ایرانیان جهان

آخرين مطالب

ناتو مسئول حمایت از اوکراین شد؛ جنگ جهانی سوم یا افغانستان دوم؟ افغانستان

ناتو مسئول حمایت از اوکراین شد؛ جنگ جهانی سوم یا افغانستان دوم؟
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - به نقل از یورونیوز، ناتو طبق برنامه‌ریزی‌ قبلی، مسئولیت هماهنگی کمک‌های نظامی غرب به اوکراین را که پیش از این بر دوش آمریکا بود را بر عهده گرفته است. بنا بر گزارش‌ها، این انتقال مسئولیت به منظور محافظت از ساختار کمک‌ها به اوکراین در برابر روی کار آمدن دونالد ترامپ که به بدبینی نسبت به ناتو شناخته می‌شود، انجام شده است.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
در عین حال که ناتو از استقرار مستقیم نیروهایش در میدان جنگ علیه تهاجم روسیه پرهیز می‌کند اما این اقدام که پس از چند ماه تأخیر انجام شد، به ناتو نقش مستقیم‌تری در این مصاف می‌دهد.
با این حال، دیپلمات‌ها اذعان می‌کنند که واگذاری این مسئولیت به ناتو ممکن است تأثیر محدودی داشته باشد، چرا که ایالات متحده تحت رهبری ترامپ همچنان می‌تواند از طریق کاهش بالقوه حمایت از کی‌یف، شکست بزرگی به اوکراین وارد کند، زیرا آمریکا نه تنها قدرت مسلط در ناتو است بلکه اکثر تسلیحات را نیز واشنگتن در اختیار کی‌یف قرار می‌دهد.
مقر مسئولیت جدید ناتو در قبال اوکراین موسوم به ماموریت «کمک امنیتی ناتو و آموزش برای اوکراین (NSATU)» در پادگان کِلی، یک پایگاه آمریکایی در شهر ویسبادن آلمان واقع شده است. پیش از این، یک ائتلاف غیررسمی متشکل از حدود 50 کشور تحت عنوان «گروه رامشتاین» به رهبری ایالات متحده، هماهنگی کمک‌های نظامی غرب به کی‌یف را مدیریت می کرد.
جهانی‌ترین درگیری از زمان جنگ سرد؛ آیا جنگ سوم جهانی در جریان است؟
اگر در هفته‌های ابتدایی جنگ در اوکراین به خط مقدم می‌رفتید، فریادهایی به زبان اوکراینی و روسی شنیده می‌شد که لا به لای آن صداهایی به زبان‌های محلی مانند بوریات و چچنی نیز به گوش می‌رسید. اما با گذشت نزدیک به 3 سال از جنگ، سربازان در هر دو طرف این درگیری به زبان‌هایی مانند اسپانیایی، نپالی، هندی، سومالیایی، صربی و کره‌ای با یکدیگر ارتباط برقرار می‌کنند.
وجود این زبان‌های خارجی در سنگرها تنها یکی از نشانه‌های ماهیت بین‌المللی فزاینده درگیری است.
در آسمان بالای میدان نبرد، یک پهپاد مدل شاهد ایرانی ممکن است توسط یک سامانه پدافند هوایی آمریکایی رهگیری شود و در همین حال نیز بر روی زمین، توپخانه ساخت آلمان از کنار گلوله های کره شمالی عبور کند.
بطوریکه درگیری اولیه بین روسیه و اوکراین که در ماه فوریه 2022 به عنوان بزرگترین جنگ زمینی اروپا از زمان جنگ دوم جهانی آغاز شد، اکنون عنوان جهانی‌ترین درگیری از زمان جنگ سرد با مشارکت مستقیم یا غیرمستقیم ده‌ها کشور را یدک می‌کشد.
آخرین باری که ما شاهد چنین چیزی بودیم احتمالاً حمله شوروی به افغانستان بود. در آن زمان غرب به همراه پاکستان از مجاهدین حمایت می‌کردند و همه به نوعی درگیر بودند.
سرگئی رادچنکو، مورخ برجسته دوران جنگ سرد در گفتگو با وبسایت خبری پولیتیکو گفت: «آخرین باری که ما شاهد چنین چیزی بودیم احتمالاً حمله شوروی به افغانستان بود. در آن زمان غرب به همراه پاکستان از مجاهدین حمایت می‌کردند و همه به نوعی درگیر بودند.»
آیا می‌توان گفت که یک جنگ نیابتی در گرفته است؟
هنگامی که مسکو در فوریه 2022 تهاجم تمام عیار خود به اوکراین را آغاز کرد، کرملین و حامیانش ادعا کردند که این یک اقدام ضروری و دفاعی علیه ناتو است.
نظرات در مورد اینکه آیا ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه واقعاً هدفش مقابله رودررو با «غرب به معنای عام» بوده است یا خیر، متفاوت است. اما اجماع گسترده‌ای وجود دارد که او انتظار داشت که جنگ ظرف چند روز به پایان برسد.
به طور خاص، پوتین انتظار داشت که غرب همچون تجربیات گذشته روسیه در تصرف اراضی کریمه در اوکراین، مولداوی و گرجستان صرفا اقدامات جدید مسکو را نیز محکوم کند، اما در نهایت اقدام قوی یا مؤثری برای جلوگیری یا معکوس کردن آن‌ انجام ندهد.
اوکراینی‌ها با چنگ و دندان جنگیدند و نیروهای پوتین به اندازه‌ای دست و پا زدند که توجه‌ غرب را به خود جلب کرد. اروپا نگران امنیت خود شد، و ایالات متحده نیز احساس کرد که باید شهرت خود را به عنوان حامی دموکراسی و ثبات اروپا حفظ کند.
در عرض چند روز، تسلیحات و اطلاعات غربی به کی‌یف سرازیر شد و به اوکراینی‌ها کمک کرد تا پیشروی روسیه را مهار کنند و درگیری را بین‌المللی کنند.
با گذشت زمان، از آنجایی که اوکراین و روسیه هر دو با کمبود مهمات مواجه شدند و نیروهایشان بیش از حد تحت فشار جنگ فرسایشی قرار گرفتند، جنبه بین‌المللی این درگیری نیز برجسته‌تر و حیاتی‌تر شد. در حال حاضر، هر دو کشور به کمک خارجی وابسته هستند: اوکراین برای بقا، و روسیه برای حفظ کنترل خود بر آسمان و زمین و در عین حال می‌خواهد تا تأثیر جنگ را بر جمعیت خود به حداقل برساند.
داعیه داشتن آرمان و ایدئولوژی
از آنجایی که آنها در جهان برای منابع بیشتر لابی کرده اند، هر دو طرف ادعاهای بزرگ و ایدئولوژیکی داشته اند. اوکراین می گوید برای «دموکراسی» می جنگد. روسیه می‌گوید که علیه آنچه که هژمونی آمریکا و «غرب جمعی» می‌خواند، جنگ صلیبی می‌کند.
از آنجایی که هر دو طرف به دنبال منابع بیشتر و لابی‌گری در سطح جهانی بوده‌اند، هر دو طرف ادعاهای بزرگ و ایدئولوژیکی خاصی مطرح کردند. اوکراین مدعی مبارزه برای «دموکراسی» است و روسیه داعیه مبارزه با سلطه آمریکا و «غرب به معنای عام آن» را دارد.
فهوم مسکو در خصوص «نظم جهانی چندقطبی» اگرچه به طور مبهم تعریف شده است، اما برای ایران به اندازه کافی متقاعد کننده بوده است که پهپادهای شاهد خود را به روسیه بدهد و کره شمالی نیز موشک‌های بالستیک، میلیون‌ها گلوله و اخیراً هزاران سرباز خود را در خدمت مسکو قرار دهد.
مفهوم مسکو در خصوص «نظم جهانی چندقطبی» اگرچه به طور مبهم تعریف شده است، اما برای ایران به اندازه کافی متقاعد کننده بوده است که پهپادهای شاهد خود را به روسیه بدهد و کره شمالی نیز موشک‌های بالستیک، میلیون‌ها گلوله و اخیراً هزاران سرباز خود را در خدمت مسکو قرار دهد.
کشورهای به اصطلاح «جنوب جهانی» نیز زیر چتر بریکس به سمت پوتین متمایل شده است، باشگاهی از کشورهایی که با وجود اختلافات فاحش، نقاط مشترکی را در کینه مشترکشان نسبت به سیستمی پیدا کرده‌اند که آنها را از نهادهای کلیدی مانند صندوق بین المللی پول و بانک جهانی کنار گذاشته است.
بزرگترین راه نجات مسکو، چین است، که با فراهم کردن بازاری برای نفت و کود روسیه، نقش مهمی در حمایت از اقتصاد روسیه در برابر تحریم‌های غرب ایفا کرده است و در عین حال نیاز دسترسی مسکو به فناوری‌های بسیار مورد نیاز آن را می‌دهد.
برخلاف جنگ سرد، روسیه فاقد نیروهای‌ نیابتی برای هدف قرار دادن مستقیم ناتو است. در نتیجه، روسیه به دنبال راه‌های جایگزین برای عقب راندن ناتو از جمله تحمیل هزینه، وارد کردن خسارت و مقابله به مثل است.
الکساندر گابویف، مدیر اندیشکده کارنگی روسیه اوراسیا به پولیتیکو گفت: «هند و سایر کشورها نیز با روسیه تجارت می‌کنند که هر کدام به نوبه خود مهم است، اما هیچ چیز با آنچه چین ارائه می‌دهد قابل مقایسه نیست.»
علاوه بر این، روسیه به استفاده سنتی خود از جنگ هیبریدی، دامن زدن به درگیری‌ها و تعمیق اختلافات موجود در خارج از کشورش ادامه داده و آن‌ها را تشدید می‌کند.
برخلاف جنگ سرد، روسیه فاقد نیروهای‌ نیابتی برای هدف قرار دادن مستقیم ناتو است. آقای گابویف گفت: «در نتیجه، روسیه به دنبال راه‌های جایگزین برای عقب راندن ناتو از جمله تحمیل هزینه، وارد کردن خسارت و مقابله به مثل است.»

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1300022/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

متا به‌دلیل مشکل امنیتی فیسبوک در اتحادیه اروپا 251 میلیون یورو جریمه شد

چین: جامعه بین‌المللی باید جلوی توحش اسرائیل را بگیرد

کاهش صادرات افغانستان در 6 ماه اخیر

فدرال رزرو نرخ بهره را کاهش می دهد

موضع جدید آمریکا درباره جایزه 10 میلیون دلاری برای الجولانی

تحریم های جدید آمریکا علیه ایران وضع شد

خلع سلاح ایران با صلح طلبی اصلاح طلبانه/ بازگشت چپ از ایده مقاومت

اینکه برخی می‌گویند دکترین هسته‌ای ایران تغییر خواهد کرد، همان چیزی است که تندرو‌های آمریکا و اسرائیل می‌خواهند تا زمینه را برای جنگ آماده کنند

آمریکا تحریم های جدید علیه ایران را اعلام شد

بازی College Football 25 همچنان پرفروش‌ترین بازی ویدیویی سال 2024 آمریکا است

تحریم‌های جدید آمریکا علیه دو شرکت ایرانی: اتهام نقش‌آفرینی در سامانه‌های ناوبری نیروهای مسلح

ماموستا بهمنی: جبهه مقاومت متعلق به یک کشور خاص نیست/ علمای شام احساس مسئولیت کنند/ مقاومت اسلامی جبهه حق است و پیروز می‌شود

روحانی: تغییر دکترین هسته‌ای ایران خواسته اسرائیل است

دو ایرانی در آمریکا بازداشت شدند - اسامی

اظهارنظر عجیب ترامپ در مورد کانادا!

آقای وزیر خارجه، تطهیرگر تحریرالشام

ترامپ: بیشتر کانادایی‌ها می خواهند کشورشان به پنجاه‌ویکمین ایالت آمریکا تبدیل شود

وزیر خارجه لبنان: فرصتی حقیقی برای بازگرداندن آوارگان سوری وجود دارد

وزیر خارجه فرانسه: باید از شرکای کرد در شمال شرق سوریه محافظت و حقوق آنها تضمین شود

هجوم مردم سوریه به دستگاه‌های خودپرداز پس از 10 روز عدم فعالیت

ویدیویی از تخریب قبور شیعه در زینبیه دمشق

اعتراض رئیس‌جمهور اسبق فرانسه به حکم دادگاه

کارشناس اقتصادی: شکل نظام سیاسی امروز ایران تحت‌الشعاع اقتصاد نامولد است

کادو برای روز مادر چی بخریم؟

کارشناس اقتصادی: دلیل افزایش 8 برابری قیمت مسکن

چطور تخفیف بیمه ماشین را انتقال دهیم؟

وضعیت ناترازی‌ گاز تا پایان سال 1420

خاموشی یلدا؛ سنت‌های ایرانی قربانی بحران‌های اقتصادی

سردار رضایی: ارتباط صمیمانه‌ای با کشور عراق داریم

دیدار استاندار اردبیل با خانواده شهید معظم «سردار سرلشکر سید جعفر خراسانی مقدم»

عزت و اقتدار هر کشور در گرو پیشرفت اقتصادی و توسعه صنعتی آن است

ایجاد شرکت پروژه و تحرک در مولدسازی

ایرلاین «لیان» به‌زودی در بوشهر راه‌اندازی می‌شود

بازدید از مجتمع بندری کاسپین

تهران تعطیل شد

آیا بازار توافقی می‌تواند نوسانات ارز را کنترل کند؟

عراقچی: شاهد طراحی آمریکایی و صهیونیستی برای تجزیه کشور‌های اسلامی هستیم

ایجاد شرکت پروژه و تحرک در مولدسازی/ جذب سرمایه‌های خارجی از طریق استان‌های مرزی

رقابت ژئوپلیتیکی و نفوذ روسیه در اروپا؛ از شرق تا غرب

داستان یک ویروس جهش یافته؛ پروژه سوپرلیگ با نامی جدید بازگشته است!

ویزای چین برای خانواده‌ها؛ تجربه‌ای لذت‌بخش از سفر به چین

توافقات عملیاتی بر اساس برنامه جامع 25ساله با چین تنظیم شود

وزیر خارجه ایران درباره طراحی آمریکا و اسرائیل برای تجزیه کشورهای اسلامی هشدار داد

آمریکا تحریم‌های جدیدی را علیه ایران اعمال کرد

آمریکا 2 فرد و 2 شرکت را در فهرست تحریم‌های ضدایرانی قرار داد

ترامپ یارانه کانادا را قطع می کند؟

حال زن آمریکایی با کلیه خوک خوب است

جزئیاتی از تحریم‌های جدید آمریکا علیه ایران

«هاکان فیدان» تطهیرگر تحریرالشام

آمریکا تحریم‌های جدیدی علیه ایران وضع کرد