اما روند صادرات نفت فارغ از جهت‌گیری سیاسی رووسای جمهور آمریکا به جهت‌گیری و هوشمندی سیاست‌های داخل ایران وابسته است.
صادرات غیرنفتی ایران در پهنای تاریخ
عنصر دوم تجارت خارجی موردبحث در این حوزه مسئله صادرات غیرنفتی است. بررسی اثر جهت‌گیری سیاسی رئیس‌جمهور آمریکا روی این مورد نیز همبستگی خاصی را عیان نمی‌کند و بیشتر وابسته به سیاست‌های درون‌زا در داخل ایران است. برای مثال عملاً صادرات غیرنفتی ایران هم‌زمان با ریاست‌جمهوری کارتر، ریگان، بوش و کلینتون از دو طیف جمهوری‌خواه و دموکرات هیچ‌گاه عدد معناداری نبوده است.
اما در دوره یک جمهوری‌خواه به نام جرج بوش هم‌زمان با تغییر سیاست‌های داخلی در ایران شاهد رشد قابل‌توجه صادرات غیرنفتی هستیم.
این روند در دوره ترامپ اگرچه تحت تأثیر سیاست‌ها تحریم قرار گرفت، اما افزایش نرخ ارز و تخلیه بازار داخلی از کالا‌های خارجی این فرصت را به ایران داد تا صنایع داخلی را بازطراحی کرده و در یک جهت‌گیری تازه بتواند در همان دوره ترامپ نیز روند صادرات خود را جهش داده و به رقمی بیش از شروع دوره ترامپ باز گرداند.
با تخلیه این ظرفیت در اقتصاد روند صادرات غیرنفتی در دوره بایدن دموکرات که برخی کارشناسان داخلی معتقد به مماشات او با ایران هستند، نیز کاهشی شده و مشخصاً وابستگی صادرات غیرنفتی به جهت‌گیری تهران در آمار واضح است.
براین‌اساس، جهت‌گیری هر رئیس‌جمهور در آمریکا مشخص تضعیف ایران بوده، اما اثرگذاری سیاست‌های تضعیف‌کننده به آماده‌سازی، جهت‌گیری و راهبرد قوا در ایران وابسته است.
قدرت در اقتصاد درونزا است
آمار و عدد رقم در سیر تاریخی خود بیانگر آن هستند که قدرتمند شدن در همه ابعاد از جمله اقتصاد یک پدیده درون‌زاا است. کشور‌ها به اتکا سیاست‌ها داخلی خود قوی شده و نسبت خود با کشور‌های دیگر جهان در قالب سیاست خارجی را تنظیم می‌کنند.
وابستگی قدرت و اقتصاد کشور‌ها به سیاست‌های توسعه صنعتی داخلی به‌عنوان یک عامل کلیدی موفقیت در افزایش قدرت اقتصادی و سیاسی کشور‌ها شناخته می‌شود. شواهد جهانی و آمار‌های بین‌المللی نشان می‌دهند که کشور‌هایی که بر توسعه صنعتی و تقویت بنیان‌های اقتصادی داخلی خود تمرکز کرده‌اند، توانسته‌اند به طور مداوم جایگاه جهانی خود را بهبود بخشند.
آمریکا و توسعه صنعتی
در قرن بیستم، آمریکا با تمرکز بر توسعه صنعتی و فناوری، به یکی از بزرگ‌ترین اقتصاد‌های دنیا تبدیل شد. بر اساس گزارش بانک جهانی، تولید ناخالص داخلی ایالات متحده از 543 میلیارد دلار در سال 1970 به حدود 21.43 تریلیون دلار در سال 2019 رسید. این رشد بزرگ تا حد زیادی به دلیل سیاست‌های صنعتی این کشور مانند حمایت از صنایع فنّاوری و زیرساخت‌های تولیدی بود.
چین و موفقیت سیاست‌های صنعتی
چین نمونه دیگری از قدرت‌یافتن اقتصادی به لطف سیاست‌های صنعتی داخلی است. طبق آمار صندوق بین‌المللی پول (IMF)، اقتصاد چین از حدود 150 میلیارد دلار در دهه 1980 به بیش از 14 تریلیون دلار در سال 2021 رسید.
برنامه‌های صنعتی‌سازی گسترده مانند «ساخت چین 2025» باهدف رشد فناوری‌های پیشرفته، توانسته‌اند چین را به دومین اقتصاد بزرگ جهان تبدیل کنند و وابستگی چین را به صادرات مواد اولیه به‌شدت کاهش دهند و مدل صنعتی صادرات محور آلمان با تمرکز بر صنایع فنّاوری و اتومبیل‌سازی، موفق شده است به یکی از قدرت‌های صنعتی جهان تبدیل شود.
بر اساس آمار Statista، تولید ناخالص داخلی آلمان در سال 2021 به 4.2 تریلیون دلار رسید. سیاست‌های دولت آلمان که بر تقویت فناوری‌های صنعتی و زیرساخت‌های تولیدی استوار است، این کشور را به قدرت اقتصادی اروپا تبدیل کرده است، بدون اینکه به واردات فناوری‌های کلیدی وابسته باشد.
کره‌جنوبی استراتژی‌های توسعه صنعتی
کره جنوبی نیز نمونه‌ای بارز از موفقیت با تمرکز بر سیاست‌های صنعتی داخلی است. از دهه 1960، این کشور با برنامه‌ریزی و سرمایه‌گذاری در صنایع الکترونیک، کشتی‌سازی و فناوری اطلاعات، توانست به یکی از اقتصاد‌های پیشرفته آسیا تبدیل شود. بانک جهانی نشان می‌دهد که تولید ناخالص داخلی کره جنوبی از 2.7 میلیارد دلار در سال 1960 به بیش از 1.6 تریلیون دلار در سال 2021 رسید.
در یک‌کلام قدرت‌یابی اقتصادی کشور‌ها بیشتر وابسته به سیاست‌های داخلی است تا دیپلماسی خارجی. کشور‌هایی که با تقویت صنایع خود و افزایش تولید داخلی به پیشرفت اقتصادی دست یافته‌اند، توانسته‌اند به قدرت‌های اقتصادی جهانی تبدیل شوند و در برابر نوسانات بین‌المللی مقاومت بیشتری داشته باشند.
منبع: فارس

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1258416/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

کاهش 31 درصدی تصادفات درون شهری منجر به مرگ در قم

خشم خانواده‌های اسرای اسرائیلی در قدس اشغالی/ تظاهرکنندگان ورودی ساختمان کنست را بستند

چلسی – نوآ؛ ترکیب رسمی

عجیب‌ترین پنالتی تاریخ لیگ فوتبال اروپا + ویدیو

آغاز فروش اقساطی پرفروش‌ترین خودرو برقی اروپا به صورت محدود | قیمت خودرو در طرح فروش اقساطی معادل 1.980.000.000 تومان

بیکاری هزاران کارگر در غول صنعتی آلمان

اعلام ترکیب رسمی منچستریونایتد و پائوک

افشاگری عجیب از مافیای واردات خودرو | دست های پشت پرده پیدا شدند!

در تماس با ترامپ اولویت‌های اتحادیه اروپا را مطرح کردم

ظریف: دولت جدید ترامپ و ونس به وعده‌های خود در مورد خودداری از جنگ‌ها عمل کنند

حمایت قاطع پنتاگون از رئیس جمهور منتخب/ آماده انتقال آرام دولت هستیم

فرزند تغییرجنسیت‌داده ایلان ماسک، آمریکا را ترک می‌کند

پوتین: آمادگی دارم با ترامپ تماس بگیرم

پیام تبریک پوتین برای ترامپ/ روسیه تسلیم شد؟

سکوت ظریف به پیروزی ترامپ در انتخابات شکست

واکنش وزیر دفاع آمریکا به روی کار آمدن ترامپ

تصمیم ترامپ برای آینده نفت

چراغ سبز پوتین به ترامپ

لاوروف: روسیه از مذاکره با آمریکا استقبال می‌کند

انتقال «آرام و منظم» قدرت به ترامپ را تضمین می‌کنم

شوک اقتصادی ترامپ

مصوبه آزاد سازی واردات آیفون به گمرکات کشور ابلاغ شد

قیمت واقعی گوشت قرمز دقیقا چقدر است؟

ادعای رسانه صهیونیست: اسرائیل در حال بررسی حمله به عراق است

آیا سیاست کاهش فاصله نرخ ارز نیما و بازار آزاد به نفع اقتصاد کشور خواهد بود؟

سرمایه گذاری در سیستان و بلوچستان، محور تحول اقتصادی کشور است

صدراعظم، آلمان را به لبه بحران سیاسی برد/ دولت آلمان فروپاشید؟

اقدامات تروریستی باعث فرار سرمایه‌ها می‌شود

رونمایی از نخستین پژوهشکده تامین مالی صنعت به همت شرکت توسعه سام

درگیری عشایر عرب با شبه‌نظامیان کُرد سوریه

43 تبعه خارجی در دامغان دستگیر شدند

معرفی تویوتا لندکروزر فضایی (تصویر)

پنالتی / پنالتی گل شده در لیگ اروپا

آمار پنالتی‌های گل شده در لیگ اروپا

جهانبخش: پرسپولیس دنبال من بود ولی من می‌خواستم به حضورم در اروپا ادامه دهم

ساعت پخش زنده بازی منچستریونایتد و پائوک از تلویزیون+ شبکه ورزش و پخش آنلاین

ساعت پخش زنده بازی چلسی و نوآ​​​​​​​ از تلویزیون+ پخش آنلاین

مجارستان: انتخاب ترامپ واقعیت جدیدی ایجاد می‌کند

گئورگی گولسیانی به تیم ملی گرجستان دعوت شد

برترین بازیکنان لیگ اروپا

مقایسه عملکرد ارلینگ هالند و ویکتور گیوکرش در سال 2024

منچستریونایتد – پائوک؛ ترکیب رسمی

بازدید مشاور وزیر کشور از گذرگاه دوغارون

چرا و چگونه ترامپ رئیس جمهور آمریکا شد؟

پیش‌بینی مقام سابق اوکراینی از فشار ترامپ به کی‌یف

اولویت ترامپ چین است نه ایران

بایدن: انتقال دولت صلح‌آمیز خواهد بود

روسیه برای مذاکره شرط گذاشت

اولویت روز اول دولت ترامپ مشخص شد

استیبل‌کوین‌ها و آینده دلار در جهان دیجیتال