ایرانیان جهان

آخرين مطالب

پروژه محرمانه چین در خلیج فارس؛ پکن بازارهای عربستان و امارات را در دست گرفت/ خیز ریاض و ابوظبی برای پایان تسلط دلار بر بازار نفت آسیا و اقیانوسیه

پروژه محرمانه چین در خلیج فارس؛ پکن بازارهای عربستان و امارات را در دست گرفت/ خیز ریاض و ابوظبی برای پایان تسلط دلار بر بازار نفت
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - به گزارش اقتصادنیوز، موسسه مطالعاتی ispionline چین به سرعت در حال تقویت همکاری خود با شورای همکاری خلیج فارس (GCC)، با تکیه بر اتحاد سیاسی و اقتصادی غیررسمی است که شامل عربستان سعودی، بحرین، امارات متحده عربی، کویت، عمان و قطر می‌شود. پس از افتتاحیه اجلاس چین و شورای همکاری خلیج فارس در سال 2022، زمانی که شی جین پینگ و رهبران شورای همکاری خلیج فارس به طور مشترک طرح جدیدی را برای توسعه همکاری عملی بین هر دو طرف ترسیم کردند، تعدادی ابتکار عمل در همین زمینه مطرح شد.
یکه تازی چین در خیلج فارس این موسسه مطالعاتی در ادامه نوشت، اقتصادهای چین و کشورهای شورای همکاری خلیج فارس دارای منافع استراتژیک مشترکی هستند و از مدت‌ها قبل برای هم‌افزایی در بین مناطق مختلف از طریق طیف گسترده‌ای از فعالیت‌ها همکاری کرده‌اند. یکی از این حوزه‌ها بخش انرژی است. اقتصادهای هر دو طرف به شدت به انرژی متکی هستند، اما به روش‌های بسیار متفاوت و مکمل. چین در حال حاضر بزرگ‌ترین واردکننده نفت جهان است، در حالی که شورای همکاری خلیج فارس تامین‌کننده اصلی نفت جهان قلمداد می‌شود.
بر اساس گزارش Comtrade سازمان ملل، در سال 2023، کشورهای شورای همکاری خلیج فارس روزانه 4.06 میلیون بشکه نفت خام به چین صادر کردند که 36 درصد از کل واردات نفت خام چین را تشکیل می‌دهد. با احتساب واردات از عراق و ایران، منطقه خلیج فارس بیش از نیمی از نیاز نفت خام چین را تامین می‌کند. در عین حال، چین در حال افزایش منابع انرژی تجدیدپذیر است. چین با سهم تولید قابل توجهی در انرژی باد، انرژی خورشیدی، باتری و لیتیوم، رهبر زنجیره تامین انرژی پاک در جهان را عهده‌دار است.
به عنوان مثال، براساس داده‌های Comtrade سازمان ملل، حجم محموله‌های باتری‌های لیتیومی چین به شورای همکاری خلیج فارس بین سال‌های 2021 تا 2022، 26 درصد و در سه فصل اول سال 2023، 99 درصد افزایش یافته است. کشورهای شورای همکاری خلیج فارس فرصت‌های بازار عظیمی را در بخش انرژی‌های تجدیدپذیر می‌بینند؛ گزاره‌ای که گزینه‌ای مناسب برای تلاش بلندمدت آن‌ها برای تنوع اقتصادی است.
فراتر از انرژی، ارتباطات تجاری بین چین و منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا (MENA) در حال افزایش است. بر اساس داده‌های Comtrade سازمان ملل متحد، تجارت بین طرفین در سال 2022 به 505 میلیارد دلار رسید؛ گزاره‌ای که نشان دهنده افزایش 76 درصدی این میزان در دهه گذشته است. به همین دلیل، در سپتامبر 2024، نخست‌وزیر چین، لی کیانگ، در دیدار با جاسم محمد آلبودایوی، دبیرکل شورای همکاری خلیج فارس، از کشورهای شورای همکاری خلیج فارس و چین خواست تا مذاکرات توافقنامه تجارت آزاد را تسریع بخشند.
در واقع، تجارت غیرنفتی رشد قابل توجهی را نشان داده است و از سال 1984، حجم تجارت غیرنفتی بین امارات و چین هشتصد برابر شده است. با این حال، جالب‌ترین زمینه برای همکاری ممکن است بخش مالی باشد. در همین راستا یادداشت تفاهمی بین بازار مالی دبی (DFM) و بورس اوراق بهادار شنژن (SZSE) به ارائه جزئیات طرح‌هایی برای بررسی قابلیت ساختارهای جدید تامین مالی بین بازاری، همکاری عمیق‌تر در شاخص‌ها، صندوق‌های قابل معامله در بورس (ETF) و محصولات درآمدی پرداخته است. علاوه بر این، SZSE و DFM متعهد به انجام تحقیقات مشترک، همکاری در زمینه ارتقاء بازاریابی، اشتراک دانش و تشکیل جلسات مکرر مدیران ارشد برای تقویت روابط مالی عمیق‌تر هستند.

ایرانیان جهان

پشت پرده هم صدایی پکن با ابوظبی و ریاض در همین راستا آنگونه که ژانگ ییمینگ، مدیرعامل و مدیر اجرایی جهانی سهام در شرکت بین‌المللی سرمایه چین (CICC)، می‌گوید، صندوق‌های مستقر در امارات به طور پیوسته در حال رشد سرمایه‌گذاری‌های خود در بازار سهام A چین هستند. این ساختار به دنبال مجوز اخیر برای ساخت شعبه در امارات متحده عربی، قصد دارد عملیات بانکی و مالی خود را در این کشور گسترش دهد تا تقاضای فزاینده برای امکانات سرمایه‌گذاری در منطقه را برآورده کند.
به گفته ژانگ ییمینگ، مشارکت بین SZSE و DFM فرصت‌های جدیدی را در بازار ایجاد کرده است. براساس تجربیات موفق کانال‌های ETF، او توصیه کرد که آن‌ها همکاری‌شان را با ایجاد مکانیزم اتصال برای کالاهای خاص شروع کنند.
ییمینگ همچنین تاکید داشت با افزایش فهرست‌بندی دوگانه اوراق قرضه سبز و سایر ابزارهای با درآمد ثابت در هر دو بازار، این دو بورس ممکن است همکاری دوجانبه خود را در امور مالی سبز تقویت کنند. در این میان، یکی دیگر از گزاره‌های مهم در تحول این رابطه، افزایش پذیرش چین در کشورهای خلیج فارس است. اخبار اخیر بر تلاش‌های چین جهت بین‌المللی کردن یوان، بالاخص در حوزه مبادلات ارزی، افزایش استفاده از ارز الکترونیکی، تراکنش‌های فرامرزی و ارز دیجیتالی حکایت دارد. کشورهای حاشیه خلیج فارس عمدتاً این تلاش‌ها را هدایت می‌کنند. در 28 نوامبر 2023، بانک خلق چین و بانک مرکزی امارات متحده عربی قرارداد سوآپ ارزی خود را به ارزش 4.89 میلیارد دلار برای پنج سال دیگر تمدید کردند. علاوه بر این، هر دو بانک یادداشت تفاهمی را برای افزایش همکاری در توسعه ارز دیجیتال امضا کردند.
کشورهای حاشیه خلیج فارس از تلاش‌های چین برای بین‌المللی کردن یوان سود می‌برند. این کشورها - به ویژه عربستان سعودی و امارات متحده عربی - از طریق تبادل ارز و توافقنامه‌های تسویه تجارت فرامرزی و همچنین افزایش ابتکارات همکاری در ارزهای دیجیتال، همکاری مالی خود را با چین افزایش می‌دهند. چنین مشارکت‌هایی ممکن است هزینه‌های مبادله را کاهش دهد، خطرات را کاهش و سایر کشورهای خاورمیانه را ترغیب کند تا به شیوه‌ای مشابه با چین تجارت کنند.
در پایان، تداوم چنین شرایطی ممکن است موجب شود که دلار آمریکا به تدریج جای خود را به یوان چین در تجارت نفت بدهد و فراتر از آن راه را برای یک سناریوی بی‌سابقه هموار کند؛ عربستان سعودی که یکی از تامین‌کنندگان اصلی نفت چین است، ممکن است به فکر تکیه بر یوان برای تجارت نفت در بلندمدت باشد تا بدین طریق اتکایش به دلار را کاهش دهد.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1281807/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

مذاکره با اروپا که شکست می‌خورد پس به ترامپ دیوانه اعتماد کنیم!

مزدوران تل‌آویو

می‌خواهید با اروپا مذاکره کنید که چه شود؟

توافق برای تداوم گفت‌وگو گام اول ایران و اروپا

تحلیل روند مذاکرات ایران و غرب: یک بازی پیچیده و ایذایی

میلیونر بیت کوینی پنج صندوق گنج را به همراه سرنخ‌هایی در امریکا دفن کرد

سرمقاله سازندگی/ قدرت مقابل قدرت

نخست‌وزیر کانادا از ترس تعرفه‌ها به دیدار ترامپ رفت

ابومرزوق سفر هیئت حماس به قاهره را تایید کرد

دبیرکل حزب‌الله: آتش‌بس پیروزی بزرگتری نسبت به جنگ 33 روزه است

بنگاه داری بانک‌ها یا وظیفه ذاتی آنها منافات دارد

مولدسازی، فرصتی برای رشد اقتصادی با استفاده از درس‌های خصوصی‌سازی

اروپا ماشه سلاح هسته‌ای ایران را می‌کشد

مذاکرات ژنو بین ایران و اروپا به کجا رسید؟

مذاکره شورای همکاری خلیج فارس با چین در مرحله نهایی

رد پای چین در خلیج فارس برجسته‌تر می‌شود

اسرائیل از نفس افتاد / آمریکا تروریست‌ها را در سوریه به کمک فرستاد

اف.بی.آی تهدیدها علیه قانونگذاران آمریکا و منصوبان ترامپ را بررسی می‌کند

درخواست بن سلمان برای تقویت روابط تجاری با ایران و آمریکا

درگیری غیرمنتظره ترامپ با رئیس جمهور این کشور

اسرائیل از نفس افتاد آمریکا تروریست‌ها را در سوریه به کمک فرستاد

سرمقاله خراسان/ مسئله ظریف؛ اصلی یا فرعی؟

سرمقاله دنیای اقتصاد/ چرا سند چشم‌انداز 1404 ایران به اهداف خود نرسید؟

تجهیزات نظامی جدید روسیه ظرف 72 ساعت به سوریه می‌رسد

درخواست 60 عضو پارلمان انگلیس برای تحریم رژیم صهیونیستی

واکنش مردم غزه به آتش‌بس در لبنان

ماراتن «تورم» و «حقوق کارمندی» در سال 1404؛ برنده کدام است؟

زنگ خطر مصرف گاز به صدا درآمد

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

رمزگشایی از یک سناریوی نامطلوب در اقتصاد ایران

هشدار FATF به کشورهای عضو درباره دادوستد با بانک‌های ایرانی/ ضربه چند ساله عدم عضویت در گروه ویژه اقدام مالی تا کی باید ادامه پیدا کند؟

سکوت دولت در برابر تخریب‌ها، یأس و ناامیدی مردم را به‌دنبال دارد؟

چرا نظریات شوماخر مورد توجه جهانی قرار گرفت؟

ایران و اروپا به دنبال پایان بن بست هسته‌ای هستند

آمادگی افغانستان برای بازگشت تجار افغانی

بلومبرگ از رایزنی عربستان برای تقویت روابط تجاری با ایران و واشنگتن خبر داد

تقویت روابط ریاض به صورت همزمان با تهران و واشنگتن

تغییر موضع زلنسکی در مورد شرایط آتش‌بس

یک سرباز اشغالگر در شمال غزه کشته و تعدادی دیگر زخمی شدند

دیوان لاهه فرجام‌خواهی علیه حکم بازداشت نتانیاهو را رد کرد

حمله رژیم صهیونیستی به شهر غزه 10 شهید برجای گذاشت

مخاطرات خرید و فروش طلای آنلاین

روابط واشینگتن و پکن زیر سایه ترامپ

پیشنهاد همکاری تجاری عربستان به ایران

چالش‌ها و راهکارهای هدفمندی یارانه‌ها در ایران

اختصاص اعتبارات جدید برای تملک فلک‌الافلاک و اجرای راه‌آهن

واکنش روزنامه اصلاح طلب به ادعای سکوت آگاهانه دولت/ شما ناگفته‌های‌تان را بگویید

تروئیکای اروپایی: گفت‌و‌گو‌های دیپلماتیک با ایران ادامه دارد

پروژه محرمانه چین در خلیج فارس؛ پکن بازارهای عربستان و امارات را در دست گرفت/ خیز ریاض و ابوظبی برای پایان تسلط دلار بر بازار نفت

تاکید امارات بر حمایت از مردم افغانستان