ایرانیان جهان

آخرين مطالب

سیاه‌وسفید آینده تجارت آسیا و اقیانوسیه

سیاه‌وسفید آینده تجارت
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - به گزارش می‌متالز، بررسی آمار تجارت خارجی کشور و چشم‌انداز آن نشان می‌دهد؛ اگرچه ایران در گشودن بازار‌های جدید به روی خود می‌تواند موفق باشد، اما از امواج تغییرات جدید جهانی در حوزه‌های سیاسی و اقتصاد مصون نخواهد بود. به احتمال بالا سیاست‌های دولت جدید آمریکا برای محدود‌کردن تجارت‌جهانی و فشار بر چین می‌تواند صادرات نفتی و غیرنفتی ایران را به چین با چالش مواجه کند، از طرفی پیوستن عراق به سازمان تجارت‌جهانی نیز ممکن است بر سر تجارت غیررسمی ایران با عراق به‌عنوان دومین شریک تجاری در هفت ماهه گذشته محدودیت ایجاد کند.
در چنین شرایطی حرکت کشور به سمت شناخت و توسعه بازار‌های جدید و عمق بخشی به بازار داخلی از طریق سیاست‌های فقرزدایانه لازم است. یکی دیگر از ملزومات افزایش تاب‌آوری کشور، توسعه صنعتی، افزایش ارزش‌افزوده و بالا رفتن از نردبان پیچیدگی کالا‌ها است.
صادرات ایران در 7 ماهه ابتدایی سال‌1403، به حدود 32‌ میلیارد دلار رسید. در این مدت قریب به 28‌ میلیون‌ تن کالا به ارزش تقریبی 8.6‌ میلیارد دلار به چین صادر شد. صادرات ماهانه ایران به چین در حدود یک‌ میلیارد دلار بوده و سرانه صادرات در این مدت از 299 تا 308 دلار در هر‌تن نوسان داشته‌است. متوسط قیمت صادرات به چین با فراز و نشیب‌های زیادی همراه بوده است، این متغیر در سال‌1400 به رقم 502 دلار به ازای هر‌تن رسیده که بیشترین رقم طی سال‌های 1399 تا 1403 است. در سال‌1401 متوسط قیمت صادرات به این کشور با کاهش 36 دلار به ازای هر‌تن به 465 دلار به ازای هر‌تن رسیده‌است؛ در واقع صادرات به چین در سال‌1401 با قیمت پایین‌تری نسبت به سال‌1400 انجام شده‌است. متوسط قیمت صادرات غیرنفتی ایران به چین در سال‌1402 هم حدود 298 دلار به ازای هر‌تن بوده که نسبت به سال‌قبل 39‌درصد کاهش یافته‌است؛ در واقع این‌گونه می‌توان نتیجه گرفت که با ادامه روند فعلی در سال‌آینده نیز این شاخص با کاهش بیشتری همراه خواهد بود. با روی کار آمدن دولت جدید آمریکا و افزایش فشار بر تجارت بین این کشور و چین، رکود بیشتری بر بازار‌های جهانی حاکم خواهدشد و تقاضای مواد اولیه صنعتی چین به‌شدت کاهش می‌یابد، در نتیجه صادرات ایران به این کشور با حجم و قیمت پایین‌تری انجام خواهدشد که این امر باعث کسری بالاتر تراز تجاری ایران می‌شود. کاهش ارزش صادرات ایران به چین به ازای هر تن، از 502 دلار در سال‌1400 تا 300 دلار در سال‌1403، از جنبه دیگری هم باعث نگرانی است و آن این است که، این کشور در 7 ماهه ابتدایی سال‌جاری، شریک اول تجاری ایران در صادرات غیرنفتی بوده‌است و 8.6‌ میلیارد دلار از 32‌ میلیارد دلار صادرات ایران به مقصد این کشور انجام شده‌است که این مطلب نشان از تنوع بسیار پایین در سبد صادراتی ایران دارد.
عراق؛ بازار آینده منطقه عراق، شریک دوم تجاری ایران در این مدت بود. در مهر ماه شاهد رشد صادرات به این کشور بودیم و درحالی‌که واردات عراق از ایران تا انتهای شهریور، حدود یک‌ میلیارد دلار در ماه بود؛ طی مهر ماه، صادرات ایران به همسایه غربی با رشد صد‌درصدی به بیش از 2‌ میلیارد دلار بالغ شد. در هفت ماهه ابتدایی سال‌1403، نزدیک به 20‌ میلیون‌ تن کالا به ارزش تقریبی 7‌ میلیارد دلار به عراق صادر شده که متوسط ارزش هر‌تن کالای صادراتی غیرنفتی ایران به این کشور تقریبا 350 دلار بوده‌است. مجموع کالای غیرنفتی ارسال شده به چین و عراق، تقریبا نیمی از صادرات ایران را تشکیل می‌دهند. طبق آمار ماهانه صادرات و واردات منتشرشده توسط گمرک کشور تا پایان شهریور ماه، ارزش هر‌تن کالای صادراتی ایران، 366 دلار بوده که این عدد به ارزش واحد تجارت ایران با عراق و چین نزدیک است. در مقابل، ارزش واحد هر‌تن کالای وارداتی کشور طی این مدت، 1783 دلار بوده است که با پیوستن عراق به سازمان تجارت‌جهانی، تجارت بخش غیر‌رسمی این کشور کاهش پیدا خواهد کرد و فشار بیشتری بر صادرات ایران به عراق وارد می‌شود.

ایرانیان جهان

بکر و فراموش‌شده در مقابل تجارت با ارزش‌افزوده پایین با سه کشور فوق‌الذکر، صادرات به افغانستان عایدی بیشتری برای کشور داشته‌است. در هفت ماه اول سال‌1403، متوسط ارزش هر‌تن کالای صادراتی به همسایه شرقی 428 دلار بوده‌است. هرچند این رقم امید به تجارت کشور را افزایش می‌دهد، اما باید توجه کرد متوسط ارزش کالای ارسال شده به افغانستان در ماه کمتر از 200‌میلیون دلار است. در این مدت، عمده کالای صادرشده از ایران به افغانستان روغن‌های سبک و فرآورده‌های نفتی، گاز‌های نفتی، شمش از آهن و فولاد، کامپاند پلی اتیلن، تخم مرغ و تخم خوراکی ماکیان، کف پوش‌های غیرمخملی باف، اوره، هیدروکربور‌های سبک و سنگین، سیمان، قوطی آلومینیومی، سیب زمینی، کفش، پریفرم، گوجه فرنگی، انواع کاشی و سرامیک، رب گوجه فرنگی، سیب درختی، انواع پلی اتیلن، شیرخشک، قیر نفت و تراکتور‌های کشاورزی بوده است.
بازاری وسیع برای رقبا هند سریع‌ترین رشد اقتصادی در چند سال‌اخیر را داشته‌است. این کشور با توجه به جمعیت زیاد و تنوع قومی و اقلیمی می‌تواند شریک تجاری خوبی برای ایران باشد ولی با توجه به محدودیت‌های بانکی جهت نقل و انتقال پول بین دو کشور، رقبای فرامنطقه‌ای، بازار هند را مال خود کرده‌اند و ایران در 7 ماه ابتدایی سال‌1403، تنها یک‌ میلیارد دلار کالای غیرنفتی به هند صادر کرده‌است. جالب‌توجه اینکه، ارزش هر تن کالای صادراتی ایران به هند در این مدت، 228 دلار بوده و عملا ارزش افزوده زیادی از این تجارت نصیب کشورمان نشده‌است. فرآورده‌های نفتی و مواد خام تولید رنگ، عمده واردات هند از ایران بوده‌است که این موارد ارزش‌افزوده زیادی ندارند و بیشتر در جمع کالا‌های خام دسته‌بندی می‌شوند.
تجارت با ترکیه ترکیه و جمهوری‌آذربایجان، بر سر راه تجاری و دروازه انرژی اروپا هستند. مجموع صادرات ایران به ترکیه و جمهوری‌آذربایجان در 7 ماهه ابتدایی 1403، به ترتیب حدود 3‌ میلیارد و 400‌میلیون دلار بوده‌است. با توجه به موقعیت این دو کشور در منطقه غرب آسیا و مناقشات سیاسی موجود بین کشور‌های درگیر در این حوزه از جهان، به‌نظر می‌رسد هرچه تجارت و شراکت ایران با این دو کشور بیشتر باشد، قدرت چانه زنی ایران در مراودات بین‌المللی بیشتر خواهدشد. نکته اینکه، متوسط ارزش هر واحد کالای صادراتی ایران به ترکیه و جمهوری‌آذربایجان به ترتیب، 551 و 758 دلار در هر‌تن بوده‌است. با افزایش تجارت بین طرفین، هم سبد صادراتی کشور متنوع‌تر می‌شود و هم ارزش افزوه بیشتری نسبت به تجارت با چین و عراق به‌دست می‌آید.
همسایه شرقی پاکستان کشوری است با اقلیم و حاکمیت مرکزی خاص؛ این کشور از اقتصاد دولتی و فساد زیاد رنج می‌برد و به‌شدت به کالای ساخته‌شده نهایی برای مصرف داخلی نیاز دارد. ایران می‌تواند از بازار بزرگ مصرفی پاکستان برای صادرات کالای نهایی خود استفاده کند و با توجه به نزدیکی مناطق کمتر توسعه‌یافته جنوب کشور، در جهت بهبود شرایط این مناطق، از این فرصت بهره ببرد. متوسط ارزش هر واحد کالای صادراتی به پاکستان در 7 ماهه ابتدایی سال‌1403، 503 دلار به ازای هر‌تن بوده‌است. با دقت به آمار ارائه‌شده در این گزارش، علت کسری تراز تجاری کشور، پایین‌بودن ارزش‌افزوده کالای صادراتی کشور است که این مطلب در متوسط ارزش هر واحد کالای صادراتی کشور منعکس‌شده‌است، ارزش هر‌تن کالای وارداتی
1783 دلار در هر‌تن و ارزش کالای صادراتی 366 دلار در هر‌تن است. اگر حجم تجارت کشور با همسایه‌هایی مثل ترکیه، جمهوری‌آذربایجان، افغانستان و پاکستان بیشتر می‌شد، کسری تراز تجاری کشور کاهش پیدا می‌کرد. هرچه کسری تراز تجاری بیشتر شود، تقاضای ارز در کشور بالاتر می‌رود و قیمت دلار افزایش پیدا می‌کند، در نتیجه به‌نظر می‌رسد سیاستگذاران تجاری بهتر است در شرکای تجاری کشور بازنگری داشته باشند.
منبع: دنیای اقتصاد

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1275776/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

با شکست ژاپن، ایران مقتدرانه فینالیست شد

یک دیپلمات بازنشسته: باید اروپایی‌ها قانع شوند که قصد نداریم به سود روسیه توازن داخل اروپا را تغییر دهیم

عامل حمله مرگبار در افغانستان مشخص شد

وزارت دفاع ترکیه: 7 عضو «پ. ک.ک» و «ی. پ.گ» در شمال سوریه و عراق کشته شدند

کوثری: دوران قلدری غربی‌ها به پایان رسیده است

واکنش بورل به تهدید دیوان لاهه توسط سناتورهای آمریکایی

مهدی یوسفی: چین از تجربیات غرب استفاده کرد‌ اما از آن‌ها تقلید نکرد/ حسین طباطبایی: مردم چین حزب کمونیست چین را با میزان خدمت‌گزاری‌اش می‌سنجند

تدارک اروپا برای جنگ جهانی سوم/اعلام جرم دادستانی/کامبک ایران

هانی‌زاده: ایران خروج از ان‌پی‌تی را در دستور کار قرار دهد

تقویت روحیه استکبارستیزی در جامعه از برکات فعالیت بسیجیان است

جان بولتون: گزینه پیشنهادی ترامپ برای پست ضدتروریسم «کلاهبردار» است!

نسخه درمان برای رکود سرسخت اقتصاد ایران/ چرا اصلاحات فوری ضروری است؟

وزیر جهاد کشاورزی از تسهیل صادرات پنیر ایرانی به ژاپن خبر داد

استقبال آمریکا و تروئیکای اروپا از بیانیه شورای حکام علیه ایران: نگران واکنش ایران [به این قطعنامه] هستیم/ تهران موظف است به طور کامل با آژانس بین المللی انرژی اتمی همکاری کند

سیاه‌وسفید آینده تجارت

بازگشت ترامپ با سیاست‌هایی شکست خورده + فیلم

حمایت سناتور آمریکایی از صدور حکم بازداشت سران صهیونیست

استقبال آمریکا و تروئیکای اروپا از بیانیه شورای حکام علیه ایران: نگران واکنش ایران [به این قطعنامه] هستیم/ تهران موظف است به طور کامل با آژانس بین المللی انرژی اتمی همکاری کند

پروژه شکست‌خورده 2 تریلیون دلاری آمریکا در تولید «اف35»

اگر جمهوری اسلامی نبود قطع به یقین جبهه مقاومت وجود نداشت

انتخاب ندارید؛ ملزم به بازداشت نتانیاهو هستید

پرداخت غرامت به خانواده‌های قربانیان جنایات جنگی استرالیا در افغانستان

بیانیه ضدایرانی غرب علیه برنامه هسته‌ای ایران

بیانیه تروئیکا و آمریکا به پاسخ مشروع ایران به آژانس انرژی اتمی

سفر فرمانده سنتکام به اراضی اشغالی

پرهیز از بزرگنمایی و ذوق‌زدگی از حکم بازداشت نتانیاهو و گالانت

محرک‌های چینی توان حمایت از بازار فلزات را نداشت/ سقوط کامودیتی‌ها با صعود دلار آمریکا

تضاد منافع ترکیه و آمریکا در مِنا چه تاثیری بر تجارت جهانی فولاد و قراضه دارد؟

آمادگی داریم روابط اقتصادی اصفهان و دیاله عراق را توسعه ببخشیم

تصاویر/ آئین افتتاح مسکن محرومین در روستای «عرب‌محله» ساری

الزام کلیه اعضای اتحادیه اروپا برای بازداشت نتانیاهو

اعلام حمایت سناتور آمریکایی از صدور حکم بازداشت سران صهیونیست

رایزنی رئیس ستاد ارتش اسرائیل و فرمانده سنتکام درباره لبنان

مخالف هر گونه مداخله خارجی در امور داخلی ونزوئلا هستیم

بقائی: مخالف هر گونه مداخله خارجی در امور داخلی ونزوئلا هستیم

بیانیه ضدایرانی فرانسه، آلمان، انگلیس و آمریکا علیه برنامه هسته‌ای ایران

ترامپ به دنبال رسیدگی به انتخابات 2020

ابراز تأسف مرکل از بازگشت ترامپ به قدرت

اندیشکده کارنگی: ترامپ راه پوتین را از تهران جدا می‌کند؟

تظاهرات در تل‌آویو علیه نتانیاهو

توسعه اقتصاد گردشگری و دریامحور با حضور «صالحی‌امیری» در کمیسیون اقتصادی مجلس بررسی می‌شود

نرخ رشد اقتصادی در استان زنجان 50 درصد است

جام‌جهانی کاراته| با شکست ژاپن؛ ایران مقتدرانه فینالیست شد

تهدید ناشی از جنگ اوکراین طولانی‌مدت خواهد بود

تاکید بورل بر اجرای احکام دیوان کیفری بین‌المللی و لزوم آتش‌بس در خاورمیانه

بیانیه مشترک آمریکا و تروئیکای اروپا در واکنش به قطعنامه شورای حکام

تاکید بورل بر اجرای احکام دیوان کیفری بین‌المللی

تجربه‌ای جدید در چین/ سورتمه‌سواری با سگ‌های رباتیک + ویدیو

حمله تند حمید رسایی به ظریف؛ او با آمریکایی‌ها رفیق است

(ویدیو) سناتور آمریکایی: یا آمریکا را انتخاب کنید یا دادگاه کیفری بین‌المللی را