ایرانیان جهان

آخرين مطالب

«قوس‌النصر»؛ میدانی در بغداد که نماد پیروزی اعراب بر ایرانیان است! عراق

«قوس‌النصر»؛ میدانی در بغداد که نماد پیروزی اعراب بر ایرانیان است!
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - تام ورکمن یکی از روزنامه‌نگاران غربی در مقاله خود که در چند بخش به ریشه‌های اجتماعی جنگ ایران و عراق پرداخته… معتقد است: در دوره صدام حسین، «انسان عراقی» فراتر از هر شکاف طبقاتی، مذهبی یا قومی جامعه عراق، تبدیل به یک نماد ملی شده بود. ابعاد عربی - پارسی جنگ توسط رژیم بعث با صدای بلند در بوق و کرنا شنیده می‌شد و آشکارا جنگ توسط عراق به «قادسیه صدام» نام‌گذاری شده بود
به گزارش مرکز اسناد انقلاب اسلامی، «قوس النصر» که با نام «شمشیرهای قادسیه» نیز شناخته می‌شود بنای یادبودی‌ست که در مرکز شهر بغداد به دستور صدام برای نشان دادن پیروزی بر ایران براساس تجربه نبرد قادسیه ساخته شد.
ساخت این بنا در سال 1365 توسط پیمانکار انگلیسی و آلمانی انجام شد و شامل دو دست بود که از خاک بیرون‌آمده و شمشیر ظفر و پیروزی اعراب صدر اسلام را یادآوری می‌کند. صدام حسین در طول جنگ تحمیلی 8ساله بارها از ادبیات تاریخ اسلام برای توجیه اعمال تجاوزکارانه خود علیه ملت ایران استفاده کرد که به صورت گسترده از طریق رسانه‌های دولتی عراق منعکس می‌شد. به این بهانه مروری بر جنبه‌های مهم هجمه‌های رسانه‌ای صدام خواهیم داشت که با سوءاستفاده از بازنمایی تحولات تاریخی صدر اسلام به کار گرفته می‌شد.
بازتولید ایدئولوژیک تاریخ، مسئله‌ای است که یکی از تجلی‌گاه‌های اصلی آن در زمینه نمادها و بناهای یادبود خود را نشان می‌دهد. نمادها ابزارهای کلیدی برای انتقال معنا در جوامع انسانی هستند و علم نمادشناسی به فهم عمیق‌تر تاریخ کمک می‌کند. این نمادها در دوره جدید می‌تواند با توجه به پیشرفت‌های تکنولوژیک به نمونه‌های متعددی تقسیم شوند که یک نمونه اصلی آن بناهاست.
در طول تاریخ نمونه‌های متعددی از ابنیه نمادین به دست سیاستمداران ساخته شده که گویای جنبه‌های مهمی از ایدئولوژی حکومتی آن‌هاست. بنای «قوس النصر» از جمله این بناهاست که به دستور صدام و با هدف بازتولید فتح قادسیه به منظور اثرگذاری در جنگ با ایران ساخته شد. 
این بازتولید در بزنگاه‌های مختلفی از تاریخ معاصر جهان اسلام به جریان‌سازی‌های عظیمی انجامید که نمونه بارز آن را می‌توان در جنگ تحمیلی ایران و عراق دید. صدام حسین خود را «سردار قادسیه» می‌خواند تا جنگ ایران و عراق را به یک جنگ ایدئولوژیک و تاریخی تبدیل کند که به زعم او ادامه مبارزه تاریخی اعراب علیه ایرانیان بود. میراث قادسیه می‌توانست برای اعراب تفاخر تاریخی ایجاد کند. او از این عنوان برای برانگیختن احساسات ناسیونالیستی و مذهبی و همچنین تحکیم جایگاه خود به عنوان رهبر جهان عرب استفاده کرد. 
تام ورکمن یکی از روزنامه‌نگاران غربی در مقاله خود که در چند بخش به ریشه‌های اجتماعی جنگ ایران و عراق پرداخته با اشاره به نظریه کلاوزویتسی (Clausewitzian Strategic Theory) که مدعی است «جنگ‌ها ادامه سیاست‌های حاکمان هستند» معتقد است: در دوره صدام حسین، «انسان عراقی» فراتر از هر شکاف طبقاتی، مذهبی یا قومی جامعه عراق، تبدیل به یک نماد ملی شده بود. ابعاد عربی - پارسی جنگ توسط رژیم بعث با صدای بلند در بوق و کرنا شنیده می‌شد و آشکارا جنگ توسط عراق به «قادسیه صدام» نام‌گذاری شده بود که نبرد عربی - پارسی قرن هفتم [میلادی] را به یاد می‌آورد. به طور خلاصه، رژیم بعث، به طرز ماهرانه‌ای علت جنگ را تهدید ملیت عربی توسط پارسیان اعلام کرده بود. [1]
میدان «قوس‌النصر» شامل دو شمشیر بزرگ بود که توسط دست‌های فلزی عظیم که براساس دستان خود صدام طراحی شده بود نگه داشته می‌شدند. این شمشیرها به نشانه پیروزی و غلبه اعراب بر ایرانیان ساخته شدند. او خود در حضور خبرنگاران و عکاسان با اسب در حالی که شمشیر نمادین فتح قادسیه را به زین اسب خود آویخته بود از زیر این دو شمشیر به حالت مانور رد شد.
او همچنین بعدها دستور داد هزاران کلاه جنگی را مانند کلاه‌های آهنی که رزمندگان ایرانی بر سر می‌گذاشتندابتدا با گلوله سوراخ کنند و سپس به منزله شهیدان ایرانی در جنگ ایران و عراق بر زیر این دو شمشیر بریزند. میدان قوس‌النصر بازتابی از روایت صدام بود که جنگ ایران و عراق را به عنوان «قادسیه دوم» معرفی کرد. او از این میدان برای تثبیت این ایده استفاده کرد که اعراب بار دیگر در برابر دشمن تاریخی خود پیروز شده‌اند. 
لازم به ذکر است، ناکامی‌های تاریخی اعراب در قرون گذشته، از جمله از دست دادن جایگاه خود در مقابل امپراتوری‌های غیرعربی (مانند عثمانی‌ها) و استعمار قدرت‌های غربی، باعث ایجاد نوعی احساس سرکوب و تحقیر در میان برخی جوامع عربی شده بود. این احساسات در قرن بیستم و به‌ویژه با شکل‌گیری جنبش‌های ناسیونالیستی، از جمله ایدئولوژی حزب بعث، به شکل جدیدی احیا شد. صدام و حزب بعث نیز در راستای این حاشیه‌نشینی هویتی و فقدان امر ملی به هر ریسمانی چنگ می‌زدند تا بتوانند هویت و ملیتی مستحکم برای خودبازآفرینی کنند. جنگ تحمیلی ایران و عراق بزنگاهی بود که عراق صدام بتواند فرصت خوبی را برای بازتولید تفاخر عربی - اسلامی عراق برای بقای سیاسی پیشروی خود ببیند. 

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1273270/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

زمین لرزه 5.1 ریشتری آئوموری ژاپن را لرزاند؛خطر سونامی وجود ندارد

احمدی: اروپا برای فعال کردن مکانسیم ماشه زمینه‌سازی می‌کند

آتش‌باری پدیده ایرانی در اروپا: ١١ امتیاز و MVP!

پوریا حسین خانزاده MVP زمین شد؛ 11 امتیاز در اولین حضور کامل لژیونر جوان کشورمان

تکرار اشتباهات تاریخی: اعتماد به اروپا و بازی با کارت مکانیزم ماشه در برجام | امکان هیچ اجماعی علیه برنامه هسته‌ای ایران وجود ندارد

هشدار معاون سیاسی دفتر رئیس جمهوری به اروپا

پایان مرحله گروهی لیگ ملت‌های اروپا با معرفی ماشین گلزنی!

دست رد ژابی به سینه رئال: فعلا نه!

اروپا چنان علیه ایران تند می‌شود که ترامپ هم انگشت به دهان بماند!

2 ستاره فوتبال اروپا شیفته بازی در بارسلونا

تحرکات تروئیکای اروپا باعث اختلال در تعامل ایران و آژانس می‌شود

دوئل ایرانی‌های لیگ قهرمانان اروپا جذاب‌تر شد!

سناریوهای اوکراین و روسیه علیه یکدیگر پس از 1000 روز جنگ/ اقدام آتی مسکو برای ضربه به کی‌یف و اروپا

یوفا اجازه نمی‌دهد؛ بازگشت بارسلونا به نوکمپ به تاخیر افتاد!

باخت سلطان در بازی خاورمیانه/ اردوغان طرد شد؛ پایان رویای احیای امپراطوری

تنش‌های خاورمیانه ارزش طلای سیاه را بالا برد

این زن جوان بعد زایمان دومش تبدیل به پیرزن شد/ عکس

قیمت نفت امروز 1 آذر 1403

جام‌ملت‌های آفریقا منهای غنا

سرمربی جدید تیم فوتبال سپاهان وارد اصفهان شد

برگزاری نشست کنسرسیوم ریلی ایران و افغانستان/ ظرفیت های صندوق پس انداز کارکنان راه آهن برای همکاری با افغانستان

مدیرعامل راه آهن ایران: جا به جایی ریلی مسافر در کشور پنج درصد کاهش یافته است

گروگان‌گیری تاجر افغانستانی در تهران

بیش از 20 میلیون مسافر در شبکه ریلی جابه‌جا شده‌اند

بقایی: وتوی توقف نسل‌کُشی در غزه شکست دیگری برای شورای امنیت است

جزئیات مذاکرات آتش‌بس در لبنان و خواسته‌های بیروت

ارسال تسلیحات ایران به حزب‌الله منبع اصلی بی‌ثباتی در خاورمیانه است!

واکنش وزارت خارجه ایران به وتوی آمریکا در شورای امنیت

طرح تایلند برای کاهش ترافیک سنگین پایتخت

ولخرجی بایدن برای زلنسکی

نگرانی از پیشروی روسیه، علت انتقال مین‌های ضدنفر به اوکراین

جزئیات مذاکرات آتش‌بس لبنان و اسراییل

واکنش کیهان به قطعنامه شورای امنیت علیه ایران: کاغذپاره است!

حوثی‌ها تابع ایران نیستند

قیمت نفت برنت به 72 دلار و 97 سنت رسید

باید مذاکره با آمریکا را آغاز کنیم/ ترامپ بهترین فرصت برای ماست/ بخشی از دولت روسیه در بعضی از مسئولان ایرانی نفوذ کرده‌ است

رشد قیمت نفت ملایم شد| نفت برنت 72 دلار و 97 سنت

مذاکره با ترامپ سخت شد

اسرائیل با تنفس مصنوعی آمریکا زنده مانده است

خبری مهم برای ایرانیان ساکن آمریکا/ ترامپ با مهاجران چه خواهد کرد؟

ایران و آمریکا در دوران ترامپ؛ احتمال توافق یا تشدید تنش؟

طرح جدید دیوارنگاره میدان فلسطین و یک شیطان بزرگ

زاکانی: اقدامات آمریکا و اسرائیل ضدبشریت است

ایران به وتوی بی‌شرمانه آمریکا در شورای امنیت واکنش نشان داد

ویدیو/ گزینه ترامپ برای وزارت آموزش آمریکا کیست ؟

آمریکا 275 میلیون دلار دیگر تسلیحات در اختیار اوکراین قرار می‌دهد

مخالفت سنای آمریکا با لایحه توقف فروش تسلیحات به رژیم صهیونیستی

جنایت «بیت لاهیا» نتیجه وتوی آمریکا علیه قطعنامه شورای امنیت است

چالش‌های گازی آمریکا و چین

خیانت روس‌ها به ایران؛ مسکو کنار اسرائیل قرار می‌گیرد