ایرانیان جهان

آخرين مطالب

کمونیسم؛ هراس مشترک شاه و کارتر ایالات متحده آمریکا

کمونیسم؛ هراس مشترک شاه و کارتر
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - شوروی و آمریکا در دنیای دوقطبی مدام همدیگر را تهدید می­‌کردند و هر کدام بیمناک از پیشرفت و برتری‌یافتن دیگری بودند. در چنین وضعیتی ایران نیز با تحرکات انقلابی مواجه شده بود و شاه کمونیسم را به ­مثابه خطری جدی برای سلطنت می­‌دانست. کارتر هم نگران از شیوع کمونیسم بود به ­طوری که نمی­توانست شاه را که در پس مبارزه با کمونیسم به قلع‌وقمع هر نوع مخالف سیاسی می­پرداخت به بهانه بی‌­توجهی به حقوق بشر مؤاخذه کند.
شاید شاه در پس شوروی برای اعمال هرگونه فشاری بر مخالفین سیاسی خود پنهان شده بود و به ­اندازه آمریکا از شوروی هراس نداشت؛ اما کارتر می‌­دانست که قدرت­‌گیری شوروی به­ مثابه رکود قدرت و خطر وجودی برای آمریکاست.
محمدرضا شاه پهلوی با آگاهی از نفوذ گسترده شوروی در همسایگی ایران و حضور گروه‌های چپ‌گرا و کمونیست داخلی، به‌شدت نگران این مسئله بود که ایران نیز به سرنوشتی مشابه کشورهای کمونیستی دچار شود. او بارها در سخنرانی‌ها و مصاحبه‌هایش از خطر کمونیسم برای ایران و جهان هشدار می‌داد. از نظر شاه، کمونیسم تهدیدی جدی برای ثبات و حاکمیت ایران و سلطنت او بود. او معتقد بود که گسترش ایدئولوژی کمونیستی می‌تواند پایه‌های حکومتش را سست کرده و ایران را به سمت بی‌ثباتی سوق دهد.
جیمی کارتر، رئیس‌جمهور آمریکا نیز، همچون دیگر رهبران غربی، به دلیل رقابت شدید آمریکا و شوروی در جنگ سرد، نگران نفوذ کمونیسم در مناطق استراتژیک بود. برای آمریکا، ایران به‌عنوان یکی از مهم‌ترین تأمین‌کنندگان نفت و متحدی استراتژیک در منطقه، جایگاه ویژه‌ای داشت. کارتر با آگاهی از شرایط سیاسی و اقتصادی ایران و باتوجه‌به وجود نارضایتی‌های داخلی، از این بیم داشت که بی‌ثباتی در ایران، زمینه‌ساز قدرت‌گیری نیروهای چپ‌گرا یا هوادار شوروی شود. این نگرانی‌ها موجب شد که آمریکا به حمایت گسترده از حکومت شاه ادامه دهد.
ترومای مشترک شاه و کارتر تا حدی مهم بود که به موضوع‌محوری گفت­وگوی آن دو در دیدار صمیمانه‌­ای که در کاخ سفید داشتند تبدیل شد. جیمی کارتر در خاطرات خود درباره این دیدار می­گوید: شاه افزایش طبقه متوسط، دانشجویان تحصیل‌کرده و جامعه مذهبی قوی در ایران را اساس پایداری و پیشرفت قلمداد می‌­کرد. اما از گزارش­‌های سازمان اطلاعات آمریکا چنین بر می‌­­آمد که این سه گروه بذر اختلاف را در ایران می‌­پاشیدند و من مصلحت دانستم که با شاه به طور خصوصی صحبت کرده و مشکلات بالقوه‌ای را که در آینده با آن مواجه خواهد شد توضیح دهم.
پس از آنکه ما دومین نشست عمومی را ترک کردیم، او در اتاق کوچکی کنار دفتر کار ریاست‌جمهوری به من پیوست. من از او پرسیدم:
- آیا بهتر نیست که با صراحت با هم مذاکره کنیم؟
او موافقت کرد.
من گفتم:
-من با پیشرفت‌های عظیمی که در کشور شما به‌ دست‌ آمده است آشنا هستم؛ ولی از پاره‌ای مسائل دیگر نیز اطلاع دارم اظهارات من در زمینه حقوق بشر، یقیناً به گوش شما رسیده است. تعداد روزافزونی از شهروندان شما ادعا دارند که این حقوق در ایران نادیده گرفته می‌شود. برداشت من این است که بیشتر ناآرامی‌های موجود بین روحانیون و دیگر رهبران مذهبی و نیز ناآرامی‌های موجود بین طبقه متوسط جدید که در جستجوی دخالت بیشتر در امور سیاسی هستند و ناآرامی‌های موجود بین دانشجویان داخل و خارج کشور دست‌به‌دست هم داده و حیثیت ایران را خدشه‌دار کرده است آیا نمی‌توان با استفاده از روش‌های دوستانه‌تر و ارتباط نزدیک‌تر به‌جای روش‌های خشونت‌آمیز پلیسی از شدت تشنجات کاست؟
قبل از ادای هرگونه پاسخ شاه برای چند لحظه مکث کرد و سپس با لحنی محزون گفت نه نمی‌شود کاری کرد ما ناچاریم برای مبارزه با نفوذ کمونیسم در ایران سخت‌گیر باشیم و قوانینی را که به‌منظور جلوگیری از نفوذ کمونیسم تدوین شده، است به مرحله اجرا بگذاریم این یک خطر جدی برای، ایران منطقه و دنیای غرب است.
شاه پس از لحظه‌ای تأمل ادامه داد:
-ممکن است زمانی که این خطر جدی از بین برود بتوان قوانین را تغییر داد و از روش‌های دیگری استفاده کرد؛ اما مسلماً این تغییر در آینده نزدیکی اتفاق نخواهد افتاد بدیهی است منشأ این ناآرامی‌ها همان گروهی هستند که قوانین امنیتی کشور ما بر ضد آنهاست. اینان در واقع اقلیت بسیار اندکی را تشکیل می‌دهند و پشتیبانی اکثریت گسترده توده مردم ایران را ندارند.
ما درباره این موضوع چنددقیقه‌ای صحبت کردیم بود که ابراز نگرانی من خط‌مشی شاه را تغییر نخواهد داد و این وضعیت برای وی خیلی طبیعی به نظر می‌رسید او از تصویر ضعیف ایران آگاه بود؛ اما صرفاً به آزادی‌های وکلای شهروندان کمونیست در دفاع از اتهامات آنها و پیشبرد آن توجه داشت موضوع بسیار حساسی بین ما بود؛ زیرا برخی اخبار و رسانه‌ها آشوب‌های داخلی ایران را به بیانات من در مورد حمایت از حقوق بشر در سرتاسر دنیا نسبتی دادند باوجود این اولین جلسه ما به‌خوبی به پایان رسید بحث درباره حقوق بشر جای تأسف. نداشت، برعکس، جلسات خصوصی محرمانه به ما این امکان را داد که پس از آن در مورد حقوق بشر و سایر موضوعات حساس با همدیگر صحبت کنیم.
منبع: کارتر، جیمی (1390). ایران در خاطرات جیمی کارتر، ترجمه ابراهیم ایران‌نژاد، طیبه غفاری، تهران: مرکز اسناد انقلاب اسلامی.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1265441/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

واکنش مدافع اسپانیایی النصر برای حضور در رئال مادرید

انقلاب اسلامی اجازه نخواهد داد اسراییل به هیچ یک از اهداف خود برسد

ساعت پخش زنده بازی بحرین و چین‌ از تلویزیون+ پخش آنلاین

صادرات میوه خشک به چین

دادگاه آمریکا غرامت 1.68میلیارد دلاری علیه ایران را رد کرد

آخرین دیدار بایدن و شی‌ در پرو

مارکو روبیو روابط آمریکا و ایران را به چه سمت و سویی می‌برد؟

واکنش وزارت دادگستری آمریکا به گزینه ترامپ

زیباکلام: بین مسئولان و واقعیات، دیوار وجود دارد!/ بخارایی: می‌خواهی به آمریکا احترام بگذاری؟! پس به تبع آن، باید به اسرائیل هم احترام بگذاری!

توبه نئوکان‌ها از نومحافظه‌کاری

سرمقاله آرمان ملی/ آمریکای ترامپ و ایران

دیده‌بان حقوق بشر: کوچ اجباری فلسطینیان غزه توسط اسرائیل، جنایت جنگی است

هتل‌های شانگهای،کانون تجارت جهانی و رشد اقتصادی

سند 96 درصد شهرک‌های صنعتی صادر شد

‌تشکیل کمیسیون حمایت قضائی در جهت تسریع مسائل اقتصادی

توسعه تجارت با قاره آفریقا مورد توجه دولت است

زمان احیای نقش اقتصادی آذربایجان شرقی فرارسیده است

سریال «بازی مرکب» به فئودالیسم در کشور ژاپن ربط دارد؟

تاکید روسیه بر پاسخ ویرانگر به متحدین اوکراین

پیام عراقچی به اروپا پس از دیدار با گروسی

عراقچی: اکنون نوبت اروپا است/آماده مذاکره هستیم

خط و نشان عراقچی برای مذاکره با اروپا + عکس

فوتبال اروپا در تله مرگ بارسلونا!

پیشنهاد بورل برای تعلیق مذاکرات سیاسی با اسرائیل

رونق تجارت با کشورهای آفریقایی در اولویت قرار گیرد

رونق تجارت با کشور‌های آفریقایی در اولویت قرار گیرد

اشغالگران و تغییرات اقلیمی در افغانستان + فیلم

نشست چالش های آموزشی معلولین در افغانستان برگزار شد

ساخت بیش از 160 مدرسه در افغانستان طی شش ماه گذشته

نقش مرموز یک زن عراقی در بازگشت ترامپ به قدرت/ مهمان تازه کاخ سفید از راه رسید

نقش مرموز یک زن عراقی در بازگشت ترامپ به قدرت+ عکس

واکنش کره جنوبی به ادعای حضور نظامیان کره شمالی در روسیه

پیشتازی جمهوریخواهان در سه‌گانه قدرت

افتتاح پایگاه موشکی ناتو به رهبری آمریکا در لهستان

سوپرایز مسی برای هواداران خود؛ حضور جام جهانی بعدی؟

کیهان: اعضای دولت ترامپ یک مشت وحشیِ‌اند که به دنبال جنگ و حمله به زیرساخت‌ها و نابودی ایران هستند + لیست مقامات و مواضع آنها

قیمت دلار امروز پنجشنبه 24 آبان 1403 + جدول

سکته مغزی مربی پرافتخار NBA

آکسیوس:بایدن و ترامپ درباره حل جنگ غزه به توافق رسیدند

رافائل گروسی در پاسخ به جماران: اینجا هستیم تا به جامعه جهانی و دولت جدید آمریکا نشان دهیم که می توانیم به راه حل درباره اختلاف ها برسیم/ در شرایط متشنج فعلی فضا برای دیپلماسی کوچک و کوچک‌تر می‌شود

همکاری خودروسازان ایرانی و آمریکایی؟

بازگشت حریف امیرحسین زارع به میادین کشتی

منابع عبری: توان اسرائیل برای ادامه جنگ کمتر از حزب‌الله است

فرمان تخلیه بخشی از بیروت از سوی رژیم صهیونیستی

تایوان:آماده گفتگو بادولت ترامپ درباره تقویت توان دفاعی خود هستیم

ادعای حضور سربازان کره‌شمالی در روسیه؛ سئول از آغاز اقدامات متقابل خبر داد

نرخ بهره بین بانکی بالا رفت

عقبگرد قیمت سکه و طلا؛ دلار در ابتدای کانال 68 هزار تومان قرار گرفت

پنجمین حمله پهپادی مقاومت عراق علیه صهیونیست‌ها در ساعت‌های اخیر

سطح معیشتی مردم خراسان شمالی را تقویت می‌کنیم