ایرانیان جهان

آخرين مطالب

ایران و اروپا در ماراتن جدید مذاکرات اروپا

ایران و اروپا در ماراتن جدید مذاکرات
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - قرار است فردا، (جمعه 9 آذرماه -29 نوامبر) معاونان وزرای خارجه انگلیس، آلمان و فرانسه با همتای ایرانی خود مذاکره کنند، مذاکراتی که دو سال در کما فرو رفته. از آخرین دور مذاکراتی که علی باقری، معاون سیاسی پیشین وزارت‌خارجه با سه کشور اروپایی انجام داد، دو سال گذشته‌است.
این نشست، در شهر به خزان نشسته ژنو برگزار خواهد شد و دستور کار طبق اعلام سخنگوی‌وزارت خارجه ایران، موضوعات دوجانبه، منطقه‌ای و بین‌المللی است.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
اسماعیل بقائی این‌را هم اضافه کرده که "گفت‌و‌گو‌های آتی با سه کشور اروپایی در ادامه گفت‌و‌گو‌های انجام شده با آنها در حاشیه اجلاس سالانه مجمع عمومی سازمان ملل متحد در نیویورک است. در این دور از گفت‌و‌گو‌ها که از همان نیویورک برنامه‌ریزی شده، طیفی از مباحث و موضوعات منطقه‌ای و بین‌المللی از جمله موضوع فلسطین و لبنان، و نیز موضوع هسته‌ای مورد بحث و تبادل نظر قرار خواهد گرفت. "
دستور کار، کلان و گسترده دستور کار مذاکرات در گستره طیف دوجانبه، منطقه‌ای، بین‌المللی و هسته‌ای نشان می‌دهد که حکایت مذاکرات جدید پیچیده‌تر و مطول‌تر از قبل خواهدبود. البته تنوع موضوعات مذاکراتی می‌تواند به توافق نهایی امتیاز دربرگیری بیشتری بدهد، اما به همان اندازه، دستیابی به توافق را هم سخت‌تر خواهد کرد.
در دیگر سو، طیف مخالفان مذاکرات هم طول و عرض مخالفتشان بیش از قبل خواهد شد، چه آنکه آنها حتی با مذاکره با محتوای هسته‌ای مخالف هستند و اکنون که مسایل دیگری نیز قرار است در داخل آن گنجانده شود، طیف مخالفت‌ها افزوده می‌شود. برخورد مخالفان با موضوع «برجام دو» که قرار بود مسایل منطقه‌ای را در بربگیرد در دوره ریاست جمهوری حسن روحانی آن‌چنان تند بود که به سرعت موضوع به کما رفت. اما این بار قرار است این مذاکرات شامل محور‌های متنوعی از بین‌المللی و منطقه‌ای و دو جانبه باشد.
منطقه آبستن تنش شرایطی که این‌روز‌ها مذاکرات در آن آغاز می‌شود، التهابات ویژه‌ای دارد. اگرچه پذیرفته شدن آتش بس بین اسرائیل و حزب‌الله لبنان، تنش منطقه را به سمت کاهش می‌برد، اما ضمانت اجرای آن و مساله فلسطین هنوز پابرجاست.
همچنین در رویکرد متقابل جمهوری اسلامی ایران و رژیم اسرائیل نسبت به هم تغییری ایجاد نشده‌است. استقرار دونالد ترامپ در کاخ سفید می‌تواند وضعیت تنش‌آلود بین ایران و اسراییل را بار دیگر تشدید کند و مدیریت این وضعیت نیازمند گشوده‌ماندن پنجره دیپلماسی است.
همچنین منطقه نیازمند مدیریت گروه‌های شبه‌نظامی فعال است که به درست یا غلط هزینه رفتار‌های آنها را جمهوری اسلامی ایران می‌پردازد. اگر نظام به دنبال مدیریت تنش‌ها در حوزه دیپلماسی است باید از قدرت نفوذ خود برای کنترل آنها استفاده کند.
تروئیکای اروپایی و معادله پیچیده ایران در دیگرسو، سه کشور اروپایی حاضر در مذاکرات با ایران نه می‌توانند مدعی نمایندگی اتحادیه اروپا باشند و نه نماینده 5+1 یا متقاعد کننده پنج عضو شورای امنیت.
امریکا به دلیل خروج از برجام در مذاکره حضور ندارد و شرط ایران برای حضور نماینده این کشور بازگشت این عضو به توافق 2015 و انجام تعهداتش است که عملا غیرممکن به نظر می‌آید.
حضور روسیه در مذاکرات هم در شرایط فعلی عملا به نفع ایران نیست، چون موضع اروپایی‌ها در مقابل روسیه به دلیل مساله اوکراین اصلا مثبت نیست.
در این شرایط رابطه ایران و اروپا نیز خود متاثر از مسایل متنوعی است که از اعتراضات تابستان 1401 شروع شد و با داستان فروش پهباد‌های ایرانی به روسیه در جریان جنگ با اوکراین گسترش پیدا کرد.
به زبان ساده اروپایی که امروز مقابل ایران برای مذاکره خواهد نشست در شرایط سیاسی قرار دارد که بی شباهت به اوایل دهه 70 و بعد از ماجرای رستوران میکونوس نیست.
در دوره‌ای که به برجام دست یافته شد اروپایی‌ها اشتیاق فراوانی برای حضور در بازار‌های ایران یافتند و هم عرض رابطه اقتصادی، در حوزه‌های مختلفی از صنعت و محیط زیست نیز توافق‌نامه‌های همکاری مناسبی با ایران امضا شد که همه آنها بعد از خروج ترامپ از برجام، متوقف ماند.
تخت روانچی بار دیگر در میز مذاکره قرار است هیات ایرانی مذاکرات را مجید تخت روانچی سرپرستی کند. از کارشناسان برتر در حوزه مسایل بین‌المللی که اکنون تصدی معاونت بین‌الملل وزارت خارجه را برعهده دارد. مجید تخت‌روانچی در دوره مذاکرات هسته‌ای پیشین عقل منفصل محمد جواد ظریف در سمت رییس هیات مذاکره توصیف می‌شد و در کاردانی و تعقل و مدیریت او تردیدی وجود ندارد. تخت روانچی به میز مذاکره بازگشته در حالی که تجربه مذاکرات پیشین و نمایندگی ایران در سازمان ملل را به اندوخته‌هایش افزوده‌است. البته ممکن است ایراد فنی که پیش‌تر دیپلمات‌ها به مذاکره وارد می‌کردند این دور نیز قابل طرح باشد آنهم تمرکز بر بحث از منظر بین‌المللی بدون توجه به بحث دوجانبه مباحث.
با اعلام و معرفی اعضای تیمی که تخت روانچی را همراهی می‌کنند می‌توان دقیق‌تر در این مورد نظر داد.
مذاکرات چرا متوقف شد؟ مذاکرات جدید بعد از دو سال توقف از سر گرفته می‌شود و دولت رئیسی هیچ‌گاه پاسخ روشنی برای متوقف ماندن مذاکرات نداد. علاوه بر آن، در اواخر دولت حسن روحانی نیز شش دور مذاکره توسط عباس عراقچی انجام شد که زمزمه‌هایی از نزدیکی به توافق شنیده می‌شد، اما دولت سیزدهم در ابتدای کار ترکیب تیم مذاکراتی را تغییر داد و علی باقری با سابقه مخالفت با برجام کار را در دست گرفت. او مدعی بود اگرچه پیش‌تر مخالف برجام بوده، اما تمام تلاشش را برای احیای آن می‌کند. اما او هیچ توضیحی در مورد علت توقف مذاکرات نداد و مثل دور‌های قبلی مذاکرات کار را به تاریخ سپرد. مهم‌ترین امتیاز مذاکراتی در آن زمان این بود که میزان ذخیره اورانیوم غنی شده به اندازه فعلی حساسیت زا نبود و دستیابی به توافق در آن زمان راحت‌تر از زمان حاضر است.
بیشتر بخوانید: واعظی: مذاکرات ایران و تروئیکای اروپایی، می‌تواند باب شروع مذاکرات هسته‌ای باشد
حسین امیرعبداللهیان24 مرداد 1401 اعلام کرده بود که "اکنون در نقطه‌ای هستیم که شاید بتوان آن را شروع پایان توافق بنامیم ولی این‌که این شروع پایان توافق چقدر می‌تواند زمان ببرد دقیقا بستگی به طرف مقابل و آمریکایی‌ها دارد. آنچه که بین ما و سه کشور اروپایی و چین و روسیه باید انجام می‌شد انجام شده است و اکنون یکی از موضوعات اصلی لغو تحریم‌هاست. " درحالی‌که همان زمان تصور می‌شد دیپلمات‌ها به زودی راهی وین می‌شوند تا توافق جدید را امضا کنند، اما گره در کار افتاد. شنیده‌ها حاکی از این است، به آخرین متنی که از وین به تهران آمد و مورد چکش کاری قرار گرفت، نکاتی افزوده شد که دیگر مورد قبول طرفین نبود و موقعیت «بازگشت به نقطه صفر» رقم خورد.
25 شهریور 1401 و با مرگ مهسا امینی و آغاز اعتراضات در داخلی در ایران، معمای مذاکرات هسته‌ای و هم عرض آن، رابطه با اروپا به معمایی چند وجهی تبدیل شد.
گسترش دامنه اعتراضات از ایران به سمت دیاسپورای ایرانی مستقر در کشور‌های اروپایی، دستور کار رابطه با جمهوری اسلامی ایران را تغییر داد و مسایل سیاسی و حقوق بشری در اولویت قرار گرفت و در‌های دیپلماسی بسته شد. دولت رئیسی نتوانست از فرصت سه ساله‌اش برای احیای برجام استفاده کند و عملکردش از 1401 نیز نوعی انفعال و رهاشدگی داشت.
بالارفتن ظرفیت و توان هسته‌ای ایران در سال‌های اخیر گره بزرگی در مسیر دستیابی به توافق است که باید دید تیم هسته‌ای چگونه آن‌را باز خواهد کرد، آیا بار دیگر توافقی فنی زیر چتر یک توافق سیاسی خواهیم داشت یا توافق فنی در مسیری دیگر دنبال خواهد شد.
صبر و امید همزمان لازم داریم باری، مذاکره‌ای که فردا شروع می‌شود شبیه ثبت نام کودکی در یک باشگاه ورزشی است. ممکن است انتظار والدین کودک، قهرمانی او در مسابقات کشوری و بین‌المللی آن رشته باشد، اما این امر نیازمند صبر، اختصاص وقت و هزینه و امید است. به قطار این مذاکره سنگ نزنیم تا بتواند کار حرفه‌ای خود را انجام دهد و به آن وقت بدهیم تا به ایستگاه آخر برسد.
منبع: خبر آنلاین

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1280925/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

قضاوت داور بین‌المللی ایران در لیگ یک

ایران و اروپا درباره رفع تحریم‌ها گفت‌وگو می‌کنند

بورل خواستار حمایت از حکم بازداشت نتانیاهو شد

تیم منتخب هفته پنجم لیگ قهرمانان اروپا 2024/25 با حضور ویرتس و مک آلیستر / عکس

فلوریان ویرتس بهترین بازیکن هفته پنجم لیگ قهرمانان اروپا

برنز ایران در نوجوانان جهان قطعی شد

سرمربی چین در آستانه هدایت گران‌ترین والیبالیست دنیا

دیدار سفیر ایران در بلاروس با همتایان چینی، فلسطینی و کره‌ای

کمک به بیش از 115 هزار مهاجر افغانستانی بازگشته به افغانستان

تفاوت قیمت عجیب خودروها در ایران و افغانستان +عکس

سقوط آزاد ارزش پول ملی این کشور بزرگ بحران‌ساز می‌شود؟ +جزئیات

حمله شدید روسیه علیه غیرنظامیان؛ برق یک میلیون اوکراینی قطع شد

پوتین: در صورت هسته ای شدن اوکراین، از هر سلاحی برای مقابله با آن استفاده خواهیم کرد

آمریکا 21 نفر از مقامات این کشور را تحریم کرد

حمله هوایی آمریکا و انگلیس به الحدیده

پوتین: روسیه آماده گفتگو با آمریکا است

پوتین: روسیه آماده گفت‌وگو با آمریکاست

فشار آمریکا بر اوکراین برای افزایش سربازگیری

نابودی سامانه ضدپهپادی آمریکا در حمله پهپادی روسی + فیلم

ویدیو/ آمریکا از لغو محدودیت موشکی اوکراین به دنبال چیست؟

همه متهم‌‏اند! بازخوانی حملات شدید روزنامه کیهان به دولت

باز مذاکره و باز کوک‌شدن ساز مخالفت‌ها

چگونه حزب‌الله به معادلات صهیونیستی پایان داد

مردی که تمام نمی‌شود

قالیباف به وفاق پشت کرد‌؟

نامه محبت‌آمیز شهید سیدحسن نصرالله به فرزندش

الحوثی: اسرائیل با کینه و دشمنی در کمین است

نیویورک‌تایمز: نتانیاهو در مورد غزه، منتظر دولت ترامپ است

شمار شهدای جنگ غزه به بیش از 44 هزار تن رسید

تحلیلگر عرب: نتانیاهو به این 4 دلیل آتش بس را قبول کرد

هفته پر رکورد بورس

از ریش تراش تا ساعت زیر 500 تومن! استایلت رو متفاوت کن

عضو کمیسیون تلفیق بودجه: مجلس سال آینده اجازه واردات بنزین نخواهد داد

برخورد اتاق اصناف با برخی تخفیف‌های جمعه‌سیاه

عمده بیکاران کردستان، افراد بدون مهارت هستند

انتصاب سرپرست معاونت مالی و اقتصادی

علی لاریجانی سِمت جدید گرفت

سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی و نقش ایران در زنجیره ارزش جهانی

صعود تیم ملی فوتبال ایران به رده هجدهم رنکینگ فیفا

ردپای خودروسازان در برگشت خوردن پسته‌ ایرانی از اروپا / پسته‌های آلوده، محصول سال گذشته بود

ایران و اروپا در ماراتن جدید مذاکرات

دوری 2 تا 3 هفته‌ای کاماوینگا از میادین

گام های مقتدر شاگردان اینزاگی به سمت قهرمانی در اروپا

تشدید تحریم‌های اروپا علیه «ناوگان سایه» روسیه

درخشش نابغه 15 ساله ایرانی / اولین مدال جهانی پینگ‌پنگ قطعی شد + عکس

درخشش نابغه 14ساله ایرانی / اولین مدال جهانی پینگ‌پنگ قطعی شد + عکس

چین نگرانیش را از جنگ هسته ای ابراز کرد

هدف قرار دادن لبنان و حزب‌الله تحت حمایت گسترده آمریکا انجام گرفت

فلسفه روز شکرگزاری چیست و چه روزی است؟ Thanksgiving Day در ایران، آمریکا و کشورهای دیگر چگونه است؟

رهبر انصارالله یمن: آمریکا تلاش می‌کند پیروزی حزب الله را تقلیل بدهد و کوچک‌نمایی کند/ این دوره از نبرد به معنای پایان نبرد نیست+فیلم